I ako se bavim izradom pedala i predpojacala za gitare i bas,nikako nisam ljubitelj aktivnih gitara.U svakom slucaju lepo je imati aktivnu elektroniku ali meni se cini da i kod dobrih bas gitara sto bi se reklo moze da im doda ali svakako i da oduzme deo njenog karaktera.
Naime imam Yamahu TRB 5 .Naravno aktivna je i ima stvarno nabuzdeni preamp.Pored blene i volume postoji tonska regulacija sa treble i bass i preklopnikom sa tri polozaja za midlle.Na plocici stoje 4 trimpota,i to jedan j za izlazni signal,a ostala 3 su za regulaciju midlova i to dva (boost/cut,i biranje frekvencije)za reulaciju treceg polozaja na preklopniku a jedan (za biranje frekvencije) srednji polozaj.Kada je prekidac za midlove u srenjem polozaju kako god da okrenete trimer dobicete HI-FI boju u raznim njansama pogodnu za slap.U trecem polozaju je mozete podesiti sa raskosnim midlovima.Prvi polozaj je bez regulacije midlova.Znaci reko BAS BOGAT PREAMP.
Sa ovim mozete slobodno direktno u mikser i da se ne razmisljate da li cete postici ako ne dobar ono solidan ton.
Medjutim ...zasto ovo pisem...sve vreme sviranja na njoj nisam osetio interakciju izmedzu mene i nje kao recimo na gitari koju sam imao pre nje,a bila je pasivna.Zbog toga napravim eksperiment,skinem aktivu i ukljucim u pojacalo...Boze ,kao da sviram potpuno drugi instrument,prosto neverovatno.Sto se tice samog kvaliteta zvuka nista nisam izgubio,osim nekih 20% u visoki tonovima ,sto po meni magneti koji nisu singlovi i ne mogu tako lepo da izbace,pa me to uopste i nebrine.Odvrnem na pojacalu ili na EQ treble i dobijem to sto zelim.
Drugo sto zelim da kazem ,ovakvu gitaru sa aktivnom elektronikom ,nekako u midlovima su malo teze hvatali eq-i,kao da su japanci sasekli neke frekvencije i uopste ih gitara ne emituje.To sam zakljucio odmah cim sam je kupio,jer sam je svirao na istom predpojacalu kao i predhodnu.
Moj trenutni zakljucak je da je gitara sa aktivnom e. izgubila 30-40% dinamike i onu reko bi interakciju sa sviracem,Sumnjam da cu vratiti preamp u noj dok bude bila kod mene.
Da li gresim u svom izlaganju? Vasa iskustva?