Fender 15R problem

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
padawan

Fender 15R problem

Post by padawan » 09 Mar 2012, 11:21

Nov sam na forumu, ali i u svetu muzičkih instrumenata, pa bih vas zamolio za stručno mišljenje u vezi problema sa navedenim pojačalom.

Juče sam u MITROSU kupio Fender 15R pojačalo. U stvari, trebalo mi je 10G pošto sam potpuni početnik i ne treba mi ništa jako za malu sobicu gde bih samo vežbao(razmišljao sam možda i o nekom mikro ampu), ali ga oni nemaju i kažu da se više i ne proizvodi, pa sam ipak kupio 15R.

Gitara je Fender Squier, koju sam je odavno i jako malo svirao, i preko adaptera priključivao na neki HT DVD sistem.

Problem sa pojačalom je u tome što strašno zuji kada se priključi gitara, a zujanje se dosta utiša ako se dodirne metalni deo na dršci pojačala ili na samoj gitari. Ne znam da li je problem u pojačalu, u gitari ili u kablu.

Pojačalo šušti kad se pojača čak i kada nije ništa priključeno na njega, ne znam da li je to normalno. Pada mi na pamet da možda nije do pojačala nego do gitara ili kabla s obzirom da se zujanje čulo (samo mnogo manje) i kada sam priključivao na DVD pojačalo, i da ni gitara ni kabl nisu mnogo kvalitetni.

Da li da nosim na reklamaciju, nijili da probam sa drugim kablom... Možda je neispravan izlaz na gitari?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Fender 15R problem

Post by Kristijan » 09 Mar 2012, 12:47

Понајмање је вероватно да је појачало фалично.

Покушај да га прикључиш на неку другу утичницу, или још боље у неком другом објекту. Струјна инсталација уме да буде проблематична.

Могуће је да имаш неки хаос са ожичењем у гитари, није ти лепо везана маса, или којешта друго.

Килави каблови увек праве некакве проблеме, а додају и шум.

Све ово ми је далеко вероватнији узрок проблема него само појачало. Наравно, постоји нека шанса и да је појачало фалично, али ја бих прво размотрио горе побројано, и ако је могуће тим редоследом.

padawan

Post by padawan » 09 Mar 2012, 17:15

E super, pravo da ti kažem malo mi je laknulo jer sam jedva dovukao pojačalo i ne nosi mi se odmah na reklamaciju. Pokušaću tim redosledom, hvala puno na odgovoru!

majtimika

Post by majtimika » 09 Mar 2012, 18:23

jedva si dovukao fender 15, predji ti u frulase, nije ovo za tebe

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 09 Mar 2012, 18:25

Heh, pravo kaze majti. Ima nas koji smo 100w 1x15 pojacalo i gitaru u tvdom koferu (cca 75 kila ukupno) + pedalboard nosili kroz gsp

Hillybilly

Post by Hillybilly » 09 Mar 2012, 18:34

majtimika wrote:jedva si dovukao fender 15, predji ti u frulase, nije ovo za tebe

:1: :lol:

Bane bass

Post by Bane bass » 09 Mar 2012, 19:27

Posto se radi o jeftinoj gitari, problemi su vecim delom tu.

1. Trebalo bi "protresti" ozicenje, sa osvrtom na masu na kobilici.
2. Singl magneti uglavnom ne mogu biti tihi. Ako ti je switch u poziciji kada je jedan magnet aktivan, a imas prisutne smetnje u prostoriji: TV, komp i sl. Normalno je da ocekujes, razne nepozeljne sumove.
3. Los kabl i lose uzemljenje pojacala na uticnici, takodje donose dalje neprijatnosti.

Moze biti i drugih uzroka, ali znaj, kada se pojacalo dobro potera, na sve se to zaboravi. S tim malisanom to ne ide lako, ali vredi pokusati.

Pozdrav

Post Reply