Pedale i multiefekti-velika razočarenja!

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kill surf city

Re: Pedale i multiefekti-velika razočarenja!

Post by Kill surf city » 21 Feb 2015, 17:44

komil wrote: Ovaj poslednji pasus ne bih komentarisao osim: pravi si fan boy :)
No shit. Mislim, nemam nista protiv sprave, to je samo alat koji nekome odgovara, nekome ne odgovara, ali...

Image

boki1978

Post by boki1978 » 21 Feb 2015, 18:04

Hmm, fan boj :-) Sta bi tek onda rekli ljubitelji lampasa s obzirom da trenutno imam 2 takva pojacala i da jedno sam pravim? :-) Ne vidim nista lose sto se radujem necijim mogucnostima i unapredjenju bilo cega pa makar se to zvalo i Kemper ;-)

boki1978

Post by boki1978 » 21 Feb 2015, 18:51

Kome smetaju moji postovi slobodno mogu da ih preskoce, necu da se ljutim :ziveli:

komil

Post by komil » 21 Feb 2015, 19:56

boki1978 wrote:Kome smetaju moji postovi slobodno mogu da ih preskoce, necu da se ljutim :ziveli:
Au brate, šta se ljutiš, to što sam rekao da si fan boy je bilo naravno kroz šalu, nikakva ozbiljna kvalifikacija :ziveli:

boki1978

Post by boki1978 » 21 Feb 2015, 20:16

Ma nisam na tebe druze mislio! Dobrim delom se slazem sa tvojim misljenjem. :ziveli:
Nego generalno, bolje da napisem nego da odgovaram za povrede kicme i dobijanje bruha, kao sa one slike :lol: Super je slika, iskidao sam se od smeha :bambi:
Salu na stranu, zaista se ne ljutim ni na koga niti to licno shvatam. Da sam bar zastupnik Kempera ili da mrzim lampase, pa da imam zaista razloga da budem njihov portparol ili fanatik.
Znam ja da nekima smeta jer deluje kao qr...ali moja namera nije nikada bila takva i to sam dosta puta isticao. Samo zelim da ljudima koji su zainteresovani makar da citaju priblizim mogucnosti, prednosti i mane same sprave. Niti ista vise niti manje. A ja i dalje volim lampase. Cak sam mozda i veci fan boy njihov jer sada za dobre JJ i Tung Sol lempe za Cornforda preko ebaya treba da spucam pravo malo bogastvo dok je softver za Kemper barem besplatan :XD:
Generalno volim muziku i sve sto je vezano za nju, audiofil sam pravi i dugo sam boravio na dva nama poznata foruma dok je imalo smisla :)
ALi u svakom slucaju, ima jos vremena da me upoznate jos bolje, videcete da funkcionisem sasvim jednostavno :D

:ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 21 Feb 2015, 20:23

A zamisli Boki koliki spisak bi bio poznatih koji koriste Ibanez TS.... :XD:

Ja iskreno imam problem sa tim spravama najviše što većina njih jako brzo gubi na vrijednosti....tvoj Kemper danas košta 1800 evra, za 5 godina neće vrijediti ni 600-700. A same kompanije koje ih proizvode poništavaju njihov značaj i obaraju vrijednost nekim novim proizvodom, u čijoj reklamnoj kampanji sve najgore govore o prethodnom proizvodu. Pogledaj Line6 šta rade....ok ima i Tc čiji procesori ne pojeftinjuju tako brzo, ali opet...

Ja tebe u potpunosti razumijem i rekao sam da i sam volim neke digitalije...ali ima neke ljepote i u tom snobizmu i prestižu koje nosi analogija:-) Nešto slično kao što Golf nikada neće biti Old timer (a znamo sve o njemu), a Buba je to postala odmah po punoljetstvu:-) Gledano realno Golf je duplo bolji automobil, ali danas Golf iz 1980 ne vrijedi ništa, a Buba što starija to vrijednija. Tako je nešto i sa ovim muzikalijama...

bancika

Post by bancika » 21 Feb 2015, 20:26

tocilj wrote: A same kompanije koje ih proizvode poništavaju njihov značaj i obaraju vrijednost nekim novim proizvodom, u čijoj reklamnoj kampanji sve najgore govore o prethodnom proizvodu. Pogledaj Line6 šta rade...
u njihovom slucaju, to i jeste istina :)

tocilj

Post by tocilj » 21 Feb 2015, 20:33

bancika wrote:
tocilj wrote: A same kompanije koje ih proizvode poništavaju njihov značaj i obaraju vrijednost nekim novim proizvodom, u čijoj reklamnoj kampanji sve najgore govore o prethodnom proizvodu. Pogledaj Line6 šta rade...
u njihovom slucaju, to i jeste istina :)
U njihovom slučaju mislim da je uglavnom obrnuto...ali dobro sada, to je moje mišljenje...

boki1978

Post by boki1978 » 21 Feb 2015, 20:43

tocilj wrote:A zamisli Boki koliki spisak bi bio poznatih koji koriste Ibanez TS.... :XD:

Ja iskreno imam problem sa tim spravama najviše što većina njih jako brzo gubi na vrijednosti....tvoj Kemper danas košta 1800 evra, za 5 godina neće vrijediti ni 600-700. A same kompanije koje ih proizvode poništavaju njihov značaj i obaraju vrijednost nekim novim proizvodom, u čijoj reklamnoj kampanji sve najgore govore o prethodnom proizvodu. Pogledaj Line6 šta rade....ok ima i Tc čiji procesori ne pojeftinjuju tako brzo, ali opet...

Ja tebe u potpunosti razumijem i rekao sam da i sam volim neke digitalije...ali ima neke ljepote i u tom snobizmu i prestižu koje nosi analogija:-) Nešto slično kao što Golf nikada neće biti Old timer (a znamo sve o njemu), a Buba je to postala odmah po punoljetstvu:-) Gledano realno Golf je duplo bolji automobil, ali danas Golf iz 1980 ne vrijedi ništa, a Buba što starija to vrijednija. Tako je nešto i sa ovim muzikalijama...
Gresis druze! Ja sam ga pre skoro.dve godine platio 1550 eur a sada kosta na Zapadu 1800, polovan se prodaje za malo umanjenu cenu a sa svim profilima mogu da ga prodam i za dosta vece pare. Naravno da ce da padne vrednost ako se pojavi nova stvar ali za sada se radi na jos vecem poboljsanju, tako da je Kemper sada dosta usavrseniji nego na pocetku. A ako se uzme u obzir da ni cena Axe Fx 1 nije mnogo pala kad se pojavila dvojka, mislim da ce Kemper dugo drzati cenu :-)
A, ja da ne volim analogiju ne bi imao onoliki pedalboard niti kupovao skupu pedalu poput Bognera :-)

tocilj

Post by tocilj » 21 Feb 2015, 20:52

A bilo je ovde priče i o digitalnim efektima....e sada ja imam neku filozofiju vezano za to, ne znam da li je ispravna ali mislim da ima smisla.

OD, dostorzija, fuzz, wah i boost...su u osnovi originalni proizvodi koji su donijeli neku revoluciju u muzici. Kao i električna gitara i pojačalo. Dist pedale su u principu mali preampi (kanali pojačala)...vremenom usavršeni, ali u osnovi sve OD, dist i boost pedale su radjene po 3 šeme. Isto tako i wah i fuzz.

A digitalni efekti su sa druge strane kao i analogni uvijek bili simulacija nečega što se moglo dobiti ibez njih (ali ekstremno teško i u posebnim uslovima ili okružanju), kao npr. reverb, delay ili chorus. Samom tim efekat je usredotočen na simulaciju prirodne pojave ili podražavanje uslova u koje je smješten zvuk, dok je distorzija simulacija porijekla zvuka, odnosno druge disorzije. Samim tim i analogni i digitalni efekti su simulacije...zato su prihvaćeni u bilo kom obliku.....a digitalna distorzija je simulacija analogne distorzije i samim tim predstavlja drugu klasu proizvoda...ili se bar tako tretira. To je kao ljeti kada ti je vruće da porediš klima uređaj i bazen:-) Klima uređaj je simulacija klimatskog djelovanja a bazen je real deal, malo jezero....

Mislim da bi me zbog ovog posta Hegel častio pićem....a djevojke pobjegle glavom bez obzira od mene:-)
Last edited by tocilj on 21 Feb 2015, 21:06, edited 1 time in total.

tocilj

Post by tocilj » 21 Feb 2015, 21:01

boki1978 wrote:
tocilj wrote:A zamisli Boki koliki spisak bi bio poznatih koji koriste Ibanez TS.... :XD:

Gresis druze! Ja sam ga pre skoro.dve godine platio 1550 eur a sada kosta na Zapadu 1800, polovan se prodaje za malo umanjenu cenu a sa svim profilima mogu da ga prodam i za dosta vece pare. Naravno da ce da padne vrednost ako se pojavi nova stvar ali za sada se radi na jos vecem poboljsanju, tako da je Kemper sada dosta usavrseniji nego na pocetku. A ako se uzme u obzir da ni cena Axe Fx 1 nije mnogo pala kad se pojavila dvojka, mislim da ce Kemper dugo drzati cenu :-)
A, ja da ne volim analogiju ne bi imao onoliki pedalboard niti kupovao skupu pedalu poput Bognera :-)
Znaš li koliko je trajao mit o prvom Line6 bubregu? Koliko je updateovan i koliko godina mu je bila prilično paprena cijena? A onda je izašao x3....a onda još brže HD pa onda za godinu dana novi HD i tako.....

bancika

Post by bancika » 21 Feb 2015, 21:15

meni je problem sto je ispod svega toga - kompjuter. A znamo koliki je zivotni vek kompjutera. Lampas i da ti crkne, mozes uz malo istrazivanja i sam da ga popravis ako si vican. Sa ovim si j*bo jeza. Dobar lampas ce i za 50 godina (uz cab job) da bude dobar lampas. Ovo ce da bude prastara tehnologija za 5 godine, ako prezivi do tad.

That being said, i ja sam presao na digitalni setup, samo preko vst....jbg, prakticno je za kucne varijante, mnogo vise mogucnosti i pristojno zvuci.

tocilj

Post by tocilj » 21 Feb 2015, 21:25

bancika wrote:meni je problem sto je ispod svega toga - kompjuter. A znamo koliki je zivotni vek kompjutera. Lampas i da ti crkne, mozes uz malo istrazivanja i sam da ga popravis ako si vican. Sa ovim si j*bo jeza. Dobar lampas ce i za 50 godina (uz cab job) da bude dobar lampas. Ovo ce da bude prastara tehnologija za 5 godine, ako prezivi do tad.
Znaš kako, realno gledano nije to baš pravilo...moj svaki komp je radio po 7-8 godina a ne gasi se uopšte. U takvim uslovima lampaš bi riknuo za godinu....ali u pravu si, jer i ja nemam povjerenja u izdžljivost novih tehnologija. Ali mislim da je to više način proizvodnje zaslužan....ne možeš porediti lampaša made in china i lampaša od prije 20 godina, tako i sa kompijuterima.

Nije problem što je ispred toga kompijuter nego što je mini lap top:-D

Post Reply