MP3

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

MetalFunk

Re: MP3

Post by MetalFunk » 09 Jul 2009, 13:20

svaka cast za text :ziveli: :ziveli:

BluesBoy

Post by BluesBoy » 09 Jul 2009, 14:01

E ovako stvari stoje kod mene... 8)

Na moju srecu imam komsiju, covek ima oko 45 godina, i ima OPASNU kolekciju ploca, dok je bio mladji kada primi platu naruci plocu iz Engleske i covek celu platu da za plocu, zivi za dobru muziku.... Jednom u mesec, dva ja odem kod njega tu sedne nas 5-6 i slusaju se ploce, krece se sa nekim rockom Creem, Purple, Zeppelin,Pink Floyd ( e da samo vidite njihove omote aaaaaaaaaaaaaaaa :grummel_2: ) itd... Pa se polako prelazi na Rory Gallaghera, Almane, Clapton, BB King... I na kraju se slusa Smak i Leb i Sol... pije se veoooomaaaa dobra rakija i to traje do zore....

Osecaj je mnogo dobar, zvuke je definitivno bolji od MP3 formata... Ma to treba doziveti! :ziveli:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 09 Jul 2009, 14:14

BluesBoy wrote:E ovako stvari stoje kod mene... 8)

Na moju srecu imam komsiju, covek ima oko 45 godina, i ima OPASNU kolekciju ploca, dok je bio mladji kada primi platu naruci plocu iz Engleske i covek celu platu da za plocu, zivi za dobru muziku.... Jednom u mesec, dva ja odem kod njega tu sedne nas 5-6 i slusaju se ploce, krece se sa nekim rockom Creem, Purple, Zeppelin,Pink Floyd ( e da samo vidite njihove omote aaaaaaaaaaaaaaaa :grummel_2: ) itd... Pa se polako prelazi na Rory Gallaghera, Almane, Clapton, BB King... I na kraju se slusa Smak i Leb i Sol... pije se veoooomaaaa dobra rakija i to traje do zore....

Osecaj je mnogo dobar, zvuke je definitivno bolji od MP3 formata... Ma to treba doziveti! :ziveli:
:ziveli: :ziveli: :bravo: :bravo: :bravo: :mrgreen:

luka000

Post by luka000 » 09 Jul 2009, 16:10

original audio disk jednostavno ima dusu :) purple i queen sam prvi put slusao na takvim diskovima, i dan danas mi je nekako drugacije kad pustim best of Deep Purple koji je moj cale narucivao pre 20 godina da mu iz Londona donose

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 09 Jul 2009, 17:24

Derrick wrote:MP3 i internet, uopšte, je, generalno, devalvirao vrednost (između ostalog) muzike i filmova, jer ranije je bilo daleko teže nabaviti album/kompilaciju/film/podatak, pa je i samim tim vrednost tako nečega bila veća.

Zamislite ranije koji je bio "trip" kada, naprimer, ukapirate da film Terminator 2 postoji u više verzija, od kojih je ona ultimate edition duža od bioskopske verzije za nekih 25 minuta, jer sadrži sve scene originalno snimljene. E sada, vi to čujete od nekoga, pa mu prvo ne verujete, pa onda počnete da se raspitujete i da tražite. Pa onda ide ono "e, znam ja jednog koji može da te poveže sa nekim, da ti to presnimi na video kasetu...blablabla...."...mislim, shvatate poentu. A danas - pirate bay -> search i u najvećem broju slučajeva ćete naći šta tražite, te vas od zadovoljenja vaše radoznalosti deli svega nekih par sati, u zavisnosti od veličine fajla i/ili internet konekcije. Pritom se fizički niste mrdnuli iz vaše stolice!

Vrednost informacija (u najširem smislu podrazumevano) je danas daleko niža nego li pre samo 10-15 godina. Da li je ovolika dostupnost, praktično, svega prednost ili mana vremena u kojem živimo, videće se kroz par decenija... :ziveli:
mana, jasna psiholoska stavka:) izobilje radja dosadu i povrsnost, nema tu sta previse da se pametuje, to ce vam reci i pametniji ljudi od mene i vas:) setimo se dekadencije u rimskim vilama...
medjutim, tome naravno nije kriv mp3 kao takav, vec globalna dostupnost svega i svacega i to nema nikakve veze sa muzikom vec sa bilo kojim vidom fizicko-mentalne okupacije i zabave. naravno, mp3 kao format je laksi za rasturanje i razmenu, ali to je jedina njegova krivica u celoj prici.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 09 Jul 2009, 17:25

luka000 wrote:original audio disk jednostavno ima dusu :) purple i queen sam prvi put slusao na takvim diskovima, i dan danas mi je nekako drugacije kad pustim best of Deep Purple koji je moj cale narucivao pre 20 godina da mu iz Londona donose
to se zove emocionalno uslovljavanje i nema neke veze sa temom :)

ognjen93

Post by ognjen93 » 10 Jul 2009, 09:32

BluesBoy wrote:E ovako stvari stoje kod mene... 8)

Ja vervatno ne bih imao taj osecaj, jer sam ploce vidjao uglavnom vidjao kad ih je cale iznosio u podrum, jeste super ali nesto nemam taj filing kad slusam muziku sa ploce.....

BluesBoy

Post by BluesBoy » 10 Jul 2009, 09:43

Izgleda da nisi bas najbolje razumeo, nije samo stvar u ploci, iako je zvuk primetno kvalitetniji od Mp3 formata, nego ceo taj osecaj nema drndanja ova pesma pa ona, pa da vidis ovo na youtube, pa ovo, nego se pusti Pink Floyd-Animals npr i slusa se ceo album... itd....

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 10 Jul 2009, 12:18

pa upravo to i kazem, ali to nema veze sa mp3-om kao formatom samom po sebi, vec sa nekim drugim stvarima, kao sto su posledice digitalizacije - nacin pustanja pesama, mogucnost savrsenog seekinga i skippinga, naravno, kao i jako bitan element dostupnosti.
ali se svi ti negativni aspekti daju vrlo lako sjebati sa samo malkice samodiscipline, barem u mom slucaju. jednostavno uzmem neki album, ubacim u listu i stavim redom da ide i fino mu dozvolim da se valjano uvuce u mene, pa onda vidim da li mi se svidja ili ne i da li i dalje da kopam po tom bendu, zanru ili sta vec.
jedino mozda mladji ljudi koji su odma po pocetku slusalacke karijere ubaceni u kovitlac neverovatne dostupnosti pesama, lakoce nalazenja i broja informacija, bombardovani gomilom uticaja sa svih strana itd, njima je mozda teze da se samodisciplinuju i fokusiraju zarad bolje analize jer jednostavno nemaju referentni sistem slusanja muzike u odnosu na koji bi se korigovali.
medjutim, mislim da covek opet nadje neki svoj put, kao sto sam pricao i u onoj drugoj temi o himu. jednostavno, onaj ko povrsno slusa muziku, on bi je tako slusao i da se tesko nabavlja, jednostavno bi ukljucio radio, pa sta god se pusta ili mozda ne bi ni nabavljao muziku. vazi i obrnuto.
e sad, moj licni neki subjektivni stav prema mp3u, netu i slicnom kroz prizmu licnih afiniteta bi bio sledeci: ja sam jako analitican, 'avanturisticki' - kopacki, gladan tip slusaoca, tako da je meni stvarno sjajno sto mogu za nekoliko minuta da nabavim 60% albuma koji me interesuju. sto mogu da odem na wikipediju ili, eto, na ovaj forum recimo, i da se informisem o nekom zanru, izvodjacu ili albumu koji me interesuje. sto mogu, ako mi je neki tekst malo nejasan, da nadjem lyrics na netu. slazem se da je per 'aspera ad astra princip' psiholoski i emotivno dosta vise 'rewarding' u odnosu na puko dolazenje do necega bez napora - secam se kad sam satima blejao ispred kasetofona sa olovkom i papirom u ruci i drndao rew/ff/play svakih pet sekundi ne bi li 'desifrovao' neki 2pacov tekst jer mi je svaka treca rec postajala jasna tek posle petog pustanja, a svaka sedma mi nikad nije ni postajala jasna:) pa onda se nadjem sa ortakom koji je isto to radio pa vidimo da nam lyricsi nemaju veze jedni s drugim, pa onda kao pravimo zajednicki koji je kao tacniji itd. i to je maltretiranje zbog kog si srecan ko malo dete pet dana kad uspes nesto da uradis. tako da znam o cemu svi pricate. medjutim, ja MNOGO slusam muzku i isto tako non stop trazim neke nove izvodjace, zanrove, stilove, informacije i meni je sada to sto puta lakse da radim. a dovoljno sam disciplinovan slusalac da mogu sve to lepo da ispratim i da ne upadnem u neku povrsnost i megalomaniju. tempom kojim sam tada dolazio do muzike i informacija, da je i dalje tako, ja bi sad cuo deset puta manje muzike i imao deset puta manje informacija i izlizao bi razne albume do besvesti, neke zato sto su jako dobri, a neke bogami i zato sto nisu toliko dobri, ali nemam druge. e tu je ono gde sam ja zahvalan ovakvom razvoju dogadjaja. medjutim, istina je da je to mozda globalno gledano losa stvar, ali posto se mogu po senzibilitetu smatrati matorim prdonjom, na mene je ta promena delovala iskljucivo pozitivno jer sam imun na negativne uticaje.

Storm

Post by Storm » 10 Jul 2009, 15:18

BluesBoy wrote:Izgleda da nisi bas najbolje razumeo, nije samo stvar u ploci, iako je zvuk primetno kvalitetniji od Mp3 formata, nego ceo taj osecaj nema drndanja ova pesma pa ona, pa da vidis ovo na youtube, pa ovo, nego se pusti Pink Floyd-Animals npr i slusa se ceo album... itd....
:1: ^^

Post Reply