Farbanje gitare i iscrtavanje grafika na njoj
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Farbanje gitare i iscrtavanje grafika na njoj
Hello swima.
Imam Washburn WI14 el. gitaru,i ona je fabricki obojena u tamno metalik bordo boju,pa bih da odnesem kod nekog da mi je prefarba,da bude u maskirnoj beloj,ili pustinjsko maskirnoj boji.Pa bih da pitam cime to moze da se uradi,ili koliko kosta da se odnese nekom majstoru.Ako znate nekog iz Nisa ko to radi,recite,plz,ja sam inace iz Nisa.hvala
Imam Washburn WI14 el. gitaru,i ona je fabricki obojena u tamno metalik bordo boju,pa bih da odnesem kod nekog da mi je prefarba,da bude u maskirnoj beloj,ili pustinjsko maskirnoj boji.Pa bih da pitam cime to moze da se uradi,ili koliko kosta da se odnese nekom majstoru.Ako znate nekog iz Nisa ko to radi,recite,plz,ja sam inace iz Nisa.hvala
-
- Rocket Roll
Uzmeš javorovu ploču koju prodaju kao "curly maple", finiširaš je kao "three-way-sunburst" ali umesto žute, crvene i crne koristiš samo sivu i crnu. Prvi sloj sive preko celog tela, drugi sloj tamnije sive samo po obodima, a na kraju crnom izvučeš samo ivice. Treba ti "paint spray gun". I dobar javor, što je ustvari najbitnije - ta "voda" na telu gitare je prirodni god javora.
Ovako to izgleda na fenderima, mada je Paul Reed Smith mnogo poznatiji po upotrebi tog javora za "kapu" na telu:

Ovako to izgleda na fenderima, mada je Paul Reed Smith mnogo poznatiji po upotrebi tog javora za "kapu" na telu:

- Rocket Roll
Ponovo ja...balanso wrote:mislim sa manje godova, posto moj nije tako dobar....jel moguce takav efekat dobiti samo farbom.... mozda neka slikarska tehnika ???
Ne radi se samo o godovima radi se da to drvo ima takvu saru. A sto se slikarskih tehnika tice, moze!!!, al taj ko ti radi to treba da je u poslu pravljenja gitara i da je ujedno i slikarski umetnik a ta dva spoja ces tesko naci.
Uostalom vidi se prirodna razlika izmedju sare drveta i slikarske kicice.
http://www.stewmac.com/tradesecrets/bri ... tar01.html
jel moze neko malo strucniji sa farbanjem da mi prevede ovaj clanak ???? sta tip koristi (kakve boje , na bazi cega ) bla bla....
hvala unapred
jel moze neko malo strucniji sa farbanjem da mi prevede ovaj clanak ???? sta tip koristi (kakve boje , na bazi cega ) bla bla....
hvala unapred
- Rocket Roll
Ispuniš pukotine gitom za drvo; išmirglaš drvo najfinijom šmirglom; skini oštre ivice da se lak ne bi gomilao na njima; sledi tanak sloj vode da se vlakna drveta blago izdignu i lakše išmirglaju kasnije; sušenje, novo šmirglanje; bla, bla, bla, toniranje.
Razređena boja za izvlačenje tona; farbanje tom bojom (osnovni sloj). Šmirgla, novi sloj. Sušenje preko noći.
Četiri sloja sealera (tako se zove i tako se prodaje, popunjava pore drvetu pre lakiranja), tu bi valjda morao firnajz (ne znam može li kod nas da se kupi neki drugi sealer). Šmirglanje, šmirglanje, šmirglanje.
Ispucavanje laka - pištolj, kao kod auto-lakirera. Šmirgla i popravljanje pukotina i "brljotina". Četiri sloja čistog laka.
Sušenje nedelju dana. Šmirgla, pa poliranje. Pažljivo i bez zadržavanja, pošto sredstvo za poliranje laka može da "pojede" lak sve do samog drveta.
To ti je, ukratko, to. Ima miliJon i jedna tehnika lakiranja, pa ako ti je ova previše teška, idi kod nekog dobrog stolara i kaži mu šta hoćeš.
Razređena boja za izvlačenje tona; farbanje tom bojom (osnovni sloj). Šmirgla, novi sloj. Sušenje preko noći.
Četiri sloja sealera (tako se zove i tako se prodaje, popunjava pore drvetu pre lakiranja), tu bi valjda morao firnajz (ne znam može li kod nas da se kupi neki drugi sealer). Šmirglanje, šmirglanje, šmirglanje.
Ispucavanje laka - pištolj, kao kod auto-lakirera. Šmirgla i popravljanje pukotina i "brljotina". Četiri sloja čistog laka.
Sušenje nedelju dana. Šmirgla, pa poliranje. Pažljivo i bez zadržavanja, pošto sredstvo za poliranje laka može da "pojede" lak sve do samog drveta.
To ti je, ukratko, to. Ima miliJon i jedna tehnika lakiranja, pa ako ti je ova previše teška, idi kod nekog dobrog stolara i kaži mu šta hoćeš.
-
Ne znam. Znam samo da pravi gitare oblika koj hoces, izgleda koji hoces i finisha koji hoces. Valjda mu cena zavisi i od posla.
adijanovic@yahoo.com ili na telefon 064/815-7-310
Pozovi ga i porazgovaraj s njim.
adijanovic@yahoo.com ili na telefon 064/815-7-310
Pozovi ga i porazgovaraj s njim.