scallop-i na vratu ???

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
balanso
MF veteran

scallop-i na vratu ???

Post by balanso » 08 Jul 2007, 16:21

jel zna neko koja je dubina na malmsteen-ovom vratu ...
moze i neki drugi primer , da li je razlicita dubina na svakom pragu ???

tnx in advance

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Jul 2007, 18:13

Ista dubina, 3 mm od vrha praga.

balanso
MF veteran

Post by balanso » 08 Jul 2007, 20:24

bravo lave.....

-idemo sad shabane samo refren : UVENUCEEEEEEEEEEEEEE ...........

NARCIS BELI ............

mr.flash

Post by mr.flash » 09 Jul 2007, 16:19

Vai na Ibanez Jem777 gitari ima zadnja 4 praga scalop, a i Hammer California. Ne znam za dubinu, cuo sam za to 3mm, ali ne verujem da je svuda isto. Takodje ima malo majstora u gradu koji to znaju da urade i ne moze na svakoj gitari i drvetu da se radi scalop.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 10 Jul 2007, 00:48

E da, čemu to služi, i kako se uopšte može svirati sa tim? (znam šta su scalopi)
balanso wrote:bravo lave.....

-idemo sad shabane samo refren : UVENUCEEEEEEEEEEEEEE ...........

NARCIS BELI ............
Nije mi jasno šta si hteo/htela da kažeš ovim.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Jul 2007, 00:59

E super,mislim da sam negde nekome pokusao da objasnim ovo

Nadjoh
Critical wrote:To ti je fora sa vratom ,Malmsteen to ima ,a i Blackmore je to imao na gitari dok mu nije unistio jedan tehnicar (hteo covek da mu popravi pragove,haha),a Malmsteen to ima zato sto je Ritchie-v Fan.
Primecujes kako su "duboki" (udubljeni,urezani) pragovi ,e to je Scalloped neck.
Neki kazu da kao sviras brze ,neki kazu da je sporije ,svejedno,tesko je navici se na ovakav vrat ako prelazis sa obicne gitare ,medjutim ako si svirao na ovom vratu pa presao na obican ,kazu ljudi , da dobijas punoo na brzini.
Kao sa Scalloped neckom dobijas bolji vibrato .
Mislim da Vai ima scalloped 22.23.24. ,prag na Ibanezu (ako se ne varam).
Da dodam jos nesto ,da bi svirao na ovakvom vratu treba da imas "nezni" dodir ,posebno sa akordima ,jer bukvalno nemas dodira sa drvetom (fretboard-om).
Jos nisam probao gitaru sa ovakvim vratom ,nadam se da cu naci ovde negde da je probam ,pa vam pisem detaljno sva zapazanja.

Evo slika za kraj ,koliko kuzim nisu svi pragovi isto "scalopovani",nije ista dubina na svakom,ali ne mogu nigde da nadjem nesto vise podataka o tacnoj dubini svakog praga.
Image

Bodomovac

Post by Bodomovac » 10 Jul 2007, 01:37

Am. Thnx.

Mada mi je to nekako.... opičeno. :roll:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Jul 2007, 10:50

Dubina scallopa je, kako rekoh, ista na svakom pragu, a što se tačnih podataka o dubini scallopa tiče - 3 mm od vrha praga, veruj mi.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Jul 2007, 12:42

Ok ,verujem ti ,a jel mozes da nam /mi kazes zasto je bas tako,bas me zanima,a ne mogu nigde da nadjem.

Unapred hvala :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Jul 2007, 13:26

Stvari neke Google ne može reći ti, my young padawan.

Zašto baš 3 mm? Pa šta si očekivao, rovove od dva metra? Tenzija žica je od 400 do 500 kilograma, zavisno od seta. Sve dublje od toga i vrat postaje nestabilan. Isto važi i ako je svaki prag drugačije scallopiran - tamo gde su useci dublji, vrat bi se osetno više krivio i kurvatura ne bi bila simetrična na celom vratu nego bi dobili nešto u stilu _/

Patience must have you.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 13 Aug 2007, 22:55

Sve je to tacno sto ste rekli, ali, na pravom Hammer Californian koji sam ja drzao u rukama, nema takvig pragova. Da budem precizan, taj californian je imao 37 prga, fngerboard mu je bio ukoso i bio je neckthru. Ovi novi to nemaju. Drugo, mislim da Vai nema scallop vec ima Billy Shehan na njegovoj Yamaha bas gitari. A scalopi manje-vise sluze da bi svirac na 22-23 i 24 polju imali tacniji i jasniji ton. Kada se svira na tim poljima pragovi su veoma uski i samo prst nije dovoljno precizan, pa se neko setio da izdubi nekoliko zadnjih pragova da bi imao precizniji ton.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 13 Aug 2007, 23:07

Da, da, da, Billy ima scalopovana poslednja 4 praga na njegovom Bassu (and BTw ,ima ugradjene neon diode na onim tackicama koje odredjuju pragove ,a na glavi bassa ima laser,why? don't ask me).
A i Vai-ev Jem je scalopovan na poslednja 4 praga :lol:

E sada jedno pitanje,razumem ja kada je nekoliko posledjnih pragova scalopovano ,ali zasto ceo vrat ,mislim citao sam o tome ,kao sviras brze .bolji vibrato ,ali ti treba dosta vrmeena da se naviknes??

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 13 Aug 2007, 23:18

Critical wrote:a na glavi bassa ima laser,why? don't ask me).
A i Vai-ev Jem je scalopovan na poslednja 4 praga :lol:

E sada jedno pitanje,razumem ja kada je nekoliko posledjnih pragova scalopovano ,ali zasto ceo vrat ,mislim citao sam o tome ,kao sviras brze .bolji vibrato ,ali ti treba dosta vrmeena da se naviknes??
Vai je onda video od Billiya bem li ga...

OT
a da si bio na koncertu Vai-a u BGDu skontao bi zasto imaju oboje lasere na glavi gitara, njihovim prstima i zasto Vai ima specijalnu kacigu sa laserima koji biju na sve strane.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 14 Aug 2007, 00:12

Billy ima scallop na 5 zadnjih pragova.
Evo i sta ce mu diode http://www.youtube.com/watch?v=A2_QxiCKlAE :D

Jes' da nije narocito bitno ko je prvi uzeo da se igra sa pragovima ali evo i vrata na Vaievom evo-u http://www.vai.com/Machines/guitarpages ... eck_05.jpg
Mislim da tu gitaru ima od '90 ili 90 neke... da li je scallop fabricki ili ne , ne znam ... Boze o cemu mi (ja) pricam(o) :rlol:

Post Reply