Kako da komponujem pesmu?
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
Kako da komponujem pesmu?
molim za savet!
!hvala u napred

Re: KAKO DA SMISLIM SVOJU PESMU???
sednes,ubijes kvadratnu jednacinu,i sve ce doci..samo budi uporan sa korenovajnem 

Jako lepo pitanje....
Pocnes prvo sa lokrijskim modusom,pa prebacis na duodecime,al` moras da pazis da su ti srodni harmonisjki refreni i strofe i da obratis paznju na ritam i progresiju akorada..... Prosto brate....
A jesi pokusav`o nesto sam ili ti ovo palo na pamet onako

Pocnes prvo sa lokrijskim modusom,pa prebacis na duodecime,al` moras da pazis da su ti srodni harmonisjki refreni i strofe i da obratis paznju na ritam i progresiju akorada..... Prosto brate....
A jesi pokusav`o nesto sam ili ti ovo palo na pamet onako

доћиће ти само, веруј ми.
то тад вежбај.
то тад вежбај.
-
uci slova - tudje pesme pa posle nabadaj reci...treba da sviras sve sto mozes , sto ti se svidja, da skidas neke fore pa posle zbuckas chorbicu.Ako sviras vec neko vreme, imas osecaja za neke klasicne progresije i znas vec dosta akorda, skockaj ih tako kako ti odgovaraju, ili modifikuj dok ne dobijes to sto oces; u mom slucaju pokusavam kopirati iz glave ili traziti analogiju na tako neke osecaje , misli, sta vec, bla...cesto je ko porod pesma....
mozes probati i od neke sitne stvari da gradis pesmu , od akorda, od neke melodije , nazovi solaze.
dodajes stvari koje mislis da valjaju pa malo se igras sa aranzmanom, koji ton ovde , koji ton tamo i onda dobijes neke ritmove zbog kojih nece niko da svira sa tobom i tako
mozes probati i od neke sitne stvari da gradis pesmu , od akorda, od neke melodije , nazovi solaze.
dodajes stvari koje mislis da valjaju pa malo se igras sa aranzmanom, koji ton ovde , koji ton tamo i onda dobijes neke ritmove zbog kojih nece niko da svira sa tobom i tako

Шмајсер wrote:доћиће ти само, веруј ми.
то тад вежбај.

citaj knjige, gledaj filmove, kroti lavove... sta ja znam... bitno je da imas o cemu da pricas u pesmi... kako kroz tekst, tako kroz melodiju.. inspiracija je glavna...
mislim da ima tema o ovome na pocetnicima.
Svejedno. Ocigledno je da te nesto koci. Nesto se tu zalavilo.
Ima jedan strucan covek, povremeno se i sam bavi muzikom.
predlazem da mu se obratis. Svakog dana uvece ima svoju emisiju na Tv Palma.
Milan se zove valjda.
Siguran sam da on moze da podstakne kreativne sokove u tebi.
A mozes i matematicki. Napises reci koje se rimuju i onda u stihove.
Primer: duga - tuga - pruga - druga - suga - opruga - zadruga ...
ostavljena - nevoljena - zena - uspomena - opomena - razbijena i td.
Preslusaj uglavnom onu legendarnu (mada i smislenu) ,,Pekar, lekar, apotekar''
Svejedno. Ocigledno je da te nesto koci. Nesto se tu zalavilo.
Ima jedan strucan covek, povremeno se i sam bavi muzikom.
predlazem da mu se obratis. Svakog dana uvece ima svoju emisiju na Tv Palma.
Milan se zove valjda.
Siguran sam da on moze da podstakne kreativne sokove u tebi.
A mozes i matematicki. Napises reci koje se rimuju i onda u stihove.
Primer: duga - tuga - pruga - druga - suga - opruga - zadruga ...
ostavljena - nevoljena - zena - uspomena - opomena - razbijena i td.
Preslusaj uglavnom onu legendarnu (mada i smislenu) ,,Pekar, lekar, apotekar''
Novi postod nenadnenad na 01 Jun 2009, 22:57
uci slova - tudje pesme pa posle nabadaj reci...treba da sviras sve sto mozes , sto ti se svidja, da skidas neke fore pa posle zbuckas chorbicu.Ako sviras vec neko vreme, imas osecaja za neke klasicne progresije i znas vec dosta akorda, skockaj ih tako kako ti odgovaraju, ili modifikuj dok ne dobijes to sto oces; u mom slucaju pokusavam kopirati iz glave ili traziti analogiju na tako neke osecaje , misli, sta vec, bla...cesto je ko porod pesma....
SVAKA CAST ZA OVO....
Novi postod nenadnenad na 01 Jun 2009, 22:57
SVAKA CAST ZA OVO....
Re: Kako da komponujem pesmu?
pokusao sam ali nemoze...
i kako da znam koji akord da stavim
zaboravio sam da kazem da 3 godine sviram e.gitaru ako je to u ovom slucaju bitno i slusam(sviram rock)

zaboravio sam da kazem da 3 godine sviram e.gitaru ako je to u ovom slucaju bitno i slusam(sviram rock)
Pa malo proucis teoriju i onda ces znati....
Uzmi C dur skalu pogledaj tonove i skontaj koji akordi mogu da se redjaju pa onda kombinuj akorde .....
Sva uputstva mozes naci na forum, carobna formula ne postoji.....
Uzmi C dur skalu pogledaj tonove i skontaj koji akordi mogu da se redjaju pa onda kombinuj akorde .....
Sva uputstva mozes naci na forum, carobna formula ne postoji.....
Posle tri godine sviranja dzitre.....Ono pitanje kako da znam koji akord da stavim je.....u najmanju ruku........marko96 wrote:pokusao sam ali nemoze...

- LazaRocker
jeeeee nisam vise najmladji na forumu!!!
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Savet za komponovanje - Odesh u grad, jako se napijesh. Doteturash se kuci i u poslednjem atomu snage snimish na komp ludilo pijanstva.
Svidja ti se neka devojka - smuvash devojku, budesh sa njom 2 godine i onda raskinesh i pocnesh da patish. - Onda dodjes kuci i napishesh pesmu...
Zagoreo si do te mere da ti svaka devojka dobro izgleda cak i one debele i sa brkovima - dodesh kuci i pre masturbacije napishesh pesmu (dobicesh neki AC/DC)...
Kupish sebi novu gitaru i prva stvar koju si odsvirao kada si je doneo kuci (a da nije obrada) - je tvoj novi hit
Zaboravish na sve ovo shto si sada procitao i vratish se za par godina da nama kazes kako se komponuje
Enjoy LIFE

Svidja ti se neka devojka - smuvash devojku, budesh sa njom 2 godine i onda raskinesh i pocnesh da patish. - Onda dodjes kuci i napishesh pesmu...

Zagoreo si do te mere da ti svaka devojka dobro izgleda cak i one debele i sa brkovima - dodesh kuci i pre masturbacije napishesh pesmu (dobicesh neki AC/DC)...

Kupish sebi novu gitaru i prva stvar koju si odsvirao kada si je doneo kuci (a da nije obrada) - je tvoj novi hit

Zaboravish na sve ovo shto si sada procitao i vratish se za par godina da nama kazes kako se komponuje

Enjoy LIFE
kupi sebi "mošnjofon" i na njemu probaj, sam sve radi....
- Nob.Venoda
Slazem se s vecinom da ce doci samo. Chudo nije doshlo posle 3 godine, al ajde...
Ako nikad do sad nisi "mlatio" na gitari, kreni da mlatish
Ili ako ne bi da mlatish, probaj za pochetak proverene progresije Am-C-D ili Am-F-G. To ne moze da omane, uvek zvuchi dobro samo mu stavi ritam kakav hocesh. I naravno, pozeljno je da menjash i eksperimentishesh non-stop!
Ako nikad do sad nisi "mlatio" na gitari, kreni da mlatish

Ili ako ne bi da mlatish, probaj za pochetak proverene progresije Am-C-D ili Am-F-G. To ne moze da omane, uvek zvuchi dobro samo mu stavi ritam kakav hocesh. I naravno, pozeljno je da menjash i eksperimentishesh non-stop!