Pop Mašina (1972-1976)

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Nyarlathotep
MF veteran

Pop Mašina (1972-1976)

Post by Nyarlathotep » 10 Jun 2009, 19:43

Pop Mašina (1972-1976)

Image

http://www.popmasina.com/Pop_Masina.html

Mrzi me detaljno da pišem pa ću gomilu stvari iskopirati sa njihovog sajta. U svakom slučaju, neverovatno originalan i dobar psihodelični prog rok bend iz Beograda. Sramotno zapostavljen trio. Pop Mašina su jedan od retkih dokaza da smo i mi nekad bili u toku sa savremenim razmišljanjem u muzici, da smi i mi imali prave psihodeličare, koji pritom ubijaju kako sviraju. U bendu je bas svirao Robert Nemeček i gitaru Zoran Božinović, rođeni buraz Džindžera iz Čorbe. Xexe.

Pop Mašina su veliki bend beogradskog, srpskog i jugoslovenskog rokenrola. Pioniri pravca koji dalje nije zaživeo u nas. Redak bend koji je tadašnjem establišmentu pokazao guzicu i ostao veran duhu rokenrol slobode. Zato su svim silama marginalizovani i zapostavljani dugo vremena. Relativno skoro, nakon 35 godina tišine, Pop Mašina je remasterovana i reizdata ponovo. Album sa nazivom KISELINA može reći samo jedno, ljudi su imali srca i mašte da žive život koji žele i javno ga kroz muziku prikažu! Trebalo bi da smo ponosni. Sigurno je da Beograd, Srbija i stara Jugoslavija nikada nisu imali ovakav bend - idejno i muzički!!!
"Pojava Pop Mašine donela je beogradskoj sceni nešto što se čekalo otkad je rokenrol stigao u ove krajeve. Relevantnu, autorski i izvodjački moćnu, potpuno svesnu i jasno opredeljenu grupu, koja je shvatala suštinu odnosa rokenrola prema establišmentu i odbijala svaku mogućnost kompromisa. Pop Mašina je pokušala - i uspela - da na beogradsku scenu prenese duh najvažnijih strujanja u svetskom rokenrolu."
iz knjige "Fatalni Ringišpil" Aleksandra Žikića
“Tema albuma je bila mentalno putovanje po uticajem halucinogene droge LSD - tema koja je bila nezamisliva i da se pomene, a jos manje da se pretoči u muziku te daleke 1973. godine. Naziv ploče "Kiselina" bukvalan je prevod engleske reči "acid", koja se u žargonu koristila za LSD, slično kao i "trip" ili "put" i najveća opasnost je bila da će neko da prepozna na šta naslov asocira. Redosled pesama koji je originalno trebalo da bude na albumu je pratio "put", ali je i to vremenom postalo opasnost za ceo projekat, pa se redosled pesama potpuno promenio, izbačena je pesma SJAJ U OČIMA i ubačena SVEMIRSKA PRIČA, koja nema nikakve veze sa ostatkom ploče. JARK / KRAJ je prepolovljen, a SLIKA IZ PROŠLIH DANA nikada nije bila završena, pošto PGP RTB odbio da obezbedi jos dva sata snimanja da bi se ovo dovršilo. Originalni izbor i redosled pesama onako kako je koncipiran 1973. Godine, prvi put se javno predstavlja na izdanju "Pop Mašina - Originalna Kiselina: 35 godina kasnije"
Image Image

Postava benda od marta do jula 1972:
Zoran Božinović: gitara, vokal
Robert Nemeček: bas, vokal, akustična gitara
Sava Bojić: gitara, vokal
Raša Đelmaš: bubnjevi

Postava benda od avgusta 1972 do septembra 1976:
Zoran Božinović: gitara, vokal
Robert Nemeček: bas, vokal, akustična gitara
Mihajlo Popović: bubnjevi

Pop Mašina - Na drumu za haos

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2E12Cz1uOlo&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2E12Cz1uOlo&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Pop Mašina - Vreme za nas
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/HevLoj9q-FI&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/HevLoj9q-FI&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Pop Mašina - Kraj II
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/gLP1azMi3us&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/gLP1azMi3us&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Šta da vam kažem, sem - UŽIVAJTE!

Duane
Fenderaš

Re: Pop Mašina (1972-1976)

Post by Duane » 10 Jun 2009, 20:03

bozinovic je bio one helluva djitrista... nisam ih puno slusao, a voleo bi, tako kad nadjem i cujem nesto vise bacam komentar...

inace ovo do sad sto sam cuo je skroz super, stvarno su momci umeli da sviraju...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jun 2009, 20:04

imas na sajtu da skines sve njihove pesme u mp3 formatu, sasvim pristojnog kvaliteta.

kurtrose

Post by kurtrose » 10 Jun 2009, 20:09

Jebo te ovo je extra.. Ne znam da li bi trebalo da me je sramota sto sada prvi put cujem za njih? :hide:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jun 2009, 20:15

Nazalost, većina je poput tebe. Ja sam za njih davno čuo, ali relativno skoro na netu nasao snimke i odlepio. :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 10 Jun 2009, 21:32

Ajde da se malo pravim važan: fotografiju za jednu singl ploču sam ja radio, a obojio je odavno poznati Jugoslav Vlahović koji je tada bio na početku karijere. Trebalo bi da je to ovde prezentovan omot za "Kraj II". Više puta sam ovde već pisao za pokojnog Zokija da je bio tata beogradskog rock and rolla. Moja omiljena stvar je "Negde daleko" koju je Zoran izvodio i kasnije sa Zonom B.

kurtrose

Post by kurtrose » 10 Jun 2009, 22:10

Strasno mi se svidjaju solaze..

nenadnenad

Post by nenadnenad » 10 Jun 2009, 22:16

i ja sam nedavno cuo za pop masinu al i zaboravio da skinem pesme...neko od njih je bio na b92 u nekoj emisiji koja se odrzava nedeljom popodne

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jun 2009, 22:27

Sava wrote:Ajde da se malo pravim važan: fotografiju za jednu singl ploču sam ja radio, a obojio je odavno poznati Jugoslav Vlahović koji je tada bio na početku karijere. Trebalo bi da je to ovde prezentovan omot za "Kraj II". Više puta sam ovde već pisao za pokojnog Zokija da je bio tata beogradskog rock and rolla. Moja omiljena stvar je "Negde daleko" koju je Zoran izvodio i kasnije sa Zonom B.
Savo, legendo!
Pa ti si bio u srzi najvecih beogradskih rok zbivanja. Svaka cast! :ziveli:

kurtrose

Post by kurtrose » 10 Jun 2009, 22:35

Jebo te to je onaj Robert Nemecek,nekadasnji urednik filskog programa na Pinku.. Ovo me je skroz iznenadilo..

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jun 2009, 22:36

kurtrose wrote:Jebo te to je onaj Robert Nemecek,nekadasnji urednik filskog programa na Pinku.. Ovo me je skroz iznenadilo..
jeste, jeste.
:lol:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 10 Jun 2009, 22:43

kad je on bio urednik , mogao se i pogledati film na pinku :mrgreen:
secam se da je uvek bilo nekih zanimljivih horora.

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 10 Jun 2009, 22:49

:shock: U je,ovo je odlično.Gitarista razbija,ima neko svoje specifično fraziranje .

Sava

Post by Sava » 11 Jun 2009, 09:43

Nyarlathotep wrote: Savo, legendo!
Pa ti si bio u srzi najvecih beogradskih rok zbivanja. Svaka cast! :ziveli:
Pa i jesam na neki način, a ono za mane najveće što sam doživeo su matine igranke Silueta sa Zoranom Mišćevićem. To se pamti do kraja života. Doduše, ja sam u to doba bio klinac koji je u njih gledao kao u bogove!

Što se tiče Zokija Božinovića ja sam počeo da sviram sa Neletom Stamatovićem (ex Bulevar, Bajagini Instruktori) koji se već družio sa sestrom Dude Bezuhe pa me je upoznao i sa Zokijem. Kasnije su u tom krugu ljudi nastajali Tilt, Bulevar, tu su u društvu bili Cvele i Žika (Instruktori), Vlaja (danas Texas Flood), Dejan Cukić, Željko (Roze poze) i mnogi, mnogi drugi (nabrajanje bi potrajalo) od kojih je većina i dan danas aktivna u muzici kao autori, izvođači, producenti i ostalo. Kao što vidite Zvezdara je plodno muzičarsko tle :D! U to vreme sam se prilično aktivno bavio fotografijom pa je tako pao i dogovor da snimim Pop Mašinu. Svi negativi, (uostalom kao i studijske trake) su završili kod Roberta.

Još da dodam da su muzički izrazi Zokija i Roberta različiti tako da mi se čini da je Zoki dosta kočen pa nije pokazao sav svoj talenat na pločama jer se sve svodilo uglavnom na Robijeve ideje. Njihove žive svirke su bile mnogo bolje.

Santana

Post by Santana » 16 Jun 2009, 22:21

Zlo!
Bas po mom ukusu.
Ima nesto ova muzika. zraci neku svetlost, neku enrgiju, toplinu.
:bambi: za onog ko se setio da izbaci ovo o njima i bezveze je sto ranije nisam imao priliku da cujem ovako neku stvar sa nase scene.

Post Reply