UJEDINJENI FESTIVALI, JAKI FESTIVALI!!

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
shtraft

Post by shtraft » 22 Jun 2009, 07:44

UJEDINJENA SCENA, JAKA SCENA!!
http://groups.myspace.com/ujedinjenascenasrbije

Evo primera kako jedan festival treba da se ophodi preme bendovima:
Proshle godine smo bili u Banja Luci na Nektar demo festu i pogledajte uslove koje smo imali tamo:
1) Bio nam je placen put
2) Imali smo 7 dana smeshtaj u hotelu 3 zvezdice sa doruckom, ruckom i vecerom.
3) Imali smo svog coveka od strane festivala koji je brino o nama.
4) Na dan nastupa imali smo besplatno pice.
5) Svirali smo na nikad boljoj bini i na nikad boljoj opremi.
6) Soba do sobe sa nama su bili Rambo Amadeus,Darko Rundek,Koja, Kud idijoti.... Kakav tretman su imali oni imali smo i mi.

A shta mi dobijamo od nashih festivala:
1) Ne placaju nam putne troshkove.
2) Ako dobijemo po jedan sendvic i pivo, presrecni smo.
3) Ophode se prema nama kao da nam cine uslugu, treba do groba da im budemo zahvalni shto su nas pozvali.
4) Pobednici festivala mole boga da li ce da dobiju nagradu koja im je obecana, a cesto obecaju jedno a dobije se nesho drugo (loshije naravno).

A kad ih pitahs, a shto to radite?
Njihova prica je:"Mi jedva skupljamo kraj sa krajem, uprava grada nam obecala kintu pa nas je ispalila, umesto nama lovu su dali za neki narodnjacki vashar. Proshle godine smo iz svog dzepa placali troshkove." I shta ti ja znam....
ALI SHTO JE NAJGORE TO SHTO ONI PRICAJU JE ISTINA!!!

A sad pogledajte EXIT:
Objavili su onaj besmislen konkurs za nastup na EXIT festivalu, gde se prijavila masa bendova iz Srbije. Postavljaju svoje profile i pesme, i nadaju se da ce EXIT da ih pozove. A u sushtini te pesme niti iko slusha, niti te biografije i profile iko gleda, da se ne lazemo. A i ko bi kad ih ima kamara. A to na koji se nacin dolazi do svirke na EXIT-u necu da pricam, jer mi to i nije cilj.
Da ne ispadne kako samo pljujem a nishta konstruktivno ne predlazem, evo ideje:
Zashto ne bi kao nagrada za pobednike demo festivala po Srbiji ne bi bio nastup na EXIT-u!
Demo festivali bi definitivno imali korist od toga. Kao shto rekoh glavni izvor prihoda im je gradska uprav, a oni nemaju veze sa rokenrolom, i za njih je sve to jedno puko izdrkavanje, da prostish. Ali kad bi pobednik festivala ishao na EXIT, e ta prica bi totalno drugacije zvucala u njihovim ushima. Mozda oni ne znaju shta je rokenrol ali zato zasigurno znaju shta je EXIT, i za to bi dali kintu! Nashao bi se tu josh po neki sponzor, siguran sam.
Sa druge strane EXIT treba demo festivalima da zada uslove!!
Lepo postave se standardi koje festivali trebali da ispune da bi mogli da udju u tu pricu. I shto se tice kvaliteta zvuka, rasvete bine i shta ti ja znam.
A opet cu provuci svoju staru pricu o odnosu prema bendovima. Znaci putni troskovi, dnevnice, klopa pice,... Da svakom bendu bude cast shto je nastupao.
Kao shto velika firma za male firme raspishe tender za izvodjenje radova, tako i EXIT. Ko ne ispuni uslove gubi pravo za sledecu godinu.
Exit se oslobodio besmislenog konkursa, festivali dobijaju puno, a mi i publika dobijamo najvishe!

ROCKAJ SRBIJO!!!

Santana

Re: UJEDINJENI FESTIVALI, JAKI FESTIVALI!!

Post by Santana » 22 Jun 2009, 10:32

takmicenje za nastup na egzitu- fino.
ovakvo kakvo si ti dole naveo.

A to sa smestajem je tako- zavisi ko koliko ima. Nadam se da je ovo sendvic+pivo nije bilo u tvom slucaju doslovno tako

shtraft

Post by shtraft » 22 Jun 2009, 10:53

Ma bilo je kako nije!!

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 22 Jun 2009, 14:26

Odlicna ideja, ali kako ovo sprovesti u delu? Jel znas kome da pises, kome da predlozis ovako nesto? Da se skupljaju potpisi ili sta :S

nenadnenad

Post by nenadnenad » 22 Jun 2009, 14:50

moze exit da zadaje uslove demo festivalima do besvesti ako demo festivali nemaju pare za ispunjavanje takvih uslova...
treba ljudi da vrse pritisak na vladine organizacije koje su zaduzene za kulturu , da traze totalnu transparentnost rada i da proveravaju ljude na tim pozicijama umesto da se neko uvali ko bumbar u kosnicu i da puni svoje sopstveno dupe parama iz budzeta.U slucaju da ljudi u tim organizacijama nisu krivi za kojekakve malverzacije a jako sumnjam onda treba vrsiti pritisak na drzavu da daje vise para opstinama za kulturna desavanja.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 22 Jun 2009, 16:41

Santana wrote:takmicenje za nastup na egzitu- fino.
ovakvo kakvo si ti dole naveo.

A to sa smestajem je tako- zavisi ko koliko ima. Nadam se da je ovo sendvic+pivo nije bilo u tvom slucaju doslovno tako
Brate ima slucajeva kad ni sendvic ne dobijes vec samo dva piva ( ne, ne dve dvolitre nego dva o,33 lava) ja svedok i zrtva ....

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 22 Jun 2009, 20:05

Rockaj srbijo zemljo junaka, rockaj srbijo zemljo bitaka

:P

Margot

Post by Margot » 23 Jun 2009, 12:28

Demo fest u Banjaluci je bio izuzetak izuzetaka, tu se išlo sa ogromnim novcem iz ne znam kojeg izvora, zvanično od reklamne agencije Aquarius, koja je to i organizovala. Ali ta savršena oranizacija donijela im je ove godine i neke donacije Vlade, pa će se festival nastaviti razvijati na istom nivou; u stvari na više nivou jer dolaze strani muzički bendovi na revijalni dio festivala.

Hoću da kažem da ne treba baš banjalučki Demo fest uzimati za poređenje.

Što se tiče Exita, stvarno mi je nejasno kako se biraju bendovi..

Postoji li neka crna lista festivala? Imala bih i ja šta da upišem. :)

Post Reply