Kako dobiti taj zvuk!?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mithrandir
MF veteran

Kako dobiti taj zvuk!?

Post by Mithrandir » 07 Sep 2007, 23:31

Pozdrav, braco po oruzju :lol:

Ne znam koliko vas ima slican "problem"... Naime, relativno skoro sam poceo sa elektricnom gitarom i u stvari najteza stvar kod nje mi je bila-jeste dobiti taj zvuk. Kod akusticne sam znao da nemam izbora i to je to, jel'te :D
Kako sam pazario Korg AX5G procesor, dobio sam i vise efekata nego sto mi treba. Volim da skidam npr Maidene, Pink Floyd, Audioslave-dakle sareno, sareno :lol:

Da ne duzim vise... Ovaj thread sam otvorio u cilju medjusobnog pomaganja (ili pomaganja iskusnijih :D) u cilju dobijanja "TOG ZVUKA".
Dakle, hocete da skinete neku pesmu ali ne znate koji su efekti korisceni i kako treba podesiti gain/bass/middle ili da li se koristi flanger, koja vrsta echa i kako podesiti te efekte? Neka ova tema bude odgovor na nasa pitanja!? Ili na ova pitanja odgovara iskustvo, vezba, upoznavanje sa opremom, mukotrpno ceprkanje po efektima? :roll:

Evo ja bih poceo :oops:
Konkretno, efekti za Another Brick in the Wall, Pt. 2 solo. Dakle cini mi se da ima echo i flanger. Echo mi i nije toliki problem, ali flanger mi je potpuna nepoznanica :cry: Ne znam kako da ga podesim, a ova prokletinja (citaj:procesor) ima mnogo flanger-a i podesavanja za isti :cry:
Dakle, sta mi je ciniti? 8)

Rocket Roll

Re: Kako dobiti taj zvuk!?

Post by Rocket Roll » 08 Sep 2007, 00:08

Mithrandir wrote:Konkretno, efekti za Another Brick in the Wall, Pt. 2 solo.
Eeeeeh, naj*bo si :mrgreen: Đe baš taj solo nađe, što lepo nisi uz'o da skidaš nekog Malmstina, ili tako nešto prosto...

Prvo, tu Dejv svira zlatnoga Les Pola (leleeeee!), a to znači puno mahagonija ALI sa SoapBar magnetima, i već sad možeš da se obesiš o G žicu, ne moraš da se mučiš dalje čitajući i pateći...

Eha baš i nema... Dejv je na toj traci snimio:

1) Ritam: Les Paul direktno u miks-pult, dva puta, zatim panovano levo i desno;
2) Filovi: Dejvov stari dobri setup, EH Big Muff i MXR Phase 90, odvrnut na 10% snage;
3) Solo (iliti onaj zvuk koji nas, verovatno, najviše i zanima): neck pickup, direktno u miks-pult, JAKO kompresovan, zatim poslat napolje na Mesa Boogie Mark I (najverovatnije I, možda i II, nemam pojma) i zatim ponovo snimljen.

Uživo je to, naravno, svirao Stratom, kroz svoj standardni MXR DynaComp kompresor i EH Electric Mistress flendžer (takođe blago odvrnut, ništa divlje). Za solo bi zgazio na svoj tadašnji booster, Colorsound Power Booster... Nemoj ni pokušavati da ga tražiš, prodaje se samo u Londonu i košta preko 100 funti.

Glavno je da shvatiš osnovnu ideju - zvuk sa dovoljno middle frekvencija, pravo u kompresor, zatim u fuzz/ treble booster, zatim u blag flendžer/ fejzer ( "/" zavisno od toga da li hoćeš zvuk sa trake ili zvuk sa živih nastupa).

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 00:15

Svaka ti cast! :D na strpljenju i volji da napises post :)
Svaka cast na znanju! :D ali, imas posla sa jednim, pa...pocetnikom u tom pravcu :D

Mozemo li pojednostaviti :D
Sta ja mogu konkretno na procesoru da napravim. Dakle od efekata mi treba compressor, flanger (kako ga setovati? :S), fuzz/treble booster mi nije jasan. Imam efekat fuzz (koliko se ja razumem emulira overdrive onih starih pojacala?), ali nesto mislim da nije to to :D

Jednostavno, ne zelim ono 97% spot on isti zvuk, vec nesto sto ce zvucati sto je vernije moguce sa postojecom opremom :)
Uostalom, ako za svaki upit budem dobio ovako precizan odgovor... :shock: :lol:

Ali respect za odgovor! :wink:
Dave (negde sam procitao da ne voli da ga tako zovu, tj. da insistira da ga novinaru zovu David :shock: ) je car!!! :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Sep 2007, 00:30

Mithrandir wrote:Sta ja mogu konkretno na procesoru da napravim.

Ne znam... Koju ono beše gitaru imaš?
Mithrandir wrote:Dakle od efekata mi treba compressor, flanger (kako ga setovati? :S),
Pa setuj ga da je spor... MXR Phase 90 je na spomenutih 10% prilično spor, "kotrlja" se pooooollaaaaaakoooooo sa jedne frekvencije na drugu... Ne znam šta još od setovanja imaš na Korgu - u svakom slučaju, slušaj i samu traku.
Mithrandir wrote:Imam efekat fuzz (koliko se ja razumem emulira overdrive onih starih pojacala?), ali nesto mislim da nije to to :D
Ne, fuzz je ovo: ->EH Big Muff: GearWire Walkthrough Video (12 megabajta)<-. Pedala "od koje zubi cvokoću, a pivo se preliva". Ove nove je teško namestiti da zvuče kao Gilmurov, ali - osloni se na svoje uši i pokušavaj.

Image

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 00:39

Gitara je Epiphone LP Special :(

Evo direktno iz uputstva :D
Classic Flanger, settovanja su sledeca: Speed, Reso, Depth, Manual, Mix :D.

Sta bi moglo zameniti taj Power Booster (sta on uopste radi)?

I izvini ako previse zapitkujem :oops: (vec ocekujem justfuckingoogleit :P )

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Sep 2007, 12:46

Mithrandir wrote:Gitara je Epiphone LP Special...
To je dobro što se tog sola tiče - i odlična gitara, uopšte - ali njom nećeš dobiti 100% Gilmurov zvuk u drugim Pink Floyd pesmama, pošto Dejv uglavnom svira Strata. Hoću da kažem - sjajan izbor gitare, ali - kao i svaka gitara - ima zvukova koje teže postiže i zvukova za koje je pravljena. Les Paul je pravljen za "full tilt screetch" - Allman Brothers Band, Gary Moore, Slash, Lynyrd Skynyrd, Aerosmith, i tako dalje - Dejvov zvuk je generalno "grublji" i "tanji". No, za ovaj solo, sličnost bi trebalo da bude blizu 100%.
Mithrandir wrote:Classic Flanger, settovanja su sledeca: Speed, Reso, Depth, Manual, Mix :D.
Ok, ovde ćeš definitivno morati po sluhu. Dejv, dakle, koristi MXR Phase 90, i u ovom video fajlu imaš zvučni zapis kako on zvuči na 10 % snage, pa napravi sličan zvuk ovom: ->GearWire CrossTalk: MXR Phase 90 Video Review (9.2 mb)<-.
Mithrandir wrote:Sta bi moglo zameniti taj Power Booster (sta on uopste radi)?
Ništa ne može da ga zameni! Vidi kako je sladak, kao da je iz "Alise u zemlji čuda" (čak ima dugme na kome piše "Uključi me!")

Image

Boost "pogodi" predpojačalo dobrog lampaškog pojačala decibelski jačim i malo "neobrijanijim" signalom... Sjajan zvuk:

->Power Boost With Les Paul, Bedroom Level<-
->Powerboost and Les Paul: Clean, then Silicon Overdrive on, then Germanium on<-
->PowerBoost and Les Paul Clean, then Silicon Overdrive Pre Gain On, then Pre Gain Off<-
->PowerBoost and Les Paul: Silicon Fuzz<-
->PowerBoost And Les Paul: Silicon Clean then Clean Boost<-

U gornjim .mp3 zvučnim primerima te zanima zvuk SiLiKoNsKoG kola, ne germanijumskog.

.........................................................................................................

I da, zaista, mnogo stvari postoji na, recimo, YouTubeu, tako da prvo "dvaput googlaj a jednom pitaj". Pozdrav!

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 08 Sep 2007, 23:14

Hvala puno Rocket, videcu nesto da smislim :D

Ok, jos neko ima problema sa dobijanjem nekog zvuka?

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 09 Sep 2007, 12:54

Evo ja...

Kako da dobijem distorzij koju koristi Malmsteen, pogotovo zvuk onih najvisih tonova koje benduje....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Sep 2007, 14:51

Kpiraj ovu sliku dole, ili je skini sa http://guitargeek.com/rigview/259/ . Tu stoji da Yngwie koristi 28 (!) Maršala vezanih u seriju - što, naravno, nije tačno. Ima tri ili četiri tako vezana, nekada je išao i do šest. Mislim da dosta distorzije dolazi iz tog Maršalovog 6040 powerampa. Taj Moog Taurus bas je takođe kul fora...

Imaš nešto i ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Malmsteen#Equipment . U suštini ti treba Plexi distorzija (znači više "vintage" Maršalovog zvuka nego modernijeg JMP zvuka), i to tako da maksimum drajva ide iz pojačala a ne iz pedala.

Image

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 25 Sep 2007, 00:06

Me again :lol:

Ovoga puta...nadam se malo laksi posao.

Jimmy Page...generalni setup (distorzija, gain/bass/treble/middle?)
Led Zeppelin-Bring It On Home *http://www.savefile.com/files/1078195*
Dakle kod onog prvog benda...koji je to efekat...wah?
Kako ga treba podesiti?

Hvala puno!

P.S. @Rocket, ok ono za Dave-a...priblizio sam se zvuku, ali mi nekako zvuk deluje mnogo svetlo u odnosu na studijsku verziju. Pretpostavljam podesavanja bass/treble/middle? Kada smanjim tone potenciometar na gitari malo je pribliznije ali ne dovoljno. :(

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Sep 2007, 00:45

Bass/ treble/ middle, ali možda još malo reverba ako ti je mnogo svetao zvuk. Generalno nema pravila - vrti dugmiće dok ne budeš blizu.

Jimmy Page = Telekaster kroz gomilu najrazličitijih fuzzeva u isto vreme. Što se pojačala tiče, uglavnom Marshall SLP-1959. Recimo da bi mogao da pokušaš sa nečim što zvuči najbliže fuzzevima koje je Pejdž koristio - Roger Mayerovi fuzzevi, Sola Sound Tonebender. Ostatak je u prstima (rifovima).

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 25 Sep 2007, 10:33

OK, thx. :wink:

Ali ima neki efekat u Bring It On Home, prvi bend...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Sep 2007, 12:43

Nije to efekat, to je druga gitara koja svira neku harmoniju u višoj oktavi, i čuje se samo prvih par taktova. Ona možda svira sa nekim fejzerom preko fuzza, a možda Pejdž to svira violinskim gudalom (to je njegov čuveni izum). Ako nemaš drugog gitaristu, batali.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 25 Sep 2007, 13:25

Bio sam uveren da u tom delu nema dve gitare :(
OK, znaci phaser :)

P.S. Hocu da sviram/o pre Black Dog-a, kao oni live ;)

Jimmy Henderson

Re: Kako dobiti taj zvuk!?

Post by Jimmy Henderson » 31 May 2008, 14:51

rockett covece ! znas da su mi Led Zeppelin broj svih brojeva , ali KAKO odsvirati te prve taktove
bring it on home ? Page je oduvek bio zaheban tip kao i njegov ucitelj Crowley ..........

Post Reply