A, tako...Mada ne mora da znaci da prsti daju topliji ton, jednostavno zavisi od toga kakav si sa trzalicom, jer postoje 2 vrste gitarista :
Oni koji sviraju kao babe i oni koji sviraju kao muskarci.
R. M. Točak
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
Re: RM Tocak
stivi rej von svira kao muskarac... mislim da je na to mislio... i tocak ima dosta dobar trip, onako junacki... al to je ono sto ih cini izvanzemaljskim djitristima...Doolio wrote:ja sviram ko muskarac i to sam uvek mrzeo kod sebe, onda uzme neki lik trzu i krene da svira ko baba i ja umrem od zavisti:) uvek sam zeleo tako da sviram, a nikad nisam skontao taj touch, brate, kad ti babe likovi predju onako trzalicom preko zica, upiskim se od miline...
Ma da, nisam mislio da su trzalice babe a prsti klade, nego to onako malo opstije sam mislio, u smislu oni koji znaju znaju i koji ne znaju ne znaju. 

a, to, pa onda se bolje izrazi, istripovo si me u petnes drugih smerova:) ne valja ti metafora:)
ja sam mislio na jacinu okidanja...meni je bas do jaja kad neko onako ume da prelebdi preko zica trzalicom rrrrrng, a ne krkrnkrnk kao ja recimo. a to ne da nije muski, nego brate...
ja sam mislio na jacinu okidanja...meni je bas do jaja kad neko onako ume da prelebdi preko zica trzalicom rrrrrng, a ne krkrnkrnk kao ja recimo. a to ne da nije muski, nego brate...
Pa dobro to i jeste to u neku rukuDoolio wrote:a, to, pa onda se bolje izrazi, istripovo si me u petnes drugih smerova:) ne valja ti metafora:)

I da, spominjali ste da je sustain zbog tehnike prstima, u sta sam skoro siguran da nije tako, jer kako onda drugi gitaristi koji sviraju trzalicom to postizu? To mi je palo na pamet kada sam sinoc gledao Santanu. Prije bih rekao da to zavisi od gitare i ozvucenja. Mada opet, na Ukoru nekako Tocak predobro kontrolise taj sustain da bi bio samo onako sporedni efekat...
pa točak je i struju izmislio a da ne moze kontrolisat sustain kako on hoce.....
Naravno, kako sam mogao to da zaborvaim. 

-
Molim da ne shvatite pogresno, ovaj komentar nije usmeren na tocka licno, vec na njegovo sviranje.
Po mom misljenju sam ton je jako specifican sto bi rekli "Tockov",
ali po mom misljenju je prepun neprijatnih srednjih tonova,
takodje visokih, dok je bas zapostavljen.
Naime ne radi se toliko o gitari i pojacalu,
koje je dosta cudno podeseno, vec o njegovoj
tehnici desne ruke koja proizvodi previse sumova pucketanja i ostalih nezeljenih prizvuka.
Takodje je i samo okidanje zica pre-preglasno, cak i na akusticnoj gitari. Da bi bilo jasnije,
pogledajte kako to zapravo treba da zvuci,
npr. pogledajete na guitar tube sve tehnike sviranja prstima chicken pick.
i mnoge druge. Naravno uz duzno postovanje Tocak je stvorio neku svoju tehniku,
koja je po meni dosta nesavsena i neprecizna, sto bi mi gitaristi rekli "prljava".
Takodje za one koji ne znaju, uglavnom svi svetski gitaristi imaju svoje savetnike i tehnicku pomoc strucnjaka
koji ucestvuju u kreiranju njihovih zvukova na raznim gitarama i pojacalima. Mislim da to Tocku prilicno nedostaje.
Znaci da rezimiram sam ton je po meni neprijatan, praskav uz dosta neartikulisanih vibracija zica koje ne treba se cuju
(lose denfovanje desnom rukom)
S druge strane Tocak je veoma precizan metricki i
ima prilicno autenticne kompozicije, ali doste motiva, rifova i tema su samo uslovno autenticne.
Ovo je moje misljenje koje ne mora da bude i vase... Vise u sledecem obracanju, pozdrav svima!
tehnici desne ruke koja proizvodi previse sumova pucketanja i ostalih nezeljenih prizvuka.
Takodje je i samo okidanje zica pre-preglasno, cak i na akusticnoj gitari. Da bi bilo jasnije,
koja je po meni dosta nesavsena i neprecizna, sto bi mi gitaristi rekli "prljava".
Takodje za one koji ne znaju, uglavnom svi svetski gitaristi imaju svoje savetnike i tehnicku pomoc strucnjaka
koji ucestvuju u kreiranju njihovih zvukova na raznim gitarama i pojacalima. Mislim da to Tocku prilicno nedostaje.
Znaci da rezimiram sam ton je po meni neprijatan, praskav uz dosta neartikulisanih vibracija zica koje ne treba se cuju
ima prilicno autenticne kompozicije, ali doste motiva, rifova i tema su samo uslovno autenticne.
Ovo je moje misljenje koje ne mora da bude i vase... Vise u sledecem obracanju, pozdrav svima!
Cekaj samo da te biciklO stigne! 

nece biciklo vise dolaziti...visi na ac/dc forumu...sinisake wrote:Cekaj samo da te biciklO stigne!
Ja sam cuo da Tocak nikad nije uhvatio trzalicu nego ima veliki nokat i sa njim svira umesto trze...
I onda kad je solo on pici noktom...a ovako svira prstima...
I onda kad je solo on pici noktom...a ovako svira prstima...
Re: R. M. Točak
Vidi nisam.Ovo je bila samo proba, prethodno nesto nije islo.
Poslednji put menjao biciklo dana 22 Jul 2009, 17:45, izmenjena 4 puta.
Poslednji put menjao biciklo dana 22 Jul 2009, 17:45, izmenjena 4 puta.
Last edited by biciklo on 22 Jul 2009, 17:45, edited 4 times in total.
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/UKaqP5x01ek&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/UKaqP5x01ek&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]heaven66100 wrote:Molim da ne shvatite pogresno, ovaj komentar nije usmeren na tocka licno, vec na njegovo sviranje.
Vidim da si svoj jadni komentar postavio i na ovaj video.
Da su komentari ovdje o Tocku licno ovo bi vjerovatno bila vrlo mala tema.
Tockov ili Chuck Norrisov ton, svejedno, najbolji je.
Medjutonovi koje cujes nisu slucajni medjutonovi vec su tonovi koje sa namjerom svira, jer kako se na pocetku videa vidi, on svira neku vrstu nazovimo sweep pickinga, dakle svira preko vise zica tonove koje ostavlja da se cuju da bi posluzili stvaranju bogatije harmonske podloge.
Da je bass zanemaren, to prvi put cujem, vjerovatno nisi gledao Zikino kolo ili Hit The Road Jack,
a mozda i jesi (ali onda nisi puno pametan), samo ne shvatas da Tocak nije obicni chicky-picky-gitarista.
Mislim da je nepristojno da govoris koliko je necije okidanje zica prejako kada on okida zice vec preko 50 godina svaki dan, u prilog ide i video dole.
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/qsIBMnwAcRk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/qsIBMnwAcRk&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Tocak jeste stvorio svoj stil i nacin sviranja, prilicno autentican i neponovljiv cak i za zapad (sto je posebno tesko na bijednim prostorima poput Balkana), i taj stil nije nimalo sto bi "vi" gitaristi rekli mutan ("mi" gitaristi za takve kao ti kazemo tupan).Ukoliko je sviranje vise zica uporedo pod distorzijom da bi se dobila jaca podloga i mocniji zvuk i ostavio jaci utisak prljavo sviranje, onda Tocak ni to ne radi.
"Savjeti i pomoc strucnjaka"...Tocak je dovoljan sam sebi, jer veceg strucnjaka od njega nema.Ko se usudi da daje Tocku savjete, ponavljam, covjeku koji pretura po zicama preko 50 godina, taj treba da se zapita da li je utorak prosao."Stvaranje novih efekata i zvukova".

Tocak svira i trzalicom, i prstima, i prstom kao trzalicom (i kaziprstom i malim prstom).
Ovo je moje misljenje, na brzinu izneseno, koje mora da bude i vase...Nece biti sledeceg obracanja, pozdrav svima i RHCP power forever!