Serije Fendera koje treba zaobići?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Serije Fendera koje treba zaobići?
premesti u battlegrounds,promeni ime teme u univerzalna rasprava i milina..

Da bresinisake wrote:Ma zakljucavaj, Dejane, jos cemo do kraja doci do toga da je Squier Bullet nepravedno i neosnovano potcenjena gitara, i da se uz minimalna ulaganja na njoj moze dobiti bolji instrument od MIA strata...
A o fuserskom Gibsonu i da ne govorimo.

Da...dweezil wrote:saznanje broj 1-Tokaji Les Paulovi su bolji od Gibson jer nemaju chambered body

Enivejs, sve te stvari - chambered body ovo ono, SEB kod tokai-a i ostale gluposti su marketinski trikovi i opravdanja zasto se jedan les paul na primer ne bi napravio od punog komada mahagonija
Evo ja sam se bas pre neki dan slatko ismejao na ovo:

The SEB bodies are made from many smaller pieces of wood arranged in a cross body pattern - so the grain runs front to back. These are sandwiched between two conventionaly grained pieces of wood so the vibration travels very quickly through the body and bounces off of the caps
Btw. poslednjih par strana teme moze komotno da se prebaci u fender vs. gibson diskusiju
a pa koliko vidim na slici delovi drveta su i na gitari poredjani kao i na drvetu dok su bili u jednom komadu, dont know really, valjda to ima neke veze sa gustinom, rasporedom vlakana i akustikom. Stvarno neznam, btw sto su i isekli sve u toliko mnogo komadica?! Aha sad sam procitao tekst, kao vertikalni raspored drvenih vlakana omogucava da zvuk brze prolazi od zadnje ploce do prednje. Ima neke logike al ono stvarno neznam da ovo jos neko radi.
Ma kadgod krenu tako neke price to obicno znaci da pokusavaju nesto da ti podvale...
cccira wrote:Ma kadgod krenu tako neke price to obicno znaci da pokusavaju nesto da ti podvale...
Da nisi malo paranioican??? Najbolje da se sve gitare prave hrastovine ili od livenog celika i da se pocinkuje kako bi bile dugotrajne

pa neam pojma znam da je i Yamaha imala one neke aero fore sa isto chamberima u najskupljim modelima AES serije.
Ma sve je to lepo, ali u slucaju les paul standarda ne opravdavam. Zna se sta je les paul standard. Btw. ovo je pocelo od price da je skuplje praviti gitaru sa chambered telom, mada ja bas nesto i nisam siguran...
Ognjene, ti stvarno mislis da je gibsonu nekom tamo stalo do tebe, pa ti zato pravi rupice u gitari da te ne bole ledja i da ona bolje zvuci?
Ognjene, ti stvarno mislis da je gibsonu nekom tamo stalo do tebe, pa ti zato pravi rupice u gitari da te ne bole ledja i da ona bolje zvuci?

- Guitar_thrill
- MF veteran
e a tu ja opet ne kontam, kako oni tu ustede u mahagoniju, zar ne bude u sustini isto,jer oni izbuse samo neki deo u sredini, mislim nece oni sad od tog dela da prave jos jedan Les Paul?cccira wrote:Ma sve je to lepo, ali u slucaju les paul standarda ne opravdavam. Zna se sta je les paul standard. Btw. ovo je pocelo od price da je skuplje praviti gitaru sa chambered telom, mada ja bas nesto i nisam siguran...

Naravno da ne ali tako nesto im omogucuje da sastavljaju masiv tela iz vise tanjih dasaka mahagonija
- DrGreenthumb
- MF veteran
Apropo chamberinga -
http://www.tylerguitars.com/index2.html
I review (mog omiljenog casopisa) Guitarist-a
http://www.tylerguitars.com/pages/PDF/2 ... ist_06.pdf
http://www.tylerguitars.com/index2.html
I review (mog omiljenog casopisa) Guitarist-a
http://www.tylerguitars.com/pages/PDF/2 ... ist_06.pdf
Ja nemam nista protiv chamber-ovanih gitara, samo ukazujem da postoji mogucnost za "hvatanje krivine"... a znam i da se sve na ovom sve vrti oko para (pogotovo kad su tako velike kompanije u pitanju) pa sam zato skeptican prema svim tim pricama, jer nazalost, to cesto budu samo marketinski stuntovi
- Rocket Roll
Ne, ne rade sa šupljinama. Yamaha jeste razvila A.I.R. tehnologiju za RGXA2 model, ali u pitanju je meko drvo bez šupljina, i Initial Response Acceleration tehnologiju za SG seriju, gde je u pitanju bombardovanje mahagonija infrazvukom - međutim ni SG serija nije "šuplja".dweezil wrote:pa neam pojma znam da je i Yamaha imala one neke aero fore sa isto chamberima u najskupljim modelima AES serije.
Hamer ima Talladega i Standard Custom modele koji su "šuplji", ali Monaco i Studio modeli su "klasični".
Telo od punog drveta je skuplje i traženije od "sira", jer tu nije moguće koristiti otpatke i(li) male komade. Da li telo od punog drveta svira bolje - e, o tome se može razgovarati.
Znam da sam rekao da necu da se ukljucujem vishe...ali ne mogu ovo je jace od mene...
SLUSAS LI TI SEBE UOPSTE? Da li si ikad procitao neki svoj post ove vrste i razmislio...i dosao do zakljucka: "E, sad sam stvarno pretjerao!"
Ili prosto nekontrolisano udarash kontru svemu sto ti se ne svidja pa dokle stignes?
Stani, opusti se malo i procitaj povremeno kakve glupsti napises ponekad.
Inat da izguras svoje po svaku cijenu ti je potpuno zamaglio rasudjivanje. Nego, da ja ne sudim, procitaj sta si napisao i razmisli o tome 5 minuta...Onda ce ti valjda biti jasno.
Sto se tice komora, komada i otpadaka...
I volio bih da razmislis o tome sta po tvom misljenju u Gibsonu rade sa tim parcetom drveta koje "ustede" na rezonatnoj komori?
Vjerovatno iz njega idjeljaju jos par komada Les Paul deluxova?
Drvo koje im ostane nakon pravljenja komore, dobiju u vidu fine pilotine izdjeljane glodalicom...Bas me interesuje sta rade sa tom pilotinom i kakva je usteda u tome...
Rezonantna komora ne moze biti nacin ustede na drvetu kod izrade gitara...Ona predstavlja samo dodatni trosak u vidu dodatne radne snage i dodatnih covjek/sati potrebnih za njenu izradu....
Prije nego se zaletis da kontriras...sjedi i razmisli malo da opet ne prosipash bisere...
SLUSAS LI TI SEBE UOPSTE? Da li si ikad procitao neki svoj post ove vrste i razmislio...i dosao do zakljucka: "E, sad sam stvarno pretjerao!"
Ili prosto nekontrolisano udarash kontru svemu sto ti se ne svidja pa dokle stignes?
Stani, opusti se malo i procitaj povremeno kakve glupsti napises ponekad.
Covjece, pricamo o Les Paul standardu a ne o Affinity Squieru...Kakav sir? Kakvi otpaci? Kakvi komadi?Rocket Roll wrote:
Telo od punog drveta je skuplje i traženije od "sira", jer tu nije moguće koristiti otpatke i(li) male komade. Da li telo od punog drveta svira bolje - e, o tome se može razgovarati.Telo od punog drveta je skuplje i traženije od "sira", jer tu nije moguće koristiti otpatke i(li) male komade
Inat da izguras svoje po svaku cijenu ti je potpuno zamaglio rasudjivanje. Nego, da ja ne sudim, procitaj sta si napisao i razmisli o tome 5 minuta...Onda ce ti valjda biti jasno.
Sto se tice komora, komada i otpadaka...
A zasto po toj "logici" na gitarama bez komore nije moguce koristiti komade...Naravno da postojanje rezonantne komore nije nuzni preduslov za pravljenje gitare iz djelova i otpadaka..Pa to rade svi low end proizvodjaci a ne koriste komore...Da je tvoja logika tacna nalazio bi komore u svakom Epiphonu, Squieru, Staggu i slicnim proizvodima. Je li ti to palo napamet kada si pisao gore citirani post?Rocket Roll wrote:Telo od punog drveta je skuplje i traženije od "sira", jer tu nije moguće koristiti otpatke i(li) male komade
I volio bih da razmislis o tome sta po tvom misljenju u Gibsonu rade sa tim parcetom drveta koje "ustede" na rezonatnoj komori?
Vjerovatno iz njega idjeljaju jos par komada Les Paul deluxova?
Drvo koje im ostane nakon pravljenja komore, dobiju u vidu fine pilotine izdjeljane glodalicom...Bas me interesuje sta rade sa tom pilotinom i kakva je usteda u tome...
Rezonantna komora ne moze biti nacin ustede na drvetu kod izrade gitara...Ona predstavlja samo dodatni trosak u vidu dodatne radne snage i dodatnih covjek/sati potrebnih za njenu izradu....
Prije nego se zaletis da kontriras...sjedi i razmisli malo da opet ne prosipash bisere...
- Rocket Roll
Vidi, o Gibsonima možeš da tvrdiš šta god želiš, ali razmisli malo o svom tonu jer ne priliči forumu - vređanje je zabranjeno pravilnikom.
Neću te sankcionisati ali neka ti ovo bude poslednji put, važi? Niko ovde nikog nije "našao na ulici".
Nemam nameru da raspravljam sa ljudima kojima je uvreda glavni argument. Ako se budeš smirio, diskutovaćemo dalje.
Neću te sankcionisati ali neka ti ovo bude poslednji put, važi? Niko ovde nikog nije "našao na ulici".
Nemam nameru da raspravljam sa ljudima kojima je uvreda glavni argument. Ako se budeš smirio, diskutovaćemo dalje.