Serije Fendera koje treba zaobići?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Serije Fendera koje treba zaobići?

Post by sinisake » 09 Aug 2009, 14:46

Neću te sankcionisati ali neka ti ovo bude poslednji put, važi?
:O.o:

jcm 800

Post by jcm 800 » 09 Aug 2009, 14:53

:cry: :nixweiss: :krstise:

Poslednji put sta?

Da tebi kontriram?
Da postujem?
Da branim cinjenice i logiku od neistina i neznavenih naklapanja?

Evo necu vishe...Od sad sta god da bude napisano iako znam da je netacno ja cu samo
:bow: :bow: :bow:

Moze tako?

Onda ce Forum dobiti i na kvalitetu i na slobodi izrazavanja...
A tek sto ce ispuniti svoju glavnu misiju...Razmjeni informacija i CINJENICA... :roll:
Last edited by jcm 800 on 09 Aug 2009, 14:59, edited 1 time in total.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 09 Aug 2009, 14:58

Alo ljudi, diskutujete na pogresnoj temi!

Bluesko

Post by Bluesko » 09 Aug 2009, 15:02

Ja `ocu da se diskashn nastavi,kako bismo konacno zakljucili jel` bolji Fender ili Gibson,nebitno sto je tema posvecena Fenderu :D A jcm mojne se povlacis,cek` da vidimo u kakvom se pravcu razvija diskusija :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Aug 2009, 15:11

Ma malo su se previše usijale glave: sad su odjednom tu "borci za istinu" koji brane Gibsona & Partiju u cilju... pobede Svetlosti nad Tamom?

Kako juče reče Sava, svi smo mi ovde amateri - u smislu da ne živimo od muzike - i možemo da mislimo šta god želimo, ali ne bi bilo dobro da svoje mišljenje smatramo toliko bitnim.

Što se "Fender vs. Gibson" tiče, to je neko pogrešno shvatio: ovo je tema o prevelikoj ceni nasuprot kvalitetu izrade Fendera (i Gibsona). Takođe su se nudile alternative: instrumenti manje cene a istog ili većeg kvaliteta izrade.

Ili je ovo barem bila tema o tome.

Bluesko

Post by Bluesko » 09 Aug 2009, 15:13

Rokete jel ti to branis onda Fender u istoj analogiji - Pobede Svetlosti nad Tamom? :mrgreen: 8)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Aug 2009, 15:18

Ne ja. Eto, baš juče sam se - na ovom istom mestu - negativno izrazio po pitanju MIJ Fendera.

Kod Fendera, u rangu od preko 1000 evra, gitarista najčešće plaća ili ono što mu ne treba ili "ekskluzivnost" - ne plaća ton. Takođe, u rangu od preko 1000 evra ima puno alternativa Fenderima: Yamaha, ručni radovi... U rangu do 1000 evra Ensenada (MIM Fenderi) su preozbiljna konkurencija (Deluxe serija nasuprot Highway One seriji, na primer).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Aug 2009, 23:02

jcm 800 wrote::cry: :nixweiss: :krstise:

Poslednji put sta?

Da tebi kontriram?
Da postujem?
Da branim cinjenice i logiku od neistina i neznavenih naklapanja?

Evo necu vishe...Od sad sta god da bude napisano iako znam da je netacno ja cu samo
:bow: :bow: :bow:

Moze tako?

Onda ce Forum dobiti i na kvalitetu i na slobodi izrazavanja...
A tek sto ce ispuniti svoju glavnu misiju...Razmjeni informacija i CINJENICA... :roll:
Aaaaah, šta da kažem a da se ne tumači pogrešno... Vidi, kako god to tebi da izgleda, ovo o čemu se diskutuje na ovoj temi ipak nije matematička jednačina, i nemoguće je da bilo ko tvrdi da je apsolutno u pravu. Razni ljudi iznose različite ustiske, i to je to. Nema potrebe za ovakvom tenzijom.

Drugo, evidentno je da tebe Rocket nervira, ali to je ipak između tebe i njega, i nema potrebe da u raspravu u kojoj učestvuje mnogo ljudi uvlačiš te lične momente. Neslaganje sa nečijim stavom je jedno, a ovo što ti radiš je nešto sasvim drugo, meni ponajviše izgleda da si ti zamislio da ti je sveta životna misija da se istovariš po svemu što Rocket kaže. Budući da ti je ton obraćanja neprjatan i nepristojan, ja nekako izgubim volju da čitam. Može biti da si u pravu, ne sporim da postoji ta opcija, ali ono... smoren sam od bahate komunikacije, i ne mogu to da čitam. Lepa strana ovog foruma je to da se ekstremno mali broj ljudi ovako obraća drugim članovima, i ja bih jako voleo da ti usvojiš neke drugačije norme komunikacije.

Da naglasim nešto, da ne bi bilo izvrtanja mojih reči - nikome ovde neću da držim stranu, svi su sposobni da napišu i gluposti i pametne stvari. Svi mogu da pogreše, kao što svi mogu da potrefe baš u centar problema. I možemo da pričamo o tome. Ali hajde da to ne zvuči "kočijaški". Ista stvar može da se saopšti na mnogo različitih načina. Ovako kako ti saopštavaš stvari, za mene je prililčno obeshrabrujuće u startu, čim naletim na uvodne cinične "žaoke", ja samo prestanem da čitam, pređem na sledeći post. Molim te nemoj da zameriš na iskrenosti, zaista ne pišem ovo sa lošom namerom. Možda ću jednog dana da se nađem u situaciji da kažem "Čekajte ljudi, jcm je u pravu!" ali da bi se to desilo, prvo treba tvoje obraćanje da bude takvo da ja to želim da pročitam do kraja.

dweezil

Post by dweezil » 09 Aug 2009, 23:14

pa @jcm 800 i jeste u pravu za sve sto je napisao, evo ja mogu da kazem to bez ikakve frke. I ne vidim gde je covek ispao nekorektan i nevaspitan?!
Last edited by dweezil on 09 Aug 2009, 23:16, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Aug 2009, 23:14

Sto se tice supljina u telu gitare, ovo sto sada radi Gibson (a i PRS) je kriminal. Citava izmisljotina je krenula pre mozda 15-20 godina sa onim Lite modelom (Gibson Les Paul _insert_your_model_model_ Lite).

Ovde treba razlikovati hollow body gitare poznate od pamtiveka, semi-hollow body naprave novijeg datuma i 'chambered' body sto je najnovija izmisljotina. Ljubitelji Gibsona su vec duzi niz godina trazili od fabrike da izadje sa nekim LP modelom koji bi bio laganiji, negde u rangu bar SG-a koji je isto od mahagonija ali je zbog thin line tela znacajno laksi od LP-a a tu se svaki kilogram debelo racuna kad treba da teglis gitaru iz noci u noc iz godine u godinu (profi muzicari jelda, ali ne samo oni sto prodaju milione ploca vec i ovi sto sviraju po barovima i crkvama sto je u Americi najznacajniji segment trzista u stvar, barski i crkveni gigovi). Ovi izbacili LP Custom Lite, ofarbali ga u ljubicasto i generalno dobili zestoke kritike. Jeste lagano ali to sad nije vise to. Kasnije su experimentisali sa drukcijim layout-om drveta i tim komorama koje sada vidimo. PRS nije busio svoja tela ali i oni su se pohalavili pa sad imaju te citave serije gitara napravljene (kao i Gibson) od skart drveta. To su komadi drveta (kojih ima da se napuni hala beogradskog sajma) koji su im pretekli za sve ove godine ali ih nisu bacili. Ili nije bilo premium drvo (a oni zaboga prave gitare samo od premium drveta) ili su ostaci od seckanja delova za telo i vrat. Onda su smislili buvu kako da prodaju to ljudima koji nemaju para za 'real thing', malo su jeftinije te gitare od full out modela, onih sa premium drvetom. Medjutim, njihovoj drskosti nema kraja (tojest drskosti ovih vlasnika i stock-holdera) tako da su polako poceli da bumpuju cene navise pricom kako je sve to sad neka nova cool izmisljotina, kao rezonansa, sustain, it's not hollow, it's not semi-hollow, udahnite duboko, it's chambered body. Raja ko raja, prima se na svakakve gluposti, to je mentalitet mase.

Uglavnom, koristeci dva razlicita marketinska pristupa, Gibson i PRS su na najsmirdljiviji nacin poceli da lazu potencijalne kupce. Fender se nije posluzio nijednim od ta dva pristupa. I oni koriste kojekakve nebuloze od drveta, skart i ostalo samo ti ne prodaju muda za bubrege. Nista ti ne kazu, nemaju nikakav novi revolucionarni dizajn (chambered Strat ili Tele:), jednostavno cute i u jeftinije serije ubacuju drvo koje stignu. Prema tome niko nije 'kriv', sve je to zamka za slonove (nas, kupce). Opste je poznata stvar da danas ne mozes vise da nabavis ni mahagoni iz Hondurasa ni palisandrovinu iz Brazila. Ni kojekakva druga drva. Ali ovi imaju te skart zalihe, koje zovu samo zalihama (sigurno nece bas da advertizuju da je skart) od pre kao 20 godina (sto je istina, ali kazem ili su ostaci od ranijih obrada secenja ili je drvo koje je nekada bilo odbijeno kao nedovoljno kvalitetno za tu firmu, ali je ostalo negde u coskovima ogromnih skladista drveta koje te kompanije imaju na svojoj fabrickoj lokaciji). Onda su dosli neki MBA (Masters Of Business Admionistration) i kao sto su sjebali komplet ekonomiju unazada 20-25 godina, tako su sjebali i ovo, ali to je posebna prica.

E sad, postoje firme koje experimentisu sa 'chamberovanjem' instrumenata. Nije to isto sto i hollow body (suplje telo, kao sto su sve klasicne, flamenco i masa ranijih jazz gitara iz prve polovine 20 veka, D'Aquisto, ovo ono, kasnije Gretsch, Guild, Ibanez jazz modeli, te fore). Nije to isto sto ni semi-hollow body koje su nesto izmedju solid body i hollow body, znaci stavi se solidni blok drveta u kome su narpavljene rezonantne komore pa se onda na 'top' gitare busi rupa tipa 'f hole' ili slicno.

Ovaj moj druga je experimentisao sa chambered body (koristeci sto kazu ovi pacenici iz PRS-a 10A grade drvo, ne skart). Napravio je u telu 'routing' (znaci komore, tojest vise kao kanale u drvetu koji malo spuste tezinu instrumenta) ali glavna ideja mu je bila da vidi sta ce se desiti sa zvukom. Pored toga sto je napravio niz semi-hollow body gitara (semi-hollow gitare ponekad ni nemaju otvor na telu, ni na gornjoj povrsini, na topu, ali jesu suplje iznutra zbog rezonanse, a i laganije su drasticno) napravio je bar 5-6 razlicitih 'chambered' gitara (kao Les Paul, znaci mahagoni i javor ), dubio ih i izvukao vazdusne otvore sa strane gitare a ne sa top-a. Tamo gde se spajaju javor i mahagoni (jer je samo mahagoni rezbaren, dubljen) i ima tri otvora koji su kao USB port u stvari, i zovu se sound-ports ili sound-vents (moguce da je to i patentirao). I pored toga sto je sve to ultra cool prica i ljudi odlepili kad su videli, mi naravno nismo mogli u ludilu da provalimo da to ima nekog uticaja na zvuk, bilo pozivitnog bilo negativnog. Napominjem ponovo da je drvi i izrada bila prvoklasna a ne skart, i da je routovanje potpuno drugacije zamisljeno nego bilo koja prethodna ideja. Na kraju sam rekao coveku , fuck it, napravi dve gitare od istog parceta drveta, telo od ostog parceta magahonija, top od istog parceta javora, vrat od istog parceta drveta (kakav god da je vrat) i jedno dubi drugo ne, ista elektronika, sve isto, pa idemo pod osciloskop da vidimo cija majka crnu vunu prede. Ne samo oscilokop vec postoji i jedan laboratorijski instrument za merenje akustike materijala tako sto se akusticke sonde prikace na samo telo na razlicitim tackama i meri se prostiranje signala (vibracija) u medijumu na koji se nakacis. Na sta me ortak pogledao, i rek'o 'ma zajebi radnju, ionako je gimmick ni ti ni ja nismo culi nikakvu razliku'. Neki momci koji su kupili tih 5-6 komada, zapala ih bas ta serija (sve su ovo rucno radjenje gitare, komplet manualno, bez CNC makina) i dan danas tvrde kako je to 'the shit'. Verovatno zato sto ih samo njih petorica imaju pa su eto ako ni poce mu drugom bar po tom cool.

Ne znam da li Gibson i PRS vrse takve experimente u njihovim laboratorijama (tipa, sta dobijamo a sta gubimo takvim i takvim dizajnom) ali znam da u obe firme rade skotovi na celnim pozicijama.

Bluesko

Post by Bluesko » 09 Aug 2009, 23:16

@Kristijan
Stari,pak probaj da procitas,majke mi ima tu mnogo sto sta argumentovano.... Ako nista,bar one delove bez psovki i
bahanalija.... Uzdravlje :ziveli:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Aug 2009, 23:22

dweezil wrote:I ne vidim gde je covek ispao nekorektan i nevaspitan?!
jcm 800 wrote:SLUSAS LI TI SEBE UOPSTE? Da li si ikad procitao neki svoj post ove vrste i razmislio...i dosao do zakljucka: "E, sad sam stvarno pretjerao!"
Ili prosto nekontrolisano udarash kontru svemu sto ti se ne svidja pa dokle stignes?
Stani, opusti se malo i procitaj povremeno kakve glupsti napises ponekad.
Prije nego se zaletis da kontriras...sjedi i razmisli malo da opet ne prosipash bisere...
Dakle?

Evo dodje i dersu konacno, hvala na ukljucenju :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 09 Aug 2009, 23:25

ciro brate Rocket je suvise mator da bi ga ti ovde branio mislim stvarno je debilno, sto onda ne citiras i sve njegove postove.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Aug 2009, 23:28

Evo cccira me preteče sa citatom... I nije to jedini primer na ovoj temi, i nije toga bilo samo u ovoj temi, ima to podužu istoriju, simptomatično je. Da nije tako, ne bih ni komentarisao. Meni sada zaista nije bitno ko je u pravu, ne pada mi na pamet da se time bavim, samo bih voleo da se ti "sočni" elementi preskoče.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Aug 2009, 23:31

@dweez: Ne branim Roketa, samo odgovaram na tvoj post. Ne svidja mi se takav nacin komunikacije i nisam jedini, a ti pokusaj da isprojektujes sad stagod se tebi dopadne

Post Reply