Squier Standard Stratocaster magneti, coil splitting itd.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Squier Standard Stratocaster magneti, coil splitting itd.
Pozdrav ljudi,
pre nekih 6 meseci primim ti se ja da sviram gitaru pa kintu u dzep i odem u Mitros.Svidi mi se Ibanez gax30 i ja je ispazarim.Sad mi se vise ne svidja zvuk koji mi daje ta gitara, nije ona losa za te pare ali bih vise voleo zvuk single coil magneta kao kod Squier Standard Stratocastera.I tako sam provalio snizenje u Mitrosu i isao da pogledam gitaru.Sve mi deluje ok (koliko se ja razumem) ali gitara kada se svira na jednom magnetu bilo kom ima jak sum koji se cuje, na dva magnete to nije slucaj.Da li je to normalno i sta mislite za koje pare mogu da prodam gax30 star 6 meseci?
pre nekih 6 meseci primim ti se ja da sviram gitaru pa kintu u dzep i odem u Mitros.Svidi mi se Ibanez gax30 i ja je ispazarim.Sad mi se vise ne svidja zvuk koji mi daje ta gitara, nije ona losa za te pare ali bih vise voleo zvuk single coil magneta kao kod Squier Standard Stratocastera.I tako sam provalio snizenje u Mitrosu i isao da pogledam gitaru.Sve mi deluje ok (koliko se ja razumem) ali gitara kada se svira na jednom magnetu bilo kom ima jak sum koji se cuje, na dva magnete to nije slucaj.Da li je to normalno i sta mislite za koje pare mogu da prodam gax30 star 6 meseci?
Re: Squier Standard Stratocaster magneti
kada se svira na samo jednom magnetu single coil ima šuma i zujanja, a kada se svira u kombinaciji 2 magneta shuma nema jer su vezani u opoziciju, pa to eliminiše šum i zujanje...znaci , normalno je kod singl coil magneta da imaju šum za razliku od hum-ova...
Hajde da pokušamo ukratko da pretresemo ono o čemu je pisano mnogo puta. Da, naravno da imaš šum na single coil magnetima, ali nije to tako strašan šum, osim ako se ne otpanjiš žestoko i ne nasviraš neku tešku distorziju. Ako si gitaru probao u prodavnici koju spominješ, zaboravi - to nije referentno, jer ona sobica za isprobavanje gitara ima neku tešku maleraciju sa instalacijama, i tamo sve šušti i bruji daleko više nego što je normalno.
E sad, kad su ti uključena 2 magneta na gitari oja ima single coil magnete, on se ponašaju, bar kad je šum u pitanju, slično humbucker magnetima. A humbucker magneti, kako im ime kaže "buckuju" šum, odnosno "hum", to je ta ključna razlika između ove 2 vrste magneta. Zato humbucker magneti bolje primaju teži gain, a single coil se tu baš ne proslave, ali daleko od toga da su neupotrebljivi. Opet, ako hoćeš onaj kristalni clean, to imaš na single coil magnetima, a humbucker magneti uvek imaju makar maaaaleeeeeckiii gain. U suštini je dobro imati i gitaru sa single coil magnetima, i gitaru sa humbucker magnetima, svaka ima svoje reon u kome je nenadmašna.
GAX 30 nije neka osobita gitara, i cena u preprodaji joj nije spektakularna. A ni Squier nije baš kupovina da se onesvestiš, i to je gitara kojoj ćeš vrlo brzo da nađeš mane. Ja bih sada voleo da čujem šta još ko ima da kaže na ovu temu, jer eto, ja bih nešto predložio, a voleo bih da mi neko kaže šta misli o tome, budući da se radi o entry level gitari. Ili da se dodaju prekidači, ili da se stave push pull potovi, da se splituju ovi humbucker magnet koje ima GAX 30. To je moj predlog, ne znam koliko je isplativ, ali mi deluje smislenije nego da se u bescenje prodaje GAX i onda kupuje Squier.
E sad, kad su ti uključena 2 magneta na gitari oja ima single coil magnete, on se ponašaju, bar kad je šum u pitanju, slično humbucker magnetima. A humbucker magneti, kako im ime kaže "buckuju" šum, odnosno "hum", to je ta ključna razlika između ove 2 vrste magneta. Zato humbucker magneti bolje primaju teži gain, a single coil se tu baš ne proslave, ali daleko od toga da su neupotrebljivi. Opet, ako hoćeš onaj kristalni clean, to imaš na single coil magnetima, a humbucker magneti uvek imaju makar maaaaleeeeeckiii gain. U suštini je dobro imati i gitaru sa single coil magnetima, i gitaru sa humbucker magnetima, svaka ima svoje reon u kome je nenadmašna.
GAX 30 nije neka osobita gitara, i cena u preprodaji joj nije spektakularna. A ni Squier nije baš kupovina da se onesvestiš, i to je gitara kojoj ćeš vrlo brzo da nađeš mane. Ja bih sada voleo da čujem šta još ko ima da kaže na ovu temu, jer eto, ja bih nešto predložio, a voleo bih da mi neko kaže šta misli o tome, budući da se radi o entry level gitari. Ili da se dodaju prekidači, ili da se stave push pull potovi, da se splituju ovi humbucker magnet koje ima GAX 30. To je moj predlog, ne znam koliko je isplativ, ali mi deluje smislenije nego da se u bescenje prodaje GAX i onda kupuje Squier.
-
OK,
znaci single coil suste, ali verovatno je to cena za onakav zvuk kakav oni daju.
Kristijane sto se tice tvoje ideje voleo bi da cujem resto,ali ako treba da nesto budzim, lemim, trazim majstora mislim da mi se to cimanje ne isplati jer te pare (verovatno) koje ulozim je razlika koju cu da platim za squier-a.Pritom sam Squier mi u ruci deluje nekako kompaktnije i ozbiljnije od Ibaneza.U svakom slucaju hvala.
znaci single coil suste, ali verovatno je to cena za onakav zvuk kakav oni daju.
Kristijane sto se tice tvoje ideje voleo bi da cujem resto,ali ako treba da nesto budzim, lemim, trazim majstora mislim da mi se to cimanje ne isplati jer te pare (verovatno) koje ulozim je razlika koju cu da platim za squier-a.Pritom sam Squier mi u ruci deluje nekako kompaktnije i ozbiljnije od Ibaneza.U svakom slucaju hvala.
Ne znam za koliko mozes da prodas Ibanez-a, posto ne znam nista o tom modelu, ali kontam da, ako hoces da ides na singlove, Yamaha i Squier ti se namecu sa cenom. Moj savet je da obavezno overis Squier Classic Vibe u Mitrosu ako ih uopste jos imaju. Obicni Squieri (Bullet, Affinity, Standard) su u sustini
ali je ova Classic Vibe serija ok (misljenje zasnovano na 2TS Classic Vibe 50-ies Squier strat-u s' kojim sam se susreo skoro).

Taj GAX 30 je onako skroz jednodimenzionalna gitara, mislim da može da se upotrebi za jako uzan dijapazon svirke. I nekako meni ne uliva poverenje kad je uzmem u ruke, ne deluje kao gitara koja može da izgura na duže staze. Mislim, to je verovatno pogrešan utisak, jer solid body gitara baš mora da se baci kroz prozor da bi se uništila, ali kad pipnem one potenciometre, odjednom imam utisak da će gitara da se samouništi. Nova ima da se nađe za 160 do 170 jurona, a polovna... Pa ono, krenu ljudi da je prodaju za 150... ali se to vuče po oglasima 100 godina, i svake nedelje se skida po 10 jurona od cene... Ode na kraju za 100 do 120... Pa ti vidi...
Da, slažem se za jeftinije Squier gitare, ali Classic Vibe ne može da se pazari za 100 do 120 jurona, tako da cela akcija malo gubi smisao.
2 push/pull pota koštaju 1500 dinara (bar ovo što ja znam, a verovatno može da se nađe i povoljnije), i verujem da njihova zamena ne košta više od 500 do 1000 dinara, dakle 2500 dinara je plafon koliko može da košta ta akcija. 25 jurona nije cifra koja kad se doda na cenu prodatog GAX-a može da dobaci do neke zaista bolje gitare. Pri tom, radi se o akciji koja nikako ne menja izgled gitare, ne zahteva dodatna bišenja. Ne kažem da je idealno rešenje za tvoj problem ali mi i dalje izgleda kao najjeftinije rešenje.
Hajde ljudi vični elektronici, kažite koju mudru reč!
Da, slažem se za jeftinije Squier gitare, ali Classic Vibe ne može da se pazari za 100 do 120 jurona, tako da cela akcija malo gubi smisao.
2 push/pull pota koštaju 1500 dinara (bar ovo što ja znam, a verovatno može da se nađe i povoljnije), i verujem da njihova zamena ne košta više od 500 do 1000 dinara, dakle 2500 dinara je plafon koliko može da košta ta akcija. 25 jurona nije cifra koja kad se doda na cenu prodatog GAX-a može da dobaci do neke zaista bolje gitare. Pri tom, radi se o akciji koja nikako ne menja izgled gitare, ne zahteva dodatna bišenja. Ne kažem da je idealno rešenje za tvoj problem ali mi i dalje izgleda kao najjeftinije rešenje.
Hajde ljudi vični elektronici, kažite koju mudru reč!
Samo da se nadovezem, na ovo sto Kristijan rece, da je u mitrosu u gluvoj sobi struja uzasna
(sto sam i sam video, a i mnogi ljudi kukaju na to), Ja sam jednom probao jednog MIM strata, i zujao je na humu?
tako da cak magneti sigurno vise zuje nego sto ce zujati kod tebe kuci ili negde gde je struja 'normalna'.
Inace koliko kosta sad taj standard? Kada sam ja uzimao svog skvajera (doduse bullet) standard je bio preko 250e ako se dobro secam...

Inace koliko kosta sad taj standard? Kada sam ja uzimao svog skvajera (doduse bullet) standard je bio preko 250e ako se dobro secam...
Classic Vibe do ovog momenta nisu dobili tako da teško da si to probao u Mitrosu. Možda misliš na one Vintage Modified Serije, koliko mi je Rocket rekao to su imali. Osim toga očekuje se cena od cca 350 e, što je ipak osetno više od nekih cca 220 za Standard.sl0e wrote:Moj savet je da obavezno overis Squier Classic Vibe u Mitrosu ako ih uopste jos imaju.
- Rocket Roll
Ne, to je ta cena - čak su kod nas jeftiniji nego da se poručuju sa Banzaija. Pritom je dovoljan jedan push-pull koji bi u isto vreme splitovao oba magneta.Kristijan wrote: 2 push/pull pota koštaju 1500 dinara (bar ovo što ja znam, a verovatno može da se nađe i povoljnije)...
Treba samo pogledati da li magneti mogu da se splituju bez problema. Naravno, niko ne garantuje da će zvuk biti odličan - taj Ibanezov model ima različito drvo / layout nego Fenderove gitare, a i hambakeri se dugačije prave u odnosu na singlecoil magnete.
FWIW, nedavno sam na Cortexovom SZ520 "pocepao" magnete push-pullom i gitara zvuči odlično.
Sto se tice Squier-a Standard serija je sasvim ok u svakom pogledu, a Vintage Modified i Classic Vibe su po ceni skoro kao MIM Fenderi tako da ono, onda bolje kupis lepo Fendera za te pare. Probao sam jedno Vintage Modified Tele i ono, iskreno uvek bih pre uzeo MIM Tele.
-
Trenutno na popustu u mitrosu:
FENDER SQUIER BULLET STRAT 9.614 din
Squier Affinity Strat 11.172 din
Squier Standard Stratocaster® (Rosewood) 15.361 din bio je 21.945 din
Squier Classic Vibe Stratocaster® ‘50s 28.614 din.
Meni je licno mnogo da dodam jos 6500 dindzi za vibe pritom da prodajom gax-a i kupovinom standarda gubim oko 40 jura, ali ipak je na popustu pa me to malo tesi.
Gitara mi ne treba za svirke vec ono "za svoju dusu".Imam laney lx20r i GV-2 pedalicu tako da mislim da bi sa standardom bio zadovoljan (bar neko duze vreme, dok se ne dobije na lotou)
Meni je licno mnogo da dodam jos 6500 dindzi za vibe pritom da prodajom gax-a i kupovinom standarda gubim oko 40 jura, ali ipak je na popustu pa me to malo tesi.
Gitara mi ne treba za svirke vec ono "za svoju dusu".Imam laney lx20r i GV-2 pedalicu tako da mislim da bi sa standardom bio zadovoljan (bar neko duze vreme, dok se ne dobije na lotou)
- Rocket Roll
E, puno hvala, to je nešto novo!Ritam masina wrote:Trenutno na popustu u mitrosu:
Ako nikad ne sviraš metal, bićeš zadovoljan. Inače ćeš sledeću temu, za jedno mesec dana, početi sa "Svidi mi se Squier i ja je ispazarim. Sad mi se vise ne svidja zvuk koji mi daje ta gitara..."Ritam masina wrote:...tako da mislim da bi sa standardom bio zadovoljan (bar neko duze vreme, dok se ne dobije na lotou)
- mislim_stvarno
Re: Squier Standard Stratocaster magneti, coil splitting itd.
Coil split bi definitivno bilo najjednostavnije i najbolje resenje, ali zbog ovoga:

ne verujem da su ti magneti splitabilni...
(u srednjoj poziciji rade oba humma, a ne unutrasnji coili, mozda su ih tako samo vezali, ali ne verujem)
Iskreno mislim da se ne isplati menjati gitaru koja je placena 150-200e (ne znam koja je cena GAX) za neku novu koja je 100e (bullet). To je prelazak sa konja na magarca. Cak mi je bzvz menjati gitaru niske klase za drugu jednako losu (squier standard).
Ok, ne svidja ti se zvuk, ali onda se primiri, ustedi jos 200e i kupi ili taj clasic vibe ili fender mexico polovan. To su gitare koje su znatno kvalitetnije od bulleta, i neces doci u situaciju da za godinu ili dve kazes koji sam qrac kupio ovo govno, a ako ga kupis, doci ce taj dan. A opet moze da ti za godinu ili dve dodje da kupis nesto za metal, ili neku hollow body ili ko zna sta...
Ovo menjanje je po meni cisto bacanje para. Ako si zasadio neki zbun evra, slobodno menjaj (i daj pelcer), ali nesto mi ipak govori da nije taj slucaj...

ne verujem da su ti magneti splitabilni...

Iskreno mislim da se ne isplati menjati gitaru koja je placena 150-200e (ne znam koja je cena GAX) za neku novu koja je 100e (bullet). To je prelazak sa konja na magarca. Cak mi je bzvz menjati gitaru niske klase za drugu jednako losu (squier standard).
Ok, ne svidja ti se zvuk, ali onda se primiri, ustedi jos 200e i kupi ili taj clasic vibe ili fender mexico polovan. To su gitare koje su znatno kvalitetnije od bulleta, i neces doci u situaciju da za godinu ili dve kazes koji sam qrac kupio ovo govno, a ako ga kupis, doci ce taj dan. A opet moze da ti za godinu ili dve dodje da kupis nesto za metal, ili neku hollow body ili ko zna sta...
Ovo menjanje je po meni cisto bacanje para. Ako si zasadio neki zbun evra, slobodno menjaj (i daj pelcer), ali nesto mi ipak govori da nije taj slucaj...

Re: Squier Standard Stratocaster magneti, coil splitting itd.
ne verujem da humbuckeri na Ibanez GAX-u dolaze u 4 conductor verziji tako da onda ne postoji mogucnost splitovanja, anyway mislim i da splitujes te magnete ne verujem da bi bio zadovoljan zvukom. Ako kupujes Squier-a mislim da nista ispod Standarda ne bi trebalo da gledas.
To je onda sjajno, mislim to što je taj model stigao, ne komentarišem cenu. Nadam se da će Rocket i društvo da je proba pa da nam referišu ovde. Inostrane kritike idu tako daleko da porede sa usa modelima, posebno Telecastere.Ritam masina wrote: Squier Classic Vibe Stratocaster® ‘50s 28.614 din.