Fender Tele American Deluxe Vasa Misljenja

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

tHe bLuEsMaN

Fender Tele American Deluxe Vasa Misljenja

Post by tHe bLuEsMaN » 25 Aug 2009, 01:20

MOLIM VASA MISLjENjA O OVOJ GITARI :) :) :) .

MaLuCkO

Re: Fender Tele American Deluxe Vasa Misljenja

Post by MaLuCkO » 25 Aug 2009, 01:22

Old MacDonald had a farm, eee-yi-eee-yi-oh
And on this farm he had a cow, eee-yi-eee-yi-oh

sala mala neznam sta da mislim jer nisam probao al po youtube : KEVA :ziveli: :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Aug 2009, 06:33

AmDlx serija znači: savršenstvo mašinske obrade i primena tehničkih inovacija.

Izrada ("fit & finish") na AmDlx seriji je na najvišem nivou što se Fenderove masovne proizvodnje tiče i ustupa samo Custom Shopu. Po tom pitanju nema spora.

Zvuk AmDlx serije je moderniji, kao posledica primenjenih "poboljšanja" - moderne čivije / leptiri / kobilice / magneti / ožičenja / trussrodovi / finiši / itd. Po tom pitanju ima spora. Jedni kažu da sve to upropašćuje ton i čini te gitare sterilnim i generičkim. Drugi kažu kako kvalitet izrade ima prednost nad tonom, a smatraju i da nisu baš sva poboljšanja mlaćenje prazne slame. Treći idu na kompromis i kupuju AmDlx seriju zbog kvaliteta izrade, a zatim menjaju magnete (i ožičenje).

Ako tek ulaziš u svet Fendera ili nisi ekstenzivno slušao AmDlx gitare uživo, najbolje je da uzmeš jednog AmDlx i jednog "tradicionalnog" Fendera iste cenovne klase (vintage gitaru ili barem AVRI model) na uporedni test. Isto pojačalo, ista podešavanja, samo menjaš gitare.

Sve će ti se samo kas'ti posle par tonova.

dweezil

Post by dweezil » 25 Aug 2009, 07:45

meni se ne svidja sto na njih stavljaju samarium cobalt magnete i onaj moderni bridge koji je mozda dobar za neki rock and roll zvuk ali za nesto tradicionalnije mi se uopste ne dopada, recimo zanimljiviji mi je sta znam American Vintage 52 Tele, ima i normalne magnete i normalni stari bridge, i josh je od asha :).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Aug 2009, 07:56

dweezil wrote:meni se ne svidja sto na njih stavljaju samarium cobalt magnete i onaj moderni bridge koji je mozda dobar za neki rock and roll zvuk...
Delimo mišljenje što se AmDlx Telekastera tiče. (Ipak, ima i onih koji se ne slažu.)

Gitaristi koji ne poznaju dobro Fendere često pogrešno shvate ono American Deluxe, pa misle da kupuju najbolju Fenderovu gitaru.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Aug 2009, 11:06

Koliko ja vidim dweezil i Rocket bi radije nešto ovako

Image

Ja lično mislim da svaka gitara ima svoje vrline i mane, odnosno svaku gitaru možeš za nešto da iskoristiš, samo zavisi kakvu muziku sviraš i kakav zvuk taržiš... :ziveli:

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 25 Aug 2009, 14:20

Rocket Roll wrote:AmDlx serija znači: savršenstvo mašinske obrade i primena tehničkih inovacija.

Izrada ("fit & finish") na AmDlx seriji je na najvišem nivou što se Fenderove masovne proizvodnje tiče i ustupa samo Custom Shopu. Po tom pitanju nema spora.

Zvuk AmDlx serije je moderniji, kao posledica primenjenih "poboljšanja" - moderne čivije / leptiri / kobilice / magneti / ožičenja / trussrodovi / finiši / itd. Po tom pitanju ima spora. Jedni kažu da sve to upropašćuje ton i čini te gitare sterilnim i generičkim. Drugi kažu kako kvalitet izrade ima prednost nad tonom, a smatraju i da nisu baš sva poboljšanja mlaćenje prazne slame. Treći idu na kompromis i kupuju AmDlx seriju zbog kvaliteta izrade, a zatim menjaju magnete (i ožičenje).

Ako tek ulaziš u svet Fendera ili nisi ekstenzivno slušao AmDlx gitare uživo, najbolje je da uzmeš jednog AmDlx i jednog "tradicionalnog" Fendera iste cenovne klase (vintage gitaru ili barem AVRI model) na uporedni test. Isto pojačalo, ista podešavanja, samo menjaš gitare.

Sve će ti se samo kas'ti posle par tonova.
Nisam probao American Deluxe jer u prodavnici nema levoruki model :cry: .Ali po snimcima na you tubu sam zakljucio da je to odlicna gitara.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 25 Aug 2009, 14:31

Ja probao... Nisam bio oduvat zvukom, ali ja i nisam ljubitelj telekastera... :?
Enivej, ako je onako kako je Roket napisao, te gitare, kao i deluxe stratovi imaju najbolje od oba sveta - i tipicni fenderovski vintidzasti twangi klin i moderan zvuk (dobar i za zesci drajv!). Mi lajk it. ^^

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Aug 2009, 15:36

NikolaNis wrote:Koliko ja vidim dweezil i Rocket bi radije nešto ovako

Image
A ko ne bi?

BOOOOORN IN THE U.S.A...i was BOOOOOOOOOORN.....etc...etc...

dweezil

Post by dweezil » 25 Aug 2009, 20:49

pa sta znam oni bez blama stavlaju i na MIM standarde ceramic magnete i ono, to je nesto u principu sto je nametnulo trziste i sadasnjica, ti pickupi sasvim ok sljakaju u svim kombinacijama, dosta su masni, bassoviti, odlicno podnose tj. prihvataju drive, znaci u pitanju je moderna telecaster gitara za danasnje doba i za nekog prosecnog ljubitelja, znaci sasvim dobra rockerska gitara, e sad ko voli bash pravoverni suvi i kreshtavi twang zvuk, on ce ili odabrati nesto drugo ili ce promeniti neke delove na njoj i dobice sasvim ok working horse gitaru. :) cheers

@jcm800 hehe :D da pre bih tako nesto, dodushe nije mi uopste Spreengsteen asocijacija za to :)

jcm 800

Post by jcm 800 » 26 Aug 2009, 13:56

dweezil wrote:pa sta znam oni bez blama stavlaju i na MIM standarde ceramic magnete i ono, to je nesto u principu sto je nametnulo trziste i sadasnjica, ti pickupi sasvim ok sljakaju u svim kombinacijama, dosta su masni, bassoviti, odlicno podnose tj. prihvataju drive, znaci u pitanju je moderna telecaster gitara za danasnje doba i za nekog prosecnog ljubitelja, znaci sasvim dobra rockerska gitara, e sad ko voli bash pravoverni suvi i kreshtavi twang zvuk, on ce ili odabrati nesto drugo ili ce promeniti neke delove na njoj i dobice sasvim ok working horse gitaru. :) cheers

@jcm800 hehe :D da pre bih tako nesto, dodushe nije mi uopste Spreengsteen asocijacija za to :)
Hmmmm....Onda....Honky tonk woman? :wink:

dweezil

Post by dweezil » 26 Aug 2009, 20:42

haha :) a ne nego nesto recimo ovako:

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Vw1ZQSgBiG8&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Vw1ZQSgBiG8&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

eg303

Post by eg303 » 26 Aug 2009, 21:38

Iako je taj "pedal steel guitar" često atraktivniji za uvo, ovaj tip na teletu ga je zakuco i to tri puta...

Sava

Post by Sava » 27 Aug 2009, 10:08

Koliko god da mi se scn magneti nisu dopali na deluxe stratu od jasena toliko su mi se dopali na deluxe telecasteru od jove propuštenog kroz Blues Junior. Generalno ja ne volim ove magnete jer mi zvuče nekako spljošteno, kompresovano i tupo, ali mnogima se sviđaju. Međutm telac je bio praznik za uši i zvučao je zaista inspirativno. E sada, to je definitivno moderniji tip zvuka, a ako si više kao ja pa preferiraš starovremeni ton onda biraj nešto iz vintage serije telecastera.

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 28 Aug 2009, 15:11

Znaci vintage modeli su za stariji blues bolji :) .

Post Reply