POTREBNA POMOC!!!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
johny13

POTREBNA POMOC!!!

Post by johny13 » 26 Aug 2009, 19:59

Zdravo ljudi! Znam da cu da smorim ali jbg nemam kog drugog... Sviram akusticnu gitaru godinu dana i sad bih da predjem na elektricnu ali ne znam sta da pazarim. Guglao sam kao nenormalan,procesljao skoro ceo forum i citao,ali jos vise sam zbunjen nego na pocetku.Nemam iskustva sa elektricnim gitarama (jednom sam svirao) ali dosta stvari sam saznao citajuci razne teme ovde. Nemam mogucnosti da obilazim muzicke radnje jer ne zivim ni u jednom vecem gradu pa sam zato primoran da trazim savete i preporuke iskusnijih. Inace,svirao bih domaci r'n'r,grunge(prvenstveno Nirvana),clasic/hard rock. Svestan sam toga da ne postoji gitara kojom mogu da se pokriju svi ovi zanrovi,ali posto sam ja pocetnik na elektricnoj, voleo bih da imam za pocetak ''univerzalniju'' gitaru kojom bih koliko-toliko mogao da obuhvatim ove zanrove. Video sam u jednoj temi preporuku za kombinaciju za start a to je: Aria MAC 40 + Marshall MG-15CD Combo ili Fender Frontman 15R. Sta vi mislite o kombinaciji ove gitare sa jednim od ova dva pojacala i da li moze da prodje za pocetak,ili dajte neki drugi predlog? Udavih vas ja! UNAPRED HVALA! PS: Mozda malo kasnim sa postovima ubuduce jer mi je kablovski net sjeban pa koristim DIAL UP.

sl0e

Re: POTREBNA POMOC!!!

Post by sl0e » 26 Aug 2009, 20:04

Pozdrav i dobrodosao :ziveli: . Koliko para mozes da izdvojis za kupovinu?

johny13

Post by johny13 » 26 Aug 2009, 20:06

Znao sam da sam nesto zaboravio! Do 500e za obe stvari.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Aug 2009, 20:33

Yamaha Pacifica 112 ( :XD: ) i roland cube...

Aria mac 40 je vise gitara za heavy. Marshall i fender su samo ok pojacala. Najbolje pojacalo za pocetak ti je roland cube (po mom misljenju) i vox ad serija (valjda) jer ima simulacije vecine drugih poznatih pojacala (fender, roland, marshall, mesa...) pa ces sa njim moci da vidis kakav ti se zvuk svidja, kada kasnije budes kupovao ozbiljniju opremu, znaces kakvo pojacalo zelis.

Evo ovde imas od prilike cene. Jedino je pitanje koliku snagu zelis. Recimo do 15W je sasvim dovoljno ako ti je namera da ga sviras samo u kuci, a ako zelis da imas i za probe i svirke kad bude bilo onda uzmi 60+W.

Sto se gitare tice, ovde na forumu je popularno misljenje da je Yamaha najbolja i najuniverzalnija gitara za pocetnik. Ja ti mogu predloziti jos Jackson JS serije (isto gitara za malo vise heavy svirku kao i aria mac, mozes i sa tremolom i bez), [urlhttp://www.maric.rs/srp/proizvodi/?conid=366&l2=3&l3=42]appolo les paul[/url] (popularan za hard rock) ili ibanez rg(takodje heavy gitara). Isto tako, po prici na forumu dobre gitare su squier classic vibe serija.

Sve zavisi sta preferiras, ali manje vise bi morao ovde da nadjes nesto sto ce ti se svideti... Naravno moras da probas da li ti prija u ruci...
:ziveli:

Edit: nesto nece linkove da stavlja, pa kopiraj i pogledaj ovo sto sam stavio...

sl0e

Post by sl0e » 26 Aug 2009, 20:43

Moj savet je da se pare ne bacaju na neko od ta dva pojacala (i njima slicna) jer se brzo "prerastu" a zvuk koji nude je daleko od zadovoljavajuceg. Narocito taj Marsal.

ognjen93

Post by ognjen93 » 26 Aug 2009, 20:48

Prijateljski savet nikako ovog marsala posedujem ga i stvarno je pojacalo mmmm ne lose nekako mutavo, ja sam ga dobio na poklon, dok je roland stvarno ok

Yamahu takodje imam- solidna gitara ali malo fenderasta, mislim da ti ipak vise treba jebanez http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=155 , http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=797 naravno i jamaha stoji...... evo jos jedan predlog za pojacalce http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=202 znaci gitara 300e + pojacalo 100e ostaje ti jos 100 za neku pedalu , torbu, kais, stalak....
Last edited by ognjen93 on 26 Aug 2009, 21:04, edited 1 time in total.

eg303

Post by eg303 » 26 Aug 2009, 20:56

Nisi napisao odakle si, ali svejedno. Ne gine ti dolazak u Beograd, eventualno Novi Sad, na jedan dan da posle svih ovih dobronamernih saveta ovih dobrih forumaša, probaš sve to što ti se savetuje. Druga varijanta je da, pošto si probao i video šta bi moglo da ti završi posao, provedeš par nedelja na http://www.kupujemprodajem.com/Gitare-e ... -grupa.htm, halooglasima i sl, jer ima ljudi koji će ti za 2/3 cene nove gitare ponuditi istu takvu staru par meseci. Resto kinte potroši na neko bolje pojačalo, Laney i sl. a možda pretekne i za neku gazilicu...
P.S. samo budi obazriv. Ima i drskih likova koji bi da te izrade samo tako, objašnjavajući posebnost te gitare koju prodaju. Uglavnom su im komentari tipa:" glupo je i pričati o tonu ove gitare" ili "onaj ko zna šta je prava gitara, znaće da je ovo što ja imam neviđeno čudo"... a prodaju vesla koja možeš često nova da nađeš ispod te cene...

johny13

Post by johny13 » 26 Aug 2009, 21:35

HVALA SVIMA! Tek sada razmisljam i cupam kosu! Ovako, u opticaju su: Yamaha Pacifica 112, Jackson JS30DK Dinky, Apollo DLP-1200 LP, Ibanez RG350MDX, Squier Classic Vibe Stratocaster® ‘60s, Ibanez GRG170DX-BKN, Ibanez SA120EX-BK. Koja bi mogla da prodje kao ''najuniverzalnija'', sa malo tvrdjim zvukom ali ne isuvise heavy?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Aug 2009, 22:03

Ja bih ti rekao da izbacis ibanez GRG. Jackson JS je bolji i slicne cene, a obe su heavy gitare. Isto tako RG350MDX ne verujem da ces naci, to sam stavio samo da bi ti od prilike pokazao kako izgleda (mozes da nadjes RG350DX, RG350EX i RG370DX koje su manje vise iste gitare i veoma heavy).

Najuniverzalnija gitara sa malo tvrdjim zvukom je malo mnogo da trazis od jedne gitare. Ili je univerzalna ili ima tvrdji zvuk. Od ovih najuniverzalnije su Pacifica i Apollo. Yamaha ima singl magnete pa joj je klin nepsi, i jedan humbucker koji valjda moze da izvuce neke tvrdje stvari, a istovremeno nije previse jak. Appolo ima 2 humbuckera (isto ne previse jaka), pa ima dobar drive i ok klin...

Moras da probas barem nekoliko gitara da bi znao sta ti se svidja. Mozda ti vrat neke od ovih gitara nikako nece leci u ruci, mozda ti se ni malo ne bude svideo zvuk singlova ili humbuckera, a onda to drasticno menja stvari...

JEDINI VREDAN SAVET TI JE:
Odes lepo u prodavnicu jedan dan i kazes: "Dobar dan, dobar dan, ja doso da pazarim gitaru! Imam toliki kes i zanimaju me ove gitare: (tu kazes ove koje te zanimaju) i jos neke koje bi mogli da mi preporucite". Nije to veliki posao...

Ja bih na tvom mestu uzeo Jacksona, ali to je zato sto ja sviram punk, metal i hard rock i zaljubljen sam u Jackson gitare... :mrgreen:

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 26 Aug 2009, 22:05

http://www.mixmusic-company.com/show_bo ... bn=1050026
Od pojacala bi ti preporucio ovog laney-a,a od gitara:
http://www.mixmusic-company.com/show_bo ... bn=1030002 ,kasnije mu stavis neke cool magnete i furas

johny13

Post by johny13 » 26 Aug 2009, 23:14

Troumim se izmedju Pacifike,Apollo-a i ovog Jackson-a. U svakom slucaju razmisljacu jos... Inace hvala ljudi,pomogli ste mi da suzim izbor.

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 27 Aug 2009, 01:30

Trenutno sviram pacificu na micro cube pojacalu i ne mogu da verujem koliko je to ok pojacalce :) .Toplo ti preporucujem pacificu i ima ok Humbucker za pocetak....

sl0e

Post by sl0e » 27 Aug 2009, 02:08

Prvo razmisli kakva ti gitara treba. Znaci da li ce biti u S-S-S ili u H-S-S ili u H-H konfiguraciji. Naravno sve zavisi od zvuka koji hoces da dobijes.

Takodje vidi i kakav ti oblik vrata odgovara, sta ti najvise "pasuje" ruci.

Kao sto je neko vec predlozio, jedan dan izdvoji za obilazak prodavnica u Bg-u :)

ognjen93

Post by ognjen93 » 27 Aug 2009, 09:13

johny13 wrote:Troumim se izmedju Pacifike,Apollo-a i ovog Jackson-a. U svakom slucaju razmisljacu jos... Inace hvala ljudi,pomogli ste mi da suzim izbor.
Tek sad videh nemoj apolo ipak(sad ce biti komentara tipa sta fali apolu, kolko si ih probao..... ako mozes da izbegnes izbegni jer ima mnogo srecnijih resenja za te pare)... imas pacificu 120 sa 2 huma koja je slicne cene isto super gitara pogledaj i ovo http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=964 , http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1041

johny13

Post by johny13 » 27 Aug 2009, 14:55

sl0e wrote:Prvo razmisli kakva ti gitara treba. Znaci da li ce biti u S-S-S ili u H-S-S ili u H-H konfiguraciji.
Mislim da je za ovo sto meni treba,pozeljno da poseduje bar jedan humbucker.

Post Reply