Obavezno štivo za sve mrzitelje Gibsona (stavovi Ed Romana)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

NikolaNis
MF veteran

Re: Obavezno štivo za sve mrzitelje Gibsona (stavovi Ed Romana)

Post by NikolaNis » 27 Aug 2009, 14:20

Ovo što sam ja napisao vrlo ima veze sa tehnikom sviranja, tehnika će ti biti bolja na gitari koja je pravljenja da odgovara baš tvojoj ruci. A ako nađeš farbričku gitaru koja zadovoljava sve tvoje potrebe i nije ti problem da da daš debele pare za to onda je problem rešen, u sekundi imaš svoj instrument iz snova :) .

eg303

Post by eg303 » 27 Aug 2009, 17:24

Dersu Uzala wrote: Ed Roman je zajeban lik. Sve to sto prica stoji. Ali ne prica to iz najbolje namere. Prica to samo zato da bi onda na sva usta kenjao kako treba kupovati njegove gitare jer eto to je ono pravo. Ima i par nebuloznih konstatacija ali svako ko kenja u toj meri ih ima ponekad. Tip je najgrdji agitator i kapitalista. Grdji od ovih koje pljuje. Da se on pita, ceo svet bi svirao samo Ed Roman gitare :ziveli: .
Koliko sam ja shvatio i on samo potvrđuje onu tvoju priču o fantastičnim maržama na cene Gibson gitara, koja je i time defintivno potvđena. Sve one priče o trošenju više mahagonija za Gibson vrat pošto ima headstock pod uglom i sl. padaju u vodu kada, kako si i sam potvrdio, diler može da te uvrne za $3000 više od realne cene tog instrumenta. Ako je ovaj njegov biznis usmeren ka tome da proda gitare za prizemniju (prihvatljiviju) cenu, nemam ništa protiv da njemu dam kintu, pa neka je i najgrđi kapitalista. Šta su onda oni koji te deru za 300%? Socijalisti? :XD:

Mogut

Post by Mogut » 27 Aug 2009, 20:58

Muzička industrija se odavno ponaša po istom modelu kao i svaka druga industrija široke potrošnje.
Naravno da nikome tamo u upravnom odboru nije cilj da neka gitara zvuči vrhunski već da se zaradi.

Mislim da je cela mistifikacija oko "zvuka", "tona" i slično većim delom plasirana upravo od prizvođača,
koji uspešno uveravaju ljude kako njima treba bolja gitara, oprema, itd, da bi "to bilo to". No dugačka
je to priča, a mene mrzi da pišem...

Inače što se cene drveta tiče mislim da ono u ukupnoj ceni gitare igra daleko manju ulogu nego što se misli.

dweezil

Post by dweezil » 27 Aug 2009, 21:59

Superhik wrote:...Takođe, svi se mi "ložimo" na nekog gitaristu i voljeli bi imati opremu kao što je njegova, pretpostavljajući da ćemo sa istom opremom dobiti i sličan zvuk. Ono što ne znamo je da malo ko od velikana svira fabričke modele. Ed navodi primjere za Slasha i Vaia koji sviraju ručno rađene gitare samo sa naljepnicom čuvenog proizvođača sa kojim, naravno, imaju milionske ugovore o sponzorstvu ( čitao sam, iz drugih izvora, da su Hendrixovi Marshali takođe bili ručno prerađeni; Van Halenov frankestrat je sasvim slučajno prošao kroz radionicu Vejna Charvela; da je Clapton kupio šest fendera, tri poklonio, a od preostalih mu je sastavljena Bleki i sl.)...
Mislim da se po ovom pitanju ipak stvari malo mistifikuju i preteruje se, ne kazem da Slash i recimo Vai ne sviraju mzoda rucno radjene gitare, ali vecina velikih svetskih firmi je ipak dosegla neki nivo kvaliteta i izrade gitara, ne kazem da Vai nema opaku gitaru ali on bi slicno zvucao i na Ibanez rg550 ili bilo cemu pristojnom sa floydom i humbuckerima, pa najbolji primer je to da je on na pocetku karijere svirao sasvim stock gitare koje je pomalo sam dobudzivao, u "Crossroads" svira stock Charvel-a kroz MXR Dist + u stock Carvin-a, Eddie Van Halen-ov glavni Marshall Plexi je takodje bio fabricki i nebudzen, za gitaru neznam da li je iko sem njega petljao oko nje, ali hocu da kazem da ljudi od tih workinghorse gitara koje sviraju poznati ocekuju neznam, da kad ih uhvate automatski imaju taj zvuk i ton a to ipak nije tako, opet kazem nije se ni Vai ni Satriani ni SRV ni bilo ko rodio sa svojim signature pojachalom i gitarom, znaci on je godinama experimentisao, trazio svoj ton i svoj zvuk. Tako da ono, svako bi trebao da nadje svoj put. Ali da bi znao sta zelis i sta volis morads da probas sve i svasta, da prevalis mnogo toga preko glave, to je jedno veliko iskustvo i impresija zvukom, i tek da posle svega pocnes da gradis svoju ideju dobrog zvuka a to je opet intimna stvar.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Aug 2009, 22:50

U vezi Vai-ja, ne znam trenutnu situaciju jer ne pratim sta covek radi a mrzi me da Googlam pa da se rpavim pametan. Ali znam sta je svirao od 1990. ili 1991. pa sve do pre nekoliko godina a to su 'Evo' i 'Flo', dve njemu najdraze gitare poslednjih 20 godina. Evo je broj jedan uvek bila ali je sad otisla u penziju jer se ne da popraviti vise, sva je izubijana. Elem, obe je dobio neki moj drugar na popravku pre jedno 4-5-6 godina na sredjivanje i komplet ih rasklopio. Secam se samo da je na jednoj (Evo?) vrat bio korejski Ibanez vrat. Originalni je puko, a ovaj mu je ocigledno odgovarao vise nego bilo koji drugi. Nista specijalno nema oko tih gitara, stock modeli su to sem sto Ibanez zna kome ih salje pa ih dodatno pregleda. Tako je stigao i Evo, u paketu od 5 identicnih gitara i Vai ih je u startu sve zadrzao ali je izabrao Evo kao broj 1. Kasnije je poklonio par komada od tih 5. Nema kazem nikakvog custom rada tu, samo se setapuje gitara kako Vai to zeli sto je vrlo blizu fabrckom modelu, onda on ugradi tremolo bloker (ili mu ga ugradi Thomas Nordegg) i pici. Ima jos par detalja koje on doda, tipa izolir traku preko pickguarda i donje strane magneta (kod E zice donje) da mu ne bi zice kacile magnete kad ode u tremolo dive. Itd, itd. Slash svira naravno originalne Gibsone ali IMA nekoliko Les Paul gitara koje su mu napravila dva razlicita lika koji su zesca face za replike Les Paula iz pedesetih, jedan je tamo u to vreme i radio pa zna znanje. Fora je u tome sto je taj lik imao ONO drvo (kupio od Gibsona valjda ili njihovoh dobavljaca) iz pedesetih i sezdesetih, kad si jos mogao da kupis Honduras Mahagoni. Vec par decenija nema vise Honduras Mahagonija u prodaji. Honduras, jelda, ne dozvoljava secu suma i izvoz. Jedan se zove Chris Derigg i nisam siguran ali mislim da je preminuo, a drugi se zove Peter "Max" Baranet i mislim da je jos ziv (mada neki misle da je i on otisao Bogu na ispovest, ne znam) znam da je bio batalio sve to i radio namestaj. Google it up.

Superhik

Post by Superhik » 29 Aug 2009, 17:56

Hm, kao i obično mnogo različitih mišljenja. Ipak, muzičar koji je potpisao ugovor sa proizvođačem sigurno neće pričati ko mu zaista pravi gitaru. Ed Roman javno priznaje da, od svake kopije koju napravi, Edi Van Halen dobija tauzenku. Gledao sam neki intervju sa Robenom Fordom i on takođe kaže da ima custom gitaru i naravno reklamira čovjeka koji ju je napravio. Pa upitajte se koliko je Vlatko Stefanovski platio Leo Scala gitaru; ništa, zero, nada, jer mu je Leo poklonio gitaru kao svojevrsnu reklamu, a to otprilike funkcioniše isto i sa velikim proizvođačima. Je li iko vidio ijedan Točkov intervju u kome on ne nosi fenderovu majicu ili kapu? Pa taj isti Vai je koristio i PRS gitare, kad ste ga vi vidjeli da svira neku od kada ima dil sa Ibanezom. Pa da analiziramo dalje, Vai koristi Ernie Ball žice, a Satriani D Adario, kao da jedan nosi nike, a drugi adidas patike, podijelili su interesne zone. I tako u bezbroj primjera, htjeli mi to priznati ili ne, ipak je para preča od umjetnosti. Svi sehru kako svaki gitarista ima svojh zvuk, kako nije važno koju opremu koristi, samo ja ne vidim da iko koristi opremu malih proizvođača. Naravno da ne, jer oni ne plaćaju tantijeme i reklamu za njihovu opremu, a takođe nema ni ekstra profita od prodaje signature modela, bez obzira na kvalitet samog instrumenta.

Sava

Post by Sava » 29 Aug 2009, 18:16

Superhik wrote:Pa upitajte se koliko je Vlatko Stefanovski platio Leo Scala gitaru; ništa, zero, nada, jer mu je Leo poklonio gitaru kao svojevrsnu reklamu, a to otprilike funkcioniše isto i sa velikim proizvođačima.
Odakle ti ova informacija?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Aug 2009, 18:24

Superhik je u pravu, pitajte korisnika sa nickom Dersu Uzala. :D

Superhik

Post by Superhik » 29 Aug 2009, 20:00

Tako je Vlatko izjavio u nekom intervju na TV, ono u fazonu on je svjetski gitarista pa mu čak i jedan Leo poklanja gitare. E jel se on tad naijo onije trava il naduvo ljepila to ne znam.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 29 Aug 2009, 20:13

Secam se da je vec bila jedna rasprava bas o ovome.
Superhik wrote:htjeli mi to priznati ili ne, ipak je para preča od umjetnosti. Svi sehru kako svaki gitarista ima svojh zvuk, kako nije važno koju opremu koristi, samo ja ne vidim da iko koristi opremu malih proizvođača. Naravno da ne, jer oni ne plaćaju tantijeme i reklamu za njihovu opremu, a takođe nema ni ekstra profita od prodaje signature modela, bez obzira na kvalitet samog instrumenta.
Ja licno ne verujem da bi Vai svirao neki custom tele, ni da bi Zakk Wylde svirao fender (bilo gitaru bilo pojacalo) samo zato sto bi dobili vise para. Makar to bila i skroz custom gitara...

Recimo na primer vec pomenuti Zakk je kao klinac od 19 godina svirao na marshallu i lespaulu. Ne verujem da i dalje svira bas tu kombinaciju samo zato sto je eto dobio endorsment ili za dz gitaru i amp. Ok, on je postao poznat i resio da unovci ono sto voli (i muziku i reklamu za opremu). Tu sad moze da se povede diskusija o tome da li treba to raditi ili ne, ali on se nije odrekao onoga sto voli nego je jednostavno resio da zaradi na tome. Sada je druga stvar sto on na sve stavlja svoj sig, i na onaj mali marshall mg, i na wah i na overdrive i na zice, jos samo na pastu i cetkicu za zube da stavi, ali to je malo drugacija prica, tu mozda vazi ono sto ti pricas, ali esencija njegovog sviranja je ista kao i kad je imao 19 god.

Takvih primera ima mnogo, Petrucci i Mesa, Angus i Marshall+SG...

Mislim da si malo pomesao stvari. Muzicari su ti koji biraju opremu, a firme koje je prave se same bore za to da ih stave u svoje kataloge i na sajtove. One placaju njima da bi na taj nacin zaradili od klinaca koji se prze na odredjenog lika...
Opet kazem ne verujem da bi Knopfler svirao Jackson Warriora samo da su mu platili dovoljno...

Stanko

Post by Stanko » 30 Aug 2009, 09:43

Kako kaze krasti u simpsonovima, na bartovo pitanje 'krasti, kako si mogao?'

"Nisam ni ja od kamena, dovezli su mi kamion para pred kucu!" :D

Mislim, ljudi nisu prodali dushu shabanima (o cemu je bilo price na drugoj temi), sviraju odlicne gitare, koje im sigurno odgovaraju. Jer jedan Vai je sigurno mogao da sklopi isti dil sa bilo kojom kompanijom koja pravi gitare, jer bi sigurno dobio ono sto mu treba. Svidja mu se ibanez, il su mu oni prvi ponudili, ima parice od reklame, super opremu i sto bi se zalio? :)

Sava

Post by Sava » 30 Aug 2009, 11:55

Superhik wrote:Tako je Vlatko izjavio u nekom intervju na TV, ono u fazonu on je svjetski gitarista pa mu čak i jedan Leo poklanja gitare.
Jesi li lično slušao taj intervju ili si čuo od nekoga?
Pitam jednostavno zato što je informacija koju ja imam potpuno suprotna, ali je iz druge ruke, znači nisam je čuo direktno od Vlatka.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Aug 2009, 11:56

sinisake wrote:Superhik je u pravu, pitajte korisnika sa nickom Dersu Uzala. :D
:1:

dweezil

Post by dweezil » 30 Aug 2009, 12:04

Superhik wrote: Pa taj isti Vai je koristio i PRS gitare, kad ste ga vi vidjeli da svira neku od kada ima dil sa Ibanezom.
i ja se slazem sa @mislim_stvarno i mislim da Vai nikada ne bi svirao ono sto mu ne odgovara a PRS je ipak malo penzoska gitara za njegov stil svirke.
Nema on dil sa Ibanezom zato sto mu je ponudio najvise para nego zato sto je Ibanez prva firma koja se ponudila da napravi gitaru po njegovim zahtevima i sa kojom je ocigledno zadovoljan.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 30 Aug 2009, 12:09

Sava wrote:
Superhik wrote:Tako je Vlatko izjavio u nekom intervju na TV, ono u fazonu on je svjetski gitarista pa mu čak i jedan Leo poklanja gitare.
Jesi li lično slušao taj intervju ili si čuo od nekoga?
Pitam jednostavno zato što je informacija koju ja imam potpuno suprotna, ali je iz druge ruke, znači nisam je čuo direktno od Vlatka.
Ja licno sam citao intervju u Sound & Music casopisu u kom je Vlatko izmedju ostalog pricao o tome kako je gitaru dobio na poklon :ziveli:

Post Reply