Modifikovani Boss BD-2
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Modifikovani Boss BD-2
Lično volim ovu pedalu od prvog dana kada sam je kupio do danas, a kupio sam je tako što sam istovremeno imao priključene BD-2, OD-3 i SD-1. Ova je jednostavno bila najupotrebljivija baš kao blues driver po mojoj oceni. Nedavno sam naišao na uporedni prikaz dve modifikovane i jedne fabričke verzije evo ovde:
Prosto me zanima da čujem vašu procenu ovoga što čujete i šta vam se najviše dopada.
Prosto me zanima da čujem vašu procenu ovoga što čujete i šta vam se najviše dopada.
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Modifikovani Boss BD-2
Meni se čini da je Machine Head Pedals mod najmutniji (najbasovitiji), pa ovaj u sredini malo svetliji i stock mod sa najviše visokih... 
Kako je prolazio klip čas mi se više dapadao jedan čas drugi... U svakom slučaju sjajna pedala, ovako ili onako.
P.S. A da, tip imao strašno ružne cipele

Kako je prolazio klip čas mi se više dapadao jedan čas drugi... U svakom slučaju sjajna pedala, ovako ili onako.
P.S. A da, tip imao strašno ružne cipele

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Najbolji je original...bez modova. Bar meni....
Dobri su ovi modovi ali malo se to razlikuje. Sve se moze namestiti na pojacalu....

i ja tu ne bi ništa dirao...nemanjavelimirovic wrote:Najbolji je original...bez modova. Bar meni....Dobri su ovi modovi ali malo se to razlikuje. Sve se moze namestiti na pojacalu....

- Rocket Roll
Ja sam ih do sada modifikovao dva, obadva Keeley modovima (sa "Phat" prekidačem). Funkomatu je bila previše basovita, nakon toga sam mu vratio ulazni kondenzator na fabričku vrednost i na tome smo se zadržali. Drugu sam modifikovao Proggu i on mi je posle toga napisao recenziju:
"Pedalu sam kupio (mrzim sebe zbog ovoga) gotovo na nagovor drugih. Nije mi bila nesto preko potrebna jer imam OCD, a volim da koristim i drive sa svog pojacala (Fender Blues Deluxe), koji evetualno boost-ujem koristeci Dunlop Mister Crybaby (volume\boost\wah pedala).
BD-2 u fabrickom izdanju je, po meni, dobar da od tranzistorskog ili hibridnog pojacala (imao sam i AVT50X) napravis simulaciju lampaskog drive-a. Medjutim koristeci ga na Blues Deluxe-u imao sam utisak da mi pedala u velikoj meri kvari zvuk drive-a koji dolazi sa lampi. Zbog ovoga sam hteo da prodam pedalu. I prodao bih je verovatno, ali ljudi su u mnogo vecoj meri nudili kojekakve (idiotske) zamene nego sam kesh.
Tada sam resio da nadjem nekog da modifikuje pedalu, jer sam prethodno cuo neki “blago” modovani BD-2 kod jednog prijatelja (nisam siguran koji je mod u pitanju), a i po netu i JUTJUBU sam imao prilike da cujem gomilu raznih modova.
Ovaj mod koji si sproveo u delo, je od standardnog BD-2, napravio CHUDO. Prosto ne mogu da verujem da kompanija poput BOSS-a i dalje proizvodi onaj standardni krsh (moje misljenje). Mod je od pedale napravio pravi mali “lampashki drive”; sada mi se konacno svidja ceo “hod” drive pota. Phat switch daje odredjeni karakter samoj pedali, mada i bez njega pedala radi odlicno. Poseban trip je kada drive pot odvrnes do kraja, prebacis u Phat mode = drive+blagi fuzz (=ludnica zvuka). Pre modifikacije mi je BD-2 bio odvratan u poredjenju sa OCD-om. Sada mogu lagano da kazem da stoje jedan uz drugog (mozda bi me neko mrzeo zbog ovoga, ali stvarno tako mislim). Sve u svemu stvarno nemam reci (muzika je ipak mnogo lepsi odgovor nego ovo moje pisanije)."
"Pedalu sam kupio (mrzim sebe zbog ovoga) gotovo na nagovor drugih. Nije mi bila nesto preko potrebna jer imam OCD, a volim da koristim i drive sa svog pojacala (Fender Blues Deluxe), koji evetualno boost-ujem koristeci Dunlop Mister Crybaby (volume\boost\wah pedala).
BD-2 u fabrickom izdanju je, po meni, dobar da od tranzistorskog ili hibridnog pojacala (imao sam i AVT50X) napravis simulaciju lampaskog drive-a. Medjutim koristeci ga na Blues Deluxe-u imao sam utisak da mi pedala u velikoj meri kvari zvuk drive-a koji dolazi sa lampi. Zbog ovoga sam hteo da prodam pedalu. I prodao bih je verovatno, ali ljudi su u mnogo vecoj meri nudili kojekakve (idiotske) zamene nego sam kesh.
Tada sam resio da nadjem nekog da modifikuje pedalu, jer sam prethodno cuo neki “blago” modovani BD-2 kod jednog prijatelja (nisam siguran koji je mod u pitanju), a i po netu i JUTJUBU sam imao prilike da cujem gomilu raznih modova.
Ovaj mod koji si sproveo u delo, je od standardnog BD-2, napravio CHUDO. Prosto ne mogu da verujem da kompanija poput BOSS-a i dalje proizvodi onaj standardni krsh (moje misljenje). Mod je od pedale napravio pravi mali “lampashki drive”; sada mi se konacno svidja ceo “hod” drive pota. Phat switch daje odredjeni karakter samoj pedali, mada i bez njega pedala radi odlicno. Poseban trip je kada drive pot odvrnes do kraja, prebacis u Phat mode = drive+blagi fuzz (=ludnica zvuka). Pre modifikacije mi je BD-2 bio odvratan u poredjenju sa OCD-om. Sada mogu lagano da kazem da stoje jedan uz drugog (mozda bi me neko mrzeo zbog ovoga, ali stvarno tako mislim). Sve u svemu stvarno nemam reci (muzika je ipak mnogo lepsi odgovor nego ovo moje pisanije)."
Oba moda imaju za nijansu vise drive-a od stock Boss pedale, iskreno za nijansu vise mi se dopada Monte Allums H2O mod, Galaxie mod by Machine Head pedals mi je prekreshtav. U principu kod modova se ne treba drzati slepo preporucenih vrednosti nego napraviti nesto sto se tebi licno dopada. Kod svih overdrive i distortion pedala vec sama promena jeftinih kondenzatora koje stavlja Boss za MKT, Silver Mica ili metal film kondenzatore znaci drasticnu razliku u samom karakteru zvuka, ubacivanje 1N4002 dioda umesto stock dioda dodaje second order harmonice, Led diode daju vise headrooma i tubeastiji sound i sl. Igranje sa vrednostima kondenzatora u low pass i high pass filterima daje vise basseva, middlova ili visokih, vec u zavisnosti sta se zeli postici. Tranzistori su opet posebna prica.
Meni se od svih poznatijih bd-2 modova najvise keeley svidja ali ima taj bass boost koji je Rocket pominjao... no, to moze da se sredi.
Ovi ostali su mi nekako predaleko od originalne pedale sto se zvuka tice. Keeley samo malo sredi ono ruzno prstanje sto BD-2 ima i doda mu malo... bottom enda, sto bi rekli.
Ovi ostali su mi nekako predaleko od originalne pedale sto se zvuka tice. Keeley samo malo sredi ono ruzno prstanje sto BD-2 ima i doda mu malo... bottom enda, sto bi rekli.
Pitanje sam postavio zbog toga što sam više puta ustanovio da je moj ukus poprilično drukčiji od ukusa mnogih, možda i većine, a ovu pedalu sam u velikoj meri "apsolvirao" i probao gotovo sve što je moglo da se proba. Ovi primeri sa YT nisu baš savršeni, mislim na zvuk, ali se osnovni karakter pedala da sagledati. Monte Alum jako dobro zvuči u primerima koje je čovek dao na svom sajtu, ali u praksi velika količina harmonika koju izbacuju diode odvodi ovu pedalu poprilično u područije ditorzijskih pedala pa ton često bude hladan i metalan. MH je odveo pedalu na drugu stranu jer se kvari eq pedale, odnosno tonski balans i mislim da je to najgori način za prepravku ove pedale. BD-2 može da se koristi kao buster, overdrajv ili lagana distorzija i u tom smislu je original najkompletniji. Sa druge strane dok sam BD-2 koristio na tranzistorcu bilo je potrebno da se urade neke izmene i pedala je bila odlična, ali na lampašu se te izmene nisu proslavile tako da je vraćena u gotovo originalno stanje uz stavljanje kvalitetnijeg materijala. Sve napisano se odnosi na tajvansku proizvodnju. BD-2 je jedna od retkih pedala koja može da se namesti u poziciju laganog kranča, većina odmah ide u izobličenje uključujući i moju omiljenu OD-2.
Meni na ovom snimku u postavci u kojoj su korišćene, kao jedini drajv i samo kao drajv,
ova sa krem potovima zvuči najbolje.
Razlike su suptilne ali ova kao da ima najviše mojoa, kako bih rekao.
ova sa krem potovima zvuči najbolje.
Razlike su suptilne ali ova kao da ima najviše mojoa, kako bih rekao.