Kako ste odabrali bash bass?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
MetalFunk

Re: Kako ste odabrali bash bass?

Post by MetalFunk » 04 Jun 2009, 22:24

Kako ste odabrali bash bass?
YOUTUBE
'vak ide moja prica
prvo sam poceo da sviram dzitru (nije mi nesto islo)
gledao sam na youtube ALEX WEBSTER-a iz Cannibal Corpse, kada sam vidjeo sta lik radi s' bass-a, znao sam da je to moj instrument
ali, posle 3 mjeseca, ja (baxuz) odem i qpim dzitru, koju sam naravno kasnije prodao da bi qpio bass
moj prvi bass je bio Aria Mad Axe II
drugi bass je bio Fenix jazz bass, koji sam qpio za 80 km (nov) i kasnije prodao za duplo vise, da bi qpio pojacalo za bass
aria mi je u medju vremenu ostala, dok sam qpio drugu gitaru Squera (to je bila cista gloopost, jer je nisam nikako koristio)
onda (ala smaram xD) u medju vremenu pojavio se Demo fest u Bijeljini i drugovi su me pitali oces s' nama da sviras
pristao sam, tu sam svirao bass gitaru i odtada BASS, BASS i samo BASS
sve u svemu zbog Alexa :)

LoneRider

Post by LoneRider » 15 Jun 2009, 19:37

U svakoj vrsti muzike ono sto mene pokrece je dobar bas i uvek najvise paznje posvecujem basu. U medjuvremenu samouki ortak prosvira elektricnu i predlozi mi da pocnem da sviram bas s obzirom na visak slobodnog vremena. Ideja mi se svidela ali samo toliko, nisam resio da ga kupim. Malo pomalo przio me on na bas i pocnem da igram Guitar Hero i naravno bio sam basista.. :metal: Onda sam gledao neke silne klipove po Youtube, i to me naprzilo i na kraju sam slucajno zavrsio u nekom studiju i ostvario prvi kontakt sa basom. Bilo je bukvalno ovako: :gitara1: Zaljubio sam se momentalno i bukvalno sam patio dok nisam kupio, a trebalo mi je jedno mesec i po dana da formiram budzet...Od tada...Moj zivot je promenjen. :D

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 15 Jun 2009, 23:24

Sve je pocelo jednog dana kada sam chuo od Alice Cooper - Poison, do tada sam bio zakleti ljubitelj samo elektronske muzike(psyho, trance sveee) svu ostalu muziku sam smatrao djubretom. Tu pesmu sam toliko slusao da sam uzeo caletovu akusticnu i nasao tab na internetu. Pokusao sam da je skinem i poslo mi je za rukom. Kasnije sam posto mi je cale bio muzicar pre 30 godina nasao na tavanu gitarsko pojacalo i elektricnu gitaru i tu je krenulo ludilo. Ali posto sam imao problema, 6 zica trzalica pa dok ubodem izmedju pa promasim zicu to je pocelo da mi ide na zivce. Moj rodjeni brat je takodje bio muzicar, odnosno propali basista. Jednog dana brat mi je doneo svoju glanc novu elektricnu bass gitaru koju skoro da nije svirao, samo mu je stajala u koferu, i rekao mi je da probam. U pocetku mi se nije svideo bass, posto sam svirao trzalicom i taj odvratan zvuk. Kada sam opet moju tada omiljenu pesmu opet poison iz ciste radozanlosti skinuo preko bass-a, i osetio kako je lep zvuk bass-a u pozadini, da je to ono sto pesmi da je energiju, tada sam shvatio sta da odaberem. Posto sam savladao tehniku da sviram prstima vise nije bilo nazad. Zaljubio sam se u taj bass zvuk. Svaki dan sve vise i vise volim bass, posto kada sviram bass ne postoje ogranicenja u kreativnosti. Tapping, Harmonics, Slap i jos mnogo tehnika koje mozes proizvesti bez bilo cega drugog. Evo sad sam opet uzeo elektricnu gitaru, sada vezbam samo akorde iz ciste radoznalsti, posto smatram da je sramota ako basista ne zna akorde na gitari. To je stvar opste kulture.

Stealth

Post by Stealth » 16 Jun 2009, 08:30

Krenuo se prvo zezati sa akustičnom gitarom, nešto slabo išlo tamo-amo kojih godinu dana, a onda se dogodio okret.

Prijatelj mi pustio Dream Theaterov Metropolis 1 i Myungov tapping bass solo. Prvo mi je trebalo da shvatim da je to zapravo bas, a onda mi je trebalo da shvatim da je tapping u priči. Da nije njega, niti bih se primio basa niti bih kasnije ganjao šest-žičani bas. :mrgreen:

gobervart

Post by gobervart » 29 Jul 2009, 15:30

U početku smo se moj gitarista i ja stalno menjali )i jedan i drugi smo svirali i bass i gitaru). To se i danas desi, ali retko. Shvatio sam da se na gitari brzo "ispraznim", dok je bass pravi zen instrument. Nauči te disciplini. Nauči te da slušaš druge u bendu. Nauči te da (zajedno sa bubnjarem) podigneš, ili spustiš pesmu. Nauči te šta zbnači ta apstraktna reč "groove". U krajnem slučaju, pesma bez bass-a nije pesma (makar bass bio odsviran na kalvijaturi), jednostavno, ta frekvencija je neizostavna u muzici.

:P

:ziveli:

Bluesko

Re:

Post by Bluesko » 29 Jul 2009, 15:45

dragomix wrote:Kako bas da izaberes BAS?

Pa ovako, video sam od burazera pa kazem aj i ja da probam :wink: . Bio sam naprzen na elektricnu gitaru i svo to trzanje i cimanje zica, ali kada sam uzeo burazerov bass, BILA JE TO LJUBAV NA PRVI POGLED. Mnogo mi se vise svidja zvuk, sva ta dubina, a ne piskavost. Sve u svemu shvatio sam da je bas moj instrument :D .
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 29 Jul 2009, 17:19

gobervart wrote:U početku smo se moj gitarista i ja stalno menjali )i jedan i drugi smo svirali i bass i gitaru). To se i danas desi, ali retko. Shvatio sam da se na gitari brzo "ispraznim", dok je bass pravi zen instrument. Nauči te disciplini. Nauči te da slušaš druge u bendu. Nauči te da (zajedno sa bubnjarem) podigneš, ili spustiš pesmu. Nauči te šta znači ta apstraktna reč "groove". U krajnem slučaju, pesma bez bass-a nije pesma (makar bass bio odsviran na kalvijaturi), jednostavno, ta frekvencija je neizostavna u muzici.

:bow: :bow: :bow: :bow:
sve si rekao

Cope

Post by Cope » 29 Jul 2009, 21:21

MetalFunk wrote:
gobervart wrote:U početku smo se moj gitarista i ja stalno menjali )i jedan i drugi smo svirali i bass i gitaru). To se i danas desi, ali retko. Shvatio sam da se na gitari brzo "ispraznim", dok je bass pravi zen instrument. Nauči te disciplini. Nauči te da slušaš druge u bendu. Nauči te da (zajedno sa bubnjarem) podigneš, ili spustiš pesmu. Nauči te šta znači ta apstraktna reč "groove". U krajnem slučaju, pesma bez bass-a nije pesma (makar bass bio odsviran na kalvijaturi), jednostavno, ta frekvencija je neizostavna u muzici.

:bow: :bow: :bow: :bow:
sve si rekao
Upravo tako.... Al zato basista kad pogreši ton u pesmi - kao da neko zakuca ekser u glavu, dok gitaroši svoje aljkavosti svode pod "improvizaciju sa filingom" :D :D :D

migor8

Post by migor8 » 29 Jul 2009, 21:27

Upravo tako.... Al zato basista kad pogreši ton u pesmi - kao da neko zakuca ekser u glavu, dok gitaroši svoje aljkavosti svode pod "improvizaciju sa filingom" :D :D :D
tacno tako :D :ziveli:

gobervart

Post by gobervart » 01 Aug 2009, 01:23

migor8 wrote:
Hehehe, jeste, jeste, slažem se, mada se sećam da sam u Bass Player-u jednom pročitao neki intervju sa Ron Carter-om http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Carter, u pitanju je bila priča o svirkama sa Miles Davis-om, i Ron je rekao nešto tipa: "Kada bih usred neke lude improvizacije otsvirao neku čudnu notu, pravo je umeće dalje u svirci bilo ubediti ostale, kako sam u stvari, hteo da otsviram baš tu notu...", hehehehe.... sjajno, zar ne?

:lol:

Bozha

Post by Bozha » 01 Aug 2009, 11:33

^ That's what jazz is all about... :bambi:

Cope

Post by Cope » 01 Aug 2009, 14:38

gobervart wrote:
migor8 wrote:
Hehehe, jeste, jeste, slažem se, mada se sećam da sam u Bass Player-u jednom pročitao neki intervju sa Ron Carter-om http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Carter, u pitanju je bila priča o svirkama sa Miles Davis-om, i Ron je rekao nešto tipa: "Kada bih usred neke lude improvizacije otsvirao neku čudnu notu, pravo je umeće dalje u svirci bilo ubediti ostale, kako sam u stvari, hteo da otsviram baš tu notu...", hehehehe.... sjajno, zar ne?

:lol:
First time was a mistake, next time become jazz 8)

vladishah

Post by vladishah » 29 Sep 2009, 13:18

Pozdrav svima, evo moj prvi post, kako sam bas izabrao bas gitaru:

Jos kad sam imao tri godine tata je pustao kasete cepelina, floyda, smaka, hendrixa, doorsa, creedensa, sabbath-a itd. itd. , sto sam i ja slusao naravno sa njim, zatim kad sam odrastao malo, tata je pricao kako je svirao bass gitaru, gledao sam njegove slike, slike benda, tog vremena, i sve mi se to svidelo, al' tata je prodao gitaru, bila su to teska vremena ( '92, '93 inflacija, rat... ), i sada ja sa 17 godina odlucio da sviram bas, bas je sa mnom celoga zivota, i sada se osecam potpunije, jer ga sviram. Milina, najsrecniji sam bio kada sam kupovao squier P bass i Behringer bxl450 pojacalo. Pozdrav :metal:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 01 Oct 2009, 00:42

vladishah wrote:Pozdrav svima, evo moj prvi post, kako sam bas izabrao bas gitaru:

Jos kad sam imao tri godine tata je pustao kasete cepelina, floyda, smaka, hendrixa, doorsa, creedensa, sabbath-a itd. itd. , sto sam i ja slusao naravno sa njim, zatim kad sam odrastao malo, tata je pricao kako je svirao bass gitaru, gledao sam njegove slike, slike benda, tog vremena, i sve mi se to svidelo, al' tata je prodao gitaru, bila su to teska vremena ( '92, '93 inflacija, rat... ), i sada ja sa 17 godina odlucio da sviram bas, bas je sa mnom celoga zivota, i sada se osecam potpunije, jer ga sviram. Milina, najsrecniji sam bio kada sam kupovao squier P bass i Behringer bxl450 pojacalo. Pozdrav :metal:
dobrodosao (:

Kiro

Post by Kiro » 01 Oct 2009, 23:21

Ja sam poceo da sviram akusticnu, svidelo mi se kako drug svira i kako ga ribe gledaju dok svira. :) Stalno sam kuburio sa parama, uvek imao neke lomove i taman kad sam kupio dobru gitaru (ako je Aster od 100e bila dobra zamislite kakve su tek bile prethodne :mrgreen: ) brat od gitariste kupi bubnjeve, gitarista el gitaru (130e sa pojacalom i koferom :D :D :D ) i ja ispadnem iz kombinacije. Onda mi on nadje neku RASPALU Melodiju, ko zna koliko staru i unakaženu, sa žicama koje su nekoliko godina stajale na vlažnom pa satrulile skroz, i mi počnemo da "sviramo". U potrazi za nekim pojacalom stupim u kontakt sa Nenadom Marinkovic iz Cacka, i kad sam video kako dobar bas sa novim žicama zvuči u rukama dobrog basiste potpuno se zaljubim u taj instrument. Kod njega sam zavrsio kurs za bass gitaru, sad sam se konačno dokopao dobrog instrumenta i eto... Nemam bas puno vremena da vezbam zbog faxa ali kad uzmem gitaru u ruke stvarno uzivam.

Post Reply