KMD pojacala - zna li iko ista?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
shule

KMD pojacala - zna li iko ista?

Post by shule » 03 Oct 2009, 14:24

Nedavno je moj drug iz benda, takodje gitarista, kupio KMD GV100D pojacalo. Koliko znamo, staro je 20-ak godina. Mada je fizicki u savrsenom stanju. Zvuk ne mogu da komentarisem, nisam se igrao sa njim, mada po drugovom zvuku, rekao bih da nije lose. Mada meni nije nista posebno. Ne znam kako i zasto, ali ovo pojacalo je hibrid u malo cudnom smislu. Ima lampe u pojacanju, a u preampu tranzistore. Kazem cudno, jer koliko ja znam, obicno su lampe u preampu, right? Ako neko nesto zna, neka pise. http://www.ovationtribute.com/Catalogue ... talog.html

Poz. :mrgreen:

progg

Re: KMD pojacala - zna li iko ista?

Post by progg » 03 Oct 2009, 19:59

shule wrote:Ne znam kako i zasto, ali ovo pojacalo je hibrid u malo cudnom smislu. Ima lampe u pojacanju, a u preampu tranzistore. Kazem cudno, jer koliko ja znam, obicno su lampe u preampu, right?
johnny winter je koristio slicnog hibrida (mozda ga i dalje koristi, nemam pojma): 4 EL34 su zaduzene za power amp, dok je preamp solid state...

shule

Post by shule » 03 Oct 2009, 20:55

Ovde su sve 6L6 (tako nesto), u powerampu. :D

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 03 Oct 2009, 23:20

lampe u snagasu.. tranzistor je nastao od lampe kao i kaseta od ploce.. u glavnom jer je prakticnije a usput su se razvile dodatne opcije. citiram jednog poznavaoca

moj drugar je imao nekog kmd-a.. to je bilo pre petnestak godina (klinci,nismo se ni razumeli u pojacala..), secam se da je bilo dobro ali ne i najbolje.
u svakom slucaju mislim da se treba kloniti tih lapo-lapo stvari... na osnovu licnog iskustva znam da bez ekvilajzera - drivera na njima ne mozes dobiti dobar ton.. nekako mi se ponasaju kao "pas sa lanca" ne mozes ga kontrolisati
btw, voleo bih da me neko ispravi ako gresim? jer me inace zanima zasto se takva pojacala tako ponasaju ?
i ako sve to ima veze sa efektima (u predpojacalu).. u opste sta se tu dogadja ??

ps. 6L6 me asociraju na mesa boogie :metal: :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Oct 2009, 02:19

shule wrote:Ima lampe u pojacanju, a u preampu tranzistore. Kazem cudno, jer koliko ja znam, obicno su lampe u preampu, right?
Right, ali to ne znači da tako treba. Mnogi gitaristi više vole lampe u izlazu, jer kombinacija izlaznih lampi i izlaznog trafoa daje, kažu, mnogo upotrebljiviji ton nego par lampi u preampu koje se posle proteraju kroz SS izlaz. Lično nisam čuo nijedno pojačalo sa lampama u preampu i SS izlazom koje je radilo nešto posebno impresivno, a čuo sam nekoliko vrlo lepih hibrida sa lampama u izlazu (Nebojšinog Peaveyja, Roland Bolt).

shule

Post by shule » 04 Oct 2009, 12:38

Aham, eto saznao sam nesto novo.
A inace, jeste culi, videli negde ova pojacala (KMD)?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Oct 2009, 18:58

Ček. ček ovde sad ima nešto što me baš zanima. Baš.
Mnogo, ali stvarno mnogo modela bas pojačala sam viđao sa tube preamp-om. MarkBass ih ima nekoliko modela, SWR, ESP, David Eden svi ti top modeli, Ampeg-a da ni ne pominjem, u stvari, se ti tube preampi i reklamiraju kao nešto extra i ostaju u skupljim serijama.

Skoro sam sa nevericom (čak sam se i malo smejuljio u sebi) kako je neki drug pričao da je neki njegov drug naručio neki kombo sa tube preampom (ovaj nije znao koji) i da nije nikako mogao da napravi clean clean, hoću reći baš clean, običan clean, je l. Razočaran se vratio u radnju, pošto je pojačalo prošlo redovni servis, vratili su mu, sve je bilo u savršenom redu, objašnjenje - tako treba! Onda je lik krenuo da mi priča kako su lampe prevaziđene i da to ništa ne valja. Ja sam samo mirno klimao glavom. (Ajd ovaj drugi deo da izuzmemo, ali sad mi se čini da možda pre toga tu ima nešto...)

I sad Rocket kaže ovde da nije čuo nijedno pojačalao sa tube preampom koje radi impresivno... :O.o: Na koje modele misliš i može li se napraviti neka analogija sa pojačalima za bas? Ima li uopšte poente juriti i doplaćivati taj tube preamp, ako samo na kućištu piše tube...? A ne dolazili do povećanja impresivnosti zvuka...?

Npr:
http://www.guitarcenter.com/Markbass-Li ... =338955119
http://www.guitarcenter.com/Markbass-Li ... =366518568
Trebalo bi da je u pitanju potpuno isti model, jedan sa ss, jedan sa tube preampom, razlika 100$, kod nas evra, verovatno. Malo li je...

Sad videh, ovaj drugi ima i ss i tube preamp koji se mogu mixati potom :shock: :shock: :shock:

yu_raider

Post by yu_raider » 04 Oct 2009, 19:06

sirac-šunka wrote: I sad Rocket kaže ovde da nije čuo nijedno pojačalao sa tube preampom koje radi impresivno... :O.o: Na koje modele misliš i može li se napraviti neka analogija sa pojačalima za bas? Ima li uopšte poente juriti i doplaćivati taj tube preamp, ako samo na kućištu piše tube...? A ne dolazili do povećanja impresivnosti zvuka...?
Mislim da je Rocket hteo da kaze da mu se nije svideo HIBRID sa lampama u pretpojacanju i SS izlazom, vec da su hibridi sa SS pretpojacanjem i lampama u izlazu po njemu bolji :).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Oct 2009, 01:26

sirac-šunka wrote: I sad Rocket kaže ovde da nije čuo nijedno pojačalao sa tube preampom koje radi impresivno... :O.o: Na koje modele misliš...
Gitarske. Valvestate Maršale, Hughes & Kettner rešenja (između njih Cortexov)... Sve to radi pristojno, ali ne radi impresivno u onom smislu u kojem, recimo, radi svaki solidstate Acoustic koji sam do sada čuo.

Frenk Zapa je govorio da drajv sa Akustika 270-B ne može da se poredi ni sa jednim lampašem. Mnogi slično govore za Sunn O))).

Možda ima skupljih modela u kojima lampa u preampu ima neku ulogu, ali takvih se nisam naslušao. Uvek se trudim da mi se takva rešenja dopadnu, i uvek sam se do sada razočarao.
sirac-šunka wrote:...i može li se napraviti neka analogija sa pojačalima za bas? Ima li uopšte poente juriti i doplaćivati taj tube preamp, ako samo na kućištu piše tube...? A ne dolazili do povećanja impresivnosti zvuka...?
Bas ima velik izlaz. Bas mora da svira glasno. Mnogi basisti ne vole lampe jer bas lako "pregazi" lampe u preampu, a izlazne lampe takođe distorziraju jer pojačalo mora pristojno da se odvrne. Hibridna rešenja za bas verovatno često pate od ovog prvog sindroma.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 05 Oct 2009, 03:18

Sta kazete za MusicMan ampove, oni su radjeni na taj fazon, lampe na izlazu - meni licno ta pojacala zvuce opasno dobro...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Oct 2009, 11:43

Z*Z*Z wrote:Sta kazete za MusicMan ampove...
Heart, "Barracuda". To je sve što treba reći :D

Post Reply