Digital/analog - lampe/tranzistori

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Bluesko

Digital/analog - lampe/tranzistori

Post by Bluesko » 23 May 2009, 15:24

khm....elem...ovaj..... Posto sam duduk za ove stvari,ako ima neko voljan da me uputi na neki thread ako takav postoji na forumu,ili da mi ovde elem objasni.... Sta cu kad sam neuk :oops:

Kako funkcionisu i razlike izmedju analognih i digitalnih efekata i to isto za lampaska i tranzistorska pojacala... ako ima neko zelju,nek me prosvetli :oops: :ziveli:

+Hopkins+

Re: Digital/analog - lampe/tranzistori

Post by +Hopkins+ » 24 May 2009, 10:54

Kljucna stvar: da li te uzasno nervira da nesto sto si prelepo odsvirao pretvoris u brdo 0 i 1? :D
Salim se. Ja sam licno potpuno za analogno, ali digitalno ima svojih velikih prednosti. Analogno je sada i moderno mnogo, vintage manija i tako to ::ranting::
Googlaj nesto tipa "difference between analog and digital"
Radi i search na forumu, siguran sam da ces naci nesto na tu temu.

Isto vazi i za lampase/tranzistorce. Guglaj. Jedino ako ti je engleski barijera, onda reci, pomoci ce ti ljudi, nije frka. :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 May 2009, 13:16

Pa to... Presiroka tema. :)
Guglaj malo pa pitaj nesto konktretnije. :wink:

sl0e

Post by sl0e » 07 Oct 2009, 19:19

Evo imam ja konkretno pitanje na ovu temu.

Imao sam par puta prilike da vidim kako izgledaju lanpaska pojacala "iznutra", dakle ovako nekako:

http://i615.photobucket.com/albums/tt23 ... 009727.jpg

(Copyright ssmc :D )

Danas sam video da novi VM Marshall izgleda ovako iznutra:

http://images1.thomann.de/pics/bdb/108449/42325_800.jpg

U cemu je fora?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Oct 2009, 20:15

Nisam strucan, ali koliko vidim, ssmc-ov je point-to-point (jel se tako zove ovo? :hide: ) radjen , a marshall je radjen na pcb-u (printed circuit bord :mrgreen: ). Cak su i lampe postavljene na pcb ako se ne varam.

Verovatno ce ovo neko (ko zna :mrgreen: ) bolje da objasni... :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Oct 2009, 20:39

sl0e wrote: U cemu je fora?
Na kakvu tačno foru misliš?

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 07 Oct 2009, 20:47

Bluesko wrote:khm....elem...ovaj..... Posto sam duduk za ove stvari,ako ima neko voljan da me uputi na neki thread ako takav postoji na forumu,ili da mi ovde elem objasni.... Sta cu kad sam neuk :oops:

Kako funkcionisu i razlike izmedju analognih i digitalnih efekata i to isto za lampaska i tranzistorska pojacala... ako ima neko zelju,nek me prosvetli :oops: :ziveli:
Ako te ne mrzi u ovoj epskoj temi imaš raspravu digital vs. analog i mislim da čak ima i laNpa vs. trandža
mislim_stvarno wrote:Nisam strucan, ali koliko vidim, ssmc-ov je point-to-point (jel se tako zove ovo? :hide: ) radjen , a marshall je radjen na pcb-u (printed circuit bord :mrgreen: ). Cak su i lampe postavljene na pcb ako se ne varam.

Jes' ja sam radio point-to-point lemljenje dok je sa ovih slika koliko vidim PCB :D

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 07 Oct 2009, 21:08

mislim_stvarno wrote:Nisam strucan, ali koliko vidim, ssmc-ov je point-to-point (jel se tako zove ovo? :hide: ) radjen , a marshall je radjen na pcb-u (printed circuit bord :mrgreen: ). Cak su i lampe postavljene na pcb ako se ne varam.

Nema shta vishe da se objasni, sve je receno :)

Ako je sloe na to mislio, naravski... :D

sl0e

Post by sl0e » 07 Oct 2009, 21:38

Ma ne, ono, svako pojacalo koje sam video ima te... kondenzatore unutra ogromne (tj. point2point sto vi kazete), prvi put vidim 'vako nesto sa cipovima unutra pa mi cudno :D

Bozha

Post by Bozha » 07 Oct 2009, 22:48

Bluesko, nemoj da mesas 'analogno protiv digitalnog' sa 'tranzistori protiv lampi' pitanjima. To su 2 potpuno razlicite teme.

Ovako kafanski, laicki... kod digitalne obrade se deo signala nepovratno gubi. Ljudsko uho nije savrseno. Digitalna obrada zloupotrebljava tu slabost. Pri kvalitetnoj digitalnoj obradi signal koji izlazi zvucace sasvim uredu. Cuces razliku ako je bas trazis. Ipak, ako si cepidlaka, ostaje onaj ruzan osecaj da je ti je sprava iskasapila zvuk i izbacila nesto sto samo lici na original. Ekstremne cepidlake tvrde da tako obradjen signal nema dusu! Pozitivna strana je da je digitalno neosteljivo na spoljasnje smetnje, pravi manje suma, daje vise mogucnosti za obradu i neuporedivo je jeftinije, manje, prakticnije... Analogna tehnika je zadrzala snobovski plemeniti status, ima svojih prednosti, ali i mane da pravi sum, hvata smetnje, glomazno, neprakticno, skupo, prevazidjeno.

Lampe i tranzistore cu ostaviti nekom bolje upucenom...

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 07 Oct 2009, 23:18

Bozha wrote:Bluesko, nemoj da mesas 'analogno protiv digitalnog' sa 'tranzistori protiv lampi' pitanjima. To su 2 potpuno razlicite teme.

Ovako kafanski, laicki... kod digitalne obrade se deo signala nepovratno gubi. Ljudsko uho nije savrseno. Digitalna obrada zloupotrebljava tu slabost. Pri kvalitetnoj digitalnoj obradi signal koji izlazi zvucace sasvim uredu. Cuces razliku ako je bas trazis. Ipak, ako si cepidlaka, ostaje onaj ruzan osecaj da je ti je sprava iskasapila zvuk i izbacila nesto sto samo lici na original. Ekstremne cepidlake tvrde da tako obradjen signal nema dusu! Pozitivna strana je da je digitalno neosteljivo na spoljasnje smetnje, pravi manje suma, daje vise mogucnosti za obradu i neuporedivo je jeftinije, manje, prakticnije... Analogna tehnika je zadrzala snobovski plemeniti status, ima svojih prednosti, ali i mane da pravi sum, hvata smetnje, glomazno, neprakticno, skupo, prevazidjeno.

Lampe i tranzistore cu ostaviti nekom bolje upucenom...

Digital lover :P ::ranting::

Bozha

Post by Bozha » 07 Oct 2009, 23:33

Ne, ja sam jedan od onih ekstremnih koji tvrdi da jedino vinil ima dusu. Izbegavam procesore, modeling pojacala... Cak i aktivnu elektroniku u gitari! Jbni, purista! ;) Volim analogno koliko to sebi mogu da priustim...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Oct 2009, 01:26

sl0e wrote:...prvi put vidim 'vako nesto sa cipovima unutra pa mi cudno :D
Ta VM serija ima "frequency selective... 'Body' and 'Detail'" opciju, što podrazumeva filtere. Zanimljivo da je Maršal za to odabrao, kako bih rekao po slikama, DSP (digitaliju).

sl0e

Post by sl0e » 08 Oct 2009, 01:32

Mislim da kapiram. Ponavljam, bilo mi je cudno, jer jos nisam video takav prizor "ispod sasije". Sve u svemu, u sumi ove digitalije, vise poverenja bih dao narandzastim kondenzatorima, ovde ako nesto rikne - riknulo je :)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 08 Oct 2009, 06:32

Bozha wrote:...Čak i aktivnu elektroniku u gitari!...
Uh stvarno si extreme...ja imam aktivce od magneta i tubularno pojačalo :D

Post Reply