Atonalna muzika

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
nebojsak

Re: Atonalna muzika

Post by nebojsak » 10 Oct 2009, 23:54

andrej] wrote:back to the subject.

potpuno atonalna muzika je vrlo ogranicena, jer se zasniva ugl na teoriji ili izdrkivanju i uglavnom nije nimalo interesantna. sama po sebi je brzo istrosena i neinteresantna meni (posto sam je dosta preslusao). svi su vec sve napravili.

potpuno harmonicna muzika je izandjala. uglavnom sve je potroseno, vec uradjeno, meni postalo jako dosadno. ja sam covek, potpuno sam iskren, ne zelim da se pravim tu neki intelektualac (to nisam, ogranicen sam samo na neka polja). na mene mediteranski i bliskoistocni melos ne uticu ni malo. mozda negativno. to se kod mene NIKAD nije slusalo u kuci. kao mali, bezao sam pod sto kad se pojavljivala zorica brunclik na tv-u. prva grupa koju sam slusao je bila the rolling stones (i azra). posto mi je slusanje muzike jos od osnovne glavna preokupacija u zivotu, cuo sam jako puno muzike. posle svega, standardne harmonije zapadne muzike su mi postale jako dosadne (volim pop, ali samo kad je potpomognut necim josh, kao npr. stavom ili bukom ili ritmom; stav je ono sto nam fali), kitnjaste su mi kich a neki jazz stilovi su mi razvodnjeni i nekoncentrisani. rani hip hop je osvezenje jer je resen melodijske linije. sve je na ritmu, a ritmovi su dobri. i to brzo postaje dosadno.

mislim da se ne moze napraviti nista dobro ako se ne kombinuje sve troje: harmonija, disonanca (cak i bez harmonijskog raspleta) i ritam. treba ganjati sto manje koriscene harmonije, sa ukusom birati disonance i staviti snazan ritam da to sve drzi na okupu. u suprotnom, sva tri elementa su dosadna sama po sebi. to je jedina buducnost muzike, sto se mene tice. ko je neupucen, nek cuje npr. bull in the heather od sonic youtha:
http://www.dailymotion.com/video/x2v47r ... ther_music

SAMA HARMONIJA JE PROPALA, COVECE! NIKO SE TU NE FOLIRA, ALI LJUDI KOJI IMALO OSECAJU UMETNOST NE MOGU CEO ZIVOT SLUSATI HARMONIJE, POSTAJE DOSADNO (i nije covek uvek u raspolozenju da cuje samo prijatne stvari, za ples ili opustanje; postoji sijaset slozenih duhovnih stanja i raspolozenja). MALO SMO PREVAZISLI ZIVOTINJE, BAREM NEKI OD NAS. ATONALNA MUZIKA JE SAMA PO SEBI SRANJE! JEDINA BUDUCNOST JE KOMBINOVANJE - A TO JE ONO STO NEKIMA SMETA. ZA RAZLIKU OD SVIRANJA NEKOG OD INSTRUMENATA, OVO NIJE NESTO STO SE LAKO NAUCI I MOZE DA NAVEZBA. ILI IMAS OSECAJ, ILI NE. POTREBAN JE UKUS!
Recimo da je to to.

andrej]

Post by andrej] » 11 Oct 2009, 01:22

pa da, citam svoj post i smatram da sam pogodio poentu uprkos tome sto sam bio pijan. ovo sam stvarno mogao lepse formulisati.

aristo' cat

Post by aristo' cat » 05 Dec 2009, 11:58

ovaj oziman o bozeeeeeeeeeeeeee.
prosto mi je zao coveka. kako moze tako da serenda.....nisam ni mogla da procitam sve.
glupi filozofi, samo kenj a ju nesto.
aaaaaaaarrrrrggggggghhhh

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 05 Dec 2009, 19:07

aristo' cat wrote:ovaj oziman o bozeeeeeeeeeeeeee.
prosto mi je zao coveka. kako moze tako da serenda.....nisam ni mogla da procitam sve.
aaaaaaaarrrrrggggggghhhh
jebiga neko kenja neko nerazume

andrej]

Post by andrej] » 05 Dec 2009, 20:41

aaaaaaaarrrrrggggggghhhh
zajebi ozimana, moj post ima sve sto ti treba: i konsonancu i disonancu i ritam i alkohol

mtptl

Post by mtptl » 26 Aug 2010, 08:18

Atonality in its broadest sense describes music that lacks a tonal center, or key. Atonality in this sense usually describes compositions written from about 1908 to the present day where a hierarchy of pitches focusing on a single, central tone is not used and the notes of the chromatic scale function independently of one another (Anon. 1994). More narrowly, the term describes music that does not conform to the system of tonal hierarchies that characterized classical European music between the seventeenth and nineteenth centuries (Lansky, Perle, and Headlam 2001).

oziman

Post by oziman » 25 Sep 2010, 10:59

aaaaaaaarrrrrggggggghhhh
Ne znam sta imas toliko protiv filozofa. Kada sam prosle godine nastupio na ovom forumu sa znanjem koje se tice sustine estetske kontemplacije, suocen sam sa obicnim sirovim materijalistima i pozitivistima koji zovu sebe "muzicari" i koji su pretvorili raspravu u igranje transakcionih igara "ko je pametnji". Ono jeste, kao sto je govorio Sopenhauer:
Kompozitor otkriva najdublju sustinu sveta, i tu najdublju mudrost izgovara jednim jezikom koji njegov razum ne shvata"
Ali toliki nedostatak duhovnosti kod umetnika ne mogu da zamislim. A i nije svako ko komponuje umetnik.. daleko od toga.
Zato vam mozda i smeta istina o atonalnosti, koja je sve samo ne muzika.
Neka vrsta umetnosti jeste, priznajem.U najboljem slucaju mozemo je dozivljavati kao neko oslobodjenje od ritma, neku vrsta "kadence", ali ne mozemo je zvati "muzicka umetnost". Tonska umetnost ..ako tako nesto postoji.

Bluesko

Post by Bluesko » 25 Sep 2010, 12:41

Vratio se Oziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 25 Sep 2010, 13:30

Terminatoru, pa di si ti dosad? Znas samo kakvih je tema bilo, a prodjose (nestase ili se zakljucase) bez tebe. :ziveli:

Fibonacci

Post by Fibonacci » 25 Sep 2010, 15:03

oziman wrote:
aaaaaaaarrrrrggggggghhhh
Ne znam sta imas toliko protiv filozofa. Kada sam prosle godine nastupio na ovom forumu sa znanjem koje se tice sustine estetske kontemplacije, suocen sam sa obicnim sirovim materijalistima i pozitivistima koji zovu sebe "muzicari" i koji su pretvorili raspravu u igranje transakcionih igara "ko je pametnji". Ono jeste, kao sto je govorio Sopenhauer:
Kompozitor otkriva najdublju sustinu sveta, i tu najdublju mudrost izgovara jednim jezikom koji njegov razum ne shvata"
Ali toliki nedostatak duhovnosti kod umetnika ne mogu da zamislim. A i nije svako ko komponuje umetnik.. daleko od toga.
Zato vam mozda i smeta istina o atonalnosti, koja je sve samo ne muzika.
Neka vrsta umetnosti jeste, priznajem.U najboljem slucaju mozemo je dozivljavati kao neko oslobodjenje od ritma, neku vrsta "kadence", ali ne mozemo je zvati "muzicka umetnost". Tonska umetnost ..ako tako nesto postoji.
:bow:

RadoslavZ

Post by RadoslavZ » 03 Oct 2010, 23:45

Ozimane, oplodi me!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 03 Oct 2010, 23:58

he's back... and he's pissed off!

and he's got a blog on krstarica...

Post Reply