Potenciometri za Strata?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
coca

Potenciometri za Strata?

Post by coca » 28 Oct 2009, 10:41

Ovako, pravim nekakvog strata, pa me interesuje sledece da li su potenciometri od 250Kohma ili 500Kohma linearni ili logaritamski, i koliko stepeni obrtanaja imaju da li je to 270 stepeni i ako nije koliko je... Hvala, Coca!!! :) :) :)

Stanko

Re: Potenciometri

Post by Stanko » 28 Oct 2009, 11:18

Za strat tj za single magnete idu 250, takodje za tone idu linearni, a koliko sam ja upoznat za volume bi trebao algoritamski, nek me neko ispravi za ovo zadnje ako gresim... :) za te tvoje stepene ne znam :P mislim da je to stvarno svejedno...
Pozdrav i srecno sa izradom! :ziveli:

vlobrk

Post by vlobrk » 28 Oct 2009, 13:24

Mislim da ti je najprostije da pogledas na Fenderovom sajtu.
Imas tamo one PDF dokumente o povezivanju i uvek pise koji je potenciometar samo nadjes tu konfiguraciju koju ti pravis.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Oct 2009, 13:58

coca wrote:Ovako, pravim nekakvog strata, pa me interesuje sledece da li su potenciometri od 250Kohma ili 500Kohma...
Zavisi od magneta i od toga kakav zvuk hoćeš. Klasično je 250K, 500K je na Skvajerima, noiseless magneti traže 500K ili 1M, oni koji sviraju neku vrstu Amerikane obožavaju 500K / 1M, EMG aktiva traži 25K. Opšte pravilo: veći potenciometar = svetliji ton.
coca wrote:...linearni ili logaritamski...
Najbolje da su sva tri logaritamska. Linearni eventualno za ton, ali efekat im je takav da se skoro ništa ne dešava u toku 90% rotacije, a onda se gitara odjednom "smrači". Ništa-ništa-ništa-ništa-mrak. S druge strane, puno gitarista i ne dira "Tone" potenciometre na Stratu, i u tom slučaju je svejedno šta ćeš da staviš.
coca wrote:...koliko stepeni obrtanaja imaju da li je to 270 stepeni i ako nije koliko je...
To nije presudno, uzmi šta možeš da nađeš.

coca

Post by coca » 28 Oct 2009, 20:52

Hvala Vam svima na pomoci, cim zavrsim sa radovima postavljam fotke i zvucni zapis i sve kako sam sto uradio, ako ista ispadne od toga Ha..Ha...Ha...
Pozdrav Coca!!! :) :) :)

Crnja

Re: Potenciometri za Strata?

Post by Crnja » 30 Oct 2009, 19:33

meni treba pot od 25 k jel zna neko gde bih mogao da ga nabavim,ili sa cega da ga skinem?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Oct 2009, 23:29

Ako ti treba za gitarsku upotrebu, ipak je najbolje da ga poručiš sa Banzaija. Ono heavy-duty potenciometara što ima kod nas (metalni Radiohm) ima prečnik od 10mm, a onda moraš da bušiš pickguard ili nedajbože drvo. Opet, ono što može da se nađe u 6,3mm varijanti nije heavy duty ili nije oklopljeno.

Eventualno pogledaj da Marić ili Music Media Centar nemaju nešto - Marići često ugrađuju EMGje, pa ih možda imaju.

coca

Post by coca » 31 Oct 2009, 00:00

Imas sve vrste potenciometara od 250K ohma i 500K ohma linearne i logaritamske u firmi koja se zove Kelko (bivsi Radio klub) adresa Timocka 18 Beograd, cene su im pristupacne pa pogledaj sta ti odgovara, mislim da ces naci sta ti treba sigurno kod njih, ili ako hoces skuplju varijantu pogledaj po music shopovima ima ih...
Coca!!! :) :) :)

Crnja

Post by Crnja » 31 Oct 2009, 13:10

ok!hvala.......posto mi krci pot,cuo sam da moze da se naprska nekim hinaxom ili tako nesto ali posle nacuh da ga to jos vise ostecuje!isto tako kazu da i kada se jednom otvori nikada vise ne bude to taj pot,pa ne znam isplati li se to uopste raditi ili je kao sto kazu bolje spreciti ili leciti?! :D :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 31 Oct 2009, 13:29

coca wrote:Imas sve vrste potenciometara od 250K ohma i 500K ohma linearne i logaritamske u firmi koja se zove Kelko...
Rocket Roll wrote:Ono heavy-duty potenciometara što ima kod nas (metalni Radiohm) ima prečnik od 10mm, a onda moraš da bušiš pickguard ili nedajbože drvo. Opet, ono što može da se nađe u 6,3mm varijanti nije heavy duty ili nije oklopljeno.

coca

Post by coca » 31 Oct 2009, 21:17

Ma nemoj da prskas nikakav sprej po potovima to ti je trenutno resenje, nije nikakva filozofija da ih sam zamenis samo malo vremena i opreme tipa (lemilica, drzac, tinol zica sve to mozes da nadjes po povoljnoj ceni, a koristice ti sigurno), medjutim ako ne zelis to da radis sam imas mnogo ljudi u Bgd-u koji ce to da ti odrade), misli da jem ti savet da to pokusas sam da radis, korisno je iskustvo, imas po mrezi razne seme za razne tipove gitara i pickupova, tako da kad steknes malo prakse moci ces i to da radis, npr. ja sam krenuo tako sto sam sam poceo da pravim kablove za gitru, oni kupovni u nekom low rangu i srednjem mi nisu bili zadovoljavajuci po zvuku, a za profi kablove jos nemam kintu, a ovi handmade su mi se pokazali sasvim bolji i dugotrajniji..., to ti je inace idobra praksa za lemljenje svega i svacega, a sad vec mogu da menjam i potove i pickupove, 5-stepene preklopnike... Samo hrabro i odvazno, nije neka filozofija...
pozdrav, Coca!!! :) :) :)

Crnja

Post by Crnja » 01 Nov 2009, 04:08

pa da znas da cu tako i uraditi,jedino sto sam se zeznuo ne treba mi pot od 25 nego 50 k....... :D hvala na savetu,ako budem imao problema javicu se...poz! :ziveli:

Crnja

Post by Crnja » 06 Nov 2009, 13:46

e ljudi bio sam u radnj i pitao za potove!nisu imali te koji meni trebaju,ali posto mi treba od 50 k kaze mi lik kao da mogu da stavim i od 100 k,nisam hteo nista da kupim jer mi to pomalo smrdi!kontam da je hteo samo da mi uvali da kupim bilo sta... kao fora je da ne sme pot da bude slabiji a jaci moze opusteno da se stavi!pa me zanima ako moze neko da mi kaze da li taj garisa samo kenja ili moze tako nesto da se uradi? hvala unapred! :ziveli:

coca

Post by coca » 03 Dec 2009, 12:24

E sad me interesuje, sta bi se desilo ako umesto 250K log potenciometra za volume stavim 220K log potenciometar, da li se dobija svetliji zvuk u odnosu na 250K, posto mi nesto govori da bi tako trebalo biti, ako je ko to vec radio neka mi postuje bio bi zahvalan na informaciji!!! :) :) :) Coca!!!

Post Reply