Zice

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 11 Oct 2007, 20:00

Ne radi se o tome da ti traju dok ne zarđaju. Kad zarđaju to već više nije ni za kačiti veš a ne za svirku. Trebalo bi da promeniš žice onda kada počnu da gube ton i kada su toliko istegljene da se raštimavaju pri najmanjoj promeni temperature ili nekog drugog faktora.

Elem, sa Elixirom nisam imao takvih problema nikad.

E sad... da bi znao šta da tražiš, evo kako izgledaju

Image

Tip: skuplje su od svih žica na tržištu a od nekih skoro duplo (hiljadu i kusur dinara) ali to nemoj da te odvrati od kupovine jer će ti trajati bar duplo duže od onih koje si do sada koristio.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Oct 2007, 21:27

Meni se mozda sa mojim prvim kompletom zica desilo da su promenile boju, dakle krenula oksidacija, a kasnije sam se trudio da bas redovno menjam zice. Inace moje prve zice su bile neke Fender, a bio sam jos u osnovnoj skoli, pa me prevarili mangupi, uvalili mi zice za elektricnu gitaru, a meni trebale za akusticnu. Posle sam koristio D'Addario, ali samo par godina, i ima evo vec 14 godina da koristim Ernie Ball, uglavnom .011. E sad, ja imam naviku da posle sviranja OBAVEZNO detaljno obrisem gitaru, a za vrat i zice imam gomilu flanelskih maramica, pa predjem preko zica, a zatim, buduci da je flanel tanak, provucem maramicu izmedju vrata i zica, pa i tu prebrisem, i to se na kraju zavrsi i sa glancanjem grifplatne, tako da nikad ne dozvolim da mi se skupljaju one naslage od sastrugane koze i znoja. Nikad nisam koristio sredstva za odrzavanje zica, mada sa ovakvim tretmanom, i redovnim mejanjem, nekako i nema potrebe.

young John Frusciante

Post by young John Frusciante » 11 Oct 2007, 21:39

Hvala na slici, a pokusacu da ih nadjem iako ih do sada nisam vidjao, mada je 1000 dindzi mnogo, ali probacu, pa ako mi se bas ne isplati...

A sto se tice odrzavanja zica, i ja ih obrisem posle svakog sviranja (ne bas tako detaljno) i, mada neki misle da je to glupo (da ne kazem pe**rski), efikasno je i jeftinije!!! A kad menjam zice koristim nekakvo limunovo ulje da ocistim vrat od bilo kakve prljavstine, a kazu i da je dobro za drvo, ali o tome prosudite sami (ako 'ocete)...

mr.flash

Post by mr.flash » 11 Oct 2007, 22:05

Zar su Elixir toliko skocile ? secam se kad su se pojavile bile su 4 $, cak su i one za bass bile jevtine. Ja licno ne bih menjao Dean Markley ni za sta, po svemu su najbolje. Samo ih treba znati kod koga uzeti, jer su u Srbiji te malo skuplje zice uglv. ustajale i bajate. Licno najvise volim Blue Steel, mada su se Nickle Steel Electric najbolje pokazale na Stratocasteru. Ernie Ball Slinky se sve koriste kod "metalaca" zato so su klizave kao i D'addario XL koje sam koristio ranije, dok nisam nasao svoj zvuk. Takodje treba obratiti paznju i na odrzavanje zica, i zbog same gitare. Licno koristim Finger Ease lubrikant i pamucnu krpu, koja mi sluzi samo za ciscenje zica i vrata, posle svakog sviranja. Ljudi mi uvek pricaju kako je Fast Fret najbolji za zice, medjutim on ih namaze samo odozgo tako da imate osecaj ciste zice, a sva prljavstina ide ispod zice i na fretboard, tako da Fast Fret ne dolazi u obzir. Takodje zice menjam na mesec dana kad aktivno sviram (trebalo bi na 20 dana, ali to dodje na isto ;) ).

young John Frusciante

Post by young John Frusciante » 11 Oct 2007, 22:13

pa, kad bi svirao tezge od kojih bi dobijao pare, ja bi verovatno i menjao zice cesce, ovako ih menjam na mesec dana, a ponekad i na vise, zavisi...

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 12 Oct 2007, 02:38

Ne bih se složio da Fast Fret ne valja. Ako ga upotrebljavaš kako treba onda ti se nigde ne zadržava prljavština. Potrebno je podvući krpicu između žica i fretboarda pa "giljati" i onda sve siđe.

Sava

Post by Sava » 12 Oct 2007, 09:55

Fox IV wrote: Tip: skuplje su od svih žica na tržištu a od nekih skoro duplo (hiljadu i kusur dinara) ali to nemoj da te odvrati od kupovine jer će ti trajati bar duplo duže od onih koje si do sada koristio.
Elixir i slične Dadario EXP za akustiku (cca 1.500/1.100 din.) su mi verovao ili ne dosadile! Sada mi je treći komplet EXP na gitari, a to znači da već više od godinu dana držim isti tip žica na gitari. One zaista traju dugo i predugo, zvuk im ostaje dobar do kraja, ali nikako da dočekam da stavim nove žice pa da čujem onu zvonjavu svežih žica!

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 12 Oct 2007, 19:10

A to je loše zbog?

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 14 Oct 2007, 01:35

Diangellico? Juce sam cuo za tu marku...iskustva?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Oct 2007, 03:44

zolideathmetal wrote:Diangellico? Juce sam cuo za tu marku...iskustva?
Nikad cuo ,ali bas da cujem iskustva ako je neko koristio...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 14 Oct 2007, 10:51

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 18 Oct 2007, 16:50

Resio sam problem, kupio sam D'Addario devetku i promenio sve zice. Mnogo su bolje od fabrickih zica, a uvek sam mislio da su fabricke zice sasvim dobre, buduci da je proizvodjacu gitare, verovatno u interesu da stavi sto bolje zice.
Cak sam ih platio nesto malo (u Mitrosu), izgleda da je neka rasprodaja... mislim dobro, zice zaista ne kostaju nesto mnogo, ali sto je dzabe "nekome" je drago (ne secam se tacno kako ide poslovica). Takodje nije bas ni dzabe, ali svejedno, you got the point.
U svakom slucaju, sad razumem zasto mnogi hvale D'Addario zice.
I'll stick to D'Addario.

young John Frusciante

Post by young John Frusciante » 18 Oct 2007, 20:42

to ti je pametno :D , mada jos uvek nisam probao one Elixir zice, jer mi D'Addario nisu jos za menjanje...

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 18 Oct 2007, 23:04

Hmmmm... situacija sa "fabričkim žicama" je slična situaciji sa "fabričkim opnama" na bubnjevima. Znači po pravilu se stavljaju najjeftinije i čisto samo da bi se videlo kako gitara izgleda sa žicama. Bar su moja dosadašnja iskustva takva. A s druge strane, kad kupiš gitaru i na njoj stoje žice, pitaj boga koliko one već stoje na toj gitari tj. koliko gitara već visi u radnji tako da svakako preporučujem menjanje žica odmah po kupovini gitare.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 18 Oct 2007, 23:21

Pa to je sve relativno. Ja na mom relativno novom Jacksonu koristim fabričke žice, sad već nekih 3 i po meseci, i mogu da kažem da sam baš zadovoljan njima. Jedini problem je taj što mi je pukla tanja E žica između top lock-a i čivije, pa sad više ne mogu da štimam gitaru na stari način, i da je preštimavam... tako da uskoro padaju nove žice... samo da sqpim kintu.

Post Reply