Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nebojsak

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by nebojsak » 09 Oct 2009, 21:49

nebojsak wrote:Ja počeo nešto sve intenzivnije da razmišljam o onoj 11-54 kombini... malo me kopka ono što je pomenuo Guverner, oko G žice, al hmm hmm hmmm... to bi bio dobar kranč.
Uzeo i stavio Goveđe Slince. tričetvrt sam neviđeno zadovoljan (na suvo, za sad - mrzi me da razvlačim kablove i gedžete oko kompa, a sinoć sam ih stavio pa nisam još isprobao zaboden u pojačalo), ali ima jedan problem - D i A su mi iste debljine (.030 i .042) kao i u prošlom kompletu (10-52), pa imam nekako neprijatan osećaj labavosti i tankoće na istima, pored debele i masne E koja turobno čuči iznad njih i mrko ih gleda.

Sledeće na gore (a na lageru) su Not Even Slinky 12-56, međutim, na basovima je opet isti odnos, tj sve tri se debljaju za po 2 jedinice mere (32-44-56). Možda probam te, a možda i krenem da se navikavam na ove. Uglavnom, nije mi bio potreban nikakav dodatni napor (inače sam u Dis), sve lepo hvata, dostupno je, intonacija se ne menja, sviđa mi se ovako na suho.

slavicwarrior

Post by slavicwarrior » 09 Nov 2009, 11:42

Koliko je zeznuto da se stavljaju zice na gitaru koja ima edge III tremolo?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Nov 2009, 13:27

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Nov 2009, 11:47

Ajde sad, kad sam se vec setio,da pitam dve stvari:
1. Imam dva ovakva na stratu Image, jedan koji se nalazi ispod G zice, je ocigledno postao hrapav od kada sam menjao debljinu zica itd...tj kada nastimujem gitaru i sve,cim bendujem, cuje se kako zica zaskripi na tom mestu gde je string tree,i zica ostane tako "nategnuta", tj. nije vise nastimana kako treba...e sad onda mogu da je nastimam tako nategnutu,ali onda kada koristim tremolo,ona se opusti...da li postoji neko privremeno resenje ili jos bolje trajno(a da nije zamena tog dela)? Mislio sam da uzmem neke locking civije,kako bih resio dva problema, jer kada njih stavim nema potrebe za leptiricima :)
2."debela" E zica mi od 12 praga zvuci jako mutno i van tonaliteta, do 10 praga zvuci super,sve ostale zice na svim pragovima zvuce odlicno, znaci to je jedini problem...nekako kao da se cuju dva tona,jako mutno....sta ciniti? :)

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Nov 2009, 14:58

Guitar_thrill wrote:da li postoji neko privremeno resenje ili jos bolje trajno(a da nije zamena tog dela)?
Opet rizikujem pedu sa ovakvim savetima, jer je to većini jedno veliko no-no, ali ja sam sa stratova uvek skidao taj drugi string tree (taj što drži G i D žicu). Nekako mi je gitara bez toga uvek radila lepše & mekše. :) :ziveli:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Nov 2009, 15:06

guv'nor wrote:
Guitar_thrill wrote:da li postoji neko privremeno resenje ili jos bolje trajno(a da nije zamena tog dela)?
Opet rizikujem pedu sa ovakvim savetima, jer je to većini jedno veliko no-no, ali ja sam sa stratova uvek skidao taj drugi string tree (taj što drži G i D žicu). Nekako mi je gitara bez toga uvek radila lepše & mekše. :) :ziveli:
e da,i ja sam to hteo, cak i uradio na par sati,ali ne moze to kod strata sa modernim civijama (tvoj valjda ima vintage?), jer na modernim civijama zica lezi dosta vise,tako da je to neophodno...ovi novi Ameri standardi imaju drugacije civije,ili dubinu headstocka,nisam siguran,uglavnom kod njih isto moze da se skine ta druga,ali na ovim iz 90ih ne moze,bez promene civija :? :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Nov 2009, 15:23

Što ne može, jel' ti ispada žica iz nut-a u tom slučaju ili se još više raštimava?
Ajd' ako ti nije problem baci neku fotku glave. Čisto da nam malo vizuelno dočaraš o kakvim se tačno čivijama radi. :wink:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Nov 2009, 15:31

guv'nor wrote:Što ne može, jel' ti ispada žica iz nut-a u tom slučaju ili se još više raštimava?
Ajd' ako ti nije problem baci neku fotku glave. Čisto da nam malo vizuelno dočaraš o kakvim se tačno čivijama radi. :wink:
pa ne ispada,ali bude skoro skroz ravno....ajd dok ne nadjem aparat,pokusacu da nadjem na netu,mora da je neko vec slikao :D

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Nov 2009, 15:46

Guitar_thrill wrote:pa ne ispada
Pa eto. :D
Guitar_thrill wrote:ali bude skoro skroz ravno
Ne znam koliko ćeš uspeti da izvališ sa slike, ali da li je ravnije od ovoga?
ImageImage

Edit: Hahahaha, koja rđa od žica... Sramota! :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Nov 2009, 13:54

e tako je nesto... :) evo skinuo sam opet i malo tako sviram,malo mi cudno,manja je tenzija,a i jedna zica malko zuji...ali ako nista nema onog skripanja i rastimavanja.... :) zahvalan sam :ziveli: jos kad bi mi odgovorio na drugo pitanje :mrgreen:

eg303

Post by eg303 » 12 Nov 2009, 15:23

Image
A на коју фору овај ЕЏ страт нема те курчиће?
Мислим, гледао сам по интернету, они описују то као "размакнуте" чивије, па због тога нема тих...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Nov 2009, 15:49

eg303 wrote:Image
A на коју фору овај ЕЏ страт нема те курчиће?
Мислим, гледао сам по интернету, они описују то као "размакнуте" чивије, па због тога нема тих...
koliko ja znam, na EJ stratu je headstock "dublje" nego inace, a ima i te neke civije gde zica ide nize,nego kod modernih... :)

eg303

Post by eg303 » 12 Nov 2009, 15:52

Уф, ево нагуглао сам:
"The reason I did this is because the guitar stays in tune better," explains Eric. "It was my idea to stagger the tuners, then Michael Braun at Fender made it work by skimming the face of the peghead to increase string angle over the nut."
Дакле, ко је храбар за експерименте, треба да скине који милиметар са горње површине хедстока да би чивије биле ниже у односу на нут, претпостављам да они са јефтинијим копијама немају много да ризикују...

guv'nor

Post by guv'nor » 12 Nov 2009, 20:35

eg303 wrote:Дакле, ко је храбар за експерименте, треба да скине који милиметар са горње површине хедстока да би чивије биле ниже у односу на нут, претпостављам да они са јефтинијим копијама немају много да ризикују...
NE kopati po gitari! :palica:

To se u aftermarket budženju postiže isključivo i samo sa staggered tuners-ima (zubatim čivijama :mrgreen: ) i zamenom ili turpijanjem nut-a (koske :mrgreen: ).
Image
Image

Edit:
jos kad bi mi odgovorio na drugo pitanje :mrgreen:
E to stvarno ne znam, naleteo sam na par Standarda koji "celi" tako rade, to ćeš morati da vidiš sa nekim majstorom. :)
Inače, E žica se, na Stratu, koristi samo za otvoreno twangovanje i debeli istovar po stomaku ali samo do nekog sedmog praga. Koji će ti dalje?! :D :ziveli:
Last edited by guv'nor on 12 Nov 2009, 20:47, edited 2 times in total.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 12 Nov 2009, 20:45

al su gadne ove schaler ili koje vec, mislim da cu ipak uzeti vintage :kokice:

Post Reply