Malo eksperimentisanje sa magnetima

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Chord-Master
MF veteran

Malo eksperimentisanje sa magnetima

Post by Chord-Master » 20 Oct 2007, 20:24

Nesto sam razmisljao u poslednje vreme, jeste da mi je doktor to strogo zabranio, ali nisam mogao da odolim... :)
Zanimalo me je da li bih mogao da moju gitaru ucinim malo "Fenderastijom" time sto bih joj stavio magnete za Fendera Stratocastera, ako nista drugo bar single coil?
Nisam siguran da je tako nesto uopste moguce, tacnije da li su rupe na mojoj gitari odgovarajuce velicine za takav magnet, a i ako bi bilo moguce, ne znam da li bi "presadnja" magneta uopste uradila nesto.
Znam da i vrsta drveta dosta utice na zvuk, ali moja gitara ima isto drvo kao i vecina Strtocastera: body - alder, neck - maple, fingerboard - rosewood, te pretpostavljam da bih mogao da dobijem neki priblizan zvuk.

Pa eto voleo bih da znam, ako je neko radio nesto slicno sa svojom gitarom, da li je moguce i da li se isplati to raditi?

Ja sam svakako planirao da menjam single coil.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Oct 2007, 21:01

A tvoja gitara je - model...?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 20 Oct 2007, 22:26

Heh, daleko je od Fendera - Aria XL Deluxe.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Oct 2007, 23:11

Nije toliko daleko od Fendera, u svakom slučaju. Problem je u kinti - najjeftiniji magnet u radnjama je oko 50 evra, a Seymour Duncani su oko 70. To je dosta para koje mogu da se potroše i na drugi način.

Razlika neće biti baš "nebo i zemlja", po mom iskustvu.

Mislim da bez ikakvih fizičkih problema možeš da zameniš srednji (middle) magnet. Humbuckere možeš da menjaš samo za humbuckere - ako nećeš da na gitaru ugrađuješ pickguard (isti kao za Strata) koji će pokriti udubljenje za humbucker i držati novi singlecoil magnet na mestu.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 21 Oct 2007, 00:00

Moj savet ti je da splitujesh magnete, dobicesh strat a like zvuk. Ne mozesh dobiti da zvuchi kao fender, ali ono... bice ti znatno upotrebljvije na cleanu nego standardna shema. I da, nije sve ni u gitari, ima tu malo mnogo do pojachala, efekata i slichno. Chudo je shta te sprave uchine sa zvukom. :)

Bodomovac

Post by Bodomovac » 21 Oct 2007, 00:46

Ako imaš kinte, želiš to - radi to. Upaliće, naravno... možda neće biti razlika ko "nebo i zemlja", kao što reče Rocket, ali će je vala biti.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 21 Oct 2007, 17:33

@Rocket Roll
I mislio sam da toliko otprilike kostaju, ali za sada je sve jos uvek u polju "teorije", jednostavno me je zanimalo da li je to moguce uraditi, pa, posto sam bas zacrtao da menjam single coil, videcu, verovatno cu to relativno uskoro da uradim.
Cini mi se da su humbuckeri za strata uzi od "klasicnih" humbuckera, a pickguard ne bih stavljao jer imam bolt on vrat (ali ne po Fenderovom principu), te se plasim da bih tako smanjio prenos vibracija.
A i takodje mislim da bih tesko nasao pickguard za H-S-H konfiguraciju magneta.

@XtrmntR
Verovatno bih pokusao da splitujem magnete, kada ne bih morao da menjam single coil, a i mislim da sa ovim mojim sadasnjim single coil-om ne bih postigao nista.
Inace, pojacalo mi je Fenderovo.

@Bodomovac
Trenutno nemam kinte, al' ce je uskoro biti (kakva optimisticna izjava! :)).

Mnogo hvala svima!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Oct 2007, 18:45

Chord-Master wrote:Cini mi se da su humbuckeri za Strata uzi od "klasicnih" humbuckera...
Da, uži ili širi, zaboravio sam tačno šta su, ali i Seymour Duncan i DiMarzio prodaju humbuckere koji su tačnih mera za Strat: samo traži "F-Spaced" humbuckere. Pogledaj na njihovim sajtovima koji su tačno modeli "F-Spaced" (što će reći, "Fender-Spaced"), pa ih onda potraži. Kompletan program Seymour Duncana drži Mitros (ne fali im ni jedan koji je trenutno u ponudi), a DiMarzio drži MixMusic (ali su skoro sve prodali - nova isporuka stiže malo pre Nove Godine).
Chord-Master wrote:...a pickguard ne bih stavljao jer imam bolt on vrat (ali ne po Fenderovom principu), te se plasim da bih tako smanjio prenos vibracija.
To su neke nove informacije :mrgreen: Svašta sam do sada čuo o pickguardima, ali da smanjuju prenos vibracija... Možda samo u teoriji. Iskreno sumnjam da taj "smanjeni prenos" može da se čuje. Svejedno, ako montiraš "F-Spaced" humbuckere, ne treba ti pickguard, tako da...
Chord-Master wrote:A i takodje mislim da bih tesko nasao pickguard za H-S-H konfiguraciju magneta.
Mislim da baš i nije neki problem... Last time I've checked, Mitros je imao sve moguće pickguarde. Međutim, ni jedan od njih nije jeftin (standardni S-S-S pickguardi su 4 000 dinara, a ima i skupljih).

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 21 Oct 2007, 19:15

Znaci nista nije ispod 50 evra a? :)

Okej, pogledacu to za humbuckere, mada mi je sada single coil primaran.
Vidim da Mitros Music ima svasta nesto za Fendere, sto je odlicno, gde bih ja mogao da nadjem rezervni deo za Ariju :(

Hvala na vise nego korisnim informacijama.

mr.flash

Post by mr.flash » 22 Oct 2007, 00:37

Ako hoces Stratoliki zvuk, moraces da pljunes cash... nema druge. Fenderove standardne single coil magnete ti ne bih preporucio jer su dizajnirani za Fender Strat i neces mnogo od njih dobiti na Arijinoj gitari. Iz iskustva sa stratocasterima ti preporucujem Texas Special, jeste da su skupi, ali je to najbolji single coil magnet koji je napravljen i radice ti dobro.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 22 Oct 2007, 16:56

Spreman sam ja da pljunem onoliko kesa koliko mislim da je normalno, ali posto sam takodje imao na umu da kupim novu gitaru (oko 500e, mada se nadam nekom novogodisnjem popustu), onda sada ne mogu sebi da priustim da se razbacujem (da li sam ikada mogao?), mislio sam da malo upgrade-ujem Ariu, ali videcu, kako vec rekoh, da li se to na kraju isplati.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Oct 2007, 20:10

Možda bi bilo najbolje da ipak dodaš taj keš u budžet za novu gitaru. Iz iskustva ti govorim - osim ako ne kupiš baš "iz korena" drugačije magnete, zvuk tvoje gitare će i posle promene magneta biti isto to - zvuk tvoje gitare. Svakako bistriji, možda sa više harmonika, ali sam zvuk ostaje isti. Ako je to u startu dobar zvuk, go 4 it - menjaj. Ako planiraš da promeniš celu gitaru, fergit it.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 24 Oct 2007, 13:06

Tu se moram sloziti sa tobom Rocket, najbolje bi bilo da sada ustedim sve za novu gitaru, posle cu ionako kupiti neki procesor, pa mozda ce se i Arija bolje "ponasati" sa njim.
Sad kad sam razmislio, palo mi je na pamet da cu ionako kupiti ili Les Paula ili Stratocastera, pa ako budem kupio Stratocastera, cela ova zavrzlama oko magneta nece biti potrebna.

Nakon duzeg lutanja i isprobavanja po prodavnicama dosao sam do zakljucka da ce biti neka od te dve gitare, samo ne znam koja je od te dve "univerzalnijeg" zvuka, tacnije sa kojom bih mogao da sviram vise razlicitih zanrova, ali to nije tema za ovaj post, to sto sam postavio temu ne daje mi pravo da idem u off.

Jos jednom, hvala svima na pomoci!

Post Reply