Napajanje za pedale
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Napajanje za pedale
Pozdrav svima.
Evo postavicu pitanje o kojem se dosta pricalo a izgleda da se nije nista posebno reklo... Napajanje za vise pedala. Naisao sam na par tema i pricalo se tu svasta i o snazi ispravljaca i o struji koju ima na izlazu (jednosmerna, naizmenicna) a niko da spomene kako sklepati celu stvar da sljaka. Znaci kakav ispravljac, kakav kabel do pedala, kako napraviti ako ima vise pedala i ono najbitnije kako ga spojiti sa ispravljacem???
Ako neko zna nesto o tome bio bih mu zahvalan ukoliko bi napisao koju recenicu.
Evo postavicu pitanje o kojem se dosta pricalo a izgleda da se nije nista posebno reklo... Napajanje za vise pedala. Naisao sam na par tema i pricalo se tu svasta i o snazi ispravljaca i o struji koju ima na izlazu (jednosmerna, naizmenicna) a niko da spomene kako sklepati celu stvar da sljaka. Znaci kakav ispravljac, kakav kabel do pedala, kako napraviti ako ima vise pedala i ono najbitnije kako ga spojiti sa ispravljacem???
Ako neko zna nesto o tome bio bih mu zahvalan ukoliko bi napisao koju recenicu.
- whosyourdaddy
Re: Napajanje za pedale
Ovo izgleda bash interesantno, meni treba kompaktno napajanje, a ovo je idealno po tom pitanjuwhosyourdaddy wrote:ja sam pre 2 dana sklepao ovo cudo
http://topopiccione.atspace.com/PJ25TPCMedusa.html

I kako radi?

- Rocket Roll
Ako ne znaš kako da ga "sklepaš da šljaka", nemoj ni da ga "sklepavaš". Muzički Forum nije odgovoran za štetu koju sebi ili svojoj imovini nanese bilo koji član smatrajući da sa 230V može da se igra kako hoće, niti ijedan član Foruma želi da te nosi na duši.Vlado wrote:...a niko da spomene kako sklepati celu stvar da sljaka.
Kupi ovo, ako možeš: http://www.thomann.de/at/harley_benton_powerplant.htm Odlična kupovina - trebalo bi trostruko više para da se tako nešto napravi.

Postovanje tebi gospon moderator, i hvala na briznom savetu i na ukazanoj mogucnosti nastanka stete, mada se malo nalazim uvredjenim, pa nisam valda debil da prikljucim pedalu na 230 v kako ti kazes (mada je kod nas slabije 230v al ajde) ili da liznem fazu i nulu da vidim jel jaka struja pa ce neko da me nosi na dusi... A i podrazumeva se da je pitanje postavljeno onima koji se razumeju u tu materiju.
Recimo naisao sam na ispravljac od 9 V i cini mi se 2 A jel moguce jednostavno na njega nakaciti onaj kabl za pedale sa vise konektora i tako da radi??? Pitanje za one koji znaju nesto o tome ... hvala unapred.
Recimo naisao sam na ispravljac od 9 V i cini mi se 2 A jel moguce jednostavno na njega nakaciti onaj kabl za pedale sa vise konektora i tako da radi??? Pitanje za one koji znaju nesto o tome ... hvala unapred.
- Rocket Roll
I takve sam viđao. Bez uvrede, ali nisam vidovit pa da odmah znam koliko ti znaš ili ne znaš - moje je da upozorim.Vlado wrote:...pa nisam valda debil da prikljucim pedalu na 230 v kako ti kazes...
Moguće je. Taj kabl za pedale sa više konektora se zove daisychain kabl. Bossovu verziju tog kabla, koja se zove PCS-20A, možeš da nađeš u MegaMusicu u Knjeginje Zorke, ili da je poručiš (ako nisi u Beogradu) preko rolandplanet.rs.Vlado wrote:Recimo naisao sam na ispravljac od 9 V i cini mi se 2 A jel moguce jednostavno na njega nakaciti onaj kabl za pedale sa vise konektora i tako da radi?
whosyourdaddy wrote:ja sam pre 2 dana sklepao ovo cudo
http://topopiccione.atspace.com/PJ25TPCMedusa.html
Odlicno izgleda...to je znaci spliter a do njega, pretpostavljam, dolazi struja od 9v iz ispravljaca e sad koji ispravljac ti koristis, od koliko mA ili A ??
Rocket Roll wrote:I takve sam viđao. Bez uvrede, ali nisam vidovit pa da odmah znam koliko ti znaš ili ne znaš - moje je da upozorim.Vlado wrote:...pa nisam valda debil da prikljucim pedalu na 230 v kako ti kazes...
Moguće je. Taj kabl za pedale sa više konektora se zove daisychain kabl. Bossovu verziju tog kabla, koja se zove PCS-20A, možeš da nađeš u MegaMusicu u Knjeginje Zorke, ili da je poručiš (ako nisi u Beogradu) preko rolandplanet.rs.Vlado wrote:Recimo naisao sam na ispravljac od 9 V i cini mi se 2 A jel moguce jednostavno na njega nakaciti onaj kabl za pedale sa vise konektora i tako da radi?
Pa ako je moguce sto onda svi izvode neke akrobacije, cemu onda taj power plant sto si spominjao??
E da i ako bi ja uzeo taj od 2 A i na njega jednostavno nakacio taj sa vise konektora paralelno spojenih, koliko pedala bi mogao da gura...kako se to izracunava??
- Rocket Roll
Zato što je većina ispravljača velike amperaže čoperska, a to znači da unose ogromnu količinu bruma (ono 50Hz "hujanje") i nisu čak ni za digitalne pedale. Prosto ne može da se svira, poludiš od tog uuuUUUUuuuuu... Prvo proveri taj ispravljač u praksi (bateriju u pedalu, pa priključuj i isključuj ispravljač da vidiš koliko bruma unosi) - ako ćuti i radi, super.Vlado wrote: Pa ako je moguce sto onda svi izvode neke akrobacije, cemu onda taj power plant sto si spominjao??
Računaš od 10 do 50mA po drajvu i od 50 do 100mA po modulaciji / digitalnoj pedali. Delimičnu listu potrošnje imaš ovde: http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/power/list.htmVlado wrote:E da i ako bi ja uzeo taj od 2 A i na njega jednostavno nakacio taj sa vise konektora paralelno spojenih, koliko pedala bi mogao da gura...kako se to izracunava??
To zavisi od toga koliko koja pedala vuče struje... Recimo, drajvovi i wah pedale vuko vrlo malo, ali dilejevi i digitalija vuče prilično. E sad, što se tvog ispravljača tiče, proveri kako je stabilisan, jer, u slučaju da nije dobro stabilisan, može da ti se pojavi nepodnošljiv brum. Takodje, smatram da ni tih 9v nije idealno, jer će se, usled povezivanja većeg broja pedala i nestabilnog napona to smanjiti na, rtecimo 8,5v i opet ti se može pojaviti brum. Idealno je 9,6v, koliko ima i puna baretija...
Moja preporuka ti je, ako bar malo barataš sa lemilicom, da pronadješ Savinu temu u kojoj se on bavio ovim problemom i da uradiš stabilizator napona po njeogovoj šemi i uputstvima.Na taj stabilizator možeš da priključiš bilo koji ispravljač od 32v (što je naročito dobro jer se automatski povećava izbor ispravljača) a provereno nema nikakvog bruma.
Edit: Preteče me RR!
Moja preporuka ti je, ako bar malo barataš sa lemilicom, da pronadješ Savinu temu u kojoj se on bavio ovim problemom i da uradiš stabilizator napona po njeogovoj šemi i uputstvima.Na taj stabilizator možeš da priključiš bilo koji ispravljač od 32v (što je naročito dobro jer se automatski povećava izbor ispravljača) a provereno nema nikakvog bruma.

Edit: Preteče me RR!

Pa onda bi ja mogao taj multi kabl nakaciti i na ispravljac od 500 mA (od bezicnog telefona) posto ja imam da napajam samo 4 pedale(Dunlop Wah 535Q, Boss GE7, Ibanez Tubescreamer TS9 i Fender tuner) mozda bi u buducnosti nakacio jos neki chorus.
A oni ispravljaci sto se koriste za napajanje klavijatura...izgledaju mi nekako bas kvalitetno..neznam daju li oni 9 V ili vise...
A oni ispravljaci sto se koriste za napajanje klavijatura...izgledaju mi nekako bas kvalitetno..neznam daju li oni 9 V ili vise...
- Rocket Roll
Svakako.Vlado wrote:Pa onda bi ja mogao taj multi kabl nakaciti i na ispravljac od 500 mA (od bezicnog telefona) posto ja imam da napajam samo 4 pedale...
Jel' on beše ima opciju da razvodi napajanje drugim pedalama (DC in i DC out jack u koji se utiče daisychain kablić) kao Bossovi štimeri?Vlado wrote:...Fender tuner...
Nikad probaoVlado wrote:A oni ispravljaci sto se koriste za napajanje klavijatura...izgledaju mi nekako bas kvalitetno..neznam daju li oni 9 V ili vise...

Jel' on beše ima opciju da razvodi napajanje drugim pedalama (DC in i DC out jack u koji se utiče daisychain kablić) kao Bossovi štimeri?Vlado wrote:...Fender tuner...
taj stimer nema tu opciju
- Rocket Roll
Dobro, onda razvodiš direktno sa ispravljača. Pitam zato što je jednostavnije razvesti napajanje sa tih Bossovih pedala koje to podržavaju (štimer, line selector, itd.)