R. M. Točak

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
guv'nor

Re: R. M. Točak

Post by guv'nor » 24 Nov 2009, 23:14

Nemojte se cimati, valjda je posle ovoga sve jasno:
Trzalica wrote:dok u medjuvremenu hrvatski bendovi otkidaju stare stvari u novim aranžmanima(slušati: Motori/2003 od Divljih Jagoda i sl.,
Image

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Nov 2009, 23:21

guv'nor wrote:Nemojte se cimati, valjda je posle ovoga sve jasno:
Trzalica wrote:dok u medjuvremenu hrvatski bendovi otkidaju stare stvari u novim aranžmanima(slušati: Motori/2003 od Divljih Jagoda i sl.,
Image
^^

Trzalica

Post by Trzalica » 25 Nov 2009, 16:57

Duane wrote: muzika je licna stvar, ako on nece svoju da podeli sa nekim ljudima ima svo pravo na to, a ti kao krajnji konzument verovatno spadas u tu grupu...
jel u suprotno bi njegova muzika bila izforsirana stvar, svako ko ima potrebu da se bavi muzikom, bavi se muzikom... svako ko ima potrebu da tu muziku javno objavljuje kako bi inspirisao kolege, zaradio, proslavio se, stekao nesto ili samo da bi usao u nesto, ce to i da uradi... to sto covek ne drzi masterklas na pinku neznaci da je ostao suv i bez ideja. ......
Problem je u tome što je sam R.M.Točak uradio baš to -> isforsirao je svoju muziku samim tim ponovnim okupljanjem benda 1992. godine. Da to nije uradio već da je stvarao muziku za svoj ćef ili pak da je u auto garaži iza kuće sa prijateljima svirao za svoju dušu i njihovu dušu, RAZUMEO bih i ne bih se kao krajnji konzument bunio jer za to ne bih imao razloga. A L I, kada je okupio bend ponovo, uzeo Najdu za pevca, počeo bespotrebno da kopira glupi grandž ili još gore od toga, onda se svako razuman pitao šta ovaj čovek radi. Ako nema ideje za bolje zašto se i pojavio u javnosti??!?
Duane wrote:.....neznam otkud uopste ta ideja da tocak mora nesto da uradi? da je on duzan nekome nesto? da on treba da sluzi kao ideal za mladez i rok generaciju, da bude neki spasitelj, rok-altruista...
Upravo sam ti odgovorio ... ideja je proistekla ne sama od sebe već iz toga što je dotični ponovo počeo da nastupa u javnosti. Znači, svi su tada od majstora očekivali vrhunsku muziku dostojnu imena benda "Smak", a ne alternativu koju sviraju klinci iz osnovne na školskim igrankama. Btw. cela planeta funkcioniše na principu uzora i ideala bar kada je muzika u pitanju i da to nije pravilo nikoga od mladjih naraštaja ne bi interesovalo da tandrlja po žicama ili lupa doboše i postane rock star ... umesto tago bi onda šutirali fudbal, šetali pistom i bavili manekenstvom, postali mafijaši sa gold kajlama od par kg oko vrata(modernije, čitaj: političari), glumci, doktori i biznismeni, pederi(ops. gay persone) i sl., ...
Duane wrote:... my ass! covek je samo pravio fenomenalnu muziku...
I trebao je da ostane na tome, tj., da je ubirao plodove stare slave od muzike koju je nekada pravio! Trebao je lepo da utone u duboki zimski san, zaspi na lovorikama i ne probudi se nikada, tj., bar da javnost za njegovo budjenje ne sazna.

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 25 Nov 2009, 18:06

то је смор. овако је занимљивије

sinisake
The original one

Post by sinisake » 25 Nov 2009, 20:15

Ne znam, meni je ovo lepa pesma, doduse, opet sa losim, kvazipjesnickim tekstom i tim sirotim Najdom. :?
Ali, ova pesma je, i takva, za klasu ispred mnogih radova iz one ranije prog/fusion/zbrlj faze (IMHO!). :)

Cak mi se vise svidja od Motora (i stare i nove verzije). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 25 Nov 2009, 20:23

јбг не знам зашто не волите најду, мени је скроз ок његов глас...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 25 Nov 2009, 20:56

joj neznam, meni je bas dobar taj bioskop fox...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 25 Nov 2009, 21:39

Duane wrote:joj neznam, meni je bas dobar taj bioskop fox...
:1:

sl0e

Post by sl0e » 25 Nov 2009, 22:12

Motori :theyareontome_2: :roll: Nema pogodnog fejspalma da okacim.

Djole_BB
MF veteran

Post by Djole_BB » 26 Nov 2009, 22:41

sl0e wrote:Motori :theyareontome_2: :roll: Nema pogodnog fejspalma da okacim.
:1:

Haralampije

Post by Haralampije » 01 Dec 2009, 00:23

Trzalica wrote:Nikako mi nije jasno zašto niko od "kolega" ne vari previše R.M. Točka i svi imaju negativno mišljenje o istom?!? Tj., bar se tako priča. :O.o:
Čitam u temi previše hvalospeva ... hmm... da, ... i ja bih se pridružio istima da je danas '1980 i neka' godina ... tada je Točak bio kralj. Toliko je bio dobar da se činilo kako će taj jedan čovek proslaviti srpski rock n' roll u celom svetu, dok ono, "ne lezi vraže" ...
U zadnjih par par decenija u kojima mr. Točak gotovo da ništa značajno nije uradio osim famoznog ponovnog okupljanja grupe 1992. godine(bolje da nije) i izrade muzike za film 'Vizantijsko Plavo' nakon čega slede po mnogim muz. kritičarima ekstravagantni padovi nesvojstveni čak ni mnogo lošijim bendovima u recimo muz. obliku "Bioskop Fox" gde se svira sve samo ne mainstream progresive rock sa svim elementima džeza, bluza, i etno motivima koji treba da krasi tako vrsnog umetnika ... Ovakav pad je valjda jedino MEtallica mogla da doživi nakon petog albuma krunisan u vidu "Saint Anger". Možda se neko nee složiti, ali ja delim mišljenje sa mnogima da se maistream muzičari nikako ne smeju vraćati u underground i svirati garažni rok za početnike.
Potpuno bez trunke ideje se samo obradjuju stari hitovi i sve gorem i gorem aranžmanu, izdaju bestofovi, bespotrebna izdanja poput "Without audience", ... dok u medjuvremenu hrvatski bendovi otkidaju stare stvari u novim aranžmanima(slušati: Motori/2003 od Divljih Jagoda i sl.,).

Ne mogu da shvatim činjenicu da je u Srbiji toliko nisko pala rock scena da čak i muzičari takvog kova poput Smak-a nemaju više ni "i" od ideje da stvore kvalitetnu i prepoznatljivu muziku. Čak šta više nemaju ideju da čak i njihove starije hitove obrade u novijem ruhu i osveže sećanje, već i takve pokušaje unište ...
R.I.P.
u debeloj si zabludi.Pogotovu sto vec 8 godina nema nikakve veze sa smakom,a poslednje izdato s njima datira od pre 10 godina.Njegova je stvar sto je odlucio da se vise ne pojavljuje u javnosti,scena kakvu je znao je propala,i odlucio je da se viste time ne bakce.ali on i dan danas snima,komponuje,daje casove,gradi gitare i u muzici je mozda vise nego ikad.I to na mnogim poljima i muzickim pravcima(pogotovu u dzezu i klasici).Koliko je samo klinaca poducio i koliko uticao na njih.Covek komponuje i klasicnu muziku,koju njegove cerke sviraju na koncertima i takmicenjima(nije mala stvar kad se tvoja kompozicija cuje i takmici rame uz rame sa Bahom,Sopenom,Mocartom....mozda cak i veca satisfakcija za umetnika od bilo cega sto je stvorio s nekim bendom ) To samo govori koliko mu je muzika vaznija od kvazi-slave i ponizavanja po medijima i rijaliti souovima i od toga da se prodaje po svaku cenu.Smak je za njega davno pravazidjen,okrenuo se mnogo ozbiljnijem stvaralastvu,a mozda jednog dana i odluci da nesto izda.

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Dec 2009, 17:38

Haralampije wrote:....scena kakvu je znao je propala,i odlucio je da se viste time ne bakce.....
Nije sigurno propala zbog ljubitelja rok muzike i muzike grupe Smak, već je propala zbog toga što naši srpski rokeri medju kojima i sam R.M. više nisu imali ni "i" od ideje da nešto kvalitetno naprave i izdaju u muzici, ... smenili su ih underground bendovi poput Kazne za uši, Direktora i sl., garažnih rokera koje normalno niko nije vario u srbiji, jer nisu imali šta kvalitetno da ponude i zato su se i otvorila širom vrata za TURBO FOLK. Ja bih radije krivio bendove poput Smak-a i sl., zbog propasti rock n' roll-a u srbji nego narodnjake.
Haralampije wrote:.....Koliko je samo klinaca poducio i koliko uticao na njih.....
Woowww ... pa gde su ti klinci koje je podučio?!? Šta su oni ostavili i dali muzičkoj baštini Srbije?!? BTW. zar su ti klnici toliko glupi i otišli da ih obučava čovek koji više sa rokom neće da se bakće jer je rok scena propala? Zašto bi klinci onda i trenirali propalu muziku???
Možda je obučio klince u sviranju betovenove devete?!?
Haralampije wrote:...ali on i dan danas snima,komponuje,daje casove,gradi gitare i u muzici je mozda vise nego ikad.I to na mnogim poljima i muzickim pravcima(pogotovu u dzezu i klasici)....
Ja sam to i napisao ranije ... baš me briga što on komponuje, svira i to da je u muzici više nego ikada, ako to radi u SVOJOJ GARAŽI IZA KUĆE - recimo. Šta ja imam od toga, ili šta ima muzička baština Srbije?!? Šta imaju poštovaoci gitarskog zvuka R.M.-a i grupe Smak?!?
Treba li da cenimo rekla-kazala sa ovog i sl. foruma?!?
P.S. samo neka on svira i komponuje za svoje uši i neka naše ne zamara kao što je pokušao sa par poslednjih albuma. Baš lepo što se i povukao ....
Haralampije wrote:...Covek komponuje i klasicnu muziku,koju njegove cerke sviraju na koncertima i takmicenjima(nije mala stvar kad se tvoja kompozicija cuje i takmici rame uz rame sa Bahom,Sopenom,Mocartom....mozda cak i veca satisfakcija za umetnika od bilo cega sto je stvorio s nekim bendom )
Bravo ...
Trebaju li svi fanovi grupe Smak da sada napuste rok i isti okarakterišu kao propao muzički pravac olinjalih sedih staraca u neopranim farmerkama i kožnim jaknama i prepuste se ozbiljnoj muzici koju stvara Točak i njegove kćeri? Hajmo svi u operu, ili na koncert ozbiljne muzike lepo odeveni u komplet odelo i ufrakani u kravatice kao svi fini snobovi???
To je preporuka? Rock koji je svirao Radomir je progresivno napredovao ka Mocartu i Betovenu i sada trebamo slušati muziku kćeri R.M.-a?
Šta sve neću pročitati ....

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 01 Dec 2009, 18:35

Meni je najjaca stvar sto je tvoj glavni argument to da su im poslednji albumi uzasni...a to je tako subjektivno :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Dec 2009, 18:41

A i ta klasična muzika... mislim, baš je za snobove...

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Dec 2009, 18:47

Guitar_thrill wrote:Meni je najjaca stvar sto je tvoj glavni argument to da su im poslednji albumi uzasni...a to je tako subjektivno :)
Potpuno si u pravu. Tačno je da možda grešim. Jednostavno ne podnosim Najdin glas, to novo okupljanje Smaka na tom grandž pravcu i sl. zamerke. No, ne mora da sam u pravu!
Ipak, predjašnji argument da je Točak napredovao u muzičkom smislu i da je iz rokera prešao u kompozitore ozbiljne muzike je još smešniji aergument njegovog NESTAJANJA sa muzičke scene Srbije!
To bi začilo da se svi nedovoljno obrazovani muzičari bave ROCK 'N ROLL-om samo zato što neznaju da komponuju klasičnu muziku?!? Inače bi svi pisali male Mocart "numere" i izvodili ih u pratnji bg filharmonije na svom 'pianu'?!?
Ha

Post Reply