naravno za to nemam neki komentar, samo meni nisu lose poslednje stvari smaka, i smatram da Tocak moze i ne mora i dalje javno da se bavi muzikom, da nije on duzan da zbog nas i dalje svira sa Smakom itd...Trzalica wrote:Potpuno si u pravu. Tačno je da možda grešim. Jednostavno ne podnosim Najdin glas, to novo okupljanje Smaka na tom grandž pravcu i sl. zamerke. No, ne mora da sam u pravu!Guitar_thrill wrote:Meni je najjaca stvar sto je tvoj glavni argument to da su im poslednji albumi uzasni...a to je tako subjektivno
Ipak, predjašnji argument da je Točak napredovao u muzičkom smislu i da je iz rokera prešao u kompozitore ozbiljne muzike je još smešniji aergument njegovog NESTAJANJA sa muzičke scene Srbije!
To bi začilo da se svi nedovoljno obrazovani muzičari bave ROCK 'N ROLL-om samo zato što neznaju da komponuju klasičnu muziku?!? Inače bi svi pisali male Mocart "numere" i izvodili ih u pratnji bg filharmonije na svom 'pianu'?!?
Ha
R. M. Točak
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
- Guitar_thrill
- MF veteran
Re: R. M. Točak
Nije to čovek tako formulisao. Samo je naveo da nije prestao da se bavi muzikom. Nikome Točak ne duguje ništa, slobodan je da komponuje šta god mu je volja, a na nama je da to volimo ili ne volimo. Ne vidim zašto čovek ne bi s godina promenio interesovanja. Nekad je pravio onakvu, a danas ovakvu muziku, i to je skroz normalno, ne vidim neki greh u tome.Trzalica wrote:predjašnji argument da je Točak napredovao u muzičkom smislu i da je iz rokera prešao u kompozitore ozbiljne muzike
Teška srca moram da primetim da je to uglavnom tako. Ne smatram da je rok muzika bezvredna - naprotiv, ali je činjenica da je dala prlike ljudima koji nemaju ni dovoljno znanja ni dovoljno umeća da se "zaigravaju" muzikom. Nije to opšte pravilo, a čak i da jeste - nije to nužno loše, dalo je to i jako dobre rezultate, i bilo bi ružno reći da je sve to samo buka nekih kvazi-muzikanata, ali hajde da ne precenujemo značaj rok muzike i sposobnosti rok muzičara.Trzalica wrote:To bi začilo da se svi nedovoljno obrazovani muzičari bave ROCK 'N ROLL-om samo zato što neznaju da komponuju klasičnu muziku?!?
U krajnjoj liniji, ikonografija rok muzičara je često podjednako šabanska kao i narodnjačka ikonografija, i ne vidim zašto se rok muzika brani kao zenica oka, i zašto stalno neko smatra da mora kano vitez na belom konju da dođe i da spašava tu posrnulu rok muziku od mučkih udaraca. Kao da je to nekakva elitistička tvorevina od posebnog civilizacijskog značaja. To je više bitan sociološki fenomen nego što je zaista bitno muzičko dostignuće.
- Haralampije
Jbg brate,menjaju se trendovi,smenili su ih u pocetku denseri(ne zbog kreativnosti i nedostatka ideje nego jer je doslo do zasicenje gitarske muzike) i ona tuc tuc turbo folk muzika,a onda grandovci i ovaj danasnji sund i elektonska muzika u kao alternativa seljaniji sa splavova.A da bi u takvim vremenima preziveo,onda radis bilo sta,samo da bi preziveo.Kao sto rekoh batalio se toga i okrenuo drugim stvarima.Trzalica wrote:Nije sigurno propala zbog ljubitelja rok muzike i muzike grupe Smak, već je propala zbog toga što naši srpski rokeri medju kojima i sam R.M. više nisu imali ni "i" od ideje da nešto kvalitetno naprave i izdaju u muzici, ... smenili su ih underground bendovi poput Kazne za uši, Direktora i sl., garažnih rokera koje normalno niko nije vario u srbiji, jer nisu imali šta kvalitetno da ponude i zato su se i otvorila širom vrata za TURBO FOLK. Ja bih radije krivio bendove poput Smak-a i sl., zbog propasti rock n' roll-a u srbji nego narodnjake.Haralampije wrote:....scena kakvu je znao je propala,i odlucio je da se viste time ne bakce.....Woowww ... pa gde su ti klinci koje je podučio?!? Šta su oni ostavili i dali muzičkoj baštini Srbije?!? BTW. zar su ti klnici toliko glupi i otišli da ih obučava čovek koji više sa rokom neće da se bakće jer je rok scena propala? Zašto bi klinci onda i trenirali propalu muziku???Haralampije wrote:.....Koliko je samo klinaca poducio i koliko uticao na njih.....
Možda je obučio klince u sviranju betovenove devete?!?Ja sam to i napisao ranije ... baš me briga što on komponuje, svira i to da je u muzici više nego ikada, ako to radi u SVOJOJ GARAŽI IZA KUĆE - recimo. Šta ja imam od toga, ili šta ima muzička baština Srbije?!? Šta imaju poštovaoci gitarskog zvuka R.M.-a i grupe Smak?!?Haralampije wrote:...ali on i dan danas snima,komponuje,daje casove,gradi gitare i u muzici je mozda vise nego ikad.I to na mnogim poljima i muzickim pravcima(pogotovu u dzezu i klasici)....
Treba li da cenimo rekla-kazala sa ovog i sl. foruma?!?
P.S. samo neka on svira i komponuje za svoje uši i neka naše ne zamara kao što je pokušao sa par poslednjih albuma. Baš lepo što se i povukao ....Bravo ...Haralampije wrote:...Covek komponuje i klasicnu muziku,koju njegove cerke sviraju na koncertima i takmicenjima(nije mala stvar kad se tvoja kompozicija cuje i takmici rame uz rame sa Bahom,Sopenom,Mocartom....mozda cak i veca satisfakcija za umetnika od bilo cega sto je stvorio s nekim bendom )
Trebaju li svi fanovi grupe Smak da sada napuste rok i isti okarakterišu kao propao muzički pravac olinjalih sedih staraca u neopranim farmerkama i kožnim jaknama i prepuste se ozbiljnoj muzici koju stvara Točak i njegove kćeri? Hajmo svi u operu, ili na koncert ozbiljne muzike lepo odeveni u komplet odelo i ufrakani u kravatice kao svi fini snobovi???
To je preporuka? Rock koji je svirao Radomir je progresivno napredovao ka Mocartu i Betovenu i sada trebamo slušati muziku kćeri R.M.-a?
Šta sve neću pročitati ....
Drugo,casovi se daju da bi se znanje prenelo na onoga ko to zeli(kao i matematika,engleski itd,ne vidim da je negde zabranjeno da neko daje casove nekome) To je radio i Satriani,to je radio i Pol Gilbert i Vai i mnogi drugi,I kod nas i Randja i ostali,tako da ne vidim sta je tu cudno,a ti na casovima ne ucis samo rok,i akorde par pesama i cao,nego razne stilove i muzicku teoriju,skale note arpedja...a i to radis da bi preziveo(ako nemas kakav drugi nacin da prezivis).A poducio je mnoge.I nigde ne pise da onaj koji je isao na casove mora automatski da postane neko i nesto u muzici.Jel sviras muziku samo da bi bio poznat ili sviras iz zadovoljstva i zato sto volis?Jel postoje muzicke skole i akademije pa ne postanu svi muzicki geniji i virtuozi i najpoznatiji i omiljeni sirokim narodnim masama.
Ako covek ne zeli da izdaje i da se pojavljuje u javnosti,to je njegova stvar,odakle bilo kome pravo da ga pljuje kako nista nije izdao 10-15 godina(od cega uopste neci imati nikakve koristi),ako sam autor to ne zeli.Il taj koji pljuje,nek eto izda,pa nek pokaze tim velikim,kako se to radi.
To kao kad bi ja sad napao Planta,Pejdza i Dzonsa zato sto su se Cepelini raspali nakon smrti Bonama.Odakle im pravo da to urade.Odakle pravo Plantu da nastavi uspesnu solo karijeru,da sad snimi album sa kantri pevacicom i osvoji gremija za album godine,,odakle Pejdzu pravo da ga nazivaju najboljim gitaristom,i da snimi Outridera i muziku za Death wish,i da svira sa Koverdejlom ili Black Crows,odakle pravo Dzonsu da radi muziku za filmove.Kako su to sve smeli zbog fanova Cepelina.Il jos bolje da napadnem Lenona,Harisona,Makartnija i Stara sto su se raspali Bitlsi i sto su krenuli svi sa solo karijerama.
Kao kad bi sad sreo svoju nekadasnu bivsu i napao je kako je smela posle mene bilo koga da ima ili jos i ne dao bog da pomisli da se uda za nekoga.
Ko hoce nek slusa,ko nece ne mora,nije Smak jedina muzika na ovom svetu,nek se okrene necem drugom(pa ne pise ti na ploci ako ne slusas celava ti keva il da ces da zavrsis u buvari),i nek se ponekad priseti uz stare pesme.
Blago tebi kad mislis da je klasicna muzika za snobove.
Ne znam zasto se uposte raspravljate sa ovim "Trzalicom".
Ih, zašto? Nisi čuo izreku: "Kad si na forumu, ponašaj se kao forumaš"?

- Haralampije
hahahahah..troo.Kristijan wrote:Ih, zašto? Nisi čuo izreku: "Kad si na forumu, ponašaj se kao forumaš"?![]()

- LazaRocker
motooori, motoooori, MO-TO-RI!
XD
XD
- Dersu Uzala
Poslednja znana poruka raji od R.M. Tocka (vizavi kurira):
http://www.youtube.com/watch?v=hcFOfnldCWI
http://www.youtube.com/watch?v=hcFOfnldCWI
Lichno, SUperior sam slushao odavno, a jedna sekunda Tochkove muzike mi je bolja od cele diskografije njihove. Shta cu, volEm i tu muziku iz raje 

- Dersu Uzala
Lichno, koliko ti mislis da je meni merodavan tvoj muzicki sud?
Shto si onda postovao taj klip? Da ga svi vide i chuju a da niko ne prokomentarishe? Ono je bio moj komentar, sasvim solidno ogradjen i to je sve. U temi o Tochku, dakle nekakvo poredjenje sa njegovom muzikom je logichno zar ne...
BOli me koliko ti je merodavan moj muzichki sud. Uostalom, ti i ja smo se nashli na nekim drugim poljima i chesto se slozhili muzichki zapravo
. Chovek si od koga se mozhe mnogo nauchiti te mislim da je tvoje prisustvo na forumu ovde svojevrsni blagoslov. Ali da si preterano lichan u diskusijama, jesi. Shto odmah skachesh kao malopre...it makes no sense to me 
BOli me koliko ti je merodavan moj muzichki sud. Uostalom, ti i ja smo se nashli na nekim drugim poljima i chesto se slozhili muzichki zapravo

- Dersu Uzala
Evo, podseticu te. NIje davno bilo.Cortex wrote:Lichno, SUperior sam slushao odavno, a jedna sekunda Tochkove muzike mi je bolja od cele diskografije njihove. Shta cu, volEm i tu muziku iz raje
- Dersu Uzala
Umoran ti je R.M. Umoran je, pusti ga. SMorio se jadan praveci Ulazak u Harem. Nikad nista pre ni posle toga vredno paznje ni nije napravio. Al' aj' objasni ti to detetu.