ajmo malo o singlovima..

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Boogie Woogie

ajmo malo o singlovima..

Post by Boogie Woogie » 21 Dec 2009, 15:51

Da li ima nekoga da može da što jasnije objasni koja je razlika između dva single-coil magneta različitih proizvođača, od kojih jedan košta 5 hiljada dindži a drugi npr 2?

Znam da mnogi nadograđuju jeftinije gitare tako što kupe bolje magnete i tako to..

Kapiram da se cela priča sastoji od mnogo tanke žice namotane oko magneta, ali u čemu je razliak kod ovih skupljih?

U količini žice? U kvalitetu magneta kao magneta? (ako postoji tako nešto) isl. U brendu i tržišnim zezalicama?

Nisam stručan, pa me zanimaju više tako mehanički detalji a ne odgovori tipa "ovi bolje zvuče" isl...

Hvala unapred.

ognjen93

Re: ajmo malo o singlovima..

Post by ognjen93 » 21 Dec 2009, 16:54

J/bem li ga valjda od materijala od koga je zica, nacinu motanja, kao najveca fora su oni vintage magneti motani rucno kao sto je radio cika Leo pedesetih

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Dec 2009, 17:57

Ovde imaš manje-više sve što te može zanimati: http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=5779

Sve ostalo možeš da pitaš Leslija - član je i na MF, mada je aktivniji na Glazbenom Forumu.

Ono osnovno što te zanima kod običnih singlecoil magneta su materijal magneta i vrsta žice / način motanja. Što se materijala tiče, smatra se da je samo AlNiCo legura "magična", a da je sve ostalo manje-više inferiorno ili tonski nezanimljivo. AlNiCo broj je bitan, mada je samo navođenje broja uopštavanje: za AlNiCo II magnete se, s jedne strane, smatra da su "bezukusni", a sa druge da su na zanimljiv način mikrofonični, da imaju "sag" i da su nezamenljivi za džez & bluz. Za AlNiCo V se, takođe, tvrde oprečne stvari: po jednima nikad konkretniji magnet, a po drugima tvrd i pregrub u distorziji. Očigledno da nije sve u vrsti legure. Oko žice i načina motanja se takođe puno razglaba: najviše se ceni motanje relativno debelom žicom pri kojem ljudska ruka navodi namotaje. Takvi magneti se opisuju kao "vazdušastiji" i dinamičniji, kaže se da forsiraju parne (dobre) harmonike, ali oni u isto vreme više i zuje i skloni su mikrofoniji.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Dec 2009, 20:03

super za ovaj link, saću malo bacim oko, mada..ima preko sto strana..

a to , vrste materijala i motanja, malo mi deluje suviše lako da bi nekki proizvođači dozvolili sebi da makar magnete (ako već ne mogu drvo, finiš i ostalo) ne namikere kako treba, al ajde.

Nadam se samo da neću tamo naići na neke audiofilske fazone tipa, "promenio sam nožice i nalepnicu od CD plejera i sad svira znatno svetlije..".. :D

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Dec 2009, 20:11

evo već ovde moram da reagujem, mada veićemo da li će biti nešto bolje kasnine

"RUKA DA I NAJLJEPŠE MOTA NEMOŽE KO STROJ .NA SVU SRE?U.TIME DOBIVAMO DA ELEKTRONI IDU VISE KROZ SREDINU BAKRENE ZICE,A NE PO POVRSINI(skin effect) tako rucno motan pikap nema neugodnih visokih.Posto covjek nejednakomjerno steze zicu dok namata presjek zice varira=kompresija.Nabrijani p.upi koriste tanju zicu i puno namota -tu dobijas output ,ali ti raste otpor i tu gubis throat ,jer te je neko uhvatio za gušu.lako je stvar šporkat(dist.)a kako ces ocistit"

ovo i ovakve priče navode na logiku da zapravo sviraju magneti :shock:
kao da zaboravljaju da ono što svira nisu magneti nego ŽICE + drvo i dalje pojačalo..

kao kada bi pričali o mirisu cveća, pa neko poćeo da drvi o tome da to sve zavisi od toga u kom pravcu je baštovan okopavao zemlju oko stabljike..(mada, postoji izreka za crni lukac, kaže "u ala je ljut, ko da su prdeli kad su ga sadili..", tako da, šta znaš ;)

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Dec 2009, 20:27

Ja bi reko da najvise zvuku daju magneti i pojacalo.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Dec 2009, 20:33

za pojačalo se slažem.
Zaista ima razlike kad zvuk izlazi iz zvučnika čiji je prečnik 5 i onog čiji je prečnik 50 cm, a o kutiji da i ne govorimo..

Onda, ima tu i raznih efekata, da ti strat zvuči kao lp i obrnuto, ali za magnete..tu mi je nešto nejasno.
Evo čitam sad na ovom linku, gde tip pita kako rđa utiče na zvuk..

hoću reći ( i da ponovim) magnet, sam po sebi - ne svira.
On kapiram indukuje neku malu struj iu utiče da žica duže ili kraće vibrira,a taj mali zvuk onda pojača pojačalo.
Što jači magnet (ili dva magneta) to duže žica vibrira (valjda), ali..pre bih rekao da zvuk zavisi od drveta, možda čak i vrste žica. To mi je logično.
Ali to da dva singla, isto motana, sa istim magnetnim jezgrom "zvuče" drugačije, ta mi fizika nije baš jasna..

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Dec 2009, 20:44

Kad ides na posao autobusom od cega zavisis ? :mrgreen:
Znam da je bilo price o LPjevima iz 59 i slicno al mislim da bi trebalo da se isproba squier strat sa amstd magnetima i amstd sa squier magnetima.

ognjen93

Post by ognjen93 » 21 Dec 2009, 20:45

Boogie Woogie wrote:za pojačalo se slažem.
Zaista ima razlike kad zvuk izlazi iz zvučnika čiji je prečnik 5 i onog čiji je prečnik 50 cm, a o kutiji da i ne govorimo..

Onda, ima tu i raznih efekata, da ti strat zvuči kao lp i obrnuto, ali za magnete..tu mi je nešto nejasno.
Evo čitam sad na ovom linku, gde tip pita kako rđa utiče na zvuk..

hoću reći ( i da ponovim) magnet, sam po sebi - ne svira.
On kapiram indukuje neku malu struj iu utiče da žica duže ili kraće vibrira,a taj mali zvuk onda pojača pojačalo.
Što jači magnet (ili dva magneta) to duže žica vibrira (valjda), ali..pre bih rekao da zvuk zavisi od drveta, možda čak i vrste žica. To mi je logično.
Ali to da dva singla, isto motana, sa istim magnetnim jezgrom "zvuče" drugačije, ta mi fizika nije baš jasna..
Bugi brate isto je to covek ovde bio rekao i uporedio magnete sa mikrofonom a gitaru sa vokalom, znaci magneti samo pokupe ono sto napravi drvo, a nisam siguran za ovo vibriranje zica....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Dec 2009, 21:00

Boogie Woogie wrote: a to , vrste materijala i motanja, malo mi deluje suviše lako da bi nekki proizvođači dozvolili sebi da makar magnete (ako već ne mogu drvo, finiš i ostalo) ne namikere kako treba, al ajde.
Nadam se samo da neću tamo naići na neke audiofilske fazone tipa, "promenio sam nožice i nalepnicu od CD plejera i sad svira znatno svetlije..".. :D
Toga i tamo i svuda ima previše. Odmah da ti kažem, Lesli za moj ukus malo suviše insistira na tome da DiMarzio magneti ništa ne valjaju, dok su Dankani OK - moje uho meni kaže baš obrnuto, da su Dankani mračni i često tupavi a DiMarzio mnogo upotrebljiviji, iako ponekad čudnog tona - ali on o tim stvarima zna toliko više od mene, i premotao je više magneta nego što sam ih ja video u životu...
Boogie Woogie wrote:...zapravo sviraju magneti :shock:
Ako podigneš magnete, ili ako su velikog izlaza, drvo i ne čuješ. Znaš kako, recimo, kažu za EMGje? Da ih i na kauč staviš, opet bi zvučao k'o Necrophagist.

Možda bi bilo bolje reći da "napucani" magneti anuliraju drvo. Zato nisam fan Dankana - na šta god ih staviš, čuješ (skoro) istovetan "mrak".

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 Dec 2009, 21:07

Ajde da ja kazem jednu (mozda) pametnu... Svirati otvorene akorde na neukljucenoj gitari i pokusati da zapamtite zvuk. Onda ukljucite gitaru u neko neutralno podeseno lampasko pojacalo (sve na nuli) pa kazite da li ima veze drvo ili ne... :kokice: :kokice:

Da nema veze drvo sa zvukom, shto ne bi uzeli recimo neki Squier, gurnuli mu (kao sto nenad je pomenuo) MIA magnete i onda se hvaliti kako imash USA stradzu tj da je to taj sound... Mislim stvarno ima veze sa SVIME. Vrat gitare ucestvuje u overall kvalitetu zvuka (pogledati pod maple i rosewood razlike) gitara cela vibrira kad se opici akord...debljina laka na gitari isto utice na kvalitet zvuka, magneti naravno da su bitan faktor, ali najbolji recimo fender magneti su oko 400-500Evra naprimer i onda kupish squier koji je oko 100Evra i za 500-600 Evra imash USA Strata? Ma dajte... :facepalm:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Dec 2009, 21:30

Ja sam reko da mislim da je bitnije imati dobre magnete i dobro pojacalo a ostalo nek bude eto classic vibe :mrgreen:
da ce vise davati zvuku gitare kvalitetni magneti na osrednjem drvetu nego vrhunsko drvo na osrednjim magnetima.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Dec 2009, 21:36

vidi, ako ćemo u sitna crevca, onda SVE utiče.
Ali ako ćemo u još sitnija, onda utiču i prostorija u kojoj se probava, pritisak u ušima, položaj tela, strujanje vazduha itd. right?
Ono što mene zanima je, da li postoji npr. neki aparat koji može da :

1. izmeri razilike u zvuku jeftinog singla i recimo Dankana
2. da te razlike može ljudsko uvo da registruje taman toliko da te zasvrbi movčanik da istreseš duplo veću cenu.

Kapiram da je na onom sajtu mastalo preko 200 strana, na ovo isto pitanje.
Da su te razlike toliko jasne, definitivne, valjda bi sve bilo jasno već na prvoj strani.

Javi se eto baš neki lik koji namotava magnete i kaže, kad magnet namotaš ovako, čuješ evo - ovo.
Kad ga međutim namotaš ovako - onda čuješ - ovo.
Isto tako, kada uzmeš bakar koji ima čistoću (pa onda neki koren iz..šta ti ja znam, mc na kvadrat)..onda dobiješ ovaj zvuk, a kad uzmeš bakar iz Majdanpeka, onda jebiga..čuješ - ovo-

Ali, sve mi se čini da se to nešto ne dešava..i da ljudi i dalje nisu načisto šta se tu zapravo dešava i šta zapravo određuje cenu itd.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Dec 2009, 21:42

da li je do drveta..da li je do žice..lepo nisam pametan
ima i primera gitara od betona isl, ali opet, računam, i beton i staklo takođe prenose zvuk
što neko ne naprvi gitaru od neke vune, pa da vidimo šta i koliko rade magneti sa zvukom..

http://www.youtube.com/watch?v=INvEIR7GrSc

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Dec 2009, 21:47

Uh, ovo zvuci jezivo. Kanda staklo nije bas najpogodnije za te stvari. :mrgreen: Doduse i lik svira grozno...

Al' ovo je lepo:

Da, vrat je ipak od drveta. :wink:

Post Reply