Vrlo koristan link

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Jackson

Vrlo koristan link

Post by Jackson » 09 Jan 2010, 14:33

Sinoc naleteh na ovu adresu: www.dmometalguitar.com

Uglavnom radi se o liku koji se vec cetvrt veka bavi gitarama i metal muzikom, i u svojim video lekcijama jako lepo objasnjava razlike izmedju aktivnih i pasivnih magneta, raznih vrsta tremolo sistema, drveta od kojih se prave gitare, pravilnog setupa, resavanja problema u vezi gitara, prepoznavanja dobrih i losih gitara, cak ide i do tih granica da prica koje su zice dobre za koje magnete i zasto... Ima cak i svoj you tube kanal. Uglavnom ja sam puno naucio odatle, nadam se da ce i vamam biti od koristi.

Nego, hteo bih da prodiskutujem par stvari sa vama koje je doticni naveo u svojim video klipovima: jedna od njih je da je izjavio da drvo "alder" (ne znam prevod) daje ton koji je vise heavy u odnosu na mahagoni. Molim prokomentarisite ovo. Posto uskoro planiram kupiti gitaru koja je od mahagonija, pa da znam da li da menjam planove. I zanima me sta znate od gitarama koje su pravljene od vise vrsta drveta (tipa mahagoni sa gornjom plocom od javora, ili telo aldera sa plocom mahagonija u sredini)? Pretpostavljam da je cilj da se gitara od mahagonija, koje daje taman ton, posvetli sa javorom, ali zar to nije moguce uraditi sa npr vratom od javora ili fretbordom od ebonovine?

I jos jedna stvar, molio bih vas da prokomentarisete deo u kome lik prica o tome koje su zice dobre za koje magnete, tu mi bas nije sve najjasnije. I probajte u tu pricu ubaciti elixir. Hvala unapred

Oprostite na malo duzem postu, admini obavestite me ako treba da otvaram posebnu temu za ova pitanja :kokice:

Haralampije

Re: Vrlo koristan link

Post by Haralampije » 09 Jan 2010, 16:13

Alder ti je po naski Jova,a za slucaj da ne znas il' ako koga zanima

Ash ti je Jasen
Maple je Javor
plywood Sperploca
Poplar Topola
Basswood Americka lipa(sve ostale lipe su linden na engleskom)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Jan 2010, 17:38

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jan 2010, 18:28

ja ne kontam kakve veze ima kako se koje drvo zove, gosn Jackson je jasno postavio pitanja :)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 09 Jan 2010, 19:43

a što se tolko zamarate oko drveta kad niko normalan ne može da čuje razliku?
Osim toga, što se toliko zamarate oko drveta kada sve ionako zavisi od pojačala i eventualno efekata?

http://www.youtube.com/watch?v=INvEIR7GrSc

http://www.youtube.com/watch?v=hFyQXy74xz4

Jackson

Post by Jackson » 09 Jan 2010, 20:03

Molim vas procitajte moj post pre nego sto odgovorite :)

ognjen93

Post by ognjen93 » 09 Jan 2010, 21:26

Jova(alder) ne bi trebalo da ima hevy ton, po tonskim karakteristikama bi trebalo da bude najslicnije javoru.......

ognjen93

Post by ognjen93 » 09 Jan 2010, 21:30

Boogie Woogie wrote:a što se tolko zamarate oko drveta kad niko normalan ne može da čuje razliku?
Osim toga, što se toliko zamarate oko drveta kada sve ionako zavisi od pojačala i eventualno efekata?

http://www.youtube.com/watch?v=INvEIR7GrSc

http://www.youtube.com/watch?v=hFyQXy74xz4
Khm da li niko ne cuje?? Ne ozbiljno evo ti primer uzmi nekog ibaneza(stratolikog) od mahagonija koji u midl poziciji ima singl, i uzmi fendera i isto sviraj u srednjoj poziciji i sve to kroz isto pojacalo i na drajvu i na klinu, trebalo bi da primetis razliku

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 09 Jan 2010, 21:44

ok, dobiješ neku nijansu i ? onda ubodeš u guitar rig ili u neki drugi procesor i dobiješ zvuk kakav hoćeš. Da li je onda ima smisla tragati za drvetom ovim i onim?

http://www.youtube.com/watch?v=I7N3PSthbJ8

ognjen93

Post by ognjen93 » 09 Jan 2010, 22:11

Pa dobro jesi u pravu, ali ta nijansa je ko 25 posto ukupnog zvuka.... Kako god ja volim dobre i skupe gitare, i u krajem avgusta palim za USA pa cu tamo da pazarim neku do jajnu djitricu..... A to za procesore jeste stoji sve je to lepo, i ja sam isto razmisljao, imao digitech rp 350 i mislio da su svi oni budale pa kupuju po 15 pedala, i onda kada mi je ortakov cale lepo objasnio dao da cujem pravu razliku.... Ja sam bio u fazonu jebote pa ziveo sam u mraku..... i eto procesor prodao kumu i sad imam samo big mufa, a u Usa planiram da uzmem jos 3-4 pedale......

Haralampije

Post by Haralampije » 09 Jan 2010, 22:59

Boogie Woogie wrote:ok, dobiješ neku nijansu i ? onda ubodeš u guitar rig ili u neki drugi procesor i dobiješ zvuk kakav hoćeš. Da li je onda ima smisla tragati za drvetom ovim i onim?

Pa u nijansi i jeste sve.Npr lik na ovom snimku jeste lepo odsvirao,i ovde ima lep zvuk,ali ni blizu SRV-ovom stratu...ili da kazem ni blizu Fenderovom zvuku.
pa moze ceo dan da se igra u rigu i sa procesorima nece dobiti isti zvuk.Npr kod Fendera standardni magneti,meksikaner ili amer,magneti 57/62,magneti tex-mex,texas special,seymour duncan ss1,ssl2,ss3,ssl4,ssl5 itd...mozda ih nece neko toliko razlikovati kad ih cuje posebno,ali kad uporedjuje cuce u nijansi itekakve razlike...pogotovo ce cuti onaj koji je s time upoznat.
Tako isto i kod drveta za klinca koji tek pocinje ili laika nece biti razlike u zvuku mahagonija,sperploce,jove,javora,jasena i cega li sve,i kombinacije istih,ali kod malo iskusnijeg gitariste ce vec biti drugacije.Pa da je svejedno,ne bi postojale tolike kombinacije,ne samo drveta nego i drveta i magneta,i pojacala i kablova i ne bi ih svi mi menjali trazili koji nam odgovaraju.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 09 Jan 2010, 23:18

a ja upravo mislim da su se ljudi pogubili u traganju za nijansama, umesto da sviraju.
Svi kofol jure za "nijansom" ko da su ne znam kakva muzička uveta, a od muzike i od kreativnosti ni m, ni k....

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jan 2010, 23:45

Boogie Woogie wrote:ok, dobiješ neku nijansu i ? onda ubodeš u guitar rig ili u neki drugi procesor i dobiješ zvuk kakav hoćeš. Da li je onda ima smisla tragati za drvetom ovim i onim?

Ali ovde se baš lepo čuje Ibanez, isto kao i ovde:

Dobar ovaj Žilberto!

Haralampije

Post by Haralampije » 10 Jan 2010, 00:06

Donekle si u pravu,Boogie,ali pogube se skoro uvek oni koji ne znaju,onaj koji tacno zna cemu tezi on ka tome i ide.
Zamisli da ne postoji ta nijansa kako bi sve mrtvo izgledalo.Kako bi slika izgledala bez nijansi nego da samo koristis crvenu, narandzastu, žutu, zelenu, plavu i ljubičastu.Zamisli da su sve slike takve,ili sva muzika ista.Zamisli sve gitare,televizore,automobile,zgrade,sve proizvode, sve da je isto,da nema razlike.
A i kreativnost je tu,samo zavisi sta pod njom smatras,nesto sto si ti stvorio sto te ispunjava duhovno i cime si zadovoljan...ili kreativnoscu smatras samo to da moras da napravis nesto sto ce automatski postati drustveno prihvatljivo i sto ce uciniti da odmah postanes popularan,sa super hitom,da zaradis milione i zivis kao mali car(nekada se desi i jedno i drugo,nekada samo ono prvo,a nekada i samo ovo drugo)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Jan 2010, 00:11

Haralampije, pod kreativnošču smatram pre svega nešto novo, što pomera granice ali i oplemenjuje.
Danas gledam ove klince koji se ubiše od pedala i efekata, a iz njih kulja samo bes i ništa više. (podvukao bih ovo "ništa više")

http://www.youtube.com/watch?v=BqbXiRQ3lAA

Post Reply