Hofner 500/1 Violin Bass

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Kalimero

Hofner 500/1 Violin Bass

Post by Kalimero » 25 Dec 2009, 05:20

Nedavno sam poceo da sviram bas-gitaru, i trenutno imam jedan bas koji mi je sasvim dovoljan za pocetak, ali bih kasnije hteo da kupim Violin Hofner, bas koji svira Makartni.(Inace sam veliki fan Bitlsa :D ) Da li se ta gitara moze kupiti u Srbiji? Koja je cena otprilike?
Unapred hvala! :ziveli:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xspr34Rw ... re=related[/youtube]

sirac-šunka
vragolan

Re: Hofner 500/1 Violin Bass

Post by sirac-šunka » 11 Jan 2010, 10:10

Otvarao sam ja jednom davno sličnu temu... Al, ok, da vidimo šta može i ovde da se kaže...

Novi Hofner ne verujem da može da se kupi direktno u bilo kojoj radnji u Srbiji. Najverovatnije da može da se naruči.
Što se starih tiče, pa situacija postaje vrlo slična onoj sa starim Fenderima, cene nenormalno rastu svakog dana. Naročito je tako širom Evrope i sveta. Kod nas još i može nakako da se ubode dobar dill, ali s obzirom da intenet lagano prodire i u najdalje kutke Srbije, sve teže i teže. Ja pamtim vreme kad su ljudi prodavali svoje stare Hofnere za smešne pare 200 pa čak i za 100 DM, jer tako nešto tada nikog nije zanimalo. Verujem da Hofner kada se i pojavio, slično Fenderu, i nije bio preskup kao danas.

Ako naiđeš na nekog nedovoljno informisanog prodavca koji bi se odreko svog Hofner za manje od 500 Evra, ne propuštaj priliku.

Da se vratim realnijim situacijama.
Trenutno je aktuelan ovaj oglas: http://www.kupujemprodajem.com/Hofner-v ... -oglas.htm
Da li može ovaj lik da u Srbiji proda Hofnera za tih 1600 evra, iskreno sumnjam. Jednom sam iz dosade pozvao lika koji je tražio 900-1000 evra i bio je spreman na dogovor i na trampu. To bi otprilike bilo realno za ovo podneblje.

Novi reissue modeli koštaju papreno: http://www.thomann.de/de/hoefner_vintag ... s_bass.htm
http://www.thomann.de/de/hoefner_500-1_ ... eb264ac98c
Savremene serije, malo realnije:
http://www.thomann.de/de/hoefner_hct500 ... porary.htm
I konačno, Bogu fala, ima jako puno jeftinih kopija: http://www.thomann.de/de/harley_benton_beatbass.htm

I za kraj, moram da napomenem da je reč o jako ograničenoj gitari, ako ti jednog dana dosadi da sviraš Beatles-e, mora kupiš novu :mrgreen:
:ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 11 Jan 2010, 15:14

Evo još jedna zanimljiva savremena verzija ovog basa:
http://www.thomann.de/gb/hoefner_igniti ... ss_vsb.htm

nnkvocka

Post by nnkvocka » 11 Jan 2010, 18:42

NIKAD u zivotu ne bih kupio ovaj bass! Kao da ne postoje bolja, univerzalnija i jeftinija resenja...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 11 Jan 2010, 20:50

Pa dobro voli čovek Beatles-e, šta mu kvariš merak! ^^

nnkvocka

Post by nnkvocka » 11 Jan 2010, 22:05

I ja volim SOAD pa opet nikad ne bih kupio Gibson Thunderbird :)
Kalimero, bratori, za te pare kupis neku polovnu Fendericu i da te bog vidi..

Bozha

Post by Bozha » 12 Jan 2010, 05:45

Eh da... sad ces dobiti 3 strane predloga, na kraju ce se naravno zavrsiti na jazz basu! ;)

Meni je ovo zanimljiva alternativa...

Image

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 12 Jan 2010, 23:36

Violin bass je super... mada jeste way to "old school". Ali ima sarma... ima malo kontrabassast vajb. Najvece prednosti (ako su to prednosti?!) su mu sto je jako lagan, i sto ima uzasno uzak vrat (zice su blizu jedna drugoj), plus je shortscale... tj. manji bass-evi od ovog se (uglavnom) ne prave. Jako je prijatan i udoban za sviranje, pogotovo za pocetnike ili gitariste. A najveca mana je... setup! Intonacija je prilicno relativna, mada moze da se namesti "da ne smeta"... a da bi iole "ozbiljan pritisak zvuka" dobio iz njega, moras trzalicom svirati po flatwound zicama, sa visoko podignutom kobilicom... mada je ovo personal taste. Mozda bi se nekome svidelo i drugacije...

U svakom slucaju, ako volis zvuk Hofnera u Beatles-ima, voleces i ovu gitaru...
I mislim da uopste nije presudno da li je gitara V63 i kosta somaipo evra, ili je ona od 500... ili cak te najjeftinije... iskreno... mislim da ne vredi davati pare za ove "skupocene" varijante... svirao sam vecinu toga, sve je to ista fora, samo ovaj ili onaj finish, nijanse u boji, opsti kvalitet materijala... sviraju bre danas gitare od 150 evra, naucili kinezi...

Kao sto rece kolega, nema ga u Srbiji, ali ga genaralno ima u mnogo oblika, boja, blabla...

P.S. Jos jedno... zice za shortscale su prava ezoterija... ni njih nema u Srbiji...

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 12 Jan 2010, 23:58

Kratka prica o Paul-ovom izboru instrumenta na kome je odsvirano pola diskografije najveceg benda 20 veka :XD:

McCartney found himself in Hamburg’s Steinway Musichaus one day. “I remember going along there, and there was this bass which was quite cheap. I couldn’t afford a Fender. Fenders even then seemed to be about £100. All I could really afford was about £30 . . . so for about £30 I found this Hofner violin bass. And to me it seemed like, because I was left-handed, it looked less daft because it was symmetrical. Didn’t look as bad as a cutaway which was the wrong way. So I got into that.”

SImple as that...

Kalimero

Post by Kalimero » 16 Jan 2010, 01:32

@ sirac-sunka:
Hvala, to je ono sto mi je trebalo i sto me je zanimalo... Nemam nameru da je kupujem u skorije vreme, ali me je interesovalo kako otprilike stoje stvari sa nalazenjem, cenama, reizdanjima i sl..... Ali svakao bih hteo da je kupim jednog dana... :-) :ziveli:
nnkvocka wrote:NIKAD u zivotu ne bih kupio ovaj bass! Kao da ne postoje bolja, univerzalnija i jeftinija resenja...
Jbg, mnogo volim Beatles-e, a i svidja mi se bas, nemam nameru sutra da ga kupim nego jednog dana.
KirilStipsa wrote:Kratka prica o Paul-ovom izboru instrumenta na kome je odsvirano pola diskografije najveceg benda 20 veka :XD:

McCartney found himself in Hamburg’s Steinway Musichaus one day. “I remember going along there, and there was this bass which was quite cheap. I couldn’t afford a Fender. Fenders even then seemed to be about £100. All I could really afford was about £30 . . . so for about £30 I found this Hofner violin bass. And to me it seemed like, because I was left-handed, it looked less daft because it was symmetrical. Didn’t look as bad as a cutaway which was the wrong way. So I got into that.”

SImple as that...
..

Ovo nisam znao... :D Znao sam da je Pol presao na bas kad ih je Stjuart Staklif napustio, i to je bilo otprilike u Hamburgu, tako da je verovatno ovo nastavak price... :ziveli:

Post Reply