Los Tru Bajpas

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Los Tru Bajpas

Post by Funkomat » 13 Jan 2010, 13:11

U pitanju je wah.
GCB95F. Svuda na netu pise da je true bypass, prodaje se kao true bypass, Rocket rece da je true bypass, ona fora sa vadjenjem napajanja radi... sve kaze da je true bypass a pedala sisa visoke. :nixweiss:
Jel ima neko ideju sta bih mogao da bude uzrok toga jer ja ne kontam?

xspaceman

Re: Los Tru Bajpas

Post by xspaceman » 13 Jan 2010, 13:44

Funkomat wrote:U pitanju je wah.
GCB95F. Svuda na netu pise da je true bypass, prodaje se kao true bypass, Rocket rece da je true bypass, ona fora sa vadjenjem napajanja radi... sve kaze da je true bypass a pedala sisa visoke. :nixweiss:
jesi je probao samu u pojacalo?? koliko pinova ima prekidac? moze neka fotka iznutrice??

xspaceman

Post by xspaceman » 13 Jan 2010, 13:49

a procitaj i ovo:
http://www.stinkfoot.se/andreas/diy/art ... ypass3.htm
deo koji se odnosi na dunlop mxr!koliko vidim piše da nije true bypass!

progg

Post by progg » 13 Jan 2010, 14:05

Funkomat wrote:sve kaze da je true bypass a pedala sisa visoke.
ja sam imao prilike da se uverim da odredjene true bypass pedale definitivno "sisaju visoke"... konkretno, signal gitare ostaje nepromenjen kada u lanac stavim samo OCD; a kada u lanac postavim EHX Little Big Muff (isti slucaj je bio i sa EHX Big Muff-om), ostajem uskracen za "odredjenu kolicinu visokih", a obe pedale su true bupass... :facepalm:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 13 Jan 2010, 14:36

Jel' sisa samo kad je sa ekipom, ili solo? :mrgreen:

BluesBoy

Post by BluesBoy » 13 Jan 2010, 16:41

Kill surf city wrote:Jel' sisa samo kad je sa ekipom, ili solo? :mrgreen:
:rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Jan 2010, 17:08

Mislim da se situacija dovoljno zakomplikovala, i da neki odgovori moraju da se potraže u sledećim video zapisima:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ExayjCeDLSk&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ExayjCeDLSk&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JlHxe5UTmdo&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JlHxe5UTmdo&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 13 Jan 2010, 17:40

xspaceman wrote:
Funkomat wrote:U pitanju je wah.
jesi je probao samu u pojacalo?? koliko pinova ima prekidac? moze neka fotka iznutrice??
Mislis gitara-wah-pojacalo?
Jesam, isto sran'e.
Ses.
Ovo je stara slika dok prekidac nije zamenjen na drugi u nadi da ce to srediti gubitak tona...
Image
progg wrote:
Funkomat wrote:sve kaze da je true bypass a pedala sisa visoke.
ja sam imao prilike da se uverim da odredjene true bypass pedale definitivno "sisaju visoke"... konkretno, signal gitare ostaje nepromenjen kada u lanac stavim samo OCD; a kada u lanac postavim EHX Little Big Muff (isti slucaj je bio i sa EHX Big Muff-om), ostajem uskracen za "odredjenu kolicinu visokih", a obe pedale su true bupass... :facepalm:
To je slicaj i kod mene.
Sisa uvek. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Jan 2010, 18:17

A jesi probao ono o čemu smo pričali, ugrađivanje bafera?

++++++++++++

GCB95F jeste true bypass, po svim pravilima. I true bypass, posredno ili neposredno, utiče na ton: na putu signala su još dva džeka, dva činča, dvadesetak centimetara kabla, patch kablić ili još jedan instrumentalni kabl, nekoliko lemova i jedan prekidač. Otpor i kapacitivnost su povećani - dugačak kabl pre i posle pedale, oksidirali džekovi, itd. - što je uglavnom zanemarljivo ali ponekad je taj kumulativan efekat prevelik: izgubite visoke onako kako biste ih gubili da koristite dvadesetometarski umesto dvometarskog kabla.

Da dodam kako su SRV i Džimi, ako se sećate ToneQuest intervjua sa Sezarom Diazom, kapacitivnost dugačkih kablova i loših bajpasa smatrali integralnim delom kvalitetnog zvuka gitare. No, ne vidi svako povećanu kapacitivnost kao prednost.

(Ako se ne sećate tog intervjua, zašto ga se ne sećate?)

Baferi (i aktivni magneti) su i smišljeni zbog ljudi koji hoće svaki miligram visokih - žrtvuje se impedansa da bi se sačuvali visoki. Nažalost, tako sačuvani visoki su glavni razlog "sterilnog" tona, odnosno onog što je poznato kao Boss / EMG potpis.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 13 Jan 2010, 19:55

Funkomat wrote:
Sisa uvek. :D
Onda nemam ni ideju :nixweiss:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 13 Jan 2010, 20:28

Rocket Roll wrote:A jesi probao ono o čemu smo pričali, ugrađivanje bafera?
Jesam.
Nisam ga ugradjivao ali sam napravio bafer, stavio ga ispred i radio je relativno fino. Isto je i sa boss baferima. Ovaj moj bafer je previse uticao na ostale pedale a bafer u pedali imam trenutno sa whamije ispred waha pa on pomaze.

Sava

Post by Sava » 13 Jan 2010, 21:21

Ovo je originalna šema:
Image

Znači da jeste pravi bypass jer signal ide direktno sa ulaza na izlaz u off stanju. Imao sam diskusiju na drugom forumu pa mi je sagovornik toliko bio uporan da sam na kraju rekao da je u ptravu i da ovo nije istinski bypass. Poenta je u ulaznom signalu koji uvek ide na ulaz waha i ne otkačinje se. Međutim, ulazna impedansa sklopa je toliko visoka da ulazni signal nije opterećen osim nekim teorijskim vrednostima. Ne mislite valjda da u Dunlopu rade neki duduci koji ne znaju ovo da naprave drukčije!? Naravno da ne, ljudi su samo našli da i sa ovakvim preklopnikom može da se bez problema prekida signal.

Drugi deo rasprave se svodi na to da li je bolji tkzv. true bypass ili elektronsko preklapanje. I jedno i drugo rešenje ima svojih prednosti i mana. Sigurno da je pravi obilazak u principu bolji jer ništa ne unosi u ton pedale, ali zato mogu da postoje problemi sa kapcitivnošću i i nduktivnošću pogotovu kada se ne koriste adekvatni (jako kvalitetni) konektori i prespojni kablovi. Još jedan problem koji može da se javi kod više pedala sa pravim obilaskom je upadanje radiosmetnji. To se dešava, ne tako često ali se dešava. Elektronsko preklapanje eliminiše sve ove probleme ali neminovno unosi svoj elemenat u ton, tačnije kvari originalni zvuk. Srećom ni to nije previše pa se ne bih u potpunosti složio sa Rocketom i njegovom tvrdnjom da recimo Bossovo preklapanje dovodi do sterilnog tona. Sada su tranzistori jako kvalitetni i promena tona je minimalna. Najbolji dokaz za to je A/B test Boss Bluesdrivera od kojih sam jedan prebacio u novu kutiju sa pravim obilaskom, a drugi primerak je bila originalna pedala. Nije primećena neka bitna razlika u zvuku, a nisam ni bio sam tom prilikom. Šta više ne sećam se najbolje, ali mislim da je i Rocket bio prisutan tom testu.

dweezil

Post by dweezil » 13 Jan 2010, 21:38

ja volim Boss-ov buffer i volim kako utice na zvuk, cesto samo ukljucim Super Overdrive ili Blues Driver i stavim ga na off i svidja mi se takav clean. Neka Boss pedalica iskljucena i koja stoji kao buffer na pocetku lanca moze dosta da prolepsha sound nekih pedala za koje ste mislili da ne rade po vasem ukusu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Jan 2010, 01:01

Sava wrote:...pa se ne bih u potpunosti složio sa Rocketom i njegovom tvrdnjom da recimo Bossovo preklapanje dovodi do sterilnog tona.
...ali to, kao što svakako znate, nije moja tvrdnja. To je način na koji jedan procenat gitarista opisuje ton niskoimpedansnih kola, u koje spadaju i Bossove pedale i EMG magneti. Moje tvrdnje zadržavam za sebe, jer ne voli svako ono što ja volim :D
Sava wrote:Poenta je u ulaznom signalu koji uvek ide na ulaz waha i ne otkačinje se. Međutim, ulazna impedansa sklopa je toliko visoka da ulazni signal nije opterećen osim nekim teorijskim vrednostima.
Na GCB95F je primenjen drugi princip, "uzemljen ulaz". Ako pogledate način povezivanja tog šestopinskog prekidača na njemu, videćete da je u obilasku ulaz u kolo povezan sa zemljom.
Funkomat wrote:Ovaj moj bafer je previse uticao na ostale pedale...
To ti je tako sa baferima... Drago mi je da čujem kako bafer na Vemiju lepo radi, često kukaju na njega a ja se stalno pitam ima li razloga za to.

Sava

Post by Sava » 14 Jan 2010, 10:39

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Poenta je u ulaznom signalu koji uvek ide na ulaz waha i ne otkačinje se. Međutim, ulazna impedansa sklopa je toliko visoka da ulazni signal nije opterećen osim nekim teorijskim vrednostima.
Na GCB95F je primenjen drugi princip, "uzemljen ulaz". Ako pogledate način povezivanja tog šestopinskog prekidača na njemu, videćete da je u obilasku ulaz u kolo povezan sa zemljom.
Nisam te ovde baš razumeo. Kako misliš da je ulaz uzemljen? Originalni je sa tri pina, a ovaj sa šest je predlog za zamenu. Znači u originalu nema prespajanja ulaza na masu i tu i jeste ta začkoljica zbog kojih neki tvrde da Cray Baby nema pravi obilazak.

I da dodam kako sam napisao da elektronsko preklapanje pa i Bossovo menja originalni signal, ali vrlo malo i zbog toga ja to ne mogu da ocenim kao sterilan ton. A to očigledno nisu tako ocenili ni brojni svetski umetnici koji koriste Boss i Ibanez pedale jer da je tako verovatno ih ne bi koristili. Takoreći nema svetski poznatog umetnika koji ne koristi neku od Bossovih, Ibanezovih i sličnih pedala tako da me mišljenja nekih šišmiša mnogo ne dotiču.

Post Reply