Muzika u uzem smislu vs. tekst pesme

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

cccira
MF veteran

Re: Muzika u uzem smislu vs. tekst pesme

Post by cccira » 15 Jan 2010, 00:07

Ah, doktore, ta pesma ima sve!

Eh, da, bazvej nema nist gore nego kad se tekst i muzika razidju i nemaju veze jedno sdrugim. Najupecatljviji primer za to mi je (jos sa nasih prostora bokte mazo!):

Muzika kakve se ne bi ni Branko Kockica postideo u pesmi o zivotinjama i insektima i cvetovima, a teks' svi znate jelte
Last edited by cccira on 15 Jan 2010, 00:12, edited 1 time in total.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 15 Jan 2010, 00:08

cccira wrote:Ah, doktore, ta pesma ima sve!
E(k)sencija bro, watch and learn, watch and learn :D

dweezil

Post by dweezil » 15 Jan 2010, 07:44

pravi kompozitor ce i od najbanalnijeg i najlosijeg tektsa napraviti dobru pesmu, muzika je ono sto tekstu daje posebnost, originalnost i sto ga izdize ili unistava. Umerenost u tekstu + umerenost u muzici = dobitna kombinacija tj. hit tj. evergreen. Muzika je malter koji lepi tekst u mozgove konzumenata i koja cini da tri dana pevushite naizgled debilne i prozaicne stihove. napisati dobru muziku za tekst na sprskom, to je vec posebna prica. U smislu muzika je u stvari i pevanje, znaci melodija vokala, ne samo melodija instrumenata iza. Pevanje je najbitnije. Nacini kako i gde se akcentuju koji delovi stihova, predigra, uvodi, varijacije, refreni, moze i bez refrena to je tek umetnost.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 10:18

prilično besmislena dilema..
Pa najveća muzička ostvarenja imala su često potpuno debilne tekstove..

cccira
MF veteran

Post by cccira » 15 Jan 2010, 14:41

Boogie Woogie wrote:prilično besmislena dilema..
Pa najveća muzička ostvarenja imala su često potpuno debilne tekstove..
Samo sam hteo da vidimo kako razmisljaju kolege muzicari na ovu temu, posto znamo kako razmislja raja, tako da ne znam sta je tu besmisleno...
Najveca muzicka ostvarenja su to sto jesu zato sto ih je kriticna masa ljudi dobro primila, sto nije skoro nikad merilo kvaliteta

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 15:30

ako ćemo u još sitniaj crevca, prava muzika su samo tonovi. Nix tex'.

Muzika je IDEJA o sledu tonova koji nam ili ježe kičmu ili je ne naježe. Sve ostalo su trubaduri.
Instrumenti su nužno zlo i verujem, da kad bi muzika nastajala samo na osnovu onoga što se ljudima manta po glavi, da bi to bilo mnogo interesantnije i lepše, nego dok ta ideja prođe kroz mašineriju instrumenata, žica, duvaljki i ostalih gluposti..

Zato ja volim da slušam horove koji pevaju samo mmmMMmmmm...i eventualno AaaaAA..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Jan 2010, 15:46

Meni je tekst bitan. Naravno da je melodija ono što me prvo privuče, ali ima gomila tekstova koji su mi ogadili muziku ako nisu bili na makar sličnom nivou.

Ako postoji pevanje koje nije nasumično izvijanje samoglasnika, onda mora da bude smisleno, valjano, inteligentno... Koja je svrha teksta ako je neko blebetanje i naklapanje? OK je to da postoji apsolutna muzika, ali ako se neko ne bavi apsolutnom muzikom, onda ne može da naprosto zanemari jedan aspekt vokalno instrumentalnog sočinenija. "Čoveče, motor je bitan, to te preveze gde treba, kakva kooratz karoserija, koga bre zanima koje je boje i kakvog je oblika?" Malo sutra...

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 15:59

a koja je svrha teksta inače kad je već sve rečeno i isprepričano milion puta?
Šta ima to novo što će neki pesnik da saopšti osim načina?
I zašto bi mene bolelo uvo za nečiji način?
Da li će neko da kaže kako pati za devojkom kao Vergilije, Lennon ili Đorđe Balašević, pa da me gane? Gde da me gane? da me "nađe"? Opet u neku moju, ličnu, ego-emotivnu žicu.

Sve ti je to pričam ti priču bratac moj.
Igra reči i "istine".
Onaj ko je Iskren on je kao do jaja, onaj koji ga mulja, on nije. Ali..nekada su ljudi voleli muljando.
Dakle ne direktno i neposredno, nego da ga zamota u celofan, izdaleka, kao nagoveštaj.
Danas je drugačije.
Danas ljudi nemaju vremena ni za šta. Pogotovo nemaju vremena da slušaju izokola, nego daj mu ga brate po centru. U meso.
A ako ima i neka muzikica pride, suuuper...

I sve je to ok. Samo..što to nema veze sa originaranim, muzičkim bićem. U estetskom smislu, tojest.
Pročitajmo svi, Estetika muz'ke od Ivana Fohta, pa lelemudajmo malo o tome, na temu i dilemu.

Muzika daje rečima snagu, emociju, ubedljivost, pa i iskrenost, ako je u samim rečima nema.
Ponekad i pravi od reči ono što one nisu.
Setimo se Fortune imperatriks mundi za trenutak..
http://www.youtube.com/watch?v=DIcNW_EYD3A

o čemu se tu peva? Who cares..važno je da zvuči moćno.
(a inače, karmina burana o studentskim erotskim zezalicama, koje su studenti tog vremena upućivali konobaricama)
Ko bi rek'o, a? Niko.

Mi smo, s druge strane, deca pop kulture i kao eto..oćemo neku "poruku", neku "istinu", neku "ala im je sasuo..ala ima muda" priču.
Mi nismo deca iz te priče koju Estetika priča, zato i razmišljamo na temu reči vs muzika.
Mi smo deca, sjebana. Skroz. A za sve je kriv naravno Elvis..

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 15 Jan 2010, 16:01

svaku pesmu sa dobrim instrumentalom mogu da slušam, mogu da pevušim melodiice, mogu da hedbengujem

ali mogu da se vežem samo za pesmu sa dobrim tekstom.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 15 Jan 2010, 17:21

Boogie Woogie wrote:a koja je svrha teksta inače kad je već sve rečeno i isprepričano milion puta?
Postoji jako zanimljiva anegdota o ovome, i bas skoro sam je video na forumu negde. Mislim da je Rocket postovao, pa koga zanima nek nadje.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 15 Jan 2010, 18:00

Koja je svrha seksa kad su se pre tebe jebali vec do besvesti i na svaki moguci nacin?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Jan 2010, 18:59

Ma koja je svrha svega, kad čovek ne može ništa apsolutno novo da izmisli? Još je mudri Solomon letargično primetio: "Nema ničeg novog pod kapom nebeskom". Svi mi u muziciranju koristimo poznate tonalitete, moduse, lestvice... sve je već viđeno, nema spektakularno novog muziciranja... Pa ipak muziciramo. Nije komponovanje ništa inventivnije od pisanja. I nije fer tako omalovažavati nečiji rad.

guv'nor

Post by guv'nor » 15 Jan 2010, 19:12

Kristijan wrote: I nije fer tako omalovažavati nečiji rad.
Nije, ali je skroz Boogie-style. :)

nebojsak

Post by nebojsak » 15 Jan 2010, 19:13

I jedno i drugo. Mada, nije da ne mogu da slušam muziku ako je tekst bezveze, u slučaju da nije previše napadno. Ali odlična muzika i odličan tekst, to je komplet ugođaj. E sad, što se mene tiče, muzika ne mora nužno da ima vokale (kao što ne mora da ima obavezan gitarski solo), nije neophodno.

Recimo da jedem pomfrit, a od priloga imam samo kečap. Svakako neću roknuti kečap u njega, čisto da se bi se reklo da ima neki prilog u sebi.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 15 Jan 2010, 19:15

Iz perspektive jedinke , ja mislim da u vecini slucajeva ima uvek nesto novo, posto je retko ko popio svu pamet sveta.
Pitanje je sta spada pod spektakl, odnosno sta kod koga kako prolazi.Mene vise zanima sta izaziva kod coveka odusevljenje odredjenom muzikom i kako se sve to menja godinama jer se kod odredjenog broja ljudi moze primetiti da slabije slusaju novu muziku kako vreme prolazi, to jest, radoznalost prema muzici varira i obicno opada, preMDa se cuju price "ma to novo je sve sranje, ocu ono staro , zasto nema vise tako necega?".

I sto se tice pitanja za seks, bitno je da TI uzivas :mrgreen:
Ako je nesto vec smisljeno i prezvakano sto puta to ne znaci da ti neces naci zadovoljstvo u sviranju i\ili pevanju toga ili tako neceg; menjas svoju perspektivu iz slusanja recimo u sviranje.
Seca se svako nekih svojih prvih akorda ili pesama koje je odsvirao ili prvih pesama u prvom bendu koje su sada po svim standardima krsh totalan al opet verujem da je svima osecaj bio odlican pa da zato i dalje sviraju.

Post Reply