active vs passive
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
active vs passive
Jos jedna od mojih "vs" tema
Ovog puta se radi o magnetima za elektricnu gitaru! Naime, zanima me razlika izmedju aktivnih i passivnih magneta, karakteristike, zvuk, iskustva, komentari, preporuke... znate vec i sami!

Imam dve elektricne gitare-jednu pasivnu i jednu aktivnu tako da mislim da mogu da ti kvalitetno odgovorim. U principu, dosta zavisi i od zica i drveta, ali osnovne razlike su sledece: aktivni magneti imaju vecu snagu, sustain, i mnogo manje sumova. Sa druge strane, kvalitetni pasivni magneti (tipa Di Marzzio ili Dancan) imaju onaj natural sound, koji sa aktivnim nikad ne mozes da dobijes (realno, probao sam). Tako da, ako sviras neki metal, ili si lead ili sollo gitara u nekom bendu, aktivni su dobar izbor, ali za neke sofisticirane pravce poput bluesa ili jazz-a, bolje rade posao pasivni Di Marzzio. Ja licno nisam mogao da glasam-mnogo volim obe moje gitare...Pozdrav!
- Rocket Roll
Ja sam lično glasao za pasivne magnete - ali moram da priznam da sve zavisi od toga KOJI su magneti u pitanju, ne može se generalizovati... inače sve podeća na debate "javor vs. palisander na grifplatni" i "procesori vs. pojedinačni efekti".
Strašno sam želeo da kupim EMG DG-20 aktivni set (isti onaj koji je dugo svirao Dejvid Gilmur na koncertima), pošto mi je Dejvidov zvuk bio živi dokaz da dobri aktivni magneti odlično zvuče i nude mnogo opcija koje pasivni magneti nemaju... ali set košta 300 evra, pa sam odustao.
A čuo sam gomilu groznih pasivnih magneta - jeftini keramički, neki stari modeli DiMarzia, neki "debelo premotani" magneti, tako to...
Strašno sam želeo da kupim EMG DG-20 aktivni set (isti onaj koji je dugo svirao Dejvid Gilmur na koncertima), pošto mi je Dejvidov zvuk bio živi dokaz da dobri aktivni magneti odlično zvuče i nude mnogo opcija koje pasivni magneti nemaju... ali set košta 300 evra, pa sam odustao.
A čuo sam gomilu groznih pasivnih magneta - jeftini keramički, neki stari modeli DiMarzia, neki "debelo premotani" magneti, tako to...
Naravno, u obzir ulaze samo najkvalitetniji magneti, dakle EMG aktivni i Di Marzzio i Duncan pasivni. E sad, ja upravo imam taj Gilmurov set od nekih 310 e, ima on svojih prednosti, ali da bi izvukao onakav zvuk treba ti neka bolseno dobra ekvalajzer pedala i ko zna sta jos, ili neki zli procesor od par hiljada evra. Inace, bez gomile efekata, ima cist i snazan zvuk, ali ne mozes se osloboditi utiska da je nekeko vestacki...Rocket Roll wrote:Ja sam lično glasao za pasivne magnete - ali moram da priznam da sve zavisi od toga KOJI su magneti u pitanju, ne može se generalizovati... inače sve podeća na debate "javor vs. palisander na grifplatni" i "procesori vs. pojedinačni efekti".