Splitovanje magneta
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Splitovanje magneta
Šta znači SPLITOVANJE magneta na el.gitari?
- Rocket Roll
- KnightOfDoom
- Site Admin
Za sve koje bi to možda zanimalo evo tog odgovora sa drugog foruma:
"To ti je moguće samo kada imaš humbucker(e) - u osnovi, humbuckeri su dva "jednojezgarna" magneta spojena na isti izlaz paralelnom vezom tako da (između ostalog) daju veći otpor. Nije teško napraviti takvo kolo u kome (recimo) jedan mali prekidač isključuje jedno od dva jezgra humbuckera, tako da ti ostaje da radi samo jedno. Onda dobijaš zvuk "jednojezgarnog" magneta iz humbuckera, poznatiji kao "Stratokaster/ Telekaster/ P90 (PigsEar)" zvuk. U praksi, najčešće ovako. Kupiš neku heavymetal verziju Strata sa humbuckerom pri kobilici (može da bude i Ibanez, i Jackson, bilo šta) koja ima jedan mali on/off prekidač negde blizu potenciometara. Ako ga držiš u poziciji 1, radi ti ceo humbucker. Ako ga prebaciš u poziciju 2, isključuješ jedno jezgro i humbucker radi kao single-coil magnet... dobro, PrIbLiŽnO kao single-coil magnet, dovoljno blizu u svakom slučaju (ne potpuno jer drugo jezgro nastavlja da utiče na ono koje radi, plus nijedno od tih jezgara nije namotano kako bi bilo da je planirano kao singlecoil, plus su potenciometri koji kontrolišu humbucker 500k itd, bla bla). Sviraš neki težak rif - recimo uvod u Scofieldov "Every Night is Ladies' Night" - i krljaš ti tako na bridge humbuckeru, kad odjednom dođe vreme za srednji deo pesme, tamo gde Scofield ubacuje Strata uz wah, a Strat na četvrtoj poziciji, kvače li kvače, funk do bola... Šta ti radiš? Nastavljaš da krljaš, pa šta bude? Zamoliš bend da drži ritam dok ti otkačiš svoju "rock mašinu" i pribodeš Strata, podesiš pojačalo i uključiš svoj verni V847? Jok, ti samo švićneš prekidač, sad ti je ostalo samo pola humbuckera, 5-way prekidač zaglaviš na "četvorku" (da radi "osakaćeni" humbucker i middle single), zgaziš na wah i počneš da voziš funk... Groovy.
Ako ti to treba, ima shema na netu za svaki tip gitare sa humbuckerima, progooglaj."
"To ti je moguće samo kada imaš humbucker(e) - u osnovi, humbuckeri su dva "jednojezgarna" magneta spojena na isti izlaz paralelnom vezom tako da (između ostalog) daju veći otpor. Nije teško napraviti takvo kolo u kome (recimo) jedan mali prekidač isključuje jedno od dva jezgra humbuckera, tako da ti ostaje da radi samo jedno. Onda dobijaš zvuk "jednojezgarnog" magneta iz humbuckera, poznatiji kao "Stratokaster/ Telekaster/ P90 (PigsEar)" zvuk. U praksi, najčešće ovako. Kupiš neku heavymetal verziju Strata sa humbuckerom pri kobilici (može da bude i Ibanez, i Jackson, bilo šta) koja ima jedan mali on/off prekidač negde blizu potenciometara. Ako ga držiš u poziciji 1, radi ti ceo humbucker. Ako ga prebaciš u poziciju 2, isključuješ jedno jezgro i humbucker radi kao single-coil magnet... dobro, PrIbLiŽnO kao single-coil magnet, dovoljno blizu u svakom slučaju (ne potpuno jer drugo jezgro nastavlja da utiče na ono koje radi, plus nijedno od tih jezgara nije namotano kako bi bilo da je planirano kao singlecoil, plus su potenciometri koji kontrolišu humbucker 500k itd, bla bla). Sviraš neki težak rif - recimo uvod u Scofieldov "Every Night is Ladies' Night" - i krljaš ti tako na bridge humbuckeru, kad odjednom dođe vreme za srednji deo pesme, tamo gde Scofield ubacuje Strata uz wah, a Strat na četvrtoj poziciji, kvače li kvače, funk do bola... Šta ti radiš? Nastavljaš da krljaš, pa šta bude? Zamoliš bend da drži ritam dok ti otkačiš svoju "rock mašinu" i pribodeš Strata, podesiš pojačalo i uključiš svoj verni V847? Jok, ti samo švićneš prekidač, sad ti je ostalo samo pola humbuckera, 5-way prekidač zaglaviš na "četvorku" (da radi "osakaćeni" humbucker i middle single), zgaziš na wah i počneš da voziš funk... Groovy.
Ako ti to treba, ima shema na netu za svaki tip gitare sa humbuckerima, progooglaj."
- Rocket Roll
Može i jedno i drugo, mada ne znam ima li gibsonolikih petopoložajnih prekidača, nadam se da ima. Postoje sheme i za jednu i za drugu varijantu - najkomplikovanija shema da je ja znam je za Ernie Ball Music Man Steve Morse model i za Brajan Mej model (bilo kojeg proizvođača). Možda najbolji način bi bio push-pull potenciometar, kao na Cort Matt "Guitar" Murphy modelu, gde povučeš potenciometar uvis i tako aktiviraš podelu magneta. Istu foru koristi Yamaha na svojim kopijama SGja i ES335ice. Možda ti push-pull potovi mogu da se nađu preko Žana, ili onom manje popularnom metodom - juriš po radnjama i pitaš, a prodavci te gledaju kao da im nudiš prepečenog hrčka u lepinji sa kajmakom: "Potenciometar koji se izvlači? Šta si to pušio, dečko? Daj i nama malo..."
Evo par linkova, koliko za početak:
Guitar Electronics
Pickup Resources
Guitar (Re)Wiring Site
Guitar Wiring
Guitar Nuts Wiring Resources
Wikipedia Humbucker
Gibson 500K Push-Pull Pot

Evo par linkova, koliko za početak:
Guitar Electronics
Pickup Resources
Guitar (Re)Wiring Site
Guitar Wiring
Guitar Nuts Wiring Resources
Wikipedia Humbucker
Gibson 500K Push-Pull Pot

Sve je to OK samo što su Push-Pull potovi jako nezgodni i nepraktični za live svirku. Probaj da se zamisliš u situaciji da treba da uradiš brzi prelaz sa snigla na hum ne bi li sebi u solaži dodao malo "masti"... i sad ti u svoj toj brzini treba da izvučeš pot!!! JBT ja bih verovatno iščupao ceo pot napolje (mada ja sam i inače poznat kao excesna ličnost
). Znači najbolje je da držiš najobičniji prekidač i to negde gde ti je onako "od ruke" tj. na mestu gde ti ruka prolazi kada sviraš pa skroz na kraju (ko razume shvatiće).
Sećam se da sam na jednoj gitari promenio bar 5 položaja splittera dok mi nije "legao" kako treba.... na kraju sam prodao tu gitaru
Eto toliko od mene
Inače...
... ne zovem te džabe ROFL!

Sećam se da sam na jednoj gitari promenio bar 5 položaja splittera dok mi nije "legao" kako treba.... na kraju sam prodao tu gitaru

Eto toliko od mene
Inače...
Rocket Roll wrote:... a prodavci te gledaju kao da im nudiš prepečenog hrčka u lepinji sa kajmakom...

... ne zovem te džabe ROFL!