Gitarski procesor...

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

mesershmith

Gitarski procesor...

Post by mesershmith » 09 Dec 2006, 19:29

...vec duze vreme pokusavam da na 'netu pronadjem free download programa nekog gitarskog procesora koji u sastavi ima vah vah,distorziju i sl.
Bio bih veoma zahvalan ukoliko neko zna neku adresu...
pozz svima...

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 09 Dec 2006, 22:58

Free ili "free"? :mrgreen:

Takav koji ima sve to pobrojano u sebi teško da ćeš naći a da bude free. A još treba da znaš da wah u takvim programima jako loše radi zato što se svodi na auto-wah funkciju koja po pravilu radi baš onako... kako NE BI trebalo. Za real-time kontrolu softverskog waha ti treba neki MIDI controler.

E sad... sve to imaš u sklopu poprilično skupog GuitarRig programa uz koji ako doplatiš još malo, dobiješ i "pedal board" tj. MIDI kontroler kojim prebacuješ s jednog efekta na drugi i uopšte kontrolišeš ceo rig. Stvar jeste skupa ali je isto tako i perfektna (koliko para toliko muzike - uvek bilo i uvek će i biti). Može da radi i kao stand-alone aplikacija a može da radi i kao VST plug-in.

Eto... ko što vidiš šanse su ti male da nađeš nešto "kršteno" a da je free (ja još nisam našao).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Dec 2006, 23:38

Čisto radi infa, Guitar Rig 2 sa Rig Kontrolom je oko 500 evra, a samo softver je 260 evra.

Nadam se da znaš kako ti za simulacije gitarskih procesora treba zvučna karta koja podržava ASIO ili softver koji se zove Asio4All i koji ćeš lako izgooglati.

Što se waha tiče, Fox, pogledaj ove dve stvarčice. Prva je klasičan autowah:
Image
http://dapoup.celeonet.fr/tribute/index ... 1121021502

A ova druga je ReVoLuCiOnArAn koncept softverskog waha, The (tadadadadam!) Wahwactor!
Image
http://www.iua.upf.es/~taussenac/wahwactor.htm

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 10 Dec 2006, 00:43

Well ja nisam do sada bio zadovoljan kako su mi radili softverski auto-wahovi (a bogami ni hardverski) ali ću da probam ove dve stvarčice ako ih tako hwališ... Mada... koji će to meni k***c pored živog Vox V847??

Jimi

Post by Jimi » 10 Dec 2006, 11:48

Kako radi ovaj wahwahctor. Skinuo sam ga ranije ali nisam provalio stya treba da se radi.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 10 Dec 2006, 12:08

Koliko ja vidim iz sample videa (nisam još isprobao a posle ovog samplea nešto ni nemam želju) treba da sviraš i da izgovaraš u mikrofon "vau...vau...uauuuuu..." onako kako hoćeš da ti gitara svira... Damn it... pokušavam da zamislim sebe kako snimam nešto u pet ujutro i zavijam & lajem u mikrofon :lol: :mrgreen:

Neka hvala... Wah pedale su dovoljno jeftine da se zadrži malo ponosa i da te okolina ne gleda baš kao totalno odlepljenog freaka (iovako sam na granici).

Eto.. to je neko moje mišljenje (ne mora da znači da je ispravno).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Dec 2006, 17:12

Pa prilično je ispravno, Fox... Recimo, hoćeš da koristiš taj Wahwactor. Treba ti: dinamički kardioidni mikrofon (zvuči tehnički, ali se svodi na neku kopiju Shure SM 58 za 2000 din) i jedna miksetica kao Behringer UB502 (3000 din).
Image

Onda bocneš gitaru u jedan od inputa miksetice i panuješ gitaru skroz na desno, mikrofon skroz na levo. Daš nekom programu u kojem pokrećeš Wahwactor (Cubase, Nuendo) stereo ulaz sa miksetice, počneš da sviraš, kažeš "Sssshark", Wahwactor se aktivira, ti sviraš i govoriš "vauuvauuu", i gitarski se signal vahuje a tvoj se glas ne čuje. Kada završiš wah deo, ponovo kažeš "Ssshark" i Wahwactor se isključi.

To je cca 5000 troškova pre nego možeš da koristiš Wahwactor, ako te stvarčice slučajno već nemaš kući. Umesto toga, za malo manje 7000 možeš da uzmeš Rocktronov Black Cat Moan, u kome imaš i distorziju i tri tipa waha, a on je analogan, ne digitalan, i nije optički nego "tradicionalni" induktorski.

Image

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 10 Dec 2006, 20:16

A za 4500 kupiš ganz novi Vox V847 sa sve garancijom, fancy futrolom i sve lepo upakovano.

Naravno, nije potrebno da podsećam da je i on analogni tj. replika originalnog Hendrixovog waha (što je upravo ono što meni smeta i ujedno i razlog što hoću da ga menjam).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Dec 2006, 23:58

Kod nas su V847 - 85 evra i V848 (Clyde McCoy) - 90 evra. CryBaby, najjeftiniji da ja znam, je 140 evra. Nemam cenu za Dimebag Darrel-a i Bossov PowerWah, znam da je Ibanezov Weeping Daemon 11000 a ultrajeftini plastični Proel oko 4000. Digitechov Whammy je tačno 23000. Summarum, isplati se otići do Novog Sada, kupiti Voxa, doći kući i uštedeti 1800 dinara. Ili - pošteno častiti Novosađane, provesti se malo po Novom Sadu i doći kući sa wahom i plus lepo raspoložen.

mesershmith

...

Post by mesershmith » 11 Dec 2006, 15:45

Rocket Roll
...pa superiska je sve ovo,ali koliko sam ja razumeo morao bih da dam jos koju paru pa tek onda zezanja :)
Meni potrebno nesto vise za kucnu varijantu,ne nesto sto trazi dodatnu tehnicku opremu i tako to!
Sve u svemu hvala,bar sam nesto vise saznao o wah wah-u

Jimi

Post by Jimi » 12 Dec 2006, 22:33

RR, jesi li probao ovaj Rocktron? Kako zvuce Wah i distorzija i kako se uljucuju/iskljucuju? Nadam se da su posebne komande. Izgleda zanimljivo mada je 7000 malo vise nego sto moje umece i novcanik mogu da podnesu u ovom trenutku.

Jimi

Post by Jimi » 12 Dec 2006, 22:58

Kad smo vec okrenuli pricu na hardware wahove, da pomenem i jednu zanimljivu stvar. Naleteo sam na neke elektricne seme raznih dzidza bidza na netu pa sam poskidao neke da pokazem ortaku elektronicaru. Izmedju ostalih, bila je i sema za Clyde McCoy pedalu i kad je ortak video rekao mi je da ce,kad dodjem kod njega, da napravi jedan dok ja popijem kafu i da ce on da mi vrti pot rucno dok sviram :). Kasnije sam mu nabacio poslic da popravi jedan wah i onda je provalio da unutra ne ide standardan pot nego neki sa 2 otpora. Video sam na stranim sajtovima da ima tih potova da se kupe kao rezervni deo tako da jedini problem ostaje polugica koja prenosi pokret sa pedale na pot. Ako i to moze negde da se nabavi, onda bi to sve moglo da se napravi za, recimo, najvise 30-ak € (delovi nekoliko € + pot + poluga + 5-10 € nekom limaru da sklepa kuciste poput Morley waha + prekidac 5 € i dzekovi, LED i sl sto moze da se skine sa bilo kakvog krsa). Druga i bolja varijanta je da se nadje pokvaren wah pa da se uradi samo elektronika, mada je to teza varijanta posto se to teze kvari a ocigledno lako i jeftino popravlja.

Ako neko ima informacije o cenama i nabavci ovih glavnih delova, neka javi, mozda se i upustim u izradu. Naravno, usledice detaljnije uputstvo za zainteresovane.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Dec 2006, 19:27

Jimi, jesam, u Artistu, čak sam bio dovoljno skroman da pustim prodavca koji je pravi pro da na njemu "odvrišti" malo za mene... Prvo hardver: ima jedan plastičan deo, mislim da je to spoj pedale i potenciometra (što sam pročitao na Harmony Centralu, nisam imao vremena da ga prepipam) i to znači, pretpostavljam, potrebu za nežnošću, tj. malo "mekšom" nogom. Kada ga pribodeš da radi samo kao wah, ima tri pozicije koje se vode nešto standardno nebulozno, "Classic" i još dve. Poenta je da se potenciometar time rekonfiguriše pa wah zvuči "dublje" ili "vrištavije" bez da, kao na Voxovima, moraš da otvaraš kućište i bockaš wah šrafcigerom. Pošto ja volim "duboke" wahove (tj. kada minimalno "vrišti" a mnogo "zavija") ovo je odlična finta, i ne znam za drugi wah kojem je to štelovanje tako pristupačno (čak i Weeping Daemon zato prvo mora da se otvori, čačka, u tom čačkanju zaobiđe garancija, i posle svega ti ostaje samo taj jedan hod "od-do", barem dok ga ponovo ne otvoriš).

Onda biraš da li ćeš wah i Black Cat Moan ili ćeš samo Black Cat Moan. Kada bocneš samo BCM, imaš standardan, mada blag, germanijumski fuzz (pre kao Dunlopov nego kao Big Muff). Taman prljavo koliko treba, i to "mačka-koja-prede" prljavo, ne "overdrajv-koji-podvriskuje" prljavo. Znaš kako zvuči Gilmurov solo u fank delu "Echoes"? E takva vrsta prljavštine. A kada ga bocneš da sve radi u isto vreme, dobiješ pravo-pravcato mjaukanje. E, sad, to nije za svakog. Baš se čuje "mauuu-mauuuu-meowwww", jedini efekat koji ja znam da je sličan (i to baš upadljivo sličan) je VST koji se zove Alien Solo:

Image

http://www.cloneensemble.com/al_main.htm

Preuzmi Aliena, izaberi preset na kojem ti gitara/ glas "mauču", ako ti se svidi - to je isto što radi Rocktron, samo ipak malo blaže. Za ono za šta bi on meni trebao, slažem se sa ljudima sa Harmony Centrala: pravi blues wah.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 13 Dec 2006, 22:48

@ Jimi - taj pot + polugica + kutija + sve ostalo sem elektronike mozes naci, u Sky musicu, u sklopu volume pedale ( ne znam ko je proizvodjac...fox?), za 2000 din ..tako sam bar cuo x)

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 13 Dec 2006, 23:49

Naravno, VOX... ali mislim da se ne isplati čačkati oko volume pedale i vaditi joj creva da bi se napravio wah... malo prištediš i kupiš normalan wah (od mene :mrgreen: )

Post Reply