Nema to veze sa fazom nego sa magnetnim poljem samog magneta gitare. To kaže, između ostalog i ovaj čika sa klipa što je postavio Boža. Primetili ste, verovatno, da humbucker ne zuji gotovo ni mala bez obzira na blizinu crta, neonki isl. Kada rade dva susedna singla, zujanje je još uvek podnošljivo. Međutim pravi problemi nastaju kad se prebaci prekidač tako da je aktivan samo jedan singl.
Zašto je to tako, nisam siguran, ali poenta, koliko sam ja razumeo, jeste da jedan magnet - jedno magnetno polje je lako ugroziti nekim drugim izvorom zračenja (ako može uopšte tako da se kaže). Kada su dva magneta u formi hama, postoje i dva polja i to zbog toga nema zujanja. Noiseless magneti zapravo imaju u sebi dva kalema postavljena jedan pored drugog (jedna polovina je za prve tri, druga za druge tri žice), opet dva magnetna polja, opet nema zujanja. Kada rade dva singla odvojeno, npr. jedan u bridžu, drugi u nek poziciji, opet postoje dva polja, ali su odvojena pa zujanja ima, ali manje nego kada radi jedan singl solo.
Eto. Malo sam možda nešto izlupetao, ali ja to tako kontam. Bitno je da ne tražite razloge zujanja u nekim spoljašnim stvarima, tipa loša faza, struja ne valja i sl. uzrok ovog "problema" je u vašoj gitari. Get used to it, or buy humbackers or noiseless pick ups!