Gramofon, i pomoc oko istog, STOCKHOLM STUDIO/90

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stanko

Gramofon, i pomoc oko istog, STOCKHOLM STUDIO/90

Post by Stanko » 13 Feb 2010, 12:58

Pa da krenem :) posedujem ovaj gramofon, i zelim da ga koristim dok ne sebi ne kupim nesto bolje. Brat ima Numark-a, ali ovaj je bas moj :) :P

Ono sto me najvise zanima je:
da li je moguce preko ovog izlaza (jedan jedini na celoj spravi) koristiti neke zvucnike? :D :D
dole imate slike bas mog primerka, i makro slike misterioznog izlaza (ja nikad nisam video takav). Kliknite na slike da ih otvorite u punoj rezoluciji :)
izvinjavam se na velikim slovima i boldu, al bas bi 'teo da ga povezem na moje microlab zvucnike :D :D

plus, da li iko zna nesto vise o ovoj masini :) :)

Sam gramofon ima u sebi ugradjen zvucnik, i ima iznenadjujuce dobar zvuk. Star je najmanje 50 godina, najverovatnije ga je napravio nemacki Telefunken, i prijatelj tvrdi da je cevaš (lampaš).

Uglavnom i dalje radi, jedino sto me brine je igla, da mozda ne izgrebe plocu. Tako da je svaka pomoc dobrodosla :)

> Link ka nemackoj e-bayu < gde ga (valjda neispravnog) covek prodaje po pocetnoj ceni od 1.5e :)

Jos par slika sa klangmuseum.de - ovde

Image
Image
Image

pax404

Re: Gramofon, i pomoc oko istog, STOCKHOLM STUDIO/90

Post by pax404 » 14 Feb 2010, 01:38

Ako se ne javi niko sa iskustvom, mozes da probas ovde:

http://www.hifi-forumi.com/forum/viewforum.php?f=32

Ima bas teskih frikova :metal:

P. S. Ako je ovo reklama sry i brisite slobodno.

sira

Post by sira » 14 Feb 2010, 09:58

Pitanje je čemu služi taj konektor, je li izlaz ili ulaz, ako je izlaz moći češ ga spojit na neku liniju koja ima phono in, ali ne očekuj neki specijalni zvuk, ipak je to mono gramofon koliko mi se čini.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Feb 2010, 10:35

Definitivno je mono, i na takvom gramofonu je praktično jedino moguće puštati ploče koje su i snimane mono. Imao sam takav kad sam bio klinac, i na njemu smo brat i ja puštali neke singlice koje su roditelji sačuvali iz njihove mladosti i koje jesu bile snimane mono. A kad smo baš hteli da se zezamo, puštali smo i neke stereo snimane singlice, i tu se dobija neko neobično iskrivljenje zvuka. "Dancing Queen" je posebno nenormalno zvučala, naročito na refrenu :D

Mislim da imaš da kupiš za smešne pare neki daleko bolji i moderniji gramofon. Ovo su ipak naše babe i dede kupovali za garden party, ili izlet, vidiš da je ceo spakovan u kofer. Drugo, i za modernije gramofoneje priličan posao naći iglu, a tek za ove muzejske uzorke... A da ga koristiš sa starom iglom - ne valja, ima da upropastiš ploče.

Sava

Post by Sava » 14 Feb 2010, 10:37

U gde samo iskopa tu svemirsku mašinu :D!?

Taj gramofon ima keramičku iglu (odnosno glavu, a igla je safirna) i takvu novu sumnjam da ćeš igde naći. Konektor je najverovatnije izlaz za direktno snimanje na magnetofon jer se tako to radilo u to vreme, a može da se korisri i kao linijski izlaz pa ideš u neko pojačalo. Takvi gramofoni imaju preveliku silu pritiska na ploče i poprilično ih uništavaju pa ti ipak savetujem da nađeš nešto savremenije. Danas polovne gramofone možeš da nađeš i za vrlo male pare samo treba malo potražiti. Ja sam kupio jednog sasvim solidnog Duala za samo 20 e.

Stanko

Post by Stanko » 14 Feb 2010, 22:34

Hehe hvala na odgovorima :) inace stereo ploce rade sasvim normalno, samo sto je zvuk mono. Koristio ga brat 4-5 meseci, pre par godina. Nikada nije napravio ostecena na plocama, ali mozda ipak da ne rizikujem (skupe su ploce :P).

A kako je dosao u moj posed, nemam pojma, cale ga je odnekud dovukao pre par godina :D

Post Reply