truba

manda

Re: truba

Post by manda » 17 Feb 2010, 15:04

Još pitanja za stručnjake:

Ono što mi trenutno pravi problem: pročitao sam na par mesta da je najveća početnička greška pritiskati usne na usnik da bi se dobili viši tonovi (do D mi ide relativno dobro, sa F već škripim). E sad, gledam one profi likove na youtube kako buzz-uju, totalno se isfrustriram - dakle, ja kad buzzujem, tu nema skoro nikakvog tona, kamoli da proizvedem neku melodiju. Samo sa usnikom uspevam da buzzujem relativno ok, ali opet ponavljam - pritiskanje usnika usnama da bih postigao visoke tonove mi je očigledno greška, koju bih što pre da ispravim.

Šta raditi?

Drugo pitanje:

Da li kada se kaže CONCERT F - to je pravi F na klavijaturi, jel tako? Concert F se vodi kao G, valjda. Dajte mi neku praktičniju primenu ove konvencije. Čemu to služi? Brate, F je F gde god to bilo. Da li to ima neke veze sa LEAD PIPE-om i menjanjem "štima"?

Cicmila!!
Pripadnik lepseg pola

Post by Cicmila!! » 17 Feb 2010, 21:28

Na prvo pitanje na zalost ti ne mogu odgovoriti posto nemam blage veze za buzzom. :(

Sto se tice drugog pitanja, to je nesto na sta moras da se naviknes. Sve skale imaju svoje "koncertno" napisane u C kljucu. Truba, klarinet, bass klarinet, tenor saksofon i jos neki instrumenti sviraju u kljucu Bb (ili H, nek mi neko drugi pomogne oko ovoga posto sam ucila po drugom sistemu). Zbog toga smo poznati kao instrumenti koji transponuju, jer za svaku koncertnu skalu, moramo u principu da transponujemo za ceo stepen vise. Tako da Concert H ce biti nasa C skala, F ce biti G itd.

manda

Post by manda » 17 Feb 2010, 22:34

Cicmila!! wrote:Na prvo pitanje na zalost ti ne mogu odgovoriti posto nemam blage veze za buzzom. :(
.
Jel ne sviras trubu ili ne znas sta je buzz?
Cicmila!! wrote: Sto se tice drugog pitanja, to je nesto na sta moras da se naviknes. Sve skale imaju svoje "koncertno" napisane u C kljucu. Truba, klarinet, bass klarinet, tenor saksofon i jos neki instrumenti sviraju u kljucu Bb (ili H, nek mi neko drugi pomogne oko ovoga posto sam ucila po drugom sistemu). Zbog toga smo poznati kao instrumenti koji transponuju, jer za svaku koncertnu skalu, moramo u principu da transponujemo za ceo stepen vise. Tako da Concert H ce biti nasa C skala, F ce biti G itd.
I dalje ne razumem - ja na trubi znam sta je Bb, sta je C, sta je G ... Sta treba tu da se transponuje? Prosto, vidis u notnom zapisu, tonalitet F dur, i sviras F-dur, ne razumem sta tu ima da transponujem ...

Cicmila!!
Pripadnik lepseg pola

Post by Cicmila!! » 17 Feb 2010, 23:20

znam sta je buzz, ali ne sviram trubu ^^
transponuje se kad ti neko kaze Concert Bb skala. tebi je u tom slucaju pocetna nota C, a ne Bb. kontas sad?

Shozo Hirono

Post by Shozo Hirono » 01 Mar 2010, 16:26

aj ovako.

prvo etimološki da rešimo značenje reči buzz.

buzz ili zujanje, ima dvostruko značnje u engleskom jeziku, a kod konkretne primene u sviranju trube.

kada englezi kažu buzzing, oni misle i na usne, i na sviranje na usniku; a tu ima razlike.

zujanje (buzzing) se - kod nas - odnosi na usne.

zujanje na usniku je sviranje na usniku; znači, isti princip ne važi i za jedno i za drugo. ne pokušavaj da zujiš na usniku, i to prenosiš na trubu. čist ton neće izaći. kod trombona ima razlike, ali mi govorimo o trubi.

da, ne pritiskaj usnik na usne pri sviranju; ali, da se ne zajebavamo, intenzitet pritiska isključivo zavisi od jačine tvoje abažure, disanja i kontrole vazduha. što veći pritisak iz dijafragme, to manji pritisak pri izvlačenju visokih tonova, za kojima me treba da juriš; jer, realno, da se ne zajebavamo, retko ko svira recimo čist, otvoren, forte c3 bez manjeg pritiska. ako bez pritiska izvlačiš d, e ili f2, to je sasvim ok za jednog početnika.

a ovo drugo.

ako naiđeš na concert in F, to znači: bato, zajebo si se, i beži od toga!

jer ćeš morati da ga transponuješ za kvintu naviše, i to je verovatno jedan od onih baroknih koncerata, koji je pisan za visoku Es trubu; a ti btw, verovatno poseduješ B trubu.

manda

Post by manda » 01 Mar 2010, 17:51

Shozo Hirono wrote:aj ovako.

prvo etimološki da rešimo značenje reči buzz.

buzz ili zujanje, ima dvostruko značnje u engleskom jeziku, a kod konkretne primene u sviranju trube.

kada englezi kažu buzzing, oni misle i na usne, i na sviranje na usniku; a tu ima razlike.

zujanje (buzzing) se - kod nas - odnosi na usne.

zujanje na usniku je sviranje na usniku; znači, isti princip ne važi i za jedno i za drugo. ne pokušavaj da zujiš na usniku, i to prenosiš na trubu. čist ton neće izaći. kod trombona ima razlike, ali mi govorimo o trubi.

da, ne pritiskaj usnik na usne pri sviranju; ali, da se ne zajebavamo, intenzitet pritiska isključivo zavisi od jačine tvoje abažure, disanja i kontrole vazduha. što veći pritisak iz dijafragme, to manji pritisak pri izvlačenju visokih tonova, za kojima me treba da juriš; jer, realno, da se ne zajebavamo, retko ko svira recimo čist, otvoren, forte c3 bez manjeg pritiska. ako bez pritiska izvlačiš d, e ili f2, to je sasvim ok za jednog početnika.

a ovo drugo.

ako naiđeš na concert in F, to znači: bato, zajebo si se, i beži od toga!

jer ćeš morati da ga transponuješ za kvintu naviše, i to je verovatno jedan od onih baroknih koncerata, koji je pisan za visoku Es trubu; a ti btw, verovatno poseduješ B trubu.

Hvala puno.

Neće me mučiti koncert in F, nisam baš klasičar, više popularne komade i džez ... Da, imam B trubu

Još malo pitanja:

1) malo malo, pa me kao boli grlo, a poslednjih par dana baš steglo. Kakva su tvoja iskustva sa tim? Da li nešto ne radim kako treba?

2) kako najbolje da očistim trubu - jedni kažu sve se rastavi, pa se u mlaku vodu; drugi kažu nikako to ... Šta je najefikasnije? Sem podmazivanja ventila, šta se još radi trubi (video sam Vladu Krnetića kako prska neki sprej u zvono - šta je to). Daj malo oko toga ...

Shozo Hirono

Post by Shozo Hirono » 20 Mar 2010, 11:58

nadam se da grlo više ne boli.

može to biti i dobro, ako si u nekom prelaznom periodu ka otvarnju grla, ali pre će biti da previše stiskaš rukama trubu i da ti je stav ukočen a ne opušten. opusti ruke, smanju pritisak u kolenima, pokušaj da ti oslonac bude na dijaframgi, i šalji pritisak napred i prema nogama. ne dozvoljavaj da ide na gore i pozadi. ne zamaraj kičmu, nasloni se blago napred.

čišćenje, ne preteruj. nosi neku krpicu sa sobom, i očisti je uvek malo posle svirke, naročito na mestima gde izbacuješ vodu, i gde držiš ruke.

povremeno propusti vodu kroz trubu, i uzduvaj je potom. glavnu cev čisti od vlage i naslaga, ali i tu ne preteruj, jer što je više čistiš, dolazi do izražaja kvalitet od kog je satkan instrument; a tu može biti problema i sa najkvalitetnijom legurom.

inače, imaš u mitrosu i drugim mestima yamahino sredstvo za čišćenje, pa možeš i njega da koristiš.

ra_

Post by ra_ » 06 Jul 2010, 09:26

Pozdrav ,
evo jos jednog pocetnika trubaca :) imam par pitanja vezano za vezbanje , koji su nacini za vezbanje i ispravljanje ambazure (osim drzanjem olovke) i kako je najbolje vezbati ataku? Prilikom atake mi se malo raspada ton , cini mi se i ambazura, vremenom i vezbanjem sve manje ali me interesuje kako to vezbati kad ne sviram ? Hvala :)

Post Reply