Pitanje/18v

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ssmc
Floyd

Re: Pitanje/18v

Post by ssmc » 21 Feb 2010, 14:08

Dersu Uzala wrote:Kazem, nikad nisam imao puno pedala u zivotu a kamoli istovremeno. Odavno koristim rack multiefekte za te fore. Ili odvojene rack efekte ako se bas ima, ali ista poenta. Imam naravno napajanje za to (Furman power conditioner standardno). Baterija na svakom cosku, a ja obicno imam u steku par komada. Uvek iskljucim pedalu kad ne sviram, navika iz Juge verovatno, da se pristedi baterija (izvucem znaci i kabl iz ulaza da ne trosi idle struju, mada mislim da za to vise nema potrebe, drukciji je dizajn ovih dana cenim, ali navika). Baterija mi daje najbolji zvuk posle jedno par dana sljake. Znaci ne volim one nove novcate. Volim kad joj padne napon na 7-8V. Onda zvuk dobije taj 'sag', dise. U zivotu nisam imao problem sa baterijom, tipa da rikne a nemam rezervu (ili neko u bendu). Ili da me izda na svirci. Sve se to proveri pre svirke, mada kapiram da je mrsko ako imas 10 pedala ili jace. Treba mi cca 30 sekundi da zamenim bateriju anyway.
Šta znam,ja sam više nekako za varijantu da se napravi pedalboard sa napajanjem i da jedino o čemu treba da mislim je o utičnici,a ako bi mi sag zatrebao mislim da se i to da napraviti.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Feb 2010, 14:46

:1:
Pecino napajanje, dc brick, power plant i sve slicno su po meni, najbolja investicija za nekog ko koristi vise pedala.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 21 Feb 2010, 14:52

Eto samo još da dodam da bi bilo fino znati sa koliko se pedala barata u lancu da bi se pomenuto napajanje moglo napraviti da ne bude posle kuku meni zaboravih 18V izlaz da met'em ::ranting::

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 21 Feb 2010, 15:03

ja sam u nekoj guzvi pa ne stizem ni da se odmorim kao covek..
nikako da zavrsim svoje napajanje.. a mislim da bi bilo pametno da se napravi skroz drugaciji konektor za 18v kao i za ostale napone..
jer.. iz licnog iskustva.. ponekad sam malo pripit... pa moze covek i da pogresi :)

decades07

Post by decades07 » 21 Feb 2010, 21:55

faks wrote:@decades a koje su to pedale sto rade na 18v ?
Ja i ne znam da takvo nešto 'opšte postoji %)
Svakako da sam mislio na alkalne devetke, tipa Duracell, ili GP . Znaš već, a neko od vas je lepo primetio, te košmarne momente - kad u npr. frci pred svirku nisi siguran u kakvom su ti stanju baterije od pre 2. nedelje (znaš da one drže preko 50 sati, ali nisi siguran koliko je to vezanih proba/svirki/kućnog prangijanja) i onda kreneš da salećeš sve moguće kioske i hypermarkete po kraju, da bi ti svuda isto rekli = da ih nema; ili, još CRNJE: "ima, evo, mislim, jedna još" :cry:

Opet, nije strašno. Inače su organizacije svirki do te mere stresne, da je vijanje baterija u potpuno odgovarajućem opisu, ALI - ljudska cena je sve veća, tako da.. mogu ja još neko vreme ovako.. . Najlepši su neočekivani obrti :wink:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 21 Feb 2010, 22:11

decades07 wrote:
faks wrote:@decades a koje su to pedale sto rade na 18v ?
Ja i ne znam da takvo nešto 'opšte postoji %)
Svakako da sam mislio na alkalne devetke, tipa Duracell, ili GP . Znaš već, a neko od vas je lepo primetio, te košmarne momente - kad u npr. frci pred svirku nisi siguran u kakvom su ti stanju baterije od pre 2. nedelje (znaš da one drže preko 50 sati, ali nisi siguran koliko je to vezanih proba/svirki/kućnog prangijanja) i onda kreneš da salećeš sve moguće kioske i hypermarkete po kraju, da bi ti svuda isto rekli = da ih nema; ili, još CRNJE: "ima, evo, mislim, jedna još" :cry:

Opet, nije strašno. Inače su organizacije svirki do te mere stresne, da je vijanje baterija u potpuno odgovarajućem opisu, ALI - ljudska cena je sve veća, tako da.. mogu ja još neko vreme ovako.. . Najlepši su neočekivani obrti :wink:

Mislim da postoje i da su u pitanju neke modulacije(delay,flanger,vibe...),a opet ima i drive pedala koje se mogu terati na većij voltaži.Eto upravo da bi izbegao te košmarne momente napravi,ili neka ti neko napravi stabilisano napajanje i rešio si se muka.

decades07

Post by decades07 » 21 Feb 2010, 23:07

Usro sam celu priču, i to za medalju!!!
Istripovao da me pitaš koje su BATERIJE od 18v, zamisli?!
Izvinjavam se na preglupom postu - putem listinga pedala koje rade na 18v, a ja ih posedujem, ili ću tek da ih zaposednem (:
A to su:
EQ Booster (proizvođač je Audio Thinker, DIY majstorije - preporučujem)
Još jedan ekvilajzer, i to parametric, ruskog porekla - nepoznata firma (uzeo sam ga juče, za 2000, izgleda rogobatno - ujeda za glavu kako dobro radi)
Jetter Gain Stage OD (klon, isto AudioThinker - uzimam je na testing, i najverovatnije ne vraćam .)

Eto..

Hillybilly

Post by Hillybilly » 21 Feb 2010, 23:22

Traze mi s' vremena na vreme cudne napone za neke pedale. Recimo, Antonu iz Brejkersa sam radio izvod od 18V za vintage Univibe.
DOD525 compressor limiter, wah 545, chorus 565, analog delay rade na 18V ili na dve baterije ako se ne varam.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Feb 2010, 23:36

decades07 wrote: EQ Booster (proizvođač je Audio Thinker, DIY majstorije...)
...
Jetter Gain Stage OD (klon, isto AudioThinker...)
Onda od njih traži i napajanje za te "majstorije".

Proizvođači pedala koje rade na netipičnim voltažama uz njih daju i odgovarajuće adaptere. Kada može Electro-Harmonix uz svaku pedalu koja radi na 15V da daje 24V ispravljač gratis i kada to isto radi i DigiTech za svaki svoj megajeftini procesor (a isto važi i za Zoom, Boss, pa i za boutique graditelje), mogu vala i "mislioci" da ti daju napajanje pride, naročito imajući u vidu odnos cena / kvalitet.

Kada sam Smrt_Cou pravio Deluxe Memory Mana, o svom sam mu trošku i poručio originalni Electro-Harmonixov ispravljač za tu pedalu. Očekujem i od drugih majstora i "majstora" da postupaju na isti način.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 21 Feb 2010, 23:48

Rocket Roll wrote:
decades07 wrote: EQ Booster (proizvođač je Audio Thinker, DIY majstorije...)
...
Jetter Gain Stage OD (klon, isto AudioThinker...)
Onda od njih traži i napajanje za te "majstorije".

Proizvođači pedala koje rade na netipičnim voltažama uz njih daju i odgovarajuće adaptere. Kada može Electro-Harmonix uz svaku pedalu koja radi na 15V da daje 24V ispravljač gratis i kada to isto radi i DigiTech za svaki svoj megajeftini procesor (a isto važi i za Zoom, Boss, pa i za boutique graditelje), mogu vala i "mislioci" da ti daju napajanje pride, naročito imajući u vidu odnos cena / kvalitet.

Kada sam Smrt_Cou pravio Deluxe Memory Mana, o svom sam mu trošku i poručio originalni Electro-Harmonixov ispravljač za tu pedalu. Očekujem i od drugih majstora i "majstora" da postupaju na isti način.
Ja sam isto totalno smeo ovo sa uma....
@dexades: Tebi je zapravo neko napravio ove pedale?

decades07

Post by decades07 » 22 Feb 2010, 00:08

ssmc wrote: @dexades: Tebi je zapravo neko napravio ove pedale?
Prvu i treću (koju planiram da overim i najverovatnije kupim) - da;
druga je prastara, kontam sovjetska parametrik eq pedala (mislim da se ime proizvođača može transkribovati kao "lelj", npr.)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 22 Feb 2010, 00:10

A što ondaK ne tražiš od čoveka i napajanje? :?

decades07

Post by decades07 » 22 Feb 2010, 00:15

Rocket Roll wrote:naročito imajući u vidu odnos cena / kvalitet.
Što tako? Imao si neko neveselo iskustvo s njima?
Meni je gazda odradio fantastičan eq booster - usta sam poderao hvaleći ih..
S druge strane, ako je to u vezi s odrađivanjem adekvatnog napajanja stvar tradicije/etike, a tu su napravili propust, onda.. ne znam. Da isterujem neku "distributivnu pravdu" posle dva meseca - kao, "setio se" - naprosto me mrzi, nisam takav tip. .

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 22 Feb 2010, 00:18

Image
ovako nesto ???

decades07

Post by decades07 » 22 Feb 2010, 00:36

faks wrote:Image
ovako nesto ???
Ovaaaj... šta? Nisam izvalio na koga/šta se poređenje odnosi :bambi: