Proba lokal: lampa vs. tranizstor

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
OlovniVojnik

Proba lokal: lampa vs. tranizstor

Post by OlovniVojnik » 18 Feb 2010, 06:18

Evo jedne teme za posteno razglabanje.

Kada udjete u proba lokal da li se odusevite lampom ili prvo sto pomislite je koliko je ljudi ( cesto nestrucnih ) preslo preko njega i kako vlasnik lokala sigurno nije menjao lampe kada bi svi mi to uradili ( posao je posao, a lampa koja radi 12 sati dnevno, na godisnjem nivou- racunajte i sami )?

Sa druge strane tu su tranzistorci ( ili malo bolja varijanta hibridi), koji je takodje prethodnih par godina neprestano radio sa takodje nestrucnim klincima koji su se panjili sto vise mogu ali opet je tranzistor mnogo manje potrosna roba od lampe...

I da li smatrate suludo ( ja licno da ) stavljati lampaske glave od 100w ( cak i sa forom vadjenja lampi i smanjivanja snage) i box 4 X12 u prostoriju od 30ak kvadrata? Prosto se osecam smesno da stavljam pot na 2-3 i sanjam o pravmo lampaskom zvuku koji izlazi pri mnogo jacim snagama. Hibridi i tranzistori se mogu ( i po mom skromnom a koliko sam citao i po mnogim drugim misljenjima) smanjiti na razumnu jacinu bez znatnog gubitka tona.

Ne shvatam kompleks danasnjih gitarista koji ocekuju da udju u proba lokal i vide pojacalo od poda do plafona sa, naravno obaveznim, natpisom marhsall i ne daj boze da im das samo footswitch sa , samo, jednim prekidacem jer naravno da njima treba trokanalno pojacalo sa sve efektima ( a naravno ne poseduju takvo niti pedal board( koji i ako poseduju logicno da ce ga nositi na probe)).

Verujem da bi svaki iole ozbiljniji tranzistorski kombo od 100w ( pa cak i avt serija marshalla,za koju sam primetio da nije omiljena na forumu) radio posao a da ne pricamo o nekoj lampaskoj glavi od 50ak ( onih pravih) w.
Naravno ima izuzetaka, recimo ja sam probao tsl601 i licno mislim da ne moze da izvuce potrebe prosecnog proba lokala dok je na svirci veoma ozbiljno radio posao( o tonu( pogotovo u poredjenju sa spomenutom avt serijom) nema potrebe ni pricati). Jednostavno nema potrebnu snagu a navodno je lampaskih 60w ( do nedavno sam posedovao Pecino pojacalo od 20w koje je bilo znatno glasnije). Ja mozda vidim neki kombo 2 X 12 kao najuniverzalnije resenje.

Sa druge strane tu je i prostorija i raspored u njoj, ja sam uvek licno vise voleo ton postive famlyja( " kod Saleta na adicama") koji ima( ili je imao poslednji put kad sam bio) one daleko nam svima poznate kao najlosiji komad fenderove opreme ikad FM100H glave koji se prodaju za kilu bombona na nekim marshallovim boxovima nego proba lokala u Radnickoj ulici( "kod Djoleta" koji ima framusa od cirka 2000 evra i jcm 2000. Jednostavno sta dobra prostorija i izolacija u njoj cini je cudo.

I izmedju ostalog koje pojacalo smatrate najboljim-univerzalnijim u ove svrhe a koje vi licno volite da vidite kada udjete u proba lokal? I koji proba lokal licno najvise volite? Ja sam iz NSa tako da ne poznajem bas BG ali nema veze, bas me zanima kakvi su nam proba lokali u glavnom gradu:)

ognjen93

Re: Proba lokal: lampa vs. tranizstor

Post by ognjen93 » 18 Feb 2010, 08:59

Kako koji studio ima ih, od onih manjih i nikakvih po podrumima privtnih kuca, do sasvim ok studia tipa Orange, Chainsaw.......
Sta bih najvise voleo da vidim hm, meni ne smetaju velika pojacala, bez problema ( onog marsala- 100w i 4x12-i izadjena koja lampa u lionu furam na 7 opusteno :mrgreen: )
Recimo da bih voleo ovako nesto http://www.thomann.de/gb/mesa_boogie_roadster.htm

nenadnenad

Post by nenadnenad » 18 Feb 2010, 12:30

Zajebano je opremati studiJo ako znas da ce ti doci neki nabedjeni klinci koji ce se izdrkavati na opremi i odvaljivati se,...mada ima i starijih ljudi koji to rade redovno.
Licno bi izbegavao velika lampaska pojacala i boksove u studiJu za potrebe vezbe, jedino bi drzao nesto kvalitetnije za eventualno snimanje.Hvala bogu pa sa jedinim bendom kojeg sam imao\imam nema problema sto se tice glasnoce;
moglo se pricati bez problema na probama za vreme pesama posto su dolazili ljudi da slusaju ponekad.
Sve u svemu ne palim se na ear rape i tinnitus i bas popizdim kad se neko odvali stocharski na koncertu al ajde ljudi tripuju da treba da ti curi krv is usiju jer je to ROKENROL isto ko i mlacenje sakama i cokolama u sutci.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 18 Feb 2010, 16:41

nenadnenad wrote:Zajebano je opremati studiJo ako znas da ce ti doci neki nabedjeni klinci koji ce se izdrkavati na opremi i odvaljivati se,...mada ima i starijih ljudi koji to rade redovno.
:1:

Sa druge strane, ima ljudi koji u studio zaista dolaze da probaju i ne izivljavaju se ili bilo sta slicno...
Na primer, studio u kojem ja vec godinama probam sa bendovima je, kada se otvorio, imao jednu prostoriju sa lamplasima i jednu sa tranzistorcima.
To je bilo do pre jedno pola god kad je vlasnik u potpunosti sklonio lampase jer mu je dopizdilo da se stalno kvare. To je sasvim ok, poznajem licno coveka i veoma je fin, postujem odluku i sve ali da imam izbora, istog trena bih presao u drugi studio sa lampama.
Cak i da se lampe jako retko menjaju, pre bih svirao takve lampase nego tranzistorce.
Ima naravno i finih tranzistoraca (za nesto kao sto je marshall avt serija bih sve dao da ih nadjem u studiu) ali uglavnom su to uvek oni usrani frontmani i fm-ovi.
Snaga mi zaista nije bitna... dok god moze da izvuce probu, naravno ali mi zvuk jeste. Znam da je to samo proba i bla bla bla ali su mi probe u studiu bilo pravo uzivanje dok je prostor imao lampase i dok sam bio zadovoljan svojim zvukom a u poslednje vreme u studio idem/idemo samo kad apsolutno moramo a za probe se cimamo po garazama, kucama i slicno.

OlovniVojnik

Post by OlovniVojnik » 19 Feb 2010, 16:01

Lampa koja se ne menja zvuci 3 puta losije od tranzistoraca, tako da lampa nikako nije dobro resenje( u tom slucaju). A mrashall od 100w kojeg pojacas na 7... Mogu da zamislim koji je to Marshall i kako dobro cujes nakon probe.
Juce sam bio u skyu u BGu i tip tvrdi da svaki drugi studio u BGu ima jednog ili cak vise marshalla iz MG serije( koja je po meni najnesrecnija marshallova serija ikad).
I naravno kad kazem tranzistorce ne mislim na FMove i sl gluposti nego na ozbiljnije tranzistorce koji su i dalje jako povoljni.
A box 4X 12 po meni je bespotreban za tako malu prostoriju. Pre svega tako nesto je namenjeno za vece bine nego sto ce vecina nas ikad iskusiti.

shule

Post by shule » 19 Feb 2010, 16:28

Sa druge strane tu su tranzistorci ( ili malo bolja varijanta hibridi), koji je takodje prethodnih par godina neprestano radio sa takodje nestrucnim klincima koji su se panjili sto vise mogu ali opet je tranzistor mnogo manje potrosna roba od lampe...
ognjen93 wrote:Kako koji studio ima ih, od onih manjih i nikakvih po podrumima privtnih kuca, do sasvim ok studia tipa Orange, Chainsaw.......
Sta bih najvise voleo da vidim hm, meni ne smetaju velika pojacala, bez problema ( onog marsala- 100w i 4x12-i izadjena koja lampa u lionu furam na 7 opusteno :mrgreen: )
Recimo da bih voleo ovako nesto http://www.thomann.de/gb/mesa_boogie_roadster.htm

:ma bravo:

migor8

Post by migor8 » 19 Feb 2010, 21:03

OlovniVojnik wrote:Sa druge strane tu je i prostorija i raspored u njoj, ja sam uvek licno vise voleo ton postive famlyja( " kod Saleta na adicama") koji ima( ili je imao poslednji put kad sam bio) one daleko nam svima poznate kao najlosiji komad fenderove opreme ikad FM100H glave koji se prodaju za kilu bombona na nekim marshallovim boxovima nego proba lokala u Radnickoj ulici( "kod Djoleta" koji ima framusa od cirka 2000 evra i jcm 2000. Jednostavno sta dobra prostorija i izolacija u njoj cini je cudo.
Sto se zvuka tice,meni su ta dva studija ubedljivo najbolja u NS-u :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Feb 2010, 00:22

OlovniVojnik wrote:Evo jedne teme za posteno razglabanje.
Neko vidjenje situacije na terenu.

U L.A.-ju imas verovatno sve to zajedno i ko zna jos kakve kombinacije. Ljudi se snalaze apsolutno na bilo kakav nacin. Naravno, kupovna moc je veca, pa pokusajte sebe da zamislite recimo tu sa par soma dolara u dzepu svakog meseca. Recimo 1800, da ne preterujem. Ali u proseku. Neki ce da zarajuju vise neki manje. Kad imas takvu plateznu moc, onda pocne da biva sulud broj mogucih varijanti, kolko para tolko muzike. 'Lokala za probu' ima raznoraznih. Pocev od provale u 'condemned' zgradu ('osudjena' da padne jelda, ili da se rusi, nema joj spasa), preko buvara pa do profi instalacija. Firma, samo se time bavi, ili privatnik. Imaju po sedam osam prostorija ali imaju vise zgrada po gradu i okolini cesto. U par najvecih prostorija postoji bina, rasveta tj skroman light-show i kaucevi i fotelje za publiku, mozda za 5-10 ljudi. Ceo bend u stvari mos se raskomoti izmedju rundi svirke. Cene su smesne u stvari, pogotovu ako si hobista. To bi vise kostalo da si tamo svaki dan, ceo dan. Onda se iznajmi dugorocno uz neki dil ili nadje sopstvena prostorija. Ili se u-chipe nekoliko bendova. To je mozda i bolja varijanta zbog opreme, jer svi donesu svoju opremu. I ne aka je niko sem clanovi tih istih bendova. U principu, to je sve najcesce vrlo kul, ako odneses svog statijaznam Mesa Boogie-ja u prostoriju a frajer drugi ima Crate Blue Voodoo, nes ti bez pitanja da akas njegovo a ni on tvoje. Neka egzoticna oprema se tu retko nosi jer ipak nikad ne znas. Nes tamo odneti pojacalo od 5,000-10,000 dolarjev. Ali kazem, (skoro) svako moze sebi da priusti standardnu opremu pa ljudi cesto u te prostorije nose svoje igracke. Ovi imaju svasta po tim lokalima za probe, imas zid iza sluzbenika recimo, ko da si u radnji, ima jedno 20-25 pojacala i obaska tolko kutija, imas ona kolica za guranje do prostorije, sve je napravljeno za bob-sledovanje kolicima. Istovaris se u svojoj prsotoriji koju si bukirao (telefononm najbolje ipak, jebes net, zoves zivog coveka, voli taj da procaska) i ozezes. Mislim da je bilo 49$ za dva sata. poslednji put kad sam obisao ustanovu. To je najskuplja prostorija, sa binom, rasvetom, kuloarom, i kad podelis na 5 ljudi, ispadne 10 baka znaci, za dva sata. Ili bese tri. Ne secam se, ali znam da je smesno. Obicna prostorija je valjda 19$, pa ima od 29$ i tako redom. Stade mi mozak, ali mislim da se oprema uopste ne placa posebno. Ako je u rafu, mozes da uzmes. First come first serve fazon, sem sto ti naravno sluzbenik preda i posle primi nazad.

No kazem, vecina ljudi nosi svoje igracke, a tu sad i nije toliko pitanje koliko ko ima kinte (kazem, zamislite da imate u dzepu $1800 US talira svakog prvog uredno, tu. Pitanje je, sta ti lomi kicmu i koliki si tripajlija na 'sound'. Ako nisi te srece da imas kucni ili garazni studio na gajbi, moras da se transportujes, nema greske. Puno sveta ima kojekakve kombije, kamioncice i SUV-e. Puno ih ima i najobicnije avtomobile. Majusne, za lokalne standarde. Mnoga mesta danas imaju utovarnu/istovarnu rampu ali ima i gde nema. Verovatrno nema ni ortak kod koga ides. Da bi se sve to cimanje smanjilo pribegava se jelda didjitaliji. Chip, lagano brate. Mada, uglavnom je kazem stvar afiniteta. Neko ce da tegli svog lampasa od 50 kila.

Sto se tice akanja opreme, ne drzim lokal pa ne znam, ali ljudi uglavnom tripuju da nameste solidan zvuk tako da uvek bar neko u bendu manje vise zna sta radi. Obicno se tu najvise svadjaju jugovici jer svako konta da zna sta radi, ameri prepuste liku iz benda za koga se tripuju da zna najvise oko toga. Ali dosta bendova naravno znaju da si nameste zvuk individualno ako se bas tripuju da su muzicari ili fakat jesu muzicari. Nema tu silovanja, sve je u sluzbi sto boljeg zvuka, jer sto bolje budu zvucali jaca im je fora. To, siguran sam, uopste ne znaci da poneki ne zajebu stvar i da nema kurcslusa i spaljenih trafoa. Poslovni troskovi.

Nemam blage veze kad menjaju lampe, pola pojacala po tim mestima su lampasi sigurno. Posto se ne svira iskljucivo jedno pojacalo, ili dva, mutna je poenta. Verovatno je ok ako menjaju svakih par meseci. A ne verujem. jer kazem, pola sveta donese svoju robu.

ognjen93

Post by ognjen93 » 21 Feb 2010, 10:47

shule wrote:Sa druge strane tu su tranzistorci ( ili malo bolja varijanta hibridi), koji je takodje prethodnih par godina neprestano radio sa takodje nestrucnim klincima koji su se panjili sto vise mogu ali opet je tranzistor mnogo manje potrosna roba od lampe...
ognjen93 wrote:Kako koji studio ima ih, od onih manjih i nikakvih po podrumima privtnih kuca, do sasvim ok studia tipa Orange, Chainsaw.......

Da inace najbolja varijanta za probe je neki kombo od 10w sa zvucnikom od 6" , a za scenu 30 w maksimum treba ljudi da pricaju dok ti sviras je si normalan, a oni mentoli tonci sto imaju razglase od po 2 kw su nenormalni, šta će ti 2 kw za Atom Danfubu? Pa to je za JNA :lol: :lol: :lol:

OlovniVojnik

Post by OlovniVojnik » 21 Feb 2010, 14:15

Americki sistem mozda je bolji ali je kod nas neprimenjiv. Njihove cene na e-buy su do 4-5 puta jeftinije nego kod nas tako da svako moze da ima svoje pojcalao dok kod nas malo koji gitarista poseduje pojcalao vece od mg15 koje koristi za sobu. Svidja mi se ta ideja sa rasvetom i binom ispred. To je genijalno, kontam da je lakse da se neki novi bend adaptira na svirku kada mu na probama sedi po 10ak ljudi. Jos bi bilo sjajno kada bi proba bila otvorenog tipa na koju ce moci svako da udje, sedne popije pice poslusa bend i kasnije na neki papiric ili slicno ubaci komentare u neku kutiju koje bi kasnije bend citao i koristio kao smernice. Po meni zaista sjajna ideja.

Nije da bas treba da se prica na probi, dovoljno je samo da se uspostavi odnos sa bubnjevima ( koji je cuo za pojam dinamika a ne lupa "kao sivonja" sto bi rekli) na klinu i drajvu 1 da bi u refrenu ( ili nekom "glasnijem" delu pesme) mogao da se prebacis na drajv 2 ( ili kakvu vec boost opciju ima pojacalo).

I vise mislim da ljudi tripuju da oni budu glasniji i kakao prolazi pesma za pesmom svako sebi doda malo gaina da bi bio jaci od ovog drugog, ima ljudi koji znaju ali im ego ne dozvoljava da neko bude glasniji od njih cak i ako to tako treba. Znam gomilu primera gde gitaristi iskacu ispred benda na bini u svakoj mogucoj prilici sa vec navezbanim pozama, to se i na probama desava redovno.

Ja licno volim kad se kacim na lampu ali moram da spomenem nesrecni auris u NSu ( po meni najlosiji proba lokal ikad, ako neko ima prilike svirajte u podrumu na sobnim pojacalima namesticete bolji zvuk) koji ima lampase ali je preko njih preslo pola vojvodine i sad zvuce kao aster od 100e kacen na neku matoru mini liniju.

Neko je spomenuo Orange studio u BGu, naleteo sam slucajno na sajt, video sam da je cena 900din!!!???( a zaista nemaju opremu za tu cenu, mozda je prostorija dobra pa se postize dobar ton ali oprema i nije najsrecnija) Da li se i u ostalim proba lokalima po BGu tako krecu cene? Za NS cini mi se da su svi digli na 600 sada. Ako neko zna neku jeftinu varijantu bilo bi fino da to podeli sa nama:)
I cuo sam od nekog, ne znam ni sam koga da u BGu mogu i isntrumenti da se iznajme, tipa bas mi na popravci iznajmicu ga za toliko i toliko?
Koliko proba lokala znate?
NS: -posytive ( na adicama)
-Radnicka
-Boom ( na detelinari)
- Atomac iza riblje pijace( najlosija iskustva, preporucujem izbegavanje u sirokom luku)
- PP ( u Cara Dusana)
- iza higijenskog zavoda, ne znam kako se zove
- kod sajma ( nedavno ga otvorio Karlo iz miksa( ima dva lv 300, laney komba, eto jos jedna opcija za proba lokal)
- jednom sam bio na nekom tavanu neke kuce blizu elektro bese ali se zaista ne secam ni gde je ni kako izgleda
- Auris

Cini mi se da je to to... Mozda sam zaboravio neki ili ne znam za njega. Ovde su svuda cene 600, mozda je eventualno neko zadrzao cenu 500.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 21 Feb 2010, 14:30

ognjen93 wrote:
shule wrote:Sa druge strane tu su tranzistorci ( ili malo bolja varijanta hibridi), koji je takodje prethodnih par godina neprestano radio sa takodje nestrucnim klincima koji su se panjili sto vise mogu ali opet je tranzistor mnogo manje potrosna roba od lampe...

Da inace najbolja varijanta za probe je neki kombo od 10w sa zvucnikom od 6" , a za scenu 30 w maksimum treba ljudi da pricaju dok ti sviras je si normalan, a oni mentoli tonci sto imaju razglase od po 2 kw su nenormalni, šta će ti 2 kw za Atom Danfubu? Pa to je za JNA :lol: :lol: :lol:
Pa dobro ti si sada našao to pojačalce od 100W :mrgreen:

OlovniVojnik wrote: ...Neko je spomenuo Orange studio u BGu, naleteo sam slucajno na sajt, video sam da je cena 900din!!!???( a zaista nemaju opremu za tu cenu, mozda je prostorija dobra pa se postize dobar ton ali oprema i nije najsrecnija)....
Orange je nama barem bio dobar jerbo smo tamo održavali jam session pa je moglo stati dosta ljudi,a opremu smo uglavnom mi donosili :mrgreen:
Studio koji je dobar sa opremom je Lion (nisam bio),a za vlasnika sam čuo da redovno menja lampe na pojačalima.
OlovniVojnik wrote: Da li se i u ostalim proba lokalima po BGu tako krecu cene?
Manje više da

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 24 Feb 2010, 18:28

Lampa 100% Zato i nosim svoj amp tam' gde vezbam. Kad bi bilo kao ovo u Amerigi, onda bih se bahatio na tudjem lampasu, ovako...

Post Reply