e to me zanima..na šta tu treba da obratim pažnju? Čuo sam da npr nema imbusa za meksikance, pa ne bi da nešto zeznem i oblajznem..guv'nor wrote:
Možeš ali nema potrebe. Ne treba druga da bude debljine treće žice, samo malo deblja od onoga što sada imaš, ali definitivno prvo probaj malo da se igraš sa visinom sedaala. Verujem da ćeš već tako čuti dovoljnu razliku.
Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Saveti o Setupu Gitare
- DrGreenthumb
- MF veteran
Ja sam mislio da si ti Srbin...Boogie Woogie wrote:e to me zanima..na šta tu treba da obratim pažnju? Čuo sam da npr nema imbusa za meksikance, pa ne bi da nešto zeznem i oblajznem..guv'nor wrote:
Možeš ali nema potrebe. Ne treba druga da bude debljine treće žice, samo malo deblja od onoga što sada imaš, ali definitivno prvo probaj malo da se igraš sa visinom sedaala. Verujem da ćeš već tako čuti dovoljnu razliku.
-
nisam gringo, nisam..
- Haralampije
Koji magneti su u pitanju i gitara?Clean,overdrive?Na svih 5 pozicija(ili 3) ti se cuje krace ili samo na odredjenoj?
Tremolo blok jel tanak ili masivan?

Za imbuse ne moras da brines meksicki koriste metricke mere(mali je 1mm)...americki ce se kod nas teze naci,incni je,al ne mogu da blajznu tako lako.Jbg takva je fora sa vintage magnetima(da je h nizi,valjda je bilo jace magnetno polje na vintidzima tada,pa su zato spustali na H )
Visina sedala bi trebalo da prati radijus vrata(mada to podesavas po tome kakva ti akcija treba),smetace ti ako je npr H zica niza od ostalih.
akcija zica koja se preporucuje fabricki iznad 17. praga(ko jace okida po zicama,akcija mora biti veca)
Neck Radius Bass Side ----------Treble Side
7.25" 5/64" (2 mm)----- ----4/64" (1.6 mm)
9.5" to 12" 4/64" (1.6 mm) -----4/64" (1.6 mm)
15" to 17" 4/64" (1.6 mm)------3/64" (1.2 mm)
meni su sve zice oko 3mm(moj licni ukus)
magneti Bass Side--------------------------------Treble Side
Texas Specials 8/64" (3.6 mm)-------------6/64" (2.4 mm)
Vintage style 6/64" (2.4 mm) -------------5/64" (2 mm)
Noiseless™ Series 8/64" (3.6 mm)-------6/64" (2.4 mm)
Standard Single-Coil 5/64" (2 mm)---------4/64" (1.6 mm)
Humbuckers 4/64" (1.6 mm)-------------4/64" (1.6 mm)
Lace Sensors As close as desired (allowing for string vibration)
Ovo su mere koje preporucuje Fender(fabricki) znaci kod vintagea je tako kako je(gleda se E i e,tj one su glavno merilo),a ti po ukusu spustas i podizes,mada ne sme da bude previse blizu zice,jer bi gusilo ton,zbog vibracije zice.Podji dakle od tih pocetnih mera pa isprobavaj(pazi da sva tri magneta imaju istu jacinu zvuka,da ti se npr ne desi da neck zvuci glasnije od srednjeg il sl)
Meni su npr na bass strani
neck-oko 1,5 mm
a middle i bridge 2mm
a treble
neck-1mm
middle-oko 1,5mm
bridge 2mm
tremolo mi je uzdignut malo(floating),ali ne koristim rucicu
Nemam takvih problema(doduse obicno soliram na neck-u,tako da kad bendujem verovatno kupi signal ovaj kocic od zice iznad) mada malopre probah i na ostalim pozicijama,sve reaguje na isti nacin,sustain traje 3 godine dana(doduse imam 5 opruga na tremolu,iako koristim devetke,ali...)
Imao sam nekada problem sa A zicom na 7. pragu,ton je bio kratak,brzo zamre(samo tu),to sam npr slucajno resio kada sam dodao jos 2 opruge na tremolo,i podesio ga da opet bude floating(uz to sam dobio i mnogo stabilniji i jaci zvuk)
Eto probaj s visinom magneta i s dodatnim oprugama(ako nisi dobio uz gitaru,imaju da se kupe)
I na kraju,ako ni ovo sve ne pomaze(nemo' se ljutis ali moguce je da je i ovo razlog,barem se meni desavalo,dok nisam naucio) da li pravilno bendujes,tj kad radis vibrato pri bendingu,moguce je da nesvesno popustis pritisak,tako da brzo zamre zvuk.
ako je nekome potrebno ovde lik lepo objasnjava
Tremolo blok jel tanak ili masivan?

Za imbuse ne moras da brines meksicki koriste metricke mere(mali je 1mm)...americki ce se kod nas teze naci,incni je,al ne mogu da blajznu tako lako.Jbg takva je fora sa vintage magnetima(da je h nizi,valjda je bilo jace magnetno polje na vintidzima tada,pa su zato spustali na H )
Visina sedala bi trebalo da prati radijus vrata(mada to podesavas po tome kakva ti akcija treba),smetace ti ako je npr H zica niza od ostalih.
akcija zica koja se preporucuje fabricki iznad 17. praga(ko jace okida po zicama,akcija mora biti veca)
Neck Radius Bass Side ----------Treble Side
7.25" 5/64" (2 mm)----- ----4/64" (1.6 mm)
9.5" to 12" 4/64" (1.6 mm) -----4/64" (1.6 mm)
15" to 17" 4/64" (1.6 mm)------3/64" (1.2 mm)
meni su sve zice oko 3mm(moj licni ukus)
magneti Bass Side--------------------------------Treble Side
Texas Specials 8/64" (3.6 mm)-------------6/64" (2.4 mm)
Vintage style 6/64" (2.4 mm) -------------5/64" (2 mm)
Noiseless™ Series 8/64" (3.6 mm)-------6/64" (2.4 mm)
Standard Single-Coil 5/64" (2 mm)---------4/64" (1.6 mm)
Humbuckers 4/64" (1.6 mm)-------------4/64" (1.6 mm)
Lace Sensors As close as desired (allowing for string vibration)
Ovo su mere koje preporucuje Fender(fabricki) znaci kod vintagea je tako kako je(gleda se E i e,tj one su glavno merilo),a ti po ukusu spustas i podizes,mada ne sme da bude previse blizu zice,jer bi gusilo ton,zbog vibracije zice.Podji dakle od tih pocetnih mera pa isprobavaj(pazi da sva tri magneta imaju istu jacinu zvuka,da ti se npr ne desi da neck zvuci glasnije od srednjeg il sl)
Meni su npr na bass strani
neck-oko 1,5 mm
a middle i bridge 2mm
a treble
neck-1mm
middle-oko 1,5mm
bridge 2mm
tremolo mi je uzdignut malo(floating),ali ne koristim rucicu
Nemam takvih problema(doduse obicno soliram na neck-u,tako da kad bendujem verovatno kupi signal ovaj kocic od zice iznad) mada malopre probah i na ostalim pozicijama,sve reaguje na isti nacin,sustain traje 3 godine dana(doduse imam 5 opruga na tremolu,iako koristim devetke,ali...)
Imao sam nekada problem sa A zicom na 7. pragu,ton je bio kratak,brzo zamre(samo tu),to sam npr slucajno resio kada sam dodao jos 2 opruge na tremolo,i podesio ga da opet bude floating(uz to sam dobio i mnogo stabilniji i jaci zvuk)
Eto probaj s visinom magneta i s dodatnim oprugama(ako nisi dobio uz gitaru,imaju da se kupe)
I na kraju,ako ni ovo sve ne pomaze(nemo' se ljutis ali moguce je da je i ovo razlog,barem se meni desavalo,dok nisam naucio) da li pravilno bendujes,tj kad radis vibrato pri bendingu,moguce je da nesvesno popustis pritisak,tako da brzo zamre zvuk.
ako je nekome potrebno ovde lik lepo objasnjava
-
txs Haralampije, ove savete sam manje više već našao na netu, ali mene zbunjuje jedna druga stvar:
naime, kod ovakvih "nazubljenih" singlova, gde su sami magneti različito postavljeni, nekako mi nije logično da se bilo šta petlja oko magneta, naročito kada je samo jedna žica u pitanju.
Jer, šta ću dobiti ako npr približim magnet do H žice i zvuk bude ok, ali pokvarim ostalih 5, ili 4 ili čak samo jednu?
Da su magneti u sitoj ravni, onda bi imali lakšu situaciju i nepoznata u toj jednačini bila bi samo žica/žice. Ovako..nisam siguran da ću postići bilo šta sa dizanjem magneta.
Što se tiče tremola, i kod mene je malo izdignut, a blok je masivan. Ima tri opruge i moguće je to što kažeš, da bi trebalo da se dodaju još dve, ali za sada neka ga ovako. Ni ja ne koristim ručku. (bojim se da će da počne da se raštimava, a da me onda to natera da krenem u onaj seks sa otpuštanjem šrafova i opruga isl, a to mi se još uvek ne radi)
Ja se naime tek upoznajem sa električnom gitarom (tek sam pre par dana skinuo Sultane
tako da mi je i taj bending-vibrato tehnika nova.
Sa akustičnom, gde su žice pod jačom tenzijom, paradoksalno, nemam problem. Ali se i vibrira drugačije.
Ovaj dečko sa snimka odlično pokazuje, ali koliko vidim i on je razvio stil pri kom se "trese celi vrat gitare", dok sam gledao likove kojima se samo šaka pomera tako, da je vrat nepomičan
(pri tom ne mislim na BB Kingovo leptirisanje, već baš na ovakav bending)
S druge strane, primetio sam još jednu stvar kod bendinga. Kad pokušam da ovako bendujem kao ovaj dečko sa snimka, ne mogu da izbegnem "šum" (da ne kažem brljanje zvuka) kada dodirnem 4-tu žicu. Taman je izvučem do nekog tona, a onda pipnem 4-tu žicu i tu krene heklanje..
Da li ona treba da se priguši, ili taj šum jednostavno vremenom otpadne, kada čovek nauči da benduje kako treba i izbegava da dodiruje ostale žice?
Za sada mi je najlogičnije rešenje da probam da spustim malo drugu žicu na kobilici i vidim kako će onda da se ponaša..
naime, kod ovakvih "nazubljenih" singlova, gde su sami magneti različito postavljeni, nekako mi nije logično da se bilo šta petlja oko magneta, naročito kada je samo jedna žica u pitanju.
Jer, šta ću dobiti ako npr približim magnet do H žice i zvuk bude ok, ali pokvarim ostalih 5, ili 4 ili čak samo jednu?
Da su magneti u sitoj ravni, onda bi imali lakšu situaciju i nepoznata u toj jednačini bila bi samo žica/žice. Ovako..nisam siguran da ću postići bilo šta sa dizanjem magneta.
Što se tiče tremola, i kod mene je malo izdignut, a blok je masivan. Ima tri opruge i moguće je to što kažeš, da bi trebalo da se dodaju još dve, ali za sada neka ga ovako. Ni ja ne koristim ručku. (bojim se da će da počne da se raštimava, a da me onda to natera da krenem u onaj seks sa otpuštanjem šrafova i opruga isl, a to mi se još uvek ne radi)
Ja se naime tek upoznajem sa električnom gitarom (tek sam pre par dana skinuo Sultane

Sa akustičnom, gde su žice pod jačom tenzijom, paradoksalno, nemam problem. Ali se i vibrira drugačije.
Ovaj dečko sa snimka odlično pokazuje, ali koliko vidim i on je razvio stil pri kom se "trese celi vrat gitare", dok sam gledao likove kojima se samo šaka pomera tako, da je vrat nepomičan

S druge strane, primetio sam još jednu stvar kod bendinga. Kad pokušam da ovako bendujem kao ovaj dečko sa snimka, ne mogu da izbegnem "šum" (da ne kažem brljanje zvuka) kada dodirnem 4-tu žicu. Taman je izvučem do nekog tona, a onda pipnem 4-tu žicu i tu krene heklanje..
Da li ona treba da se priguši, ili taj šum jednostavno vremenom otpadne, kada čovek nauči da benduje kako treba i izbegava da dodiruje ostale žice?
Za sada mi je najlogičnije rešenje da probam da spustim malo drugu žicu na kobilici i vidim kako će onda da se ponaša..
Boogie, ako sam te dobro razumeo, ti imaš neki original Fender? Moram da kažem da me to malo teši jer ja imam indonežanskog Squier-a koji je sa original žicama (009) davao iste simptome. U međuvremenu sam dodao dva federa, prešao na 011, posle EB žica koje me nisu oduševile, sada su mi na njoj GHS, čini mi se da je sada velika razlikau odnosu na fabričku konfiguraciju...
-
Fender je meksikanac, nego, jesi li ti zbog prelaska na 11-tice podešavao nešto drugo, osim što si stavio još federa?
Pa, ovako. Prvo, sam prelaz na deblje žice jeste velika promena. Odlučio sam se na to i zbog samog osećaja pod prstima a time sam i dobio osetno puniji i sustainčniji ton. Pošto sam mator, ustoličio sam sebe na nekoj bluesy/rocky/jazzy svirci na kojoj ovakva postavka sasvim ok radi, dakle nema shredovanja, dive-bombinga i sličnih cirkuskih atrakcija. Dakako da bi bilo glupo da kažem: svi pređite na deblje žice, to je bolje. Meni jeste, ali za ovaj fazon koji sam gore naveo. Tvrdim da je sa 5 opruga i debljim žicama ovaj Squier poboljšao svoje zvučne performanse i taj problem sa manjom glasnoćom B i E žice uveliko je prevaziđen. Naravno da je pitanje setup-a pojačala ovde dosta bitno, tako da generalnog saveta tu zapravo i nema. Kada sam prešao na 11-ice na Yamahi EG303 nikakve promene u setovanju gitare nisu mi bile potrebne, jednostavno gitara je bila samo nešto tvrđa, ali to sam i hteo. Kod Squier-a vrat je dobio na krivini, podesio sam ga (prvi put otkada sviram) imbus ključem koji sam dobio uz gitaru i sada je to sve OK. Moj savet ti je da prvo probaš pod rukom strata sa 11-icama, naravno da se podrazumeva da će da boli ali, kada se šapa navikne biće ti smešne 9-ke. Skoro sam davao digitalni otisak prsta za pasoš, mislim da je i on poremećen usled deformacija kože na vrhu prsta, ali kad se jednom pregrmi (otprilike prvih mesec dana vežbanja) zaboravi se na to...
- Haralampije
Moras da setujes za odredjenu debljinu zica,tj ako zelis da ti gitara pruzi maksimum(igra sa zatezanjem i opustanjem opruga,i jedno 345 stimovanja,na to se navikni,tako mora).Ako na postojeci set,stavis jace zice,tremolo ce se povuci na gore(opruge moras onda da zatezes,da tremolo dodje na onu poziciju koju je imao pre,u medjuvremenu stimujes zice,znaci stimanje i zatezanje dok ne bude idealno)Boogie Woogie wrote:Fender je meksikanac, nego, jesi li ti zbog prelaska na 11-tice podešavao nešto drugo, osim što si stavio još federa?
E a sad,ako dodas opruge na tremolo,na postojeci set,tremolo ce se povuci ka telu gitare(flat),nastimas je opet,malo pritegnes opruge,ako zelis tako da ostane,proveris intonaciju i vrat visinu zica,i to je to,a ako pak zelis da opet bude plivajuci tremolo,e onda popustas opruge na tremolu,i stimujes sve dok ne dodje do polozaja u kom je bio pre dodavanja(opet sve vreme stimaj i popustaj i na kraju proveri intonaciju)
Sve u svemu otpor zica mora biti jednak otporu opruga.I cesto menjaj zice,cim izgube elasticnost i krenu prve manje poteskoce sa stiomom,menjaj,i to utice na zvuk dosta(i zbog toga je moguce da zvuk brzo zamre) Pogledaj po netu snimke setovanja
Dobro setovana i jolana zvuci kao gitara.

E, da, zaboravih da kažem, uprkos pet federa meni je tremolo pričvrljen (kod mene je onaj na 2 tačke), ne koristim ga, ali mislim da je dobro da bude 5 federa iako se ne koristi tremolo, sve više osclira...
-
ok, a jeste li odvrtali ona dva šrafa kada ste dodavali opruge?
Mislim na ova dva levo što idu horizontalno, u telo gitare i što u stvari drže opruge

kolko kapiram, kada je tremolo "ravan" onda su žice na vratu praktično "opuštenije" i možda zato bolje rade za neku opušteniju svirku, a kada je izidgnut, žice ga u stvari vuku..
Mislim na ova dva levo što idu horizontalno, u telo gitare i što u stvari drže opruge

kolko kapiram, kada je tremolo "ravan" onda su žice na vratu praktično "opuštenije" i možda zato bolje rade za neku opušteniju svirku, a kada je izidgnut, žice ga u stvari vuku..
-
to je ova opruga..right?

-
iebenti server, pojede mi pola fotografije...evo ponovo..

- Haralampije
Pa da opruge se opustaju i zatezu uz pomoc ta dva srafa,na njih sam mislio kad sam pisao o dotezanju i popustanju.(oni srafovi sa federom.oni sluze za intonaciju) popustao sam i stimovao dok nisam nasao balans(da mi bude plivajuci i da bude u stmu),isto to radis i kad stavljas jace zice,samo dotezes(tj zavisi kako reaguje sam tremolo,ako bezi ka gore onda zatezem,a ako bezi na dole popustam.
Vizuelno je mnogo lakse objasniti
Pa ako je totalno uz telo(flat),znaci da je tenzija opruga jaca od tenzije zica(mnogi vole takav nacin,tako da isprobaj ga)
Vizuelno je mnogo lakse objasniti
Pa ako je totalno uz telo(flat),znaci da je tenzija opruga jaca od tenzije zica(mnogi vole takav nacin,tako da isprobaj ga)
-
ok, a ta dva šrafa, tj samo drvo u koje ulaze, neće da "oblajzne" ako ih dotežeš ili opuštaš?
Mislim, vidim da idu direkt u drvo, (nisam zagledao kod mene) ali čini mi se da nema nikakav tipl isl.
I koliko oni uopšte smeju da se odvrću a da ne ispadnu?
Mislim, vidim da idu direkt u drvo, (nisam zagledao kod mene) ali čini mi se da nema nikakav tipl isl.
I koliko oni uopšte smeju da se odvrću a da ne ispadnu?