WHAMMY

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

rider

WHAMMY

Post by rider » 02 Dec 2007, 18:34

Ima li gde kod nas da se kupi whammy?

mr.flash

Post by mr.flash » 02 Dec 2007, 18:40

Pogledaj u Mitros Music, Beograd

Secam se da sam im video Digitech Whammy u radnji.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2007, 18:51

Ima jedan komad sigurno u LyraStyle. Stoji već dugo - košta oko 250 evra, a za te se pare može uzeti solidan procesor koji ima u sebi i Whammy i još puno toga pride, tako da... A i zeznuta je pedala, ima maaaalecni latency (malecni, ali ipak ga ima), plus mora na svoj sopstveni adapter (AC), plus je u pitanju reissue "keca" pa moraš da se saginješ i ručno da menjaš presete... Shvatam ljude koji baš i ne žele da ulože toliko para u nju.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 02 Dec 2007, 20:12

Imaš u Artistu (NS) jedan komad već duže vremei košta nekih 13-14 hiljada ako se ne varam.

rider

Post by rider » 02 Dec 2007, 22:02

e a da li ima sanse da se napravi nekakva takva pedala???

mr.flash

Post by mr.flash » 02 Dec 2007, 22:36

rider wrote:e a da li ima sanse da se napravi nekakva takva pedala???
Sve se moze kad se hoce, ali ne bih ti preporucio da se petljas sa tim...;)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Dec 2007, 00:07

Pa, Whammy je 100% digitalan - čipovi, pa softver... Običan smrtnik jedva može da klonira digitalni delay. Ukratko, nešto iskreno sumnjam da može.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 03 Dec 2007, 00:51

Verovatno teoretski može. E sad... taman i da dobiješ originalne projekte (što nećeš dobiti sigurno), da nabaviš sve delove koji su u njom (oko čega ćeš se sigurno svojski napatiti... ili makar oko jednog), sumnjam da bi te izašlo jeftinije. Cena koja se traži za nju je cena MASOVNE PROIZVODNJE i uvek je po pravilu niža nego da se sve pravi deo po deo pa ma šta to bilo.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Dec 2007, 01:47

Upravo mi pade na pamet - da je samo izgradnja efekta u pitanju pa bi misija bila prosto "impossible", ali drugi deo tog "mission impossible" bi bio ugradnja celog proizvoda u kutiju sa pokretnom, wah-like pedalom... što znači da bi sve trebalo da se projektuje u nekom starom wahu, ili barem nekoj staroj volume/ sustain pedali.

Sve u svemu, Whammy je jako lepa stvar (da, sa njime mogu da se sviraju još mnoge stvari osim Rage Against The Machine) ali tu - sem nabavke gitarskog procesora koji ima i "Whammy opciju" - neke pomoći baš i nema... Svi noviji DigiTechovi procesori bi trebalo da u sebi imaju i Whammy - znam da RP80 ima, valjda ga onda imaju i RP150/ 250/ 350.

Postoji i DigiTechova pedala koja se zove Expression Factory i koja ima i Whammy, ali joj je cena ista kao Whammyju i nema presete (možda jedan ili dva, nisam upućen). Zatim je tu i Electro Harmonixov HOG, ali on košta preko 500 evra. Postoji puno pedala koje imaju octaver funkciju (kod nas su nabavljive Bossove, Behringerove varijante, čak i ponešto između), ali one umeju da "odrade" samo oktavu gore ili oktavu dole, ne umeju (kao Whammy) da dodaju oktavu + tercu, ili tercu + kvintu. Plus nemaju pedalu koja "mrda" harmonije.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 03 Dec 2007, 14:03

svirao sam skoro sve modele Whammya od keca na ovamo. naravno, kec je ubedljivo najbolji, ima organski, pun zvuk, dok reizdanja zvuce totalno plasticno.

moj drugar, tezak geek sa tri lanca vintage efekata ukupne vrednosti od oko 20 000$, mi rece davno... da je glavni procesorski chip na Whammy1 pedali pravila neka firma koja je pocetkom devedesetih super sljakala, medjutim u medjuvremenu su se zatvorili, te je digitech nastavio da pravi taj chip i ugradjuje u Whammy reizdanja, ali nikada se nisu primakli originalu.

ok je Whammy, mozda ga i kupim jednog dana, mada iskreno... ko zna...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Dec 2007, 16:24

Da, razlike u čipovima... Ovako nekako ide priča, koliko sam uspeo da je sastavim:

Beše jedna kanadska kompanija imenom ->IVL Technologies<- (ne, nije imala tri sina... slušajte dalje). Kao što se iz ->ovog SoundOnSound intervjua sa njima<- može pročitati, oni su napravili veliki proboj na tržištu razvivši izuzetno brz digitalni pitch-detektor - mnogo brži od tadašnjih štimera koji su reagovali relativno sporo. Kada su usavršili taj svoj prvi proizvod, Pitchrider 2000, sve je počelo da se odvija vrlo brzo - DigiTech je odlučio da se obrati njima, a ne Bossu, kada je poželeo da na tržište izbaci vokalni pitch-shifter. Prvi rezultat je bio DigiTech VHM5, a najveći uspeh ->DigiTechova Studio Vocalist<- serija. Zanimljivo je da ni DigiTech ni IVL nisu baš forsirali Whammy - Whammy je bio samo jedan od sporednih projekata koji radi zahvaljujući tehnologiji razvijanoj za velike studije. Velikim studijima je pre svega trebao proizvod koji će da "naštimuje" talentovane (kahm) pevače i briljantne (kahm, kahm) instrumentaliste... Whammy je bio puki "čudni novitet" - hej, neko će i ovo da kupi, ima svakakvih budala...

U međuvremenu su, naravno, kompjuteri počeli mnogo bolje da rade pitch korekciju vokala/ instrumenata (Akaijev "Cher Effect" sa "Do You Believe In Love After Love"), a Whammy je naišao na topliji prijem od očekivanog...

E, sad, razlike u čipovima ugrađivanim u Whammyje: nije do čipa, nego je, po svim izveštajima, pre svega do algoritma! ->AnAlOgMaN Mike<- na svoj uobičajeni "kratko ali vrlo informativno" način kaže: DigiTech Whammy 1 je imao i (za to vreme) fantastično dobre IVL algoritme ali i nešto jako bitno - "signal scaling" na ulazu, neku vrstu limitera/ kompresora koji je signal dinamički "brijao" na tačno potreban nivo, tako da signal nije niti overloadovao čip tranzijentima niti izazivao "warbling" u decay fazi... Onda je DigiTech počeo da cvili da je sve to preskupo, pa su IVL momci dizajnirali Whammy 2 koja je imala isti čip i iste algoritme ali nije imala "signal scaling", pa je signal "warblovao" u decay-fazi i pedala je, shodno tome, bila lošija... Ali je DigiTechu i to bilo preskupo, pa je rekao "f*ck it, razvićemo sami svoje algoritme!" i tu su, izgleda, strašno zeznuli stvar, Whammy 3 i Whammy 4 su suviše "hladni" i "mrtvi"...

Image

Eto, dakle, cele priče o tome zašto je Whammy 1 toliko dobar - ništa tu nije analogno niti zvuči analogno, ali sve tu zvuči mnogo dobro (kao što dobro dizajnirana oprema uvek i zvuči).

Dobra a relativno jeftina alternativa bi bila - naći neki od DigiTechovih procesora iz doba prvog Whammyja. Imaju iste čipove i iste algoritme, a ljudi ih skoro pa poklanjaju, budući da su toliko "stari". Zatim je tu i ->Bossov PS-5<- koji ima input za eksternu pedalu pa može da radi i Whammy-stvari, radi na običan adapter, nije prevelik, nije preskup (oko 150 evra) i ima dosta dodatnih funkcija koje Whammy nema (miks originalnog i pitchovanog signala, etc, vidite detalje na Bossovom sajtu).

Molotov
MF veteran

Re: WHAMMY

Post by Molotov » 28 Dec 2007, 01:29

JEdna od prvih sljedecih investicija ce da mi bude Whammy pedala .... ne znam zasto, ali ja to moram imati? Sta ona uopste radi osim oktavera?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Dec 2007, 02:11

Radi i kao harmonajzer - i tako, sve neke boleštine. :D

Na tvom bih mestu uzeo neki procesor koji ima i Whammy mod. Dati 24 000 za glomaznu pedalu koja troši samo svoj adapter...

Uostalom, tvoje pare.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 28 Dec 2007, 03:32

Digitech Whammy - $164.95 (Buy it now - eBay cena, nova pedala), sto je oko 9 000 dinara.

http://cgi.ebay.com/NEW-DIGITECH-WHAMMY ... dZViewItem

a 24 000 dinara Mitros, vazi, vidimo se... danas sam bas bio u Mitrosu i rekose mi koliko kosta, a inace je nemaju na lageru. ali za 24 000 dina, koja kradja. kad ce se vise smilovati na Srbe i omoguciti placanje paypalom?!?! samo mi ne mozemo koristiti usluge paypala, zbor ucestalih zloupotreba i kradja u istoriji. ovako nas ovi opasno pljackaju za opremu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Dec 2007, 09:28

Da, 9 000 dinara - u Americi. U Evropi mu je, međutim, najbolja cena... uostalom, pogledaj sam:

==========================================
->thomann: DigiTech Whammy<-
==========================================

Dobro, srpski trgovci ipak seku uši, sazuvaju cipele, deru kožu s leđa i bave se sličnim lepim sportovima, ali - gde bi DigiTech bio da je Whammy u Evropi 9 000 dinara? U Americi je tržište gitarske opreme ipak daleko zasićenije nego u Evropi.

Post Reply