Preraditi četvorožičani u petožičani bas?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Deda Joksim

Preraditi četvorožičani u petožičani bas?

Post by Deda Joksim » 26 Mar 2010, 23:07

'vako stoje stvari. Imam neki stari bass, jes' da ima sexy zvuk, ali mi se smučio, pa ne znam više šta ću sa njim. Razmišljam o tome da ga preradim u petožičani. Pa me interesuje da li je to neko pokušavao, kako je ispalo, vaša iskustva i saveti u vezi sa tim?

sirac-šunka
vragolan

Re: Preraditi četvorožičani u petožičani bas?

Post by sirac-šunka » 26 Mar 2010, 23:32

Probao sam jednu takvu varijantu letos kad su bili workshop-ovi u sklopu Nishville festivala. Jedan Holandjanin je doneo bas koji je nekad bio Washburn, pa pošto mu se dopalo drvo, zadržao je telo i neki majstor mu je odradio vrat. Mislim da je proširio i onaj "džep" u koji ulazi vrat. Sve u svemu to je jako kompakto i lepo izgledalo i svi su ga pitali koji je to bas, jer naravno nije izgleda ni kao jedan od poznatih modela sa tržišta.

Tako da ima tu dosta posla. Ako bi se zadržao postojeći vrat, ne verujem da bi to moglo da valja, bio bi premali string spacing isl. Eventualno ako je neki model koji ima baš širok vrat. Ali ne mogu ni da se setim koji bi to mogao model da bude. Neke precove koje sam probao, modeli sa početka, 50-60tih godina, su imali baš širok vrat... BTW ti ništa ni ne reče koji bi to bas da konvertuješ.

Ali profi i pravi potez bi bio novi vrat i još dodatne potrebne modifikacije.

Bozha

Post by Bozha » 26 Mar 2010, 23:36

1. das cetvorozicani u oglase
2. nadjes petozicani u oglasima
Ja sam to uradio i super je ispalo... :ziveli:

pax404

Post by pax404 » 27 Mar 2010, 00:38

Ne mogu sada da nadjem, ali sam na jutubetu gledao lika koji je uradio nesto slicno, i bas sam se zapitao kako moze da svira jer je rastojanje izmedju zica premalo. Doduse, barem se meni tako cinilo, covek je ok svirao.

Ako ti je drag bass, i ako ima lep zvuk, bolje ga sacuvaj a zastekaj kintu za petozicani. Ako bas ne mozes bez prodaje, onda ga prodaj pa pazari novi.

Sto rekose ljudi, riskantan potez, deluje mi kao da moze da bude vise stete nego koristi...

Pozdrav

Deda Joksim

Post by Deda Joksim » 27 Mar 2010, 11:07

To je neki Epiphon, bar mislim da je epiphon, jer je star, pa su mu se sve oznake izbrisale. A onda je kostao preko 500 maraka.
Ovako nesto: http://www.comparestoreprices.co.uk/ima ... cherry.jpg

the bassman

Post by the bassman » 27 Mar 2010, 13:22

Joj koje je to samo cimanje i ulaganje, to u zivotu nemoze da ti se isplati, moras vrat da menjas, skolp tela sa vratom da prosiris, magnete za 5-ozicani, bridge...etc
Ja bih to, kao sto je vec receno, prodao, neku kinticu dodao i kupio 5-icu. :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Mar 2010, 15:08

... još ako ti je set in-ovan vrat, odustani iz momenta.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 27 Mar 2010, 18:55

ipak mislim, pisi propalo. kao sto rece pax, stekaj pare za 5erca.
:ziveli:

Post Reply