Blues/Jazz elektricna/poluakusticna gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Pedja

Blues/Jazz elektricna/poluakusticna gitara

Post by Pedja » 08 Dec 2007, 16:55

Trazim gitaru iz naslova teme do 300e, bio sam u Maricevom muzickom servisu i tamo sam probao Apollo DHB-2200 http://www.maric.co.yu/srp/proizvodi/?c ... l2=3&l3=42 Moji utisci su odlicni, i zvuk i izgled (osim zlatnih civija i jos nekih detalja), ali s obzirom na to da sam do sada uglavnom svirao klasicnu gitaru moram malo da se raspitam. Na internetu skoro da nema informacija o ovoj gitari, da li neko ima iskustva sa ovim modelom (odnos cena/kvalitet) i da li ima nekih drugih preporuka? Video sam u Artistu Washburn wi64 ali je on oko 400e (mada sam ovde po forumu naletao na cene od oko 600e). Da ne duzim vise, hvala unapred.

Sava

Post by Sava » 08 Dec 2007, 17:25

Baš juče sam probao tu gitaru po drugi put sa nekakvom željom da je možda uzmem kao drugu gitaru, ali za sada nisam.

Izbor gitara u stilu Gibsona 335 je kod nas veoma skroman. Koliko sam video imaš Washburn, Epiphone 335 i Sheraton modele. Probao sam Apollo, Epi 335 i Washburn HB35. Epi me je potpuno razočarao, a dosta je skuplji od Apolla. Mislim da ni Washburn nije bitno bolji, a košta otprilike dvostruko više. To je što se tiče zvuka. Što se tiče izrade takođe ne vidim da je to nešto lošije od druge dve pomenute firme. Problem je što sam ja imao jako dobru korejsku kopiju 335 i sve ove gitare su za klasu nižeg ranga pa sam možda prestrog sudija. Da, ranije je Marić imao i onu verziju sa belim pickguardom i ona je zvučala bolje. Ako je verovati Mariću to su navodno stare Ibanezove proizvodne linije. Sklon sam da ne verujem u to. Sve tri pomenute gitare su kineski proizvodi tako da je teško reći nešto o trajnosti, ali obzirom na cenu ja bih se odlučio za taj Apollo.

Napolju mogu da se nađu neki solidni Ibanezi, ali ih nisam video kod nas.

E sada, ne znam kakva je ponuda gitara u rangu cene od 300 E, ali sam uzgred uzeo neku kopiju Stratocastera od 12.000 dinara i oduševio se. Ja sviram Strata i znam kako treba da zvuči, a ova je vrlo solidno dočaravala taj ton. Tremolo je drukčiji i slabo upotrebljiv, vrat je rapaviji i sporiji, ravniji je, ali za tu cenu nisam imao nekih žešćih primedbi.

Rocket Roll

Re: Blues/Jazz elektricna/poluakusticna gitara

Post by Rocket Roll » 08 Dec 2007, 17:51

Pedja wrote:...Na internetu skoro da nema informacija o ovoj gitari...
Uspeo sam na jednom ruskom sajtu pre dugo vremena da nađem podatak u kojoj se kineskoj provinciji prave te gitare, ali sam u međuvremenu zaboravio sajt. No, suština je u tome da postoji mnoge marke - Apollo, Aster, Rondo, Agile, itd. - a da sve dolaze iz te jedne fabrike.
Pedja wrote:Video sam u Artistu Washburn wi64 ali je on oko 400e (mada sam ovde po forumu naletao na cene od oko 600e).
WI64 nije 335 klon, nego Les Paul/ SG klon - a HB35 je ES-345 klon. Washburn HB35 kod nas košta preko 50 000 dinara... Poslednji put kada sam preračunavao njenu tačnu cenu iz dinara u evre, izašlo je oko 650 evra. Ona je na papiru vrlo cool instrument - Buzz Feiten Tuning System, Groverove čivije, po svemu ostalom prilično tačna i kvalitetna kopija ES-345 (block inlays a ne dots), ali magneti po svim izveštajima nisu ništa naročito. U Artistu sam je svirao "nasuvo" - nisam imao zamerki na kvalitet izrade, nego na cenu.
Sava wrote:Problem je što sam ja imao jako dobru korejsku kopiju 335...
Nažalost, tako dobrog kvaliteta više nema - Epiphone se više ne radi u Koreji, a jedini parnjak po ceni/ kvalitetu mu je japanski Tokai kojeg nema kod nas.
Sava wrote:Napolju mogu da se nađu neki solidni Ibanezi, ali ih nisam video kod nas.
Neki Artcore Ibanezi povremeno stižu u Mega Music - no u pitanju su kopije ES-175 modela. Lepe stvari, ogromne cene. I oni povremeno dobijaju Epiphone Sheratona koji prelepo izgleda, ali je Epiphoneovim Sheratonima finiš tako debeo da je to za čuđenje.

A ta kopija kod Marića - sve zavisi kakav komad naleti. Par puta su dobijali tako rezonantne primerke da sam očajavao što nemam novca da ih kupim na licu mesta.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 08 Dec 2007, 18:12

Probaj Peavey JF-1.
U pitanju je gitara jako dobrog odnosa cijene i kvaliteta, a mislim da se uklapa u tvoju priču!

Sava

Post by Sava » 08 Dec 2007, 18:13

Rocket Roll wrote:
Pedja wrote:...Na internetu skoro da nema informacija o ovoj gitari...
Uspeo sam na jednom ruskom sajtu pre dugo vremena da nađem podatak u kojoj se kineskoj provinciji prave te gitare, ali sam u međuvremenu zaboravio sajt. No, suština je u tome da postoji mnoge marke - Apollo, Aster, Rondo, Agile, itd. - a da sve dolaze iz te jedne fabrike.
Sva ta kineska roba se kupuje na kontejnere, a firma se štampa po želji. Nadam se da je firmirana roba zaista iz njihovih kineskih fabrika, ali i to ne znam kako je sa sigurnošću moguće znati.

Rocket Roll wrote:WI64 nije 335 klon, nego Les Paul/ SG klon - a HB35 je ES-345 klon. Washburn HB35 kod nas košta preko 50 000 dinara... Poslednji put kada sam preračunavao njenu tačnu cenu iz dinara u evre, izašlo je oko 650 evra. Ona je na papiru vrlo cool instrument - Buzz Feiten Tuning System, Groverove čivije, po svemu ostalom prilično tačna i kvalitetna kopija ES-345 (block inlays a ne dots), ali magneti po svim izveštajima nisu ništa naročito. U Artistu sam je svirao "nasuvo" - nisam imao zamerki na kvalitet izrade, nego na cenu.
Svirao sam je i nimalo se nisam oduševio.
Rocket Roll wrote:A ta kopija kod Marića - sve zavisi kakav komad naleti. Par puta su dobijali tako rezonantne primerke da sam očajavao što nemam novca da ih kupim na licu mesta.
E da, ranije su bila tri komada od kojih je jedan bio vrlo solidan.

Pedja

Post by Pedja » 08 Dec 2007, 20:31

Kao prvo, hvala na odgovorima! Pogledacu jos po nekim radnjama sta ima od slicnih modela, ali sam sada ipak blizi kupovini ovog Apollo-a kad vidim da nisam jedini koji razmislja o kupovini istog :) Salim se, moji utisci su stvarno dobri, ali s obzirom na to da nemam mnogo iskustva sa el. gitarama trebalo mi je jos informacija. U svakom slucaju, odluka pada narednih dana....

Sava

Post by Sava » 08 Dec 2007, 21:24

Možda malo OT, a možda i ne, ali evo vam fotografije mog nekadašnjeg Maison klona 335:

Image

Kreten (ja) je to prodao za 200 E sa koferom. Pokušao sam da je otkupim, ali mi čovek sada traži 400 E!

Ima jedna stvar vezana za blok. Ove gitare treba da imaju centralni blok od punog komada mahagonija i zato su prilično teške. Međutim sve ove koje smo pominjali su mnogo lakše pa pretpostavljam da je tu ubačeno neko drugo, skromnije drvo. Taj blok daje fantastičan sustain, a bar ovaj primerak Apolla ga baš i nema preterano. Prodavac tvrdi da su stare žice u pitanju, ali to mora nekom drugom da priča. Valjda koliko para toliko i muzike. Blok se dobro vidi kada se kroz f otvor zaviri unutra, ali ja nisam tako detaljno gledao.

Pedja

Post by Pedja » 26 Dec 2007, 12:43

Kupio sam Apollo-a pre nekih deset dana, utisak se nije promenio - vrlo sam zadovoljan. Ima jedna stvar a to je da se ponekad pri nekim tonovima cuje neko brujanje iz tela gitare (kad se svira na suvo), mozda se to nece ni primecivati kad se nakaci na pojacalo ali u svakom slucaju planiram da odem do servisa da proverim sta je to. Zvuci kao da nesto nije pritegnuto kako treba, sraf ili nesto drugo?

Pojacalo jos nisam kupio, i tu mi treba savet. Momak iz Sky-ja mi je preporucio Vox Pathfinder 15R, vidim da ga na internetu uglavnom hvale, nisam ga probao jer ce ga dobiti tek posle NG. Kod Marica sam probao neko Hartke od 15W, verovatno G15R, nisam cuo nikada za tu marku (sto ne znaci apsolutno nista:) pa me zanima sta biste mi vi preporucili?

Sava

Post by Sava » 26 Dec 2007, 16:45

Pedja wrote:Kupio sam Apollo-a pre nekih deset dana, utisak se nije promenio - vrlo sam zadovoljan. Ima jedna stvar a to je da se ponekad pri nekim tonovima cuje neko brujanje iz tela gitare (kad se svira na suvo), mozda se to nece ni primecivati kad se nakaci na pojacalo ali u svakom slucaju planiram da odem do servisa da proverim sta je to. Zvuci kao da nesto nije pritegnuto kako treba, sraf ili nesto drugo?

Pojacalo jos nisam kupio, i tu mi treba savet. Momak iz Sky-ja mi je preporucio Vox Pathfinder 15R, vidim da ga na internetu uglavnom hvale, nisam ga probao jer ce ga dobiti tek posle NG. Kod Marica sam probao neko Hartke od 15W, verovatno G15R, nisam cuo nikada za tu marku (sto ne znaci apsolutno nista:) pa me zanima sta biste mi vi preporucili?
Čestitam, dobrodošao u svet hollowbody zvuka!

Zujanje najčešće dolazi od kablova koji negde vise pa udaraju u telo. Svakako odnesi gitaru nazad u prodavnicu neka pogledaju, tamo ga priključi na pojačalo pa probaj.

Vox Pathfinder 15R je dobro kućno pojačalo, a da li ima boljeg za te pare ne znam. Hartke ne poznajem, ali vizuelno mi nije ulilo poverenje. Mislim da je baš ovde na forumu neko prodavao Vox AD15VT za 120 E, možda ne bi bilo loše to da proveriš. Ovo pojačalce bi se odlično uklopilo sa tom gitarom.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Dec 2007, 12:58

Zao mi je sto se nisam ranije ukljucio u pricu. Naime, nedavno sam kupio ovu gitaru, nije da mi je trebala mnogo, ali sam slab na hollow body gitare. Imaju kod Marica 2 ovakva modela, jedan ima bolt-on, a drugi set-in vrat. Isprobao sam oba, definitivno set-in model ima lepsi sustain. E sad, da blok nije od mahagonija - nije, ali ja i dalje mislim da je uzevsi u obzir cenu to vrlo, vrlo solidan instrument. Nisam bacio pare. I dopada mi se sto nije bas-bas klon u svakom pogledu. Recimo meni je na originalu prekidac na malo nezgodnom mestu, vise mi se dopada kad stoji na ovoj poziciji (od prilike kao na Les Paulu). Opet, jack je na originalu na pametnijem mestu, ipak je to velika gitara, a ja sam starac Focho od stotinu ljeta, i volim da sedim kad sviram, pa moram malo pazljivije da se namestim da ne prignjavim kabl. Isprobao sam je na raznim pojacalima, za sada mi se najvise dopalo kako radi na Vox VT pojacalima.

E jos jedna napomena - ja sam odmah stavio .011 zice jer mi je ton sa tanjim zicama bio onako...

Sava

Post by Sava » 06 Feb 2008, 19:03

Pedja wrote:Kupio sam Apollo-a pre nekih deset dana, utisak se nije promenio - vrlo sam zadovoljan.
Kristijan wrote:Zao mi je sto se nisam ranije ukljucio u pricu. Naime, nedavno sam kupio ovu gitaru, nije da mi je trebala mnogo, ali sam slab na hollow body gitare.
Prošlo je nešto vremena pa bih vas molio da napišete dosadašnje utiske o Apoollo 335 gitari, a sjajan bi bio i neki zvučni primer, ako je moguće.

milanmuz

Post by milanmuz » 02 Mar 2008, 01:44

Ja imam apollo 335, i svidja mi se i ton i kako "lezi". Medjutim, imam nekih problema sa stimom koji se nisu javljali ranije (doduse, imam je tek oko mesec dana), kad ih otklonim ili saznam njihov uzrok, javicu. Voleo bih da vidim ostala iskustva sa ovom gitarom.

OliverR

Post by OliverR » 04 Apr 2008, 13:49

Nesto chika Oliver da vam kaze.Ja celoga zivota,a imam 44 godine,jurim dobrog fendera stratocastera i jos ga nisam nasao i na kraju sam se umorio i kupio,pre neki dan Washburn HB 35. Merachio sam ga 2godine,stajao je u Artistu i niko nije hteo da ga kupi. Doneo sam ga kuci i potpuno odlepio kako gitara dobro radi. Ja sam ustvari odavno trebao da predjem na shuplje gitare ali se nisam usudjivao ne zanam iz kog razloga, ali sam konacno resio i potpuno sam zadovoljan sta mi HB 35 pruza. Stalno slusam prijatelje nemoj da uzimas korejsku gitaru samo su americke gitare dobre gitare i to je bilo tacno do pre deset godina,ali sad vise nije. Ja imam americkog stratocastera i to nista narocito ne svira i to je ustvari samo marketing razlike izmedju americkih gitara i korejskih i kineskih su se drasticno smanjile tako da ko god odluci da kupi WASHBURN HB35,ja mu toplo preporucujem,jer smatram da imam dovoljno iskustva a promenoi sam tridesetak gitara da mogu da ocenim sta je dobro. I jos jedna stvar: nemojte se pterecivati opremom, nego se bavite muzikom. Pozdrav svima!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Apr 2008, 13:54

Vi ste ga kupili? Čestitam!

I ja sam išao oko dve godina u Artist i gledao ga... Samo nikako da mi "uleti" tih 650 evra... :(

To je odličan primerak, čestitam još jednom!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 04 Apr 2008, 14:31

Post Reply