zatezanje zica na elek. gitari

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

aivazovsky

Re: zatezanje zica na elek. gitari

Post by aivazovsky » 12 May 2010, 15:57

Kristijan wrote:
aivazovsky wrote:A sto mislize da moram da nosim majstoru,mislim nista.joj ne fali,samo sam na e I h zici pomerio malo I vratio?
Zato što postoji ne tako strašno komplikovana, ali ne ni sasvim prosta procedura oko podešavanja instumenta, i ona podrazumeva između ostalog i precizno pozicioniranje svakog pojedinačnog sedla na kobilici, i to kad se jednom namesti, nikako ne bi trebalo da se čačka, osim ako ne menjaš debljinu žica koju planiraš da koristiš. Ako se s time mnogo zafrkavaš, onda gitara ne tonira baš onako kako treba.

Rešenje tvog problema je da malo eksperimentišeš sa vrstama i debljinama žica. Nađeš neke malo jače tenzije, i deblje, pa probaš.

Novu gitaru svakako nije loše odneti na setup kod majstora, a imaš i ovde na forumu, i kojekuda po netu razna uputstva kako se radi ozbiljan setup, pa ako ceniš da možeš da ispratiš ta uputstva, onda uradi setup sam. Setup se ne radi zato što gitari nešto fali, prosto je napravljena tako da joj se periodično uradi setup, zato i ima toliko mnogo podesivih komponenti. I naravno, napravljena je da može da se uradi setup po ličnom ukusu, jer je poznata stvar: 100 gitarista - najmanje 100 ćudi, ako zanemarimo probleme udvojene ličnosti :)

Ne zameri što te ovo pitam. Ako te već ne mrzi da dođeš na forum, zašto ne postaviš pitanje PRE nego što nešto izvedeš? Zar ti se ne čini da je praktičnije da pitaš: "Kako da rešim problem mekih žica?" umesto: "Šta ću sad kad sam nasumice pomerao sedla na kobilici?"
touche! Ma znam za setup i to je sve ok, ali nisam nasao ovde u Nisu nikog, ako neko zna? Hvala ti

Post Reply