Speaker load emulator, dummy load - kako li se već zove...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Speaker load emulator, dummy load - kako li se već zove...
Zamislimo sledeću situaciju:
Imamo pojačalo snage 50W RMS i to želimo da nakačimo na kutiju od 30-50W.
Sasvim je sigurno da će glava posle nekog vremena oštetiti (bar jedan) zvučnik (ako ih je više), a to će se još brže desiti ako u svirci koristimo razne boostere i overdrajv pedale ili pojačalo guramo u poweramp drive, tj pikovi prelaze deklarisanu snagu.
Pojačalo ima dva izlaza, a opcija kačenja druge zvučne kutije otpada, zbog glasnoće, gabarita i sl.
Šta se u ovom sličaju "bode" u taj drugi izlaz, da bi raspodelilo/prepolovilo snagu i samo 25W odlazilo u kutiju koju imamo?
Da li možda ovako nešto - http://www.aikenamps.com/spkrload.html ?
Kakvi sve silent speaker opcije postoje, a da nam pri tom ne treba extra signal koji će ići u razglas i sl?
Isto tako zaobilazimo power attentuatore kao što su Power Brake, Ultimate Attentuator, Hot Plate...
Na kraju krajeva, koliko su takvi poduhvati bezbedni za pojačalo i njegove trafoe?
Imamo pojačalo snage 50W RMS i to želimo da nakačimo na kutiju od 30-50W.
Sasvim je sigurno da će glava posle nekog vremena oštetiti (bar jedan) zvučnik (ako ih je više), a to će se još brže desiti ako u svirci koristimo razne boostere i overdrajv pedale ili pojačalo guramo u poweramp drive, tj pikovi prelaze deklarisanu snagu.
Pojačalo ima dva izlaza, a opcija kačenja druge zvučne kutije otpada, zbog glasnoće, gabarita i sl.
Šta se u ovom sličaju "bode" u taj drugi izlaz, da bi raspodelilo/prepolovilo snagu i samo 25W odlazilo u kutiju koju imamo?
Da li možda ovako nešto - http://www.aikenamps.com/spkrload.html ?
Kakvi sve silent speaker opcije postoje, a da nam pri tom ne treba extra signal koji će ići u razglas i sl?
Isto tako zaobilazimo power attentuatore kao što su Power Brake, Ultimate Attentuator, Hot Plate...
Na kraju krajeva, koliko su takvi poduhvati bezbedni za pojačalo i njegove trafoe?
Re: Speaker load emulator, dummy load - kako li se već zove...
Cek... ja koristim pojacalo od 135w lampe u dva zvucnika od po 75w. Jel to znaci da ih preopterecujem ili je ok posto su dva zvucnika pa kao zajedno 150...?
Ma ne, ti u kutiji imaš 150W power handling-a, što bi ameri rekli.
Možda, ali jedno veliko možda, bi im se nešto desilo kada bi pojačalo skroz odvrnuo, pa preko svega toga zveknuo boost sa pedale i tako svirao neko duže vreme. Mada, novi Celestion-i su predviđeni da podnose više nego što piše na njima da mogu, tj over rejtovani.
Sa druge strane, dosta ljudi (kompetentnih) stoji iza teorije da za pojačalo od 50W treba imati kutiju od 100W, tj uvek duplirati da bi bio siguran, ali to se, u većini slučajeva, odnosi na stare zvučnike koji su mogli da podnesu tasčno onoliko kolko na njima piše.

Možda, ali jedno veliko možda, bi im se nešto desilo kada bi pojačalo skroz odvrnuo, pa preko svega toga zveknuo boost sa pedale i tako svirao neko duže vreme. Mada, novi Celestion-i su predviđeni da podnose više nego što piše na njima da mogu, tj over rejtovani.

Sa druge strane, dosta ljudi (kompetentnih) stoji iza teorije da za pojačalo od 50W treba imati kutiju od 100W, tj uvek duplirati da bi bio siguran, ali to se, u većini slučajeva, odnosi na stare zvučnike koji su mogli da podnesu tasčno onoliko kolko na njima piše.
- Dersu Uzala
Nakaci slobodno, sviraj na 4-5 max ako imas recimo 10 podeoka. No biggie. ako prekardasis, it's every speaker for himself. 

O hvala Bogu. Taman sam se uplasio da i zbog toga moram da brinem. Stalno neki problemi sa opremom.guv'nor wrote:Ma ne, ti u kutiji imaš 150W power handling-a, što bi ameri rekli.![]()
Možda, ali jedno veliko možda, bi im se nešto desilo kada bi pojačalo skroz odvrnuo, pa preko svega toga zveknuo boost sa pedale i tako svirao neko duže vreme. Mada, novi Celestion-i su predviđeni da podnose više nego što piše na njima da mogu, tj over rejtovani.![]()

Hvala brate. Mogu mirno da spavam.
Dersu Uzala wrote: ako prekardasis, it's every speaker for himself.

Hvala Dersu, otprilike znam to da je izvodljivo da se svira i na slabijim zvučnicima, ako imaš meru i granicu, nego me interesuje da li se i šta se koristi u tom slučaju za neko rasterećenje kutije.
Ma da, opušteno. Pre će da se raspadne kutija od istovara vazduha koji Basmann 135 ima, nego da riknu ta dva G12T-75, mrge su to opasne.Funkomat wrote:Hvala brate. Mogu mirno da spavam.

Ajd' i ovako:
Da li ovo može da se uradi sa običnim ispravnim magnetom nekog zvučnika?

U stvari, da li je ideja Weber Speaker Motor-a samo običan, ispravan, zvučnik kome je uklonjena membrana?
http://www.tedweber.com/atten.htm
https://amptechtools.powweb.com/truload.htm
Da li ovo može da se uradi sa običnim ispravnim magnetom nekog zvučnika?

U stvari, da li je ideja Weber Speaker Motor-a samo običan, ispravan, zvučnik kome je uklonjena membrana?
http://www.tedweber.com/atten.htm
https://amptechtools.powweb.com/truload.htm
- Dersu Uzala
U praksi, izlazni trafo cesce crkava kad spojis izlaz lampasa od 20-25w/8 Ohma na recimo kutiju od 200w ili jace na 16 Ohma. Oce trafo da se ugusi, pa se jadan istopi od vrucine.guv'nor wrote:Dersu Uzala wrote: ako prekardasis, it's every speaker for himself.Ili dok ne zvekne trafo zbog mismečovane impedanse.
![]()
![]()
Hvala Dersu, otprilike znam to da je izvodljivo da se svira i na slabijim zvučnicima, ako imaš meru i granicu, nego me interesuje da li se i šta se koristi u tom slučaju za neko rasterećenje kutije.
Znači, kod silovanja trafoa, ima veze i vataža pored impedanse?
A šta je sa onim likovima po Telecaster forumu i GearPage-u koji namerno šalju 4 oma iz glave u kutiju od 8 oma ili 8 oma iz glave u kutiju od 16 oma zbog, kako oni kažu, poboljavanja ili samo dugačijeg zvuka?
Jel' fora da isto trpi trafo ali da neće da ode toliko brzo koliko bi otišao u suprotnom mismeču, 16 oma iz glave u kutiju od 8 oma i sl?
Edit: Ufff, ili sam sve pomešao i obrnuo...
A šta je sa onim likovima po Telecaster forumu i GearPage-u koji namerno šalju 4 oma iz glave u kutiju od 8 oma ili 8 oma iz glave u kutiju od 16 oma zbog, kako oni kažu, poboljavanja ili samo dugačijeg zvuka?
Jel' fora da isto trpi trafo ali da neće da ode toliko brzo koliko bi otišao u suprotnom mismeču, 16 oma iz glave u kutiju od 8 oma i sl?

Ako ideš iz glave sa 8 ohm-a na kabinet sa 16 ohm-a,znači da duplo opterećuješ izlazni trafo (pojednostavljeno rečeno).guv'nor wrote:Znači, kod silovanja trafoa, ima veze i vataža pored impedanse?
Da, da, znači ipak sam pomešao. To se radi kada se vade dve laNpe. 

Yeah,s'tim što vađenjem dve lampe duplo suziš i freq. opseg.
Ajd' sada kada si se lepo priključio, reci koju o speaker motor-ima i dummy load-u. 

Znao sam da ćeš me navućiguv'nor wrote:Ajd' sada kada si se lepo priključio, reci koju o speaker motor-ima i dummy load-u.

Hajd' da lepo izučim materiju pa ću napisati ovde koju (nadam se pametnu).
Pa kada nećeš drugačije, moram ovako, na kvarnjaka.
Ajd' polako.