Prsti ili trzalica?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

bleach

Prsti ili trzalica?

Post by bleach » 19 May 2010, 19:11

Potrebno mi je vashe mishljenje o ovoj uvek aktuelnoj temi...
ako tema vecj postoji,molim admina da je obrishe....'fala

vladishah

Re: Prsti ili trzalica?

Post by vladishah » 19 May 2010, 19:57

zavisi sta hoces da sviras i kakav zvuk hoces da dobijes

pax404

Post by pax404 » 19 May 2010, 20:21

Lepo reče čovek, zavisi šta hoćeš da sviraš i kako se tebi sviđa.

U slučaju da pitaš kako ko od nas preferira da svira, moj odgovor su prsti. Doduše trzom i ne znam nešto dobro da sviram, ali mi taj zvuk nije nekako svuda primenjiv, ne sviđa mi se dovoljno da bih vežbao svirku :)

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 19 May 2010, 21:11

и прсти и трзалица

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 19 May 2010, 22:06

Шмајсер wrote:и прсти и трзалица
:1:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 19 May 2010, 22:06

Prsti! Izazovnije je (:
Ali ipak, kao sto koleZe rekose, zavisi kakav zvuk hoces, iako PICK sound mozes prozivesti i s prstima (pustis malo nokte, tako radi onaj iz dethklok-a).
:ziveli:

decades07

Post by decades07 » 19 May 2010, 22:28

Solomon wrote:
Шмајсер wrote:и прсти и трзалица
:1:
To vs. Ebow w/ slide. .

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 19 May 2010, 23:34

al' ipak ništa ne može zameniti zvuk trze.

ja sam razvio dovoljno perkusivnu tehniku s prstima da uopšte nemam želju da sviram trzalicom, jer ograničava mogućnosti (ali moram priznati, ne mogu da zamislim nekoliko bendova bez bassiste koji svira trzom).
ovakve stvari su individualne. sad ti svako od nas može reći prs/trzalica, ali TI od toga nećeš imati ama nikakve vajde.

nnkvocka

Post by nnkvocka » 20 May 2010, 00:56

umem i jedno i drugo, ali u 80% slucajeva idu prstici. zvuci su razliciti, a takodje i mogucnosti. na primer prstima hvatas oktave, ali ne mozes da sviras cist tremolo i tesko je svirati sweep fore i fazone, dok sa trzalicom mozes ali je tesko raditi string skiping. ako imamo prikacenu neku overdrive/distortion pedalu na basu, efekat u potpunosti dolazi do izrazaja kada se svira trzalicom i zbog toga hocu da se upucam! sve u svemu, kada pocnes da sviras-ne znas nista. vidis koji ti je od ova 2 stila laksi i za koji ti je bolji feeling, nakon toga ne preporucujem da se menja nego da se forsira do kraja..bla bla bla

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 20 May 2010, 11:31

vidis koji ti je od ova 2 stila laksi i za koji ti je bolji feeling, nakon toga ne preporucujem da se menja nego da se forsira do kraja..bla bla bla
To je stilski ogranicavajuce... treba da sviras i prstima i trzalicom, ako zelis da budes univerzalan bassista - a jedino kao univerzalan bassista (koji poznaje sve stilove i zanrove) mozes da racunas da si spreman da formiras svoj stil. Treba da poznajes i slap, i pick i fingerwalk... kao sto treba da poznajes i blues i rock i reagge i punkrock i country... kao sto treba da poznajes i boogie, i waltzer i rumbu, i hiphop... Tvoja je stvar koliko zelis daleko da ides, ali od toga ce zavisiti i tvoje umece, i performanse (ubrzavanje do 100kmh, topspeed, obrtni momenat... :mrgreen: ). Danas, kada je talenat totalno demistifikovan, samo KOMPLETAN muzicar ima svoje mesto pod suncem. Postoji masa pankera koji sviraju prstima, kao i dosta jazzera koji sviraju trzalicom... no bias, no limits!

nnkvocka

Post by nnkvocka » 20 May 2010, 11:47

ovom liku ne treba trzalica

a ovome ne trebaju prsti (desne ruke) :)

Sve u svemu, sviraj kako volis i onako kako ti smatras da treba. Razvij svoje fazone, budi svoj... bla bla bla

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 20 May 2010, 12:29

Sve u svemu, sviraj kako volis i onako kako ti smatras da treba. Razvij svoje fazone, budi svoj... bla bla bla
Postoji masa pankera koji sviraju prstima, kao i dosta jazzera koji sviraju trzalicom... no bias, no limits!
Nesto slicno sam i ja rekao...

Ali stoji da je najbolje "sharati" , biti radoznao, probati sve sto te zanima (u vezi sviranja, naravno, ne ekperimentisanja u vezi droge i kriminala :deda: )... sto veca sirina u muziciranju - to vise prostora za tvoj talenat, rad, zelju i stvaranje. U redu je sesti i za klavir ponekad, bubanj, gitaru... cisto da vidis kako to, sta :idea:
Elem...
Treba znati i jedno i drugo, i trzom i prstima... pa kad ti sta dodje :music-smiley5: :smilie_keyboard1: :music-smiley6: :smil_guitar: :music-smiley6:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 20 May 2010, 18:09

Bass se svira prstima a gitara trzalicom i to je kraj. Svirati bass trzalicom je svetogrdje, pa niste tezgarosi koji cepaju dvojke pa im treba tih 2% eksplozivnosti. Stvar je u tome sto sviranje prstima uopste nije jednostavno. Ima zilion tehnika, i zvuk kada prstom okines zicu je 10x bogatiji nego onaj prazan sa plasticnom trzalicom. Ali sve ima izuzetke. Draz sviranja prstima ne mozete osetiti na kineskim gitarma od 100-150eur. Svirati prstima na jeftinim gitarama je nocna mora bar meni, ali na solidnim gitarama i onim skupljim svakako cete svi doci do istog zakljucka da mnogo lepsi zvuk izlazi prstima.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 20 May 2010, 18:13

:kokice: :kokice: :kokice:

mfilip

Post by mfilip » 20 May 2010, 18:59

Po meni potrebno je ovladati i jednom i drugom tehnikom. I pri tome graditi neki svoj licni stil sviranja u kome su podjednako bitne i leva i desna ruka.

Mislim da trzalica u mnogome ogranicava mogucnosti...prvenstveno kada je dinamika sviranja u pitanju, naglasavanje pojedinacnih tonova a i (u mom slucaju) brzina i preciznost (sto je posledica cinjenice da trzalicu uzimam samo kada moram)

Post Reply