Josh je dan u nizu HELPOVA...:)

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Mrd

Josh je dan u nizu HELPOVA...:)

Post by Mrd » 18 Dec 2007, 12:04

Totalni sam pocetnik, i nedavno sam kupio polovan bass (Ibanez GSR200) i sve dobro, medjutim uocio sam da su mi u odnosu na neke druge gitare zice vise odmaknute od vrata. Molim vas da mi potvrdite par stvari koje sam cuo:

1) To je normalna stvar, i razmak zica i vrata varira od gitare do gitare.
2) To je posledica "pokidane" gitare.
3) Cuo sam da se zice mogu spustiti, dali je to tacno?

zolideathmetal
Urednik

Re: Josh je dan u nizu HELPOVA...:)

Post by zolideathmetal » 18 Dec 2007, 12:57

Naravno da mozes da spustis zice, i to nije znak pokidane gitare.

Na bridge-u mora da postoji neki mehanizam za to. Zice se spustaju odvojeno, ili celo bridge, u zavisnosti od dizajna.

Ali to ce ti bassisti tacne reci, bas za tvoj model :)

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 18 Dec 2007, 22:23

1 Da. I dosta zavisi od ukusa samog muzicara i tvog stila sviranja. To sto je tebi visoko nekom je nisko i obrnuto.
2 Bass ti nije pokidan, mada nisam siguran sta podrazumevas pod "pokidan" :D
3 Konkretno na tvom bassu svaku zicu mozes posebno podizati i spustati. Pogledaj gde ti lezi zica na bridge-u i videces dva "srafica" . Potreban ti je imbus kljucic .. ne znam koliki je , pitaj caleta da ti da ceo komplet ako ima , pa probaj jedan po jedan. Nisam siguran da li su metricki ili incni ... na Ibanezima je to malo pomesano, tj. ima i jednih i drugih. Jos bolje ako si imbuse dobio uz gitaru, mada sumnjam posto si rekao da je polovna.

E sad...posto si mi poslao PP sa pitanjem o udaranju po pragovima i stimu nakon spustanja, mnogo toga ce se promeniti kada spustis zice.
Moze da se desi da ti zvekecu po pragovima...ili bar prvim pragovima. U tom slucaju ce ti pomoci druga debljina zica...mozda se treba igrati sa trussrodom tj. "kriviti" vrat. S' obzirom da postavljas pitanje kako se spustaju zice kontam da nije pametno da sam to radis ( da ti ne pukne vrat od preteranog zatezanja pa da ti "tamo neki skot sa MF-a" bude kriv :D ). Opet mozda bude problem i kod gornje kobilice. Ako si se igrao sa vratom i stavio zice druge debljine trebas ponovo da namestas intonaciju... Mnogo tu ima :D
Ovo sve zvuci malo "strasno" ali nije :) , najbolje bi bilo da odneses gitaru kod nekoga ko to zna da uradi (imas temu u "izrada i odrzavanje instrumenata") , pogledas sta je covek radio i pitas ga sta ti nije jasno. Posle ces moci i sam.
Uglavnom, sve mozes sam....samo oprezno sa sipkom u vratu :)

Nije lose da procitas ovo http://garywillis.com/pages/bass/bassma ... anual.html

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 18 Dec 2007, 22:36

Nemora da pomera sipku...JA svoju nikad nisam pomerao ,samo sam digao magnete,i spustio zice...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 18 Dec 2007, 22:43

Ako ti na svojoj nisi "pomerao" ne znaci da on nece morati na svojoj... Napisao sam sta sve moze da ga snadje i na sta treba da bude spreman.

Mrd

Post by Mrd » 20 Dec 2007, 10:47

Hvala na pomoci...
Meni licno ne smeta sto su vislje, navikao sam se, ali sam skontao da neke zahtevnije stvari lakse sviram na nizim zicama. Probacu da nadjem te srafice i malo da eksperimentisem sa visinom zica.

Post Reply